RONALD GORSIC Cropix
SUNCE IDE U ZAGREB

VIDEO: Dinamo nokautirao Rijeku i osvojio dvostruku krunu! Savršen kraj sezone za Modre

Sučić, Baturina i Bulat tresli su mrežu na Rujevici, a mogao je i Hoxha barem jednom
Piše: Siniša Lončar/SNObjavljeno: 22. svibanj 2024. 19:55

RIJEKA - DINAMO 1:3 (Fruk 90+2./Sučić 28., Baturina 42., Bulat 82.)

RIJEKA (4-1-4-1): Zlomislić - Smolčić, Radeljić 🟨 (od 83. Galešić), Mitrović, Goda (od 56. Čabraja) - Selahi 🟨 (od 72. Ivanović) - Pjaca (od 46. Janković), Hodža, Fruk ⚽, Pašalić - Obregon (od 56. Marić).

DINAMO (4-3-3): Nevistić - Pierre-Gabriel, Ristovski, Theophile-Catherine, Ogiwara (od 75. Perković) - Sučić 🟨⚽ (od 46. Rog), Mišić, Ademi (od 81. Kulenović) - Baturina ⚽ (od 75. Bulat ⚽🟨), Petković 🟨 (od 86. Vidović), Hoxha.

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

Dinamo je i ovog puta uvjerljivo svladao Rijeku i zasluženo odnio Rabuzinovo Sunce put Zagreba. Jakirovićeva momčad uzela je sve, a ova dobra ovosezonska, sjajna Rijeka, na kraju je duboko "zaronila" i ostala bez svega.

Ivan Smolčić u 3. je minuti izborio udarac iz kuta, u nastavku te akcije Fruk je potegao iz voleja s ruba kaznenog prostora. Lopta je u "moru" igrača pogodila Pjacu, čiji odbijanac Nevistić refleksno brani na crti.

Dvije minute kasnije opet prijeti Rijeka, Goda je lijepo prošao po lijevoj strani i ubacio za Obregona, koji glavom gađa preko grede. Ne djeluje tada Dinamo ni suvereno, ni šampionski na terenu, Rijeci je sigurno pripao uvod susreta, no ova sezona ponudila je toliko demantija kada je u pitanju zagrebačka momčad...

U 9. minuti jedini riječki napadač našao se u matnoj situaciji s Nevistićem, koji mu "skida" zicer, no pomoćni sudac Radić označio je zaleđe. Četiri minute kasnije sjajno je, s ruba kaznenog prostora, odapeo i Pašalić u svom stilu, no Nevistić je i tu loptu koja je išla pod gredu osujetio.

image
RONALD GORSIC Cropix

Što je Radeljić promašio u 18. minuti! Agilni riječki reprezentativac Marco Pašalić sam je izborio korner, još ljepše ga izveo, a najviši u skoku bio je Stjepan Radeljić. Njegov snažan udarac glavom prohujao je tik iznad vratnice Ivana Nevistića, koji ne bi imao nikakve šanse da je lopta išla u okvir gola. I Rijeka se tu – ugasila.

Prvi udarac Dinama, ujedno i u okvir gola, uputio je Petković nakon asistencije Ogiware u 24. minuti kad je sam iskosa izbio pred Zlomislića, koji brani njegov pokušaj ljevicom. Bila je to očito samo najava – vodstva zagrebačke momčadi.

Staro nogometno nepisano pravilo, kada gol ne postigneš iz nekoliko sjajnih prilika, onda ga primiš i ovog puta se pokazalo točnim. Igrala se 28. minuta kad je Dinamo poveo. Akcija Dinama, koju je pokrenuo Mišić, završio je dodavanjem Hoxhe za Sučića na desnu stranu. Baš u ključnom trenutku Radeljić se poskliznuo i ostavio dovoljno prostora Sučiću, čiji udarac iskosa s 10-ak metara odlazi u suprotni kut za vodstvo i veliku prednost Dinama. Rijeci su tada trebala minimalno dva pogotka...

image

Slavlje Dinama

RONALD GORSIC Cropix

Već četiri minute kasnije Petković je mogao riješiti sve dvojbe oko pobjednika ovog susreta, no "zaigrao" se ispred Zlomislića i htio uposliti Sučića umjesto sam poentirati. Riječani su spriječili...

Pali su Riječani osjetno nakon primljenog pogotka, a u 40. minuti svoju je momčad krasnom obranom iznad "vode" zadržao i Zlomislić. Baturina je prošao po lijevoj strani i ubacio na drugu stativu za neobjašnjivo usamljenog Petkovića, čiji udarac glavom s pet metara krajnjim naporom riječki vratar uspijeva obraniti.

Niti Zlomislić nije ništa mogao kod udaraca Baturine dvije minute kasnije. Primila je zagrebačka desetka loptu od Hoxhe na rubu kaznenog prostora i bez razmišljanja prizemnim udarcem pogodio malu mrežicu nemoćnog vratara Rijeke.

Pokušala je Rijeka zamjenama i visokim ritmom ugroziti goste u nastavku, koji su, pak, osujetili i ono malo riječkih prilika, poput udarca Marića glavom u 61. Minutu prije toga Riječani su tražili i kazneni udarac nakon duela Radeljića i Petkovića, ostao je Titlić nijem. Epilog je bio samo crveni karton pomoćnom treneru Grabušiću radi prigovora.

image

Slavlje Dinama

RONALD GORSIC Cropix

U 62. udarac Ademija iz blizine je blokirao Smolčić, a tenzije na terenu su rasle, sudac Titlić kao da se pogubio u važnosti susreta s par dvojbenih odluka koje je "gasio" kartonima na obje klupe. U 72. Hoxha je na asistenciju mogao "potopiti" Rijeku iz kontre, no Zlomislić brani i ovaj "zicer" Modrih.

Prvi gledatelji krenuli su napuštati Rujevicu kad je Bulat, na sjajnu asistenciju Petkovića, zabio za 0:3 u 82. minuti. Posrnula je Rijeka, pamtit će se još dugo ova pljuska Dinama, koji je s četiri pobjede u šest ovosezonskih međusobnih ogleda (uz dva remija) pokazao da je naprosto – bolja momčad. Fruk je u sudačkoj nadoknadi iz slobodnog udarca samo blagim anestetikom (lijepim pogotkom) ublažio - neublaživo.

Dinamo završava sezonu sa dvostrukom krunom!

image

Slavlje igrača Dinama

RONALD GORSIC Cropix

KRAJ UTAKMICE

90+2.

GOOOOOOOL! Toni Fruk direktno iz slobodnog udarca rese Nevistićevu mrežu i ublažava riječki okus poraza.

90. 🕖

Igrat će se još najmanje tri minute.

89. 🟨

Jakirović je zaradio opomenu zbog prigovora sucima.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

📣 Bližimo se kraju, još jedan glas naroda:

"Petko, Mozartu!" (Slavica Čarapina)

"Tri riječka igrača idu na Euro, dva iz Dinama i jedan na pretpozivu. Samo pošteno." (Branko Martan)

"I ovakav Dinamo je level previše za našu ligu." (Stjepan Trupeljak)

"Petković je bog nogometa." (Jurica Hamonajec)

88. Galešić je iz slobodnog udarca zapucao direktno prema vratima, pogodio živi zid i izborio korner za Rijeku.

87. 🟨

Bulat ulazi u Titlićev notes zbog prekršaja na Fruku.

Trenutak kada se Sopić žalio sucu Titliću, a on pokazao žuti karton Selahiju.

image
RONALD GORSIC Cropix

86.

Petković izlazi iz igre i predaje traku Ristovskom, a na njegovo će mjesto Vidović.

83.

Nova izmjena kod Rijeke: Galešić na mjesto Radeljića.

82. GOOOOOOOOL!

Bulat zabija za 3:0 vodstvo Dinama! Kulenović je odigrao Petkovića, koji majstorski podvaljuje kroz tri igrača Rijeke i dovodi Bulata u stopostotnu šansu, koju veznjak s klupe bez poteškoća pretvara u novi gol Modrih!

81.

Kulenović ulazi umjesto Ademija.

80. Ivanović je zapucao s distance i pogodio pored vratnice.

77. 🟨

Nešto nije ni po volji Dinamove klupe, točnije Jakirovićeva pomoćnika Marka Salatovića, koji upravo ulazi u Titlićev notes.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

76. 🟨

Žuti karton za Selahija, koji se s klupe žalio što Ogiwara po njegovoj procjeni predugo izlazi s travnjaka prilikom zamjene.

Ne treba nužno biti na stadionu da bi se uživalo u finalu...

image
RONALD GORSIC Cropix

75.

Dvije izmjene kod Dinama: Bulat će na mjesto Baturine, a Perković umjesto Ogiware.

72.

Hoxha propušta zadati šah-mat Rijeci! Baturina je povukao prema 16-ercu, pronašao Hoxhu kratkim dodavanjem kroz dva igrača Rijeke, a Zlomislić brani čisti zicer Albanca!

72.

Ivanović ulazi umjesto Selahija.

70. Trenutno 8127 navijača boravi na Rujevici!

image

Bakljada Armade

DAMIR SKOMRLJ Cropix

📣 Manje od pola sata je do kraja utakmice. Još nekoliko vaših reakcija:

"Dinamo na iskustvo. Nisu se ni oznojili." (Krešimir Sarajlija)

"Sopić je pogriješio. Ne možeš ovako otvoreno napasti Dinamo." (Siniša Travasić)

"Toliko jaka utakmica da je Jakirović mogao uvesti i sina na poluvremenu." (Amor Rinat Šotola-Šole)

"Dinamo nikad gore nije igrao sezonu, a osvojio je prvenstvo i sad će Kup." (Andrija Sapunar)

67. 🟨

Naguravanje na terenu! Nije nam kamera ponudila previše informacija, no požutjeli su Petković i Radeljić!

66. Igrači sve češće protestiraju pred sucem Titlićem smatrajući da štedi na žutim kartonima.

Malo atmosfere s Rujevice:

image

Armada

RONALD GORSIC Cropix

62.

Velika šansa za Hoxhu! Baturina je probio s ldesne strane i poslao nisku loptu prema Hoxhi, koji gađa s ruba peterca, a Smolčić blokadom sprečava vjerojatnih 3:0 za Modre!

61. Marić je zapucao glavom nakon ubačaja s lijeve strane, hvata to Nevistić!

60. 🟨

Sopićev pomoćni trener Grabušić zaradio je opomenu zbog prigovora sucima. Očito domaćini traže kazneni udarac jer je maločas Radeljić pao u Dinamovih 16 nakon zajedničkog skoka s Petkovićem.

"Penal k'o kuća! Je*** vam sve", moglo se čuti s riječke klupe.

image

Rijeka - Dinamo

DAMIR SKOMRLJ Cropix

58. Bizarna situacija: Ristovski i Janković bili su u duelu i završili na travi, potom je igrač Rijeke u više navrata rukom dirao loptu ne bi li natjerao Titlića da dosudi slobodni udarac. Sudac se nije oglasio, a igra je nastavljena kao da se ništa nije dogodilo...

56.

Dvostruka izmjena kod Rijeke: Obregon i Goda izlaze, ulaze Marić i Čabraja.

53. Rijeka svim silama traži put prema Dinamovoj mreži. Stoperi stoje visoko na protivničkoj polovici, pokušavaju domaćini stisnuti goste pred kaznenim prostorom, ali zasad bez konkretnog poteza. Sada je Hodža lijepo ubacio u peterac, no Obregon gađa preko gola!

image

Rijeka - Dinamo

RONALD GORSIC Cropix

51. Smolčić šalje opasnu nisku loptu u peterac Dinama, ali Nevistićeva reakcija je najbrža!

49. Ogiwara je oštrom niskom loptom pronašao Ademija, koji je projurio u 16-erac, ali onda napravio prekršaj u napadu. Nedugo zatim i sam je legao na travnjak držeći se za glavu, očito osjeća bolove negdje u području zdjelice. Liječnici su na terenu.

