TOM DUBRAVEC Cropix
JADRANSKI DERBI

VIDEO: Euforija u Splitu, Hajduk je pobijedio Rijeku na Poljudu! Pukštas zabio za slavlje

Nakon slavlja protiv Dinama u Maksimiru, Hajduk je pred svojom publikom trijumfirao protiv Riječana
Piše: Dražen Antolić, Petar BekićObjavljeno: 30. srpanj 2023. 23:15

HAJDUK - RIJEKA 1:0 (Pukštas 50.)

Hajduk (4-2-3-1): Lučić - Moufi (od 80. Sigur), Šarlija, Ferro, Melnjak - Krovinović, Pukštas⚽ - Odjidja-Ofoe (od 68. Benrahou), Sahiti (od 72. Dolček), Mlakar (od 72. Dajaku) - Livaja ?

Rijeka (3-4-2-1): Labrović - Mitrović (od 60. Djouahra), Dilaver, Galešić - Grgić, Banda (od 46. Lepinjica ?), Hodža ? (od 46. Selahi ?), Čabraja - Janković (od 60. Veiga), Fruk - Obregon (od 66. Ivanović)

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 32,548. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec).


GOL HAJDUKA POGLEDAJTE OVDJE.

Hajduk je pobjedom opravdao očekivanja punog Poljuda i potvrdio bodove iz derbija s Dinamom. Bio je bolji od Rijeke, više napadao i stvarao šanse, a junak je ponovno Rokas Pukštas. Bijeli jure na američki pogon, je li to nuklearna energija?

Nije to bila blistava utakmica jer i Hajduk, a pogotovo Rijeka, imat će što raditi do prave forme i jakih europskih utakmica, no Ivan Leko je prvi put matirao Sergeja Jakirovića, atmosfera se samo diže, raspjevan stadion to najbolje potvrđuje. Hajdučki puk i dalje vjeruju u titulu, ali dalek je put... Rijeka je bila ispod razine koju je često nudila u Splitu i takva nije mogla bolje proći, premda je poraz minimalan, pa je njihova nada živjela do kraja.

image
SOFASCORE ZA SN

Hajduk je prednjačio u igri, a Rijeka imala povremene bljeskove. Domaćini su naglasak stavili na lijevu stranu napada, gdje se Melnjak dodavao Mlakaru, a ubacivao se i Odjidja-Ofoe, no dugo im je trebalo da počnu stvarati šanse. Sergej Jakirović je promijenio Rijeku u igru s trojicom stopera, te Grgićem i Čabrajom po bokovima...

image
JOSKO PONOS Cropix

Fruk je u drugoj minuti oteo loptu Krovinoviću i udarcem iz daljine pogodio vratnicu nakon što je lopta od Šarlije malo promijenila pravac. To je bilo vruće otvaranje gostiju, koji su u prvom dijelu gurali duge lopte na Obregona.

Možda je i sparina uzela danak, ali obje su ekipe bile oprezne, akcije su se gradile korak po korak, nije bilo jakog tempa igre.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U 20. minuti Čabraja je pucao iz slobodnog udarca s dvadesetak metara, ali kraj vratnice. Bila je to pozicija i za bolji šut. Hajduk je do konkretne prijetnje stigao tek u 25. minuti kad je Livaja pucao iz voleja, s desne strane, golman je zaustavio taj šut. Nadovezali su se pokušaji Melnjaka i potom Krovinovića...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Igralo se s dosta pogrešaka, nezgodnu situaciju Labrović je imao u 37. minuti kad je Odjidja-Ofoe izveo slobodan udarac toliko neugodno da je jedva skinuo taj ubačaj da ne uđe u vrata. Potom je obranio Pukštasu najbolju šansu s desetak metara, Amerikanca je izvrsno proigrao Livaja. Krešendo prvog dijela bio je još jedan udarac Livaje iz voleja sa 7-8 metara na dugi pas Ferra.

image
VOJKO BASIC Cropix

U drugi dio Hajduk je krenuo još odlučnije i već u 50. minuti poveo. Rokas Pukštas, junak na Maksimiru, otvorio je i bravu Rijeke. Napravio je to nakon opsade gola po izvedenom korneru i gredi koju je pogodio Šarlija. Na tome domaćin nije stao, Livaja je žario, u svemu ga je bilo, pa i korner nakon kojeg je pao gol on je izborio u dvoboju s Galešićem.

image
VOJKO BASIC Cropix

Skromni gosti

Iako je Jakirović promijenio dvojicu veznjaka s obrazloženjem da im nedostaje energije nakon Prištine, nisu dolazili do prave igre. Hajduk je držao vodstvo, Rijeka nije uspijevala povezati redove unatoč osvježenjima s klupe, baklje su na neko vrijeme prekinule igru, dim je “osvojio” stadion.

image
VOJKO BASIC Cropix

Grgić je u 77. minuti uputio šut iz daljine i to je bila prva prijetnja gostiju u drugom poluvremenu. Što dovoljno govori koliko su blijedi i bez ritma bili u toj fazi susreta. Do kraja je Rijeka tražila gol da izbjegne poraz, no nije bila precizna u tome. Franjo Ivanović i Djouahra su donijeli živost, no Hajduk je odbacio sve njihove pokušaje.

image
JOSKO PONOS Cropix

KRAJ UTAKMICE! BIJELI SLAVE U JADRANSKOM DERBIJU!

Minimalnom pobjedom Hajduk je upisao nova tri boda u novoj sezoni. Dva važna skalpa, Dinamo i Rijeka, dokaz su da je Leko sjajno posložio momčad te da je euforija na Poljudu itekako opravdana. Rokas Pukštas zabio je Modrima, danas i Riječanima, a treba pohvaliti i čudesnog Nediljka Labrovića bez čijih bi obrana slavlje u Jadranskom derbiju bilo kudikamo veće. Jakirović čupa kosu, Leko se okreće Slaven Belupu.

image
VOJKO BASIC Cropix

90.+5. Djouahra je dugo vodio napad, ali mu se nitko od suigrača nije otvorio i propala je vjerojatno posljednja prilika Rijeke na susretu. Jakirović je na to ljutito udario bocom o travnjak i rezignirano sjeo na klupu...

90.+4. Krovinović pokušava izvana, laka je to zadaća za Labrovića.

90. ? Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

89. Rijeka steže obruč oko Hajdukova gola. Sada Grgić šutira s vrha šesnaesterca, blokiraju ga domaći braniči.

88. Sve je opasnija Rijeka. Djouahra gađa iz daljine preko gola.

86. Sjurio se Ivanović po lijevoj strani i opalio po golu iz mrtvoga kuta, a Lučić uz malu nesigurnost izbio u - prvi korner za Rijeku na derbiju!

? Prethodno je Djouahra zbog prekršaja dobio žuti karton.

80. ⇔ Ulazi Niko Sigur umjesto asistenta Fahda Moufija.

77. Evo i Rijeke napokon! Grgićev udarac prohujao je pored Hajdukovih vrata, ispružio se Lučić na golu... Jedna je to od vrlo rijetkih prigoda Riječana u drugome dijelu, a i na utakmici uopće.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

72. Dvostruku zamjenu radi Leko.
⇔ Leon Dajaku umjesto Mlakara.
⇔ Ivan Dolček umjesto Sahitija.

68. ⇔ Nakon kraćeg prekida zbog bakljade ušao je Yassine Benrahou, na klupu će Odjidja-Ofoe.

66. ⇔ Ušao je i 19-godišnji Franjo Ivanović umjesto Obregona.

64. ? Festival žutih kartona nastavio je Lindon Selahi prekršajem na Melnjaku.

Sprema Ivan Leko svoju prvu zamjenu, a Jakirović svoju posljednju danas.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

61. ? Lepinjica ruši Odjidja-Ofoea i dobiva sučevu opomenu.

60. ⇔ Nova dvostruka zamjena u momčadi Rijeke. Naïs Djouahra umjesto Mateja Mitrovića i Danilo Veiga umjesto Jankovića.

59. Čabraja solidnim centaršutom traži nekoga od suigrača u šesnaestercu, siguran je u izlasku Lučić.

58. Okušao je i Odjidja-Ofoe svoj udarac, šutira s oko 25 metara i prebacuje čitav gol. Nove dvije promjene sprema Sergej Jakirović.

56. Ne posustaju hajdukovci! Fino je Sahiti proigrao Livaju koji dugo važe svog čuvara, a potom šutira malo pored vratnice... I dalje Rijeka djeluje nemoćno u ovome derbiju, nisu zasad pomogle ni zamjene u poluvremenu.

54. ? Livaja zbog faula na Grgiću dobiva žuti karton.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

50. ⚽ GOOOL!

Pukštas zabija za 1:0!

Treća sreća za Hajduk! Prvo je Šarlija glavom pogodio gredu, potom je Ferro silovito šutirao iz voleja, a Labrović ponovno čudesno obranio, no više nije imao šanse protiv Pukštasa koji je ostao potpuno sam i nečuvan na pet metara... Hajduk vodi 1:0!

48. Lijepo su sada kombinirali Sahiti, Pukštas i Livaja, no izrazitu kvalitetu neprestano pokazuje Matej Mitrović u obrani Rijeke.

46. ? Vraćamo se na Poljud. Dvije su izmjene u riječkome sastavu.

⇔ Lindon Selahi umjesto Veldina Hodže.

⇔ Ivan Lepinjica umjesto Emmanuela Bande.

KRAJ PRVOGA DIJELA

Izuzev Frukove vratnice i Čabrajina opasnog slobodnjaka, Riječani na Poljudu nisu pokazali nikakav otpor. Bijeli su prijetili iz svih pozicija, izmjenjivali su se u šesnaestercu Livaja, Pukštas, Odjidja-Ofoe i društvo, no za raspoloženog Labrovića nisu pronašli rješenje. U nastavku očekujemo promjene u momčadi Rijeke, trener Jakirović zasigurno je već 'tanak' sa živcima.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

45.+2. Još jedan Livajin pokušaj s desetak metara iskosa, gađao je suprotan kut i poljudska je publika već vidjela loptu u golu, međutim bit će to samo gol-aut i posljednja prilika u prvome dijelu.

45. ? Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42. Hajdukovci su svim silama krenuli po pogodak, ali još nisu našli rješenje za sjajnog Labrovića. Dojam je da Riječani samo čekaju odmor na poluvremenu.

39. Labrović je zaključao svoja vrata! Livaja je majstorski prsima primirio jedan centaršut i šutirao iz blizine, a vratar Rijeke spremno brani i ovaj pokušaj. Ipak, treba spomenuti da je prethodno već bilo označeno zaleđe...

38. ⚠ Zicer Hajduka!

Livaja je krasno 'podvalio' za Pukštasa koji šutira ljevicom, a Labrović još jednom sjajno intervenira! Odbija se to do Melnjaka koji šalje povratnu do Odjidja-Ofoea, da bi Belgijac lošim udarcem upropastio priliku za pogodak.

37. Izveo je Odjidja-Ofoe taj slobodnjak i zamalo je zatresao mrežu, usred gomile igrača pala je 'žabica' koju je Labrović vršcima prstiju skrenuo u korner!

image
JOSKO PONOS Cropix

36. Livaja je izborio slobodan udarac u zoni udarca, faulirao ga je Matej Mitrović.

30. ? Hodža zbog grubog zaustavljanja Marka Livaje dobiva prvu opomenu na derbiju.

26. Nova šansa Hajduka! Livajin topovski volej s desetak metara iskosa uspijeva nekako obraniti Labrović, ali odbija samo do Melnjaka čiji pokušaj blokira dobro postavljeni Mitrović.

25. I opet prijete Bijeli. Sahiti je povukao kontru, dugo je vukao i potom gurnuo u šansu Mlakara čija je mlaka reakcija izazvala negodovanje poljudskih tribina.

Dominira Hajduk u ovim trenucima.

20. Izvrstan je bio Čabrajin udarac iz slobodnjaka, prošao je kroz živi zid i prohujao malo pored gola!

19. Moufi ruši Jankovića u zoni udarca, bit će ovo opasno po Hajduk.

16. Nova dobra akcija Hajduka, kombinirali su Sahiti i Mlakar, na kraju je to uspjela raščistiti obrana Rijeke.

image
VOJKO BASIC Cropix

12. Sijevaju ubačaji Hajduka sa svih strana, traže se Mlakar i Livaja, svaki je put dosad pravovremeno istrčao treći vratar Vatrenih Nediljko Labrović.

8. Došlo je do nesporazuma između Dilavera i Labrovića, Livaja je tu blizu vrebao, no nije uspio doći do lopte.

2. ⚠ Trese se vratnica!

Toni Fruk silovito je opalio iz daljine, odbilo se to od Šarlije i promijenilo smjer te je Lučić već bio svladan, ali ispriječio se okvir gola!

1. ? Počela je utakmica na Poljudu! Glavni je sudac utakmice Patrik Kolarić iz Čakovca.

image
VOJKO BASIC Cropix

image

Marko Livaja prima nagradu za najboljeg strijelca prošle sezone

TOM DUBRAVEC Cropix

Radno je ovih dana bilo oko stadiona u Poljudu. Postavljeni su novi ulazi na tribine, odnosno u uži prsten stadiona. Navijači su tako na tribine ulazili puno brže, a pravi test toga je bio večeras.

Vatreno krštenje - jer Poljud je rasprodan. I test je položen s odličnim - novi sustav na Poljudu funkcionira besprijekorno!

A vruća atmosfera uoči derbija je i na gradskim ulicama i oko Poljuda

Sve je spremno za večerašnji spektakl.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 01:25