Luka Menalo 

 RONALD GORSIC Cropix
NIJE REALNO

Veznjaka Dinama ‘otpisao‘ je i njegov donedavni spasitelj, a teško da će opet odjenuti dres Rijeke

Igrači koji su nekoć imali dobre role na Rujevici nisu se usrećili u maksimirskom klubu
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 29. prosinac 2023. 13:45

Luka Menalo ljetos je bio na korak od Rijeke. Bosanskohercegovački krilni igrač nije bio niti u širim planovima Dinamovog tadašnjeg trenera Igora Bišćana, a njegov povratak na Kvarner, gdje je ne tako davno (sezona 2020./2021.) igrao kao posuđeni igrač i ostavio upečatljiv trag (36 odigranih utakmica - 10 pogodaka i 7 asistencija) bio je pitanje trenutka, odnosno, formalnosti oko raskida ugovora i potpisa novog s Rijekom.

Međutim, promjenom struke na Rujevici, odnosno, bijegom "Jakirovića & CO" u smjeru Zagreba, stopiran je i ovaj transfer. Sve je bilo jasno kao dan, Jakirović je stavio "veto" na odlazak igrača kojeg je silno želio dovesti u svoje redove, a jedan od prvih poteza bilo je vraćanje Menala u momčad.

Svoje prve ovosezonske ligaške minute Menalo je u modrom dresu tako odigrao upravo protiv nesuđenih kolega u Maksimiru u 6. kolu kada mu je u svojoj premijeri na klupi zagrebačke momčadi Jakirović dao 17 minuta. Uslijedilo je poluvrijeme protiv Osijeka u senzacionalnom preokretu, pa još 24 minute u igri protiv Slavena i onda opet – klupa. Posljednjih šest utakmica Menalo nije dobio niti minute, od toga čak triput nije bio niti u momčadi i jasno je da je ovaj 27-godišnji igrač "otpisan" i od svog donedavnog spasitelja.

image

Luka Menalo

DAMIR KRAJAC Cropix

Rijekin sportski direktor Darko Raić-Sudar kazao je kako je zimski prijelazni rok specifičan, dostupne kvalitete je malo, a baš igrači poput Menala, nezadovoljni vlastitim statusom, nerijetko su u kombinacijama za promjenu sredine tijekom zimske pauze. Ne bi Menalo vjerojatno imao ništa protiv povratka u Rijeku, no pitanje je treba li Rijeci danas takav profil igrača koji ima određenu kvalitetu, no Rijeka je u ovom trenutku, barem gledajući prvu momčad, ima sigurno više. Osim toga, takav odnos snaga, gdje bi Menalo ponovo bio pričuvna opcija Pjaci i suigračima, sigurno nije njegov san, stoga je malo vjerojatno da će do takvog posla na relaciji Rijeka - Zagreb doći ove zime. Osim toga, još su i dalje svježa sjećanja na poprilično narušene odnose između dva kluba prilikom "krađe" gotovo kompletnog stručnog stožera uslijed najvažnije utakmice sezone.

Ako se šanse za ponovo vidjeti Menala u riječkom dresu mjere u malim postocima, onda se one, kad je u pitanju Antonio Marin, mjere u promilima. Iako ovom 22-godišnjaku također ne cvjetaju ruže u Zagrebu, u kojeg se ljetos vratio s polugodišnje posudbe u Rijeku (u ovoj ligaškoj sezoni ima svega sedam nastupa uz 136 minuta provedenih na terenu), teško će se struka Bijelih odlučiti za angažman igrača koji je korektno odradio 18 utakmica na Kvarneru (tri pogotka, jedna asistencija), no nerijetko je znao "naživcirati" i trenera i publiku svojim odnosom prema igri. Konačno, još ljetos se, neslužbeno, razgovaralo i o njegovom formalnom prelasku na Rujevicu, od čega se vrlo brzo odustalo s obzirom na to da Marin nije bio spreman prihvatiti znatno manja primanja u Rijeci od onih na koja je navikao u Dinamu.

image

Antonio Marin

DAMIR KRAJAC Cropix

Zakopat će se jednom "ratne sjekire", sigurno će u budućnosti Rijeka i Dinamo ponovo surađivati u nekom poslu (jer uspješan posao naprosto ne trpi osobne animozitete i preference) na obostrano zadovoljstvo, no teško da će to biti ove zime, a još teže da će u pitanju biti igrači koji su već bili dio riječke priče, ali koji očito nisu dovoljno vjerovali u nju da bi Zagreb zamijenili Rijekom na neki duži period. Koliko je, u konačnici, ta njihova odluka svojevremeno bila ispravna, pokazuju brojke, ali i dojam da će Menalo i Marin brzo potražiti neku novu sredinu.

Marinu, doduše, i ugovor ističe ovog ljeta, dovoljno je mlad da već od iduće sezone uspjeh, odnosno, napredak u karijeri krene graditi što dalje od Maksimira. Menalo će, pak, ne želi li tratiti dane na tribinama u najboljim igračkim godinama svakako morati tražiti novu sredinu uz pomoć kluba (ugovor mu važi do ljeta 2026.) ili pak sam raskinuti ugovor i "čistih" papira krenuti dalje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. travanj 2024 05:21