VOJKO BASIC Cropix
TRIJUMF NOVOG TRENERA

VIDEO: Hajduk potpuno nadigrao Rijeku! Biuk zabio golčinu, Cosmi ‘eksplodirao‘ i napustio teren nakon gola Kalinića

U zaostaloj utakmici 2. kola SuperSport HNL-a Bijeli su s 2:0 slavili protiv gostiju iz Rijeke.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. rujan 2022. 18:38

HAJDUK - RIJEKA 2:0 (Biuk 66‘, N. Kalinić 76‘)

HAJDUK (4-3-3): L. Kalinić - Čolina (od 56. Lovrencsics), Awaziem, Simić, Melnjak - Sahiti (od 73. Kalik), Fossati, Krovinović (od 86. Krolo) - Biuk (od 86. Pukštas), Mlakar (od 56. N. Kalinić), Livaja

RIJEKA (3-5-2): Labrović - Vlasenko, Galešić (od 77. Dujmović), Vukčević - Selahi, Hodža, Bušnja (od 46. Vrančić), Ampem (od 73. Djuričin), Lunetta - Djouahra (od 67. Simčić), Obregon

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 15,000. Sudac: Dario Bel (Osijek)


Mislav Karoglan debitirao je pobjedom na klupi Hajduka, u jadranskom derbiju Bijeli su nadigrali Rijeku. Iznimno slabu Rijeku, mora se naglasiti, jer nema mjesta čuđenju zašto je momčad sa Kvarnera zadnja na tablici. Četvrti poraz zaredom, odnosno šesti u zadnjih sedam utakmica zabilježili su Riječani na Poljudu s kojeg su ispraćeni povicima "druga liga".

image
JOSKO PONOS Cropix

Mreže su mirovale više od sat vremena, a onda je Splićane prema pobjedi poveo Stipe Biuk kojem očito leži Rijeka. Prvijenac u dresu Hajduka zabio je protiv Rijeke na Poljudu u svibnju 2021., a prvi pogodak ove sezone ponovno je postigao protiv Rijeke. Posao je završio Nikola Kalinić, Karoglanov džoker s klupe za Hajdukov mirniji nastavak sezone.

PREKRASNE GOLOVE BIUKA I KALINIĆA POGLEDAJTE OVDJE

Ipak, otužno poluvrijeme na Poljudu nakon kojeg su se svi nazočni, a vjerojatno i oni ispred TV ekrana zapitali "je li se zbog ovoga mijenjalo trenera". Hajduk je napadao, Rijeka se branila, ali u 45 minuta nismo gotovo ništa zanimljivog vidjeli. Po jednu prigodu s obje strane, s tim da je statistički Rijeka imala udarac u okvir vrata (Obregon), a Hajduk iz osam pokušaja nije uspio nijedan poslati u okvir.

image
JOSKO PONOS Cropix

Splićani su bili aktivniji, imali su inicijativu, posjed je bio na njihovoj strani (62-38), ali bez pravog, opasnog pritiska prema vratima Labrovića. Jedinu pravu šansu Hajduka, istinski "zicer" propustio je Biuk u 36. minuti kada je Sahiti poslao povratnu s desnog krila, a mladi napadač lijevom nogom s 10 metara pucao pored vratiju. Mogao je primiriti loptu, sam je bio ispred Labrovića, ali nije Biuk imao mirnoće ni koncentracije za završni udarac.

image
JOSKO PONOS Cropix

Serse Cosmi napravio je bedem Rijeke, stisli su se gosti na svoju polovicu i prvih pola sata nisu praktički ni ugazili na drugu stranu travnjaka.

image

Statistika utakmice Hajduk - Rijeka

SOFASCORE Sofascore
Statistika: SofascoreCosmi je stigao bez Halilovića, zgusnuo je središnjicu obrane gdje su dva zadnja vezna, Selahi i Hodža, pomagali stoperima ne bi li odsjekli Livaju od suigrača. Uglavnom je taktika urodila plodom, ali pritom su im i Bijeli pomogli ne shvaćajući da trebaju više širiti igru po bočnim pozicijama. Jer, najveće opasnosti stvarali su hajdukovci kada bi Sahiti prošao po desnom krilu, a u dva navrata Melnjak i Čolina po lijevoj strani.