Ovako je izgledalo slavlje modrih igrača nakon pogotka Baturine.

image
RONALD GORSIC Cropix

48. Smolčić je neprecizno ubacio s desne strane, leti lopta u gol-aut.

45. Počinje drugo poluvrijeme!

Izašao je Sučić, a ušao Rog, dok je kod Rijeke Janković zamijenio Pjacu.

Martinu Baturini ovo je 10. nastup protiv Rijeke u karijeri, a prvi pogodak! Dosad je četiri puta asistirao.

image

Martin Baturina

RONALD GORSIC Cropix

📣 Da čujemo vaše dojmove nakon prvih 45 minuta.

"Demonstracija sile." (Ivan Turić)

"Igraju li Marko 'najbolji igrač HNL-a' Pjaca i Marco 'Robben' Pašalić? Pitam za prijatelja." (Dubravko Štefinec)

"Zagrijavanje za Europu..." (Milenko Mikec)

"Jaki su ovi reprezentativci iz Rijeke. Samo kod Dalića Labrović može biti ispred Nevistića i Kotarskoga. Pašalić još kako tako, ali Marko Pjaca? Po čemu je on bolji od Oršića koji se već pokazao kao ključan čovjek u reprezentaciji u ono malo vremena koje mu je Dalić davao. Ako ništa drugo, onda je Oršić trebao imati prednost temeljem svojeg minulog rada, kao recimo Vlašić." (Dragutin Junković)

image
RONALD GORSIC Cropix

Gledajući početnih 25 minuta, malotko bi uložio cent u Dinamovo 2:0 vodstvo na poluvremenu. Rijeka je pritiskala, praktički se igralo na samo jednoj polovici, ali Nevistić je odradio posao kad god je to bilo potrebno. Domaćin može eventualno žaliti sa šansom Obregona, iako to nije bila idealna pozicija za udarac, a Radeljić je bio najbliže pogotku nakon kornera. A onda - raspad Rijeke u 15 minuta. Sučić i Baturina napravili su pola posla, Dinamo ne smije primiti tri gola i osvojit će Rabuzinovo sunce!

image

Rijeka - Dinamo

DAMIR SKOMRLJ Cropix

📣 Komentar našeg Andre Polića s Rujevice:

"S obzirom na arhaično pravilo gola u gostima, Dinamo je u prvih 45 minuta stavio jednu ruku na Rabuzinovo sunce. Iako je Rijeka hrabrije ugazila u dvoboj, Modri su nakon 20-ak minuta preuzeli konce igre, a Jakirovićeva zagonetka u veznom redu, s rotacijama u srcu momčadi, vratila se u obliku dva pogotka.

Riječani u nastavku moraju jurnuti "va banque", ali s obzirom na to da ih Zagrepčani drže bez pogotka ukupno duže od dva sata, izvjesno je da će oba trofeja ove sezone otići u maksimirske vitrine."

KRAJ PRVOG DIJELA

45+1. Pašalić je ubacio, ali istovremeno i zapeo za travnjak tako da će to biti samo ispucavanje za Nevistića. Ujedno i posljednja šansa za Rijeku u prvom poluvremenu.

45. 🕖

Igrat će se još najmanje minuta prve dionice.

42. GOOOOOOOL!

Baturina s distance za 2:0 Dinama! Hoxha je dodao veznjaku Modrih na nekih 20-ak metara od gola, a Baturina je silovito podegnuo i pogodio u donji lijevi kut. Neobranjivo za Zlomislića! Rijeka sada mora zabiti tri gola za slavlje, djeluje to kao gotovo nemoguća misija...

40.

Odlična šansa za Dinamo! Baturina je slomio Mitrovića i ubacio prema Petkoviću, koji potpuno sam stoji na drugom kraju peterca. Zapucala je 'devetka' Dinama glavom u desni kut, no leti lopta u vratnicu! Zamalo je Petković bacio Rujevicu u očaj, tri gola trebala bi dati Rijeka da je ovo ušlo.

