Slavlje igrača Dinama

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Čudesan preokret na Rujevici! Dinamo u sedam minuta slomio Rijeku i vratio prvo mjesto u HNL-u

Riječani su vodili do 79. minute, a onda se dogodio veliki obrat u režiji Kopićevih pulena.
Piše: Sportske novosti/Siniša LončarObjavljeno: 10. travanj 2022. 21:56

RIJEKA - DINAMO 1:2 (Čerin 6' / Emreli 79', Ademi 86')

Rujevica. Gledatelja 7364. Sudac: Mario Zebec (Varaždin). Pomoćnici: Tomas i Šarić. Četvrti sudac: Lovrić. VAR: Pejin. AVAR: Križarić. Delegat: Valić.

RIJEKA: Labrović - Krešić, Velkovski (od 82. Čestić), Smolčić - Solano (od 58. Vukčević), Selahi (od 82. Bušnja), Lepinjica, Gnezda Čerin, Ampem - Drmić, Abass (od 70. Murić) Trener: Goran Tomić.

DINAMO: Livaković - Lauritsen (od 58. Emreli), Šutalo, Theophile - Ristovski (od 77. Špikić), Gojak (od 46. Andrić), Mišić, Ademi, Bočkaj - Petković (od 71. Tolić), Oršić. Trener: Željko Kopić.

Žuti kartoni: Krešić (11 - igranje rukom), Lepinjica (61 - preoštar start), Smolčić (62 - prigovor), Ademi (87 - nesportsko ponašanje), Bušnja (88 - prigovor), Emreli (88 - prigovor), Andrić (90 - preoštar start).

Crveni kartoni: Krešić (90 - udaranje protivnika)


Nogometaši Rijeke u derbiju 30. kola nošeni sjajnom atmosferom na Rujevici ipak nisu uspjeli svladati Dinamo, koji je s dva pogotka u posljednjih deset minuta susreta "zavio u crno" brojnu publiku i riječke šampionske ambicije, napravivši važan korak prema obrani titule.

Nakon uvodnog ispitivanja snaga prva je pokušala zaprijetiti Rijeka, u 4. minuti ubacio je kapetan Smolčić s lijeve strane loptu na peterac, no obrana Dinama uspjela je očistiti opasnost prije nego je do lopte stigao Josip Drmić. Bio je to samo uvod u vodstvo Rijeke, Issah Abass lijepo je na rubu kaznenog prostora s lijeve strane pronašao natrčalog Adama Čerina, slovenski veznjak prebacio je loptu na desnicu i plasiranim udarcem u lijevi kut vrata matirao nemoćnog Livakovića za eksploziju Rujevice! Doduše, čekao se nekoliko trenutaka i pravorijek VAR-a, navodno je Drmić zasmetao vrataru Dinama, no brzo je stigla potvrda vodstva Bijelih.

U 17. minuti po prvi su put zaprijetili i gosti, ubačaj Stefana Ristovskog s desne strane nije najbolje očistio Anton Krešić, lopta se odbila do Brune Petkovića. Uslijedio je pokušaj Dinamove "desetke" iz blizine, no pravovremenom intervencijom Nediljko Labrović spasio je svoja vrata.

Mogla je Rijeka u 26. minuti povećati vodstvo. Raspoloženi Josip Drmić "izvrtio" je na desnoj strani Petra Bočkaja i krenuo okomito prema petercu, uslijedilo je precizno povratno dodavanje prema natrčalom Abassu, koji loptu loše zahvaća, velika prilika Rijeke otišla je u nepovrat...

Četiri minute kasnije opet prijeti Dinamo, Mislav Oršić pronašao je na rubu kaznenog prostora natrčalog Amera Gojaka, čiji udarac na kraju nije ozbiljnije ugrozio vrata Labrovića, lopta je otišla par metara od desne vratnice. Do kraja prvog dijela kojeg je, inače neuvjerljiv glavni arbitar Zebec produžio i više od pokazane tri minute, nismo vidjeli izglednije pokušaje obje momčadi, iako je Dinamo u tim trenucima imao više loptu u nogama. Reagirali su i igrači i klupa Rijeke nekoliko puta na odluke sudaca u prvom dijelu, nije igra na terenu bila toliko oštra da sudac dospije u prvi plan... Najizglednija šansa bi možda bila ona kada je Abass krenuo sam u kontru da baš u tom trenutku nije sviran kraj prvog dijela.