Nije obrana Rijeke pravovremeno rješavala takve prolaze, ali nikoga u bijelom dresu nije bilo na pet metara da loptu pošalje u mrežu. Hajduk bez kreacije, nemoćan opasnije šutom zaprijetiti Labroviću. Sahiti je u 41. minuti u driblingu ostavio svog čuvara, ali njegov udarac je završio u vanjskom dijelu mreže. Jedinu šansu Rijeke u prvom dijelu, i jedini konkretni prelazak na polovicu Hajduka, zabilježili smo u 35. minuti kada je Simića prevario Obregon osvojivši jednu "ničiju" loptu na rubu kaznenog prostora, ali iskosa je pucao ravno u Kalinića.

image
JOSKO PONOS Cropix

Koliko je prvo poluvrijeme bilo loše najbolje govori i bijesno skidanje sakoa Serse Cosmija popraćeno pljeskom s tribina. Talijan je u 43. minuti bacio sako, digao ga s poda i ponovno hitnuo prema klupi vidjevši kako je njegov veznjak poslao loptu izvan igre umjesto dodavanja na tri metra. S kraja prvog dijela vrijedilo je još zabilježiti žuti karton Awaziema, Dobro je i prošao za grub start s leđa bez mogućnosti igranja loptom.

image
VOJKO BASIC Cropix

U nastavku se već na tribinama smjestilo i 50-ak pripadnika Armade, a Hajduk je u 54. minuti preko Livaje uputio prvi udarac u okvir Labrovićevih vrata. Karoglan je dvije minute kasnije posgenuo za prvim promjenama poslavši na travnjak Nikolu Kalinića i Gerga Lovrencsicsa. Upravo je Mađar u 57. svojim šutem okrznuo lijevu vratnicu.

U 60. minuti nova prigoda za Bijele, Sahiti je dubinskom uposlio Livaju koji je izašao pred Labrovića, "potkopao" loptu, ali na putu prema praznoj mreži Galešić je "očistio" u korner. Pritisak se ipak isplatio, u 10 minuta Bijeli su došli do dva pogotka prednosti, a nemoćna Rijeka nije imala snage za preokret, jer u drugom dijelu gosti nisu zapucali prema Kaliniću.


image
VOJKO BASIC Cropix

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+2‘ - Pada Biuk na rubu kaznenog prostora u duelu s Vrančićem, no Bel se nije oglasio.

90‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89‘ - Kalik udara po nozi Obregona i dobiva žuti karton.

86‘ - Ulaze 18-godišnji Rokas Pukštas i 19-godišnji Ivan Krolo, obojici je ovo drugi nastup u HNL-u. Izašli su Biuk i Krovinović.

84‘ - Drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton za Rijeku! Lunetta s leđa gazi Lovrencsicsa i opravdano ga u svlačionicu šalje sudac Bel. Udarac za udarcem treneru Cosmiju...

image
JOSKO PONOS Cropix

77‘ - Još jedan debitant - 18-godišnji Duje Dujmović zamijenit će ozlijeđenog Niku Galešića.

77‘ - Potpuno izvan sebe bio je sada Serse Cosmi i u nastupu bijesa napustio je travnjak! Osim što mu momčad igra katastrofalno i upravo je primila drugi pogodak, sada mu suci nisu dopustili izmjenu iako je bilo prilike jer je došlo do prekida nakon gola.

Ipak, nakon otprilike minutu vratio se talijanski trener na klupu Hajduka.

image
JOSKO PONOS Cropix

76‘ - GOOOL! Majstorska asistencija Marka Livaje za Nikolu Kalinića koji s vrha šesnaesterca gađa i pogađa suprotan kut za 2:0!