Sučićev pogodak malo je umrtvio početni entuzijazam riječke publike, premda se i dalje glasno navija i bubnja.

Sad se i iz gostujućeg "kaveza" prolomilo glasno "Dinamo, Dinamo!"

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

36. Petković je ubacio s ruba kaznenog prostora ne bi li pronašao Hoxhu, bez problema hvata to Nevistić.

35. Pjaca je katastrofalno ubacio s lijeve strane, a Pašalić sprintom spasio loptu i zaradio aplauz Rujevice. Nije to dovoljno da Rijeka "skuha" pravu šansu iz ovog napada.

📣 Nekoliko vaših reakcija nakon promjene rezultata...

"Bravo Pero!" (Kristijan Čalić)

"Dinamo rutinski i zasluženo vodi. Golovi se računaju, a ne posjed i pucanje na vratare i u bloku i tako dalje." (Vladimir Glibušić)

"Drago mi je da je zabio baš osporavani Sučić." (Dean Smojver)

32. Petković je izazvao ogromnu pomutnju u 16-ercu Rijeke i predriblao Zlomislića, ali nije bio u dobroj poziciji za udarac. Ostaje 1:0 za Dinamo, podsjetimo da Rijeka sada mora zabiti dva gola za slavlje, 1:1 ne donosi im ništa zbog pravila gola u gostima.

28. GOOOOOOL!

Petar Sučić zabija za 1:0 Dinama! Mišić je započeo akciju dodavanjem za Petkovića, koji pronalazi Hoxhu izvrsnim okretom, a Albanac prosljeđuje Sučiću. Okliznuo se Sučićev čuvar Goda u pokušaju da presječe dodavanje i otvorio prostor za udarac, a dinamovac s nekih 10-ak metara udaljenosti nepogrešivo gađa suprotni kut i dovodi Modre u vodstvo!

Pogled na svečanu ložu, gdje su članovi Dinamove vrhuške predvođeni Velimirom Zajecom.

image
RONALD GORSIC Cropix

25. Mišić je ubacio na prvu stativu, u konačnici Zlomislić hvata loptu u ruke.

24. Evo prve šanse za Dinamo! Petković je primirio oštro dodavanje Ogiware i stvorio prostor za šut pored Mitrovića. Zapucao je ljevicom, no brani Zlomislić i skreće loptu u korner!

22. Baturina je proigrao Pierre-Gabriela, koji ostavlja Sučiću, a veznjak ubacuje u peterac ravno u ruke riječkog vratara.

20. Radeljić je proigrao Obregona kratkim dubinskim dodavanje, Ristovski je zaostajao nekoliko koraka, no Kolumbijac je gađao iz preteške ukođene pozicije i pogodio daleko pored suprotne stative.

image

Jorge Obregon

DAMIR SKOMRLJ Cropix

19. 🟨

Sučić je požutio zbog prekršaja nad Selahijem.

19. Lopta je kod Theophilea kod 16-erca Dinama, a čak sedam igrača Rijeke stoji na polovici gostiju! Presing na najvišoj razini.

18.

Velika opasnost za Dinamo! Radeljić je bio najviši u skoku nakon kornera i pogodio malo iznad grede.

18. Pašalić je pao u kaznenom prostoru Dinama nakon duela s Ogiwarom! Po dosadašnjim kadrovima ne djeluje da treba raspravljati o kaznenom udarcu, a nije ga napadač Rijeke ni tražio.

17. Riječka veza dosad funkcionira znatno bolje od Dinamove. Gotovo svaka "ničija lopta" na sredini terena završava u nogama domaćih, zato Modri praktički ne mogu preći vlastitu polovicu.

15. Prošla je prva trećina prve dionice, a Dinamo i dalje nema nijedan konkretan pokušaj prema vratima Rijeke, dok se Nevistić u dva navrata našao u problemima i uspješno odradio zadatak.

image

Obregon i Theophile-Catherine

DAMIR SKOMRLJ Cropix

14.

Bomba Marca Pašalića! Potegnuo je iz najdraže mu pozicije - iskosa s ruba kaznenog prostora. Gađao je bliži kut Nevistića, koji šalje loptu u korner.

13. Pjaca je zaplesao sa Sučićem i bio primoran vratiti loptu unatrag, prema Radeljiću. Bilo bi zanimljivo vidjeti još pokoji duel Pjace i Sučića, koji će pomagati Pierre-Gabrielu svaki put kada Pjaca krene u prodor.

12. Ogiwara je tražio Hoxhu dugom loptom, a pronašao samo Zlomislića.

Atmosfera na Rujevici je sjajna, sukladno uzbuđenjima na terenu.

image
RONALD GORSIC Cropix

10. Jakirović zasad mirno promatra događanja na Rujevici.

image

Sergej Jakirović

RONALD GORSIC Cropix

9. Obregon je promašio čistu gol-šansu! Obranio mu je Nevistić u situaciji jedan na jedan, ali pomoćni sudac ionako je podignuo zastavicu.

8. Obregon je dobio loptu u 16-ercu Dinama i borio se s Mišićem i Theophileom, pa na kraju izašao kao gubitnik.

6. Ristovski je pogriješio na svojoj polovici i dodao loptu Hodži, no u nastavku akcije Pašalić lako gubi loptu, da bi Goda samo na tren vratio posjed Rijeci i prepustio ju Pierre-Gabrielu.

Damir Mišković je sjajno raspoložen, vidjet ćemo hoće li biti tako i za otprilike dva sata.

image
RONALD GORSIC Cropix

5. Goda je ubacio s lijeve strane prema Obregonu, koji glavom pogađa iznad gola. U početnih pet minuta igra se na samo jedan gol!

4. Snimka pokazuje da je Pjaca dirao loptu nakon Frukovog udarca s distance i promijenio smjer. Nevistić je bio spreman. Sada je Pašalić potegnuo s ruba 16-erca, no blokirao je to Theophile i odbio loptu u aut.

3. Pašalić je ubacio iz kornera, netko od Dinamovih igrača izbio glavom iz 16-erca, a zatim je Fruk silovito potegnuo kroz gužvu, no koncentriran je Nevistić!

2. Obregon je primio loptu na protivničkoj polovici, no Theophile se odmah ukazao ispred i odbio loptu u aut. Smolčić će ga izvesti na sebi svojstven način, dugim ubačajem rukom u 16-erac, gdje je ipak najviši netko od igrača u plavom. Odbila se potom lopta nazad Smolčiću, čiji je ubačajj blokirao Ogiwara. Bit će korner za Rijeku.

1. Počinje utakmica, Dinamo prvi ima napad!

Sve je spremno za početak!

image

Rabuzinovo sunce

RONALD GORSIC Cropix

"Poker face" Željka Sopića prilikom pozdrava s jednim od udarnih aseva Rijeke.

image

Marko Pjaca i Željko Sopić

RONALD GORSIC Cropix

Vaša prognoza?

17.55 Za pet minuta počinje finale Kupa! Na Rujevici je i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Zanimljivo i pomalo iznenađujuće, Jakirović je s popisa za finale Kupa izostavio Darija Špikića, koji se u nekim razmišljanjima čak mogao očekivati u udarnom sastavu. Također, nema niti Tibora Halilovića koji je dva puta osvajao Kup s Rijekom i oba puta bio je strijelac i jedan od ključnih igrača. (do)

Tijekom čitanja sastava na razglas, najviše zvižduka Rujevice očekivano su pokupili Stefan Ristovski i Sergej Jakirović.

image

Stefan Ristovski i Sergej Jakirović

RONALD GORSIC Cropix

Kladionice postavljaju Dinamo kao blagog favorita (koeficijent 2.60) u odnosu na Rijeku (3.00).