Nastavak susreta ponudio je sličan odnos snaga na terenu, Dinamo je imao više loptu u nogama, no bez konkretnih prilika, a Bijeli su, pak, pojačanom agresijom na sredini terena vrebali one "ničije" lopte, kojima bi iz kontri i polukontri ugrozili vrata zagrebačkog kluba. Skoro su u tome i uspjeli u 54. minuti, dva riječka Ganca, Abass i Ampem lijepo su kombinirali po desnoj strani napada Rijeke, uslijedio je centaršut koji je ipak bio previsok za Josipa Drmića. Pet minuta kasnije opet je Abass bio u glavnoj ulozi, Kevin Theophile nije dobro očistio jednu "svijeću", lopta je stigla do brzonogog Gaca, koji iskosa s ruba kaznenog prostora puca silovito, ali i neprecizno.

U 62. minuti Rijeka je još jednom opasno zaprijetila, Ivan Lepinjica odličnom je loptom u prostor pronašao Drmića, najbolji strijelac Rijeke stigao je do lopte prije Livakovića, iz teške pozicije uputio je udarac s desetak metara iskosa, no lopta je fijuknula iznad grede već svladanog vratara Dinama...

Minutu kasnije Dinamo je imao prvu priliku u drugom dijelu, no ubačaj Bočkaja s lijeve strane nije realizirao Ristovski, njegov pokušaj glavom otišao je preko grede. Niti minutu kasnije udarac Komnena Andrića s pet metara maestralno je obranio Labrović, no pomoćni sudac već je digao zastavicu, bilo je to zaleđe...

Igra se rasplamsala, već u idućem napadu Rijeka je povukla kontru, Drmić je pobjegao Theophileu, no njegov je udarac od bloka završio u korneru. Staro nogometno pravilo došlo je na naplatu Rijeci, kad gol ne zabiješ iz nekoliko izglednih prilika, onda ga – dobiješ. Šetala je lopta oko šesnaestera Rijeke, braniči Rijeke pogledom su je pratili, dok nije stigla do Mahira Emrelija, čiji je precizan udarac bio neuhvatljiv za Labrovića, semafor je pokazao 1:1.

Povukla se Rijeka u sebe i svoj šesnaesterac, Dinamo je pritiskom na posljednju liniju Bijelih sve više pokazivao da prvenstvo želi riješiti na Rujevici. U 86. minuti uslijedio je još jedan ubačaj, Sava Čestić, koji je ušao svega četiri minute ranije umjesto Velkovskog, promašio je loptu, kapetan Ademi takve poklone ne prašta, uslijedila je nemilosrdna egzekucija za vodstvo, pobjedu i vrlo vjerojatno – prvenstvo.



KRAJ: Gotov je susret na Rujevici, Dinamo je pobjedom vratio vrh HNL-a, a Rijeka se ovim porazom oprostila od šampionskih ambicija.

90+4' Crveni karton! Izravno isključenje za Krešića zbog jednog prekršaja nad Emrelijem. Išao je to gledati Zebec na VAR-monitor i donio odluku o isključenju riječkog nogometaša.

90+2' Žuti za Komnena Andrića, bit će to slobodan udarac za Rijeku iz velike udaljenosti.

90' Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

88' Žuti karton je sada dobio Mahir Emreli nakon nekih rasprava sa sucem.

86' GOOOOOL! Ademi zabija za preokret! Kakav pogodak Ademija, kapetan je zabio za novo slavlje Modrih na Rujevici. Gužva u kaznenom prostoru, Rijeka to nije najbolje očistila i to je pogodak. Sjajno se snašao Ademi.

85' Umalo je sada Ademi postao strijelac nakon jedne panične reakcije u obrani Rijeke, lopta je završila u gol-autu za Labrovića.

83' Tolić! Nigdje nikoga u riječkoj obrani, Tolić je pucao s dobrih 25 metara, a nekako je to iščupao Labrović i odbio u korner.

81' Pokušava sada Čerin nakon dobre lopte Murića, nije to bilo precizno. Zamjene kod Rijeke, Čestić ulazi umjesto Velkovskog, Bušnja pak umjesto Selahija.

79' GOOOOOL! Emreli za 1:1, Dinamo se vraća! Dugo je trajao pritisak i napad Dinama, Emreli je na koncu dobio loptu i iz prve s ruba kaznenog prostora zabio za poravnanje.

77' Sjajnu loptu u prostor dobio je Emreli, ali nije se snašao u trenutku kada je trebalo pucati s ruba kaznenog prostora. Jako zanimljiv dio dvoboja, a sad će biti i još jedna promjena. Ulazi Špikić umjesto Ristovskog kod Dinama.

image
FRANKO COLORI/CROPIX Cropix

74' Drmić bježi Theophileu nakon sjajne akcije u kojoj su prethodno sudjelovali i Lepinjica i Murić, a nakon udarca bit će samo korner za domaće. Murić je probao izravno, na sebi svojstven način, nije prošlo.

72' Nova velika obrana Labrovića nakon udarca Andrića, ali bio je srpski napadač iza obrane Rijeke nakon ubačene mu lopte. No, za svaki slučaj Labrović to skida.

71' No dakle, ulazi Murić umjesto Abassa, a kod Dinama će u igru Tolić umjesto Petkovića.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

69' Abass je ostao ležati u bolovima, a sa zagrijavanja je povučen Murić. Ući će i Marko Tolić kod Dinama, na redu su nove izmjene.

67' Središnja minuta drugog dijela, vodi se velika bitka na sredini terena, Tomić i Kopić na rubu su trenerskih prostora. Hoće li netko nekog iznenaditi do samog kraja?

64' Pucao je sada i Bočkaj iz voleja, nižu se prilike, a Bočkaj je sjajno poklopio Andrićev ubačaj. No, lopta odlazi pored Labrovićevih vratiju.

63' Ristovski! Evo i ubačaja Bočkaja s lijeve strane, Ristovski to šalje zamalo preko vrata s druge stative. Tri smo uzbuđenja sada imali u samo tri minute.

62' Drmić! Kakva prilika za njega, Lepinjica je to proigrao, a krenulo je i naguravanje. Smolčić je dobio žuti karton, a zaiskrilo je na terenu... No, kakva lopta Lepinjice za Drmića, drugi strijelac HNL-a to šalje preko gola.

61' Prekršaj i žuti karton za Lepinjicu. Drugi je to danas žuti karton za Rijeku, a ni Lepinjica nema problema s akumuliranim opomenama.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

59' Abass! Sjajan šut nakon dobre lopte u kazneni prostor, ali prohujalo je pored vratnice. Najbolja prilika za domaće u nastavku.

57' Izmjena kod Rijeke, Vukčević umjesto Solana. Kod Dinama pak, Emreli mijenja Lauritsena. Zanimljiva promjena Kopića, sada Modri imaju čak četiri napadača u igri.

54' Dobra kombinacija Abassa i Ampema po desnoj strani, centaršut je bio na koncu prejak za Drmića, a Lepinjica nije pucao iz velike daljine. Rijeka je dugo s loptom...

image
FRANKO COLORI/CROPIX Cropix

52' Zaustavlja Zebec sada Abassa zbog faula nad Bočkajem, utakmica je postala vrlo oštra. Reklo bi se, prava prvenstvena. Nismo još vidjeli pravu, konkretnu opasnost niti za jedna vrata u nastavku.

49' Pada Andrić u kaznenom prostoru Rijeke, izbjegao je zaleđe i izbio sam pred Labrovića, a onda je pao... Očekivao se kazneni udarac, ali vidjelo se jasno u snimci - okliznuo se u odsudnom trenutku.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

48' Rijeka je i drugo poluvrijeme otvorila žustro, agresivno. Imala je već i jedan korner, kojeg je s prve stative očistio novoušli Andrić. Andrićev ulazak jasno, još je malo presložio Dinamovu formaciju...

46' Kreće nastavak dvoboja na Rujevici, na kojoj je danas 7.364 gledatelja. Ima i promjena, Andrić će u igru umjesto Gojaka kod Dinama.

POLUVRIJEME: Dinamo je prijetio nakon primljenog gola, igralo se u posljednjim minutama poluvremena praktički na jedan gol, ali Rijeka na predah ide s prednošću od 1:0. Sve ovo samo garantira jako uzbudljiv nastavak.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

45' U prvom dijelu igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

42' Ubačaj Mišića iz slobodnog udarca s desne strane dočekao je Šutalo glavom, no lagano je tu loptu ulovio Labrović.