73‘ - Ulazi Anthony Kalik umjesto vidno umornog Emira Sahitija. Kod Rijeke će na klupu Prince Ampem, mijenja ga Marco Djuričin.

71‘ - Awaziem! Isprobao je i Hajdukov branič svoj udarac izvana, a Labrović jedva nekako ukrotio njegov silovit pokušaj.

67‘ - Debitira 19-godišnji veznjak Rijeke Dominik Simčić, ući će umjesto Naisa Djouahre.

image
JOSKO PONOS Cropix

66‘ - GOOOL! Strašan gol zabio je Stipe Biuk i zaradio ovacije poljudskih tribina! Sjurio se s centra, driblingom se maestralno riješio Lunette, ušao u šesnaesterac i zatim pored Galešića sjajno pogodio suprotan Labrovićev kut... Čudesan solo-prodor za 1:0 Hajduka!

64‘ - Uzvraćaju Riječani, iako nije tu bilo ozbiljnije prijetnje... Djouahra prolazi desnim krilom i šutira po golu, zapravo bilo je to nešto između udarca i centaršuta, ispružio se Lovre Kalinić na golu, no nije bilo potrebe za intervencijom.

61‘ - Neće pa neće! Na Krovinovićev ubačaj iz kornera gađa Nikola Kalinić glavom, ali samo preko grede...

Hajduk ima 10 udaraca na gol, naspram Rijekinog jednog.

60‘ - Što je sada promašio Livaja... Nakon dugačke dijagonale izbio je Livaja sam pred Labrovića i u situaciji ‘jedan na jedan‘ gađa ravno u vratara Rijeke! Lopta mu se ponovno odbila, a novi njegov pokušaj čisti Galešić s gol-linije!

57‘ - I odmah je u prilici Lovrencsics! Sjurio se po desnome boku i silovito opalio, gađao je bliži kut te pogodio spojnicu!

56‘ - Dvostruku izmjenu radi Karoglan. Ulaze Nikola Kalinić i Gergő Lovrencsics umjesto Mlakara i Čoline.

image
VOJKO BASIC Cropix

55‘ - Nova šansa Hajduka. Nakon jednog centaršuta gađa Livaja glavom, hvata to Labrović.

53‘ - Biuk! Lijepo se driblingom riješio svog čuvara, krenuo prema Labroviću i opalio s vrha šesnaestercu, međutim blokirali su Riječani njegov pokušaj.

50‘ - Bez značajnijih prigoda zasad. Rijeka je Vrančićevim ulaskom promijenila formaciju, sada igra s četvoricom u posljednjoj liniji. Čini se da se Cosmi u drugome dijelu odlučio na sustav 4-4-2.

46‘ - Vraćamo se na Poljud. Kod Hajduka nema promjena, dok je u momčadi Rijeke u svlačionici ostao Denis Bušnja, zamijenit će ga Mario Vrančić.

image
JOSKO PONOS Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - ‘Nula‘ na Poljudu nakon prvoga dijela, iako su hajdukovci imali nekolicinu sjajnih prilika. Riječani nisu impresionirali, novi trener Serse Cosmi još nije stigao posložiti momčad na pravi način. U sastavu Hajduka posebno je raspoložen Emir Sahiti koji gostujućim braničima neprekidno stvara mnogo problema.

image
JOSKO PONOS Cropix

45‘ - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

45‘ - Lunetta je jurnuo u kontru i bio je prisiljen Awaziem srušiti ga s leđa. Bel mu je ekspresno pokazao žuti karton.

41‘ - Sahiti! Izvozao je driblinzima Vukčevića i Galešića, potom opalio ljevicom s pet metara iz mrtvoga kuta te pogodio - opet - samo vanjski dio mreže.

Serse Cosmi divlja uz aut-liniju, cijelo vrijeme bijesno gestikulira i dovikuje svojim igračima, a u jednome je trenutku i ljutito skinuo sako te njime opalio po tartan stazi. Bilo bi zanimljivo čuti što će sve u poluvremenu izgovoriti u svlačionici.

36‘ - Biuk promašio čisti zicer! Sahiti je izigrao riječke braniče, a zatim idealnom loptom poslužio Stipu Biuka koji s desetak metara gađa pored gola! Labrović je već bio svladan i samo je pogledom ispratio ovaj pokušaj...

image
JOSKO PONOS Cropix

35‘ - Strašna šansa Rijeke! Ništa, ništa, a onda je sijevnulo... Obregon se sjurio u protivnički šesnaesterac i oštro opalio s desetak metara iskosa, no Kalinić je bio dobro postavljen!

34‘ - Livaja je pobjegao posljednjoj riječkoj liniji nakon jednoga dugačkog dodavanja, no već je zastavica pomoćnoga suca bila podignuta. Ništa se zapravo ne događa, osim što hajdukovci strpljivo i disciplinirano grade svoje akcije vrebajući pogrešku gostiju.

image
JOSKO PONOS Cropix

30‘ - Hajdukovci i dalje vode glavnu riječ na travnjaku. Riječani nisu napravili nijednu suvislu akciju niti su pokazali da su se na Poljud došli nadigravati. Posjed lopte je 66 % - 34 % u korist Bijelih.

24‘ - Livaja je nakon kratke kombinacije s Krovinovićem šutirao po golu, nije to išlo dalje od živoga zida.

image
JOSKO PONOS Cropix

23‘ - Krovinović je opalio iz slobodnjaka, pogodio je samo Obregona u živome zidu koji je igrao rukom pa je Bel i njemu dodijelio žuti karton. Bit će to novi slobodan udarac, ovog puta gotovo na samome rubu šesnaesterca.

22‘ - Galešić ruši Livaju, ovog puta izvan šesnaesterca, i dobiva žuti karton.

image
JOSKO PONOS Cropix

20‘ - Osjeti se blagi pad u igri nakon furioznog početka. Rijeka je napokon prodisala i spojila nekoliko dodavanja.

15‘ - Pada Livaja u šesnaestercu u duelu s Galešićem, skočili su svi i tražili najstrožu kaznu, međutim sudac Bel samo je pokazao da se igra nastavlja.

image
VOJKO BASIC Cropix

14‘ - Žuti karton dobio je Andrija Vukčević zbog prekršaja.

10‘ - Prijeti i Sahiti! Pokušao je iznenaditi Labrovića jednom parabolom s dvadesetak metara, a na kraju je i ovaj pokušaj završio na vanjskome dijelu mreže - iznad grede!

8‘ - Livajaaaa! Sjajno je opalio isprve i iz voleja s desetak metara iskosa pogodio mrežu - ali samo njen vanjski dio.

5‘ - Evo i Riječana... Istrčali su kontru i zatim dobili korner iz kojega nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti.

image
JOSKO PONOS Cropix

3‘ - Novi pokušaj Hajduka. Krovinovićev ubačaj iz kornera zahvatio je Melnjak glavom na prvoj vratnici i pokušao gađati suprotan kut, međutim nije tu bilo preciznosti...

2‘ - Prva šansa pripala je Bijelima. Pripremljena je akcija za Mlakara čiji je udarac s oko 13-14 metara prohujao visoko preko grede.

1‘ - Počela je utakmica na Poljudu. Glavni je sudac Dario Bel iz Osijeka.

image
OSKO PONOS Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix


15.30: Mislav Karoglan na premijeri u ulozi trenera Bijelih najveću promjenu napravio je u zadnjoj liniji gdje je Awaziemu pridružio Stefana Simića koji je kod Dambrauskasa izgubio poziciju startera nakon dvoboja u Guimaraesu sredinom kolovoza. Od tