VLADO KOS Cropix
DERBI KOLA

VIDEO: Dominantna Rijeka osvojila Opus Arenu, Osijek u sve većoj krizi

Radeljić i Pašalić donijeli su pobjedu gostima, koji su i dalje bez primljenog gola
Piše: Gradimir Đukarić, SNObjavljeno: 25. kolovoz 2024. 22:47

Osijek - Rijeka 0:2 (Radeljić 13., Pašalić 60.)

OSIJEK: Čavlina - Omerović (od 68. Lima), Jelenić, Hasić, Jurišić - Nejašmić, Jugović (od 83. Soldo) - Bukvić (od 83. Živković), Pušić (od 62. Kewal), Matković - Ademi (od 46. Mikolčić)

RIJEKA: Zlomislić - Bogojević (od 56. Devetak), Radeljić⚽, Majstorović (od 56. Galešić), Smolčić - Hodža, Petrovič ? - Pašalić⚽ (od 71. Butić), Janković, Rukavina (od 56. Fruk) - Ivanović (od 85. Andrić)

OSIJEK - Opus Arena. Gledatelja: 7,014. Sudac: Ante Čulina (Zagreb).

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.


Rijeka je prvi puta nakon skoro šest godina Osijek napustila s punim plijenom. A dojam se kako se za nova tri boda nisu previše ni oznojili. Trebali su samo čekati greške Osječana i iskoristiti ih. A upravo su to i napravili.

Na Opus Areni zvoni alarm. Nakon četiri odigrana kola Bijelo-plavi ostali su neočekivano na samo jednom osvojenom bodu, apsolutno premalo s obzirom na očekivanja s kojima su ušli u sezonu. Još od sezone 2014./15., kada su imali isti bodovni učinak nakon četiri odigrana kola, nisu slabije ušli u prvenstvo. Dakle čak 10 godina! A što je još gore, sva tri poraza koja su ove sezone doživjeli bila su - domaća!

image
VLADO KOS Cropix

Zanimljiv stoperski par iz perspektive Osijeka poslao je trener Rijeke na teren, nekadašnje braniče bijelo-plavih Majstorovića i Radeljića. A upravo je potonji doveo Rijeku u vodstvo već u 13. minuti. Nakon ubacivanja iz kuta Čavlina nije najbolje reagirao, odbio je loptu točno u braniča Rijeke kojemu iz neposredne blizine nije bio problem zatresti mrežu. Zapravo ništa novo se nije dogodilo u odnosu na ono što se već previše puta događalo ove sezone, opet je Osijek protivniku poklonio pogodak, a Čavlina je za svoju reakciju u idućem dodiru s loptom morao istrpjeti zvižduke.

image
VLADO KOS Cropix

Za razliku od Rijeke koja je ostavljala dojam momčadi koja zna što želi iako ništa posebno nije ofenzivno napravila, a nije ni morala nego samo biti spremna iskoristiti poklon koji će prije ili kasnije doći, Bijelo-plavi su izgledali baš nikako ne mogu ugroziti protivnika. Izostala je očekivana agresija, izgledali su nekako mlako skoro pola sata. A onda se opasno zakuhalo pred golom Rijeke, prvo je Zlomislić ušao u šut Ademiju, a nekoliko minuta kasnije Pušić je iz odlične situacije loše otpucao. Zvižduci s kojim su na poluvremenu ispraćeni s terena rekli su sve.

U nastavak su Osječani ušli nešto poduzetnije, imali su posjed apsolutno na svojoj strani ali iz njega ništa konkretnog nisu napravili. I dalje su bili ofenzivno potpuno nemoćni. A loša situacija po njih nakon sat vremena postala je još gora. Rijeka je dočekala novu grešku Osječana. Odmah po osvojenoj lopti na sredini terena sjevnuo je brzi kontranapad kojeg na asistenciju Fruka rutinski okončao Pašalić. I to je bilo to.

image
VLADO KOS Cropix

Rijeka je imala veliku prednost i dovoljno iskustva da je ne ispusti dok Osijek, unatoč zamjenama i konačno živosti koju je ulaskom donio Živković, nije uspio napraviti baš ništa da utakmicu uvede u neizvjesnu završnicu. U zaključku, odigrali su Osječani svoju najgoru utakmicu ove sezone u kojoj ništa nisu ni zaslužili iako će završna statistika možda i zavarati jer u svim kategorijama, osim naravno u golovima, imali su brojčanu prednost. Oni zvižduci s poluvremena ponovili su se i po završetku utakmice.

Kohorta je, pak, nije zaboravila na klupsku legendu koja ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Tek što je utakmica počela razvili su transparenet "Bakire, drži se!" u znak potpore legendarnom igraču bijelo-plavih.

image
VLADO KOS Cropix

KRAJ UTAKMICE!

Nastavlja se crni niz osječkih nogometaša, ovo je već šesta utakmica zaredom u kojoj nisu osjetili slast pobjede. Riječani su bili dominantniji i kvalitetniji večeras, Coppitellijevi nogometaši nisu pronašli formulu za probijanje riječke obrane.

Rijeka je druga s dva boda iza Dinama, dok Osječani drže predzadnje mjesto sa samo jednim osvojenim bodom.

90.+4. Dobro su kombinirali nogometaši Rijeke u suparničkom šesnaestercu, ali su se na kraju i prekombinirali.

90. ? Igrat će se pet minuta sučeva dodatka.

85. ⇔ Za kraj ulazi i bivši Dinamov napadač Komnen Andrić umjesto Franje Ivanovića.

84. Mogao se sada proslaviti 18-godišnji Filip Živković netom što je ušao u igru. Driblingom se efektno riješio dvojice čuvara i potom ljevicom dobro gađao suprotan kut, međutim udarac mu je nehotice blokirao - suigrač Pedro Lima!

83. ⇔ Posljednja promjena kod Osijeka. Umjesto Bukvića i Jugovića u igru će Filip Živković i Marko Soldo.

image
VLADO KOS Cropix

83. Ponovno pokušava Bukvić izvana, više iz očaja, odlazi i ovaj udarac pored gola. Nikako Osječani ne uspijevaju probiti posljednju obrambenu liniju Rijeke.

"Pivo, burek i NK Osijek", stoji na transparentu navijača Kohorte.

Izgleda da će pivo večeras biti posebno gorko.

image
VLADO KOS Cropix

77. Kewal je napravio potpunu pomutnju u šesnaestercu Rijeke i izborio novi korner.

71. ⇔ Ući će 18-godišnji branič Šimun Butić umjesto strijelca Marca Pašalića. Znači li to da Đalović zatvara susret?

70. Ivanović je sad bio u naletu, ali sjajno je reagirao Čavlina i stigao do lopte prije riječkog napadača.

68. ⇔ Ušao je Pedro Lima umjesto Omerovića.

67. Bukvić! Dobar je bio njegov udarac, prošla je ta lopta malo iznad grede.

Do kraja je još 25 minuta, a Federico Coppitelli itekako ima razloga za zabrinutost. Ostane li ovako, Osijek će upisati šestu utakmicu zaredom bez pobjede.

image
VLADO KOS Cropix

62. Evo i dodatne nevolje za Osječane. Ozlijedio se dosad solidni Petar Pušić, neće moći nastaviti susret. Zamijenit će ga 22-godišnji nizozemski napadač Ricuenio Kewal.

Treba pohvaliti sjajnu Frukovu asistenciju kojom je otvorio golemi prostor Pašaliću, ali i Rijekin je ofenzivac fantastično iskoristio pruženu šansu te hladnokrvno svladao Čavlinu za povećanje vodstva na Opus Areni!

60.GOOOL!

2:0 vodi Rijeka, zabija Marco Pašalić!

57. ⚠ DVOJBENA SITUACIJA!

Skočili su svi Osječani i tražili najstrožu kaznu u duelu Jugovića i Fruka. VAR soba pregledavala je taj duel i čini se da nisu našli materijala za jedanaesterac.

image
VLADO KOS Cropix

56. ⇔ Osjetio je Đalović da mora nešto mijenjati. Ući će Mladen Devetak, Niko Galešić i Toni Fruk umjesto Bogojevića, Majstorovića i Rukavine.

51. Osječani su aktivnije krenuli u nastavak, očigledno ulaze u veći rizik i traže izjednačujući pogodak. Omerović je sada centaršutom pokušao pronaći nekog od suigrača, brži je bio Zlomislić.

46. ? Vraćamo se na Opus Arenu.

⇔ Jednu je promjenu napravio Coppitelli, ušao je Šimun Mikolčić umjesto Kemala Ademija. Kod Riječana nema izmjena.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA


Riječani zasluženo vode na kraju prve dionice. Premda se Osijek probudio nakon primljenoga gola i nekoliko puta zaprijetio, Đalovićevi su nogometaši disciplinirani i dobro posloženi na terenu. Vrlo sadržajna i otvorena utakmica, očekujemo nova uzbuđenja u nastavku.

image
VLADO KOS Cropix

45. ? Igrat će se tri minute sučeva dodatka.

43. Omerovićev udarac izvana odlazi pored gola.

40. Majstorski je prošao Jurišić više od pola terena, nanizao je nekolicinu suparničkih igrača, ali na kraju ga prekršajem zaustavljaju Riječani.

Kratki predah za Domagoja Bukvića...

image
VLADO KOS Cropix

38. Bogojević se još jednom ubacuje iz drugog plana, a njegov ovog puta mlaki udarac lakoćom hvata Čavlina.

35. Probudio se Osijek, opasno živi Rijeka. Pušić nije iskoristio pravi zicer, a nakon njega neprecizan je i Bukvić. Zlomisliću sada čestitaju suigrači na ovim obranama.

29. Najveća šansa Osijeka dosad! Ademi se neometan sjurio prema Zlomisliću, došao je gotovo do peterca, da bi vratar Rijeke izašao kao pobjednik u ovome duelu.

image
VLADO KOS Cropix

26. Jurišićeva oštra i prizemna povratna lopta prošla je kroz šumu nogu u Rijekinu šesnaestercu, međutim stali su svi Osijekovi igrači kao da nisu očekivali ovakav poklon.

Rijeka dominira i rezultatom i posjedom lopte. Omjer je 57 % - 43 % u korist Đalovićeve momčadi koja je lišena podrške svoje navijačke skupine Armade. Naime, riječki navijači sudjelovali su u tučnjavi s Torcidom, a više o tome pročitajte OVDJE.

22. Sjurio se Bogojević s krila, efektno se riješio Omerovića i potom ciljao suprotan kut, fijuknuo je njegov udarac pored vratnice!

Pašalić je praktički gađao po golu izravno iz kornera, Čavlina kratko odbio, ali samo do Radeljića koji se najbolje snašao u gužvi i ugurao loptu u mrežu... Možda je vratar Osijeka mogao i bolje reagirati prilikom ove intervencije, no mora se priznati da je tu bilo i malo nesreće jer se lopte prvi dokopao stoper Rijeke.

image
VLADO KOS Cropix

13.GOOOL!

Rijeka vodi, strijelac je Stjepan Radeljić.

12. Isprobao je Pašalić svoj dobro poznat opasan udarac i izborio novi korner.

7. Udarci Jankovića i Bogojevića nisu bili opasni po gol Osijeka.

Na osječkoj tribini navijači su izvjesili transparent na kojemu piše "Bakire, drži se." Poruka je to upućena legendi Osijeka, bosanskohercegovačkom nogometašu Bakiru Bešireviću (58) koji prolazi kroz teške životne trenutke.

Počeo je poprilično gubiti vid te je podvrgnut operaciji očiju nakon koje je na konstantnim terapijama u Sarajevu. Duboki trag ostavio je Beširević u Slavoniji, odigrao je 267 utakmica i zabio 47 golova.

image
VLADO KOS Cropix

3. Osijek prvi prijeti preko Pušića, odlazi njegov pokušaj preko gola.

1. ? Počela je utakmica na Opus Areni. Glavni je sudac Ante Čulina iz Zagreba.

image
VLADO KOS Cropix

Za Bijele i trenera Radomira Đalovića derbi s Osijekom dolazi između dvije europske utakmice s Olimpijom:

– Utakmica u Osijeku dolazi poslije teške utakmice za moje igrače. Momčad Osijeka smo pratili, gledali sve njihove utakmice. Mladi su, željni dokazivanja, dobro trče… Sigurno zaslužuju više bodova od onih koje trenutno imaju, u nekim utakmicama im je nedostajalo i sreće. Mi ćemo vidjeti koga ćemo imati na raspolaganju, umor je prisutan, neke igrače ćemo promijeniti, neki će igrati 45 minuta tako da ćemo raspodijeliti minutažu kako bismo istovremeno odgovorili izazovu utakmice, ali i sačuvali neke igrače za Olimpiju. To ne znači da nam je utakmica u Osijeku manje bitna, baš naprotiv, napravit ćemo sve da ostvarimo dobar rezultat. – rekao je Radomir Đalović.

image

Radomir Đalović

GORAN SEBELIC Cropix

Trener Federico Coppitelli i sportski direktor Jose Boto najavili su dvoboj s Rijekom:

- Svjesni smo da nas čeka vrlo teška utakmica koja donosi određenu vrijednost za cijelu našu momčad i nadamo se da ćemo moći oploditi sve što smo radili u pripremi ovoga susreta. Mislim da smo igrali dobro u onom ritmu kojega smo do sada imali i da smo dobro izgledali. Sada imamo priliku raditi više, a završetkom prijelaznog roka momčad će dobiti svoj konačni identitet. - izjavio je Coppitelli.

Boto je dodao:

- Nitko nije sretan situacijom u kojoj se nalazi naša momčad u ovom trenutku jer mislimo da zaslužujemo više.

Evo nam današnjih sastava.