39' Solano ruši Ademija, možda izvan, možda i unutar kaznenog prostora, Zebec ništa ne sudi. A Drmić na centru iznuđuje novi prekršaj za Rijeku.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

37' Dvije sjajne reakcije Ampema u obrani, Rijeka je rijetko na suparničkoj polovici, nije ni sada prošla kontra Drmića i Selahija.

35' Oršić je pošao lijevo, Bočkaj se premjestio na desno, s Petkovićem u sredini. Dok Kopić mijenja sustav, podsjećamo se strijelca iz 6. minute...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

34' Sve su opasniji Modri, sada je Gojak ubacio s desne strane na peterac, čisti to Krešić, ali nastavljaju se napadi Dinama.

32' Sudar koljenom u koljeno s Ademijem, ostao je kapetan Dinama ležati na travi, nije se valjda ponovno teško ozlijedio... Dolazi liječnička pomoć.

30' Gojak! Odlazi ovo pored gola. Dobro je to spustio Bočkaj za Oršića, ovaj je pričekao dolazak Gojaka na rub kaznenog prostora... Sve je bilo dobro napravljeno osim završnog udarca koji odlazi daleko od gola.

26' Kakav dribling Drmića nad Bočkajem, ubačaj oštro s desne strane, no Abass je loše zahvatio loptu pa je propala vrlo izgledna riječka prilika.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

24' Igra je zakratko zaustavljena, Velkovski je ostao ležati nakon jednog duela s Petkovićem. Gležanj makedonskog stopera je u pitanju...

23' Novi dobar ubačaj Ampema pred vrata gdje Livaković u skoku čisti i loptu i suparničkog napadača, nova zanimljivost u Dinamovom kaznenom prostoru.

20' Evo sada Dinamovih igrača s loptom, Rijeka se malo povukla, igra se preselila na njenu polovicu. Hoće li Modri uskoro opet zaprijetiti Labroviću?

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

17' Petković! Krasna lopta Mišića za Ristovskog, ovaj ubacuje u kazneni prostor gdje Labrović fantastičnom reakcijom zaustavlja Petkovića. Najbolja prilika za DInamo do sada.

16' Dobar ubačaj u kazneni prostor za Riječane, nedostajalo je pravog pozicioniranja za bolju prijetnju prema Livakoviću.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

14' Minute u kojima Rijeka ima posjed lopte i drži Modre daleko od svojih vratiju. Mišić je faulirao Selahija, Drmić prigovara a Zebec ga zove na razgovor. Tražio je Drmić, baš kao i tribine Rujevice žuti za Mišića, nekadašnjeg prvaka s Rijekom.

11' Žuti karton za Antona Krešića zbog igranja rukom još na polovici Dinama. Krešić nema problema s akumuliranim kartonima.

8' Dvije minute trajala je VAR-provjera, bit će sasvim sigurno dugačka sudačka nadoknada, a sada je Petković dopremio loptu do kaznenog prostora i pucao u blok.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

6' GOOOOOL! Čerin za 1:0! Prvi udarac u okvir gola, Abass je gurnuo za Čerina, a on nalazi prostor za udarac. Livaković je nemoćan, Rijeka vodi... Istina, VAR je to gledao jedno vrijeme, Drmićeva pozicija bila je upitna kod Čerinovog udarca, gledalo se je li on bio u zaleđu... Gol je priznat!


image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

4' Dobar ubačaj Smolčića s lijeve strane, još jednom je na lopti Theophile. Bio je ovo prvi iole opasniji izlazak većeg broja Bijelih.

2' Pokušala je Rijeka već prvim ubačajem s lijeve strane Ampema ugroziti Dinamovu obranu, očistio je to Theophile.

20.00 Derbi na utakmici je započeo! U sljedećih 90 minuta čeka nas možda i pokoji odgovor na pitanje o konačnoj ljestvici HNL-a. Inače, igrači Rijeke na teren su izašli sa psićima iz Društva za zaštitu životinja Rijeka.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

>>> Deset je minuta do početka dvoboja. Tribine su već pune, očekuje nas sasvim sigurno jedna sjajna utakmica. Vrijeme je dobro, nema kiše, svi uvjeti za igru su na jako dobroj razini.

>>> Stigli su sastavi za današnju utakmicu! Kod Rijeke je u napadu prednost dobio Abass nad Vučkićem, a na klupi su ostali Murić i Pavičić. U igri su tako Solano desno i Lepinjica u sredini.

U Dinamov je sastav umjesto najavljenog Franjića ušao Danac Lauritsen.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 04:23