Kadrovi sa zagrijavanja:

Moguće je da će dinamovci istrčati u formaciji 4-3-1-2, dakle bez klasičnih krila. Tada bi postavka izgledala ovako: Nevistić - Pierre-Gabriel, Ristovski, Theophile, Ogiwara - Sučić, Mišić, Ademi - Baturina - Petković, Hoxha. Radi se o formaciji kakvu ove godine pretendira Carlo Ancelotti u Real Madridu. Ako je zaista tako, Baturina će ulogom biti Dinamov Jude Bellingham.

image

Martin Baturina

DAMIR KRAJAC Cropix

Evo nam sastava i u vizualnom formatu.

Igrači Dinama izašli su na teren sat i pol prije početka.

16.45 Evo nam i sastava Dinama! Jakirović sprema nešto novo, ovaj put na terenu su mu četiri veznjaka: Sučić, Mišić, Ademi i Baturina, koji bi mogao zaigrati na krilnoj poziciji gdje inače stoje Kaneko ili Špikić.

Na klupi Dinama su Krkalić, Bernauer, Rog, Kulenović, Brodić, Kaneko, Bulat i Vidović.

Sergej Jakirović i Željko Sopić u ugodnom razgovoru sat i pol prije početka utakmice.

image
SN

16.35 Stigao je sastav Rijeke! Bez većih iznenađenja kod Željka Sopića, no vrijedi naglasiti da je Obregon dobio priliku ispred Ivanovića i Marića. Pored tog dvojca, na klupi su još Labrović, Janković, Galešić, Petrovič,, Bogojević, Čabraja i Yansane.

- Bit će zahtjevna utakmica kao što je i svaka na Rujevici. Prvi cilj je postići pogodak kojim bismo stvorili veliku prednost s obzirom na pravilo gola u gostima - dio je najave Sergeja Jakirovića, koju u cijelosti možete pročitati OVDJE.

image

Sergej Jakirović

DAMIR KRAJAC Cropix

- Nećemo igrati na 0:0. Na Maksimiru smo igrali jako dobro do zadnje četvrtine. Imali smo dobre šanse, ali nešto se i pitalo Dinamo. Pripremit ćemo se na sve moguće scenarije - kazao je Željko Sopić u najavi ogleda, koju možete pročitati OVDJE.

image

Željko Sopić

DAMIR KRAJAC Cropix

Ne zaboravite: Dinamovi pogoci danas zbog oživljenog pravila gola u gostima vrijede "duplo"! Svaki remi (izuzev 0:0), značit će slavlje za zagrebačku ekipu.

image

Igrači Dinama

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

16.00 Kratki presjek prve utakmice na Maksimiru:

⛔ Pogodak Fruka spriječila je vratnica

⛔ Pogodak Hoxhe spriječila je greda

⛔Marić je u zadnjim sekundama imao čistu gol-šansu i loše zahvatio loptu

👎Publika nije ostala pretjerano zadovoljna viđenim

Najavu piše: Dražen Krušelj

Simon Sluga bio je heroj, a Dani Olmo tragičar finala Kupa odigranog u Puli prije točno pet godina. Riječki vratar obranio je jedanaesterac budućoj zvijezdi španjolske reprezentacije pri vodstvu Rijeke 2-1, desetak minuta prije nego što će Ognjen Kvržić trećim golom ovjeriti pobjedu i na koncu podignuti Rabuzinovo sunce.

Na kratki vremenski izlet do 2019. godine vodimo vas iz nekoliko razloga.

Prvi razlog, posljednje je ovo finale Rijeke i Dinama u mačevanju za nacionalni Kup. Sljedeće godine Rijeka je obranila trofej pobjedom protiv Lokomotive, prije nego što se na istom Rabuzinovu suncu Dinamo ogrijao pobjedom protiv Istre. Drugi razlog ulazi u domenu nogometne trivije i kaže da su riječkom igrom tada dirigirali dinamovci Igor Bišćan i Tibor Halilović, dok su plavi dres nosili Mario Gavranović i Emir Dilaver, jedan bivši i jedan budući Riječanin. Kakav su trag utisnuli? Halilović je bio strijelac jednog od tri pogotka, a Bišćan arhitekt riječke pobjede koji je za finale izvrnuo roster i osmislio malo drukčiju taktiku od uobičajene. Usput, Dinamo je tih dana vodio Nenad Bjelica.