Najavu piše: Gradimir Đukarić

"U Portugalu imamo jednu izreku, stvari se ne gledaju prema tome kako počnu, nego kako se završe", osvrnuo se sportski direktor Bijelo-plavih Jose Boto na dosadašnji učinak momčadi čiji je arhitekt.

Iz perspektive Osijeka, sezona ni blizu nije počela kako se očekivalo jer do sada je momčad doživjela već i previše šamara.

Ispalo se nesretno iz Europe nakon tragičnog penal-ruleta u Azerbajdžanu, doživljena su dva domaća prvenstvena poraza u utakmicama u kojima je Osijek bio bolji (Šibenik) ili ravnopravan (Dinamo), a nakon tri odigrana ligaška kola momčad s Opus Arene na svome saldu ima osvojen tek jedan jedini bod. Realno, puno manje od onoga što je zaslužila na terenu. Aktualni pogled na ljestvicu sigurno izaziva jezu u Opus Areni, Bijelo-plavi samo zahvaljujući boljoj gol-razlici od Slavena Belupa, i to za jedan pogodak, nisu u ovaj vikend ušli na prvenstvenom dnu.

S druge strane, Rijeku danas dijeli još 90 minuta od plasmana u skupine Konferencijske lige i europske jeseni, a istovremeno momčad s Rujevice u prvenstvu je uzela gotovo sve što je trebala uzeti. Štoviše, za razliku od osječke obrane, koja je ove sezone u HNL-u pala već šest puta (a samo su Istra i Lokomotiva u više navrata vadili loptu iz svoje mreže), Rijeka je jedina ligaška momčad koja ove sezone još nije primila niti jedan gol!?

Posljedično, nakon svega tri odigrana kola, Osijek već zaostaje za šest bodova za Rijekom, pa je stoga jasno koja momčad s puno većim imperativom ulazi u nedjeljni derbi u Opus Areni i za koga bodovi imaju puno veći značaj. Osijek će imperativno tražiti prve prvenstvene bodove ove sezone na svome terenu i hvatanje priključka, dok Rijeci utakmica u Slavoniji puno znači kroz prizmu samopouzdanja pred utakmicu u Sloveniji za četiri dana.

Osječani, sasvim je jasno, nisu imali dovoljno dubok roster za pakleni ritam četvrtak - nedjelja, zbog čega su patili rezultati i u HNL-u i u Europi. Čak pet utakmica, još otkako su slavili u Tallinnu protiv Levadije, Bijelo-plavi nisu slavili po završetku utakmice. Početak života bez Ramona Miereza prilično je težak.

- Mi smo 5. kolovoza počinili samoubojstvo. Zašto to kažem? Prodali smo najboljeg igrača koji je prošle sezone zabio polovinu naših golova, koji nam je omogućavao da se branimo i napadamo na drugačiji način, a uz to je bio i lider svlačionice. Momčad je građena pod pretpostavkom da Ramon ostaje - priznao je Boto.

U četiri utakmice koliko su odigrali bez Argentinca niti jednom nisu pobijedili, dva puta su u regularnom vremenu remizirali s azerbajdžanskom Zirom, izgubili od Dinama (a u sve tri utakmice golove su primili u sudačkoj nadoknadi vremena) i remizirali s Goricom. U sve te četiri utakmice imali su vodstvo, ali ga nisu uspjeli zadržati. Inače, u te četiri utakmice kao prvi golgeter nametnuo se kapetan Jugović, koji je povukao momčad s tri pogotka, a Matković je zabio dva.

Rijeku, pak, očekuje utakmica sezone i uzvrat protiv Olimpije u Ljubljani nakon 1:1 na Rujevici, a koji ima puno veći značaj nego dvoboj u Osijeku. Iz te će perspektive biti zanimljivo vidjeti kakvu će momčad Đalović poslati na teren. Za razliku od Federica Coppitellija, koji će na teren poslati najbolje što ima u ovom trenutku, Đalović će kombinirati, ali u kolikoj mjeri saznat ćemo u nedjelju.

Inače, do kraja prijelaznog roka u svlačionici Osijeka se očekuje bitan kvalitativan pomak, na odlaske je spuštena rampa, a istovremeno se radi na dovođenju nekoliko igrača, ponajprije napadača koji može garantirati golove koje je do sada isporučivao Ramon Mierez. A do zatvaranja transfer-tržnice i zaokruživanja kadra Bijelo-plavi moraju odraditi dva i derbija u kojima se moraju vaditi nakon serije rezultatskih neuspjeha s početka sezone.

U finišu prijelaznog roka puno veća neizvjesnost će vladati na Rujevici. Naime, prema najavama Rijekinog prvog čovjeka Damira Miškovića realno je da u idućih nekoliko dana momčad napuste Ivanović i Pašalić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 11:02