Antonio Marin na treningu Dinama u kolovozu prošle godine

 Damir Krajač/Cropix
ČEKA SE BIŠĆAN

Veliki upitnik nad budućnosti Dinamovog terceta: ‘Dvojac je zaslužio poziv na pripreme, a on mi je zagonetka‘

Hoće li trener Modrih pozvati Marina, Jankovića i Jurića? Nekoliko je različitih opcija u igri
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. svibanj 2023. 10:22

Trojica Dinamovih igrača na posudbi su u Rijeci. I dok su napadač Antonio Marin (22) i ofenzivni vezni igrač Niko Janković (21) važni kotačići u stroju trenera Sergeja Jakirovića, napadač Deni Jurić (25) nije se naigrao ovoga proljeća, dobio je minutažu samo na šest utakmica, a prije dva mjeseca operiran mu je gležanj i za njega je ova sezona završena.

Što će biti sa spomenutim trilingom na kraju sezone, tada im i istječe ugovor o posudbi? Sve su opcije u igri, jedna od njih je, dakako, povratak u Dinamo, procijeni li maksimirska struka da su potrebni Plavima ili će, pak, ostati na Rujevici, produživši posudbu. No, spominje se i inačica da netko od njih bude i dio možebitnog transfera riječkoga napadača Matije Frigana u Maksimir. Tada bi, naime, Dinamo platio Rijeci manju odštetu, ali bi u “paketu” netko od spomenutih igrača preselio na Rujevicu, raskinuo bi ugovor s Dinamom i postao igrač Rijeke. A nije isključeno ni da se formalno vrate u Dinamo, pa raskinu ugovor i igračku sreću potraže negdje drugdje, ni u Maksimiru, ni na Rujevici...

Uglavnom, zasad se nitko u Dinamu ne želi konkretno izjašnjavati jesu li Marin i Janković (s Jurićem je ipak neka druga situacija) svojim igrama u Rijeci pokazali da zaslužuju sljedeće sezone odjenuti plavi dres.

Pamićevo iskustvo

Vjerojatno je da će doći na početak priprema u Maksimir (ne bude li netko od njih ili možda obojica prije toga bio dio transfernog “paketa” za Frigana) kako bi ih trener Igor Bišćan upoznao i u svojoj svlačionici, a onda će se vidjeti i odlučiti o njihovoj budućnosti. Bilo kako bilo, Dinamo ni jednog svog igrača neće tjerati da ide negdje na posudbu ili da bude dio transfera, ukoliko to igrač ne želi...

Nekadašnji Dinamov napadač i hrvatski reprezentativac, danas trener Karlovca, Igor Pamić (53), u igračkoj je karijeri imao iskustvo odlaska na posudbu. Kad je, naime, došao u Dinamo 1993. godine, nije se uspio nametnuti treneru Miroslavu Blaževiću i inzistirao je na odlasku na posudbu u Pazinku. Ćiro mu je dopustio odlazak...

image

Niko Janković, Emir Sahiti i Veldin Hodža

Damir Škomrlj/Cropix

- Na posudbe obično odlaze mladi igrači, no ja sam imao 24 godine kad sam otišao u Pazinku. Vlaović je u Dinamu bio u prednosti, a želio sam igrati. Dugo sam nagovarao Ćiru i napokon me pustio - rekao nam je Pamić i nastavio:

- Bio je to odličan potez, te sam sezone zabio 17 golova za Pazinku i vratio sam se u Maksimir prepun samopouzdanja. Imao sam kontinuitet igara, tresao sam mreže, opet se govorilo o meni kao ubojitom napadaču i samouvjereno sam krenuo i pripreme s Dinamom po povratku iz Pazina. A tko zna kakvu bih minutažu imao da sam ostao u Dinamu, vjerojatno bih više vremena proveo na klupi, nego na terenu. Ne bi bilo ni samopouzdanja, ni igara, ni golova. Kad se jednom zalijepiš za tu klupu, onda ćeš na njoj ostati cijeli život! A ja klupu nisam mogao trpjeti...

Zaslužili pozive

A kako ocjenjujete igre Marina i Jankovića, dinamovaca na posudbi u Rijeci? Jesu li zavrijedili povratak u Maksimir?

- Obojica dobro igraju u Rijeci, standardni su igrači. I sigurno su zaslužili da ih se pozove na Dinamove pripreme. Janković je, podsjetimo, odigrao sjajnu sezonu i pol u Zrinjskom prije dolaska u Rijeku, mlad je i potentan igrač i svakako bi ga Dinamo trebao isprobati. A Marin mi je svojevrsna zagonetka. Na posudbama u Šibeniku i sad u Rijeci, naime, pokazao je kvalitetu, ali kad je bio u Lokomotivi nismo ni čuli za njega. U Dinamu je također imao nekoliko prilika kod nekoliko trenera, ali nije prošao. Teško je sad, ovako sa strane, reći što se s njim događa, vidjet ćemo kako će mu se karijera razvijati u budućnosti.

Najbolja ilustracija

Taj je Marinov primjer možda i najbolja ilustracija za tezu kako nije isto igrati u Šibeniku i Rijeci, odnosno, u Dinamu! Jednom nam je, naime, Zoran Zekić rekao “tek kad sam došao u Dinamo, shvatio sam da sam dobar igrač za - male klubove”.

- To je najveća istina, sve je u Dinamu apsolutno drukčije! Maksimirski zidovi govore nekim drugim jezikom nego zidovi svlačionica ostalih klubova. Sasvim je drukčiji psihološki osjećaj kad uđete u Dinamovu svlačionicu, pristup je drukčiji, energija je drukčija, obveze su kudikamo veće. I logično je da ne može svatko ni podnijeti svu tu odgovornost koju sa sobom nosi igranje u Dinamu. Može netko znati sve s loptom, biti bogomdani talent, ali nema li karakter i mentalnu snagu i čvrstinu potrebnu za igranje u velikom klubu poput Dinama, onda neće uspjeti. Mnogo je takvih primjera bilo u prošlosti - kaže Pamić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:57