Što nas dovodi do trećeg razloga: zgodna je podudarnost da su tada, kao i danas, Rijeka i Dinamo zagrijavanje za "D-day" odradili remijem 0-0, ali u okviru prvenstva. Nakon te utakmice bez pobjednika na Rujevici (11. svibnja) Bišćanu se upalila lampica i jedanaest dana poslije u vatru je od početka gurnuo trojicu novih startera, Čolaka, Capana i Tomečaka, te - pogodio.

Ako je ovo friško gostovanje u Osijeku nekakav lakmus, onda Željko Sopić u srijedu ne misli glumiti Bišćana i eksperimentirati s taktikom i sastavom. Na Opus Areni on je, naime, izveo eksperimentalnu postavu s namjerom da poštedi napora glavne igrače. Marko Pjaca tako uopće nije ulazio u igru, dok su se Toni Fruk, Mirko Marić, Franjo Ivanović i Ivan Smolčić samo rastegnuli u nastavku utakmice. Istovremeno Marca Pašalića, Lindona Selahija, Mateja Mitrovića, Veldina Hodže i Brune Gode uopće nije bilo u protokolu utakmice.

Na sličan je način Dinamovoj utakmici u Koprivnici pristupio Sergej Jakirović kada je napunio roster prezimenima za koja znaju samo kibiceri juniorskih utakmica. Bruno Petković, Martin Baturina i Ivan Nevistić, a onda i Kevin Theophile-Catherine, Stefan Ristovski i Arijan Ademi, nagrađeni su danom odmora i mentalne pripreme za rat na Rujevici. U tom ratu dvojica generala objektivno teško mogu iznenaditi jedan drugog. Ne treba, naravno, unaprijed otpisati mogućnost da iznenada poludi Jorge Obregon ili da pitanje pobjednika ulaskom s klupe riješi Fran Brodić, ali u stvarnosti će se priča još jednom vrtjeti oko igrača koji su iznijeli sezonu. S jedne strane Fruk, Pjaca ili Selahi, s druge Petković, Baturina ili Vidović.

Premda je Rijeka domaćin, na papiru je favorit Dinamo. Ne samo zato što raspolaže dvostruko skupljim rosterom (71 mil. eura prema 34,5 mil. eura, procjena Transfermarkta) nego i zato što za njega uoči uzvrata radi pravilo gola u gostima, pa naposljetku i stoga što je Sergej Jakirović tijekom turbulentne sezone ušao u glavu Željku Sopiću preskočivši ga na vrhu tablice. Od početka kampanje Dinamo je iz međusobnih dvoboja s Rijekom izvukao tri pobjede i suparnika počastio sa samo dva remija. Neke od tih pobjeda, poput one maksimirske nakon jedanaesterca u 94. minuti, "plavi" su čupali kao korijenje stoljetnog hrasta, ali u nekim drugim situacijama zapravo su častili Rijeku. Nije daleko od istine da je Dinamo svoju najbolju utakmicu s Rijekom ove sezone odigrao u studenom prošle godine na Rujevici. Završilo je 2-2, u finišu utakmice Mitrović je pogotkom spasio bod, ali "plavi" su dugo držali utakmicu za ovratnik i zapravo su trebali uvjerljivije pobijediti.

Ako ijedan argument prilikom službenog vaganja radi za Rijeku, onda je to svakako motiv. Dinamo je svoju sezonu spasio u trenutku kada je spasio prvenstvo i sebi osigurao priliku za proboj u rekordno bogatu Ligu prvaka sljedeće jeseni. Rijeka je prepustila titulu, ali pobjedom u finalu Kupa zapravo bi podvukla crtu pod izvrsnu sezonu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. svibanj 2024 00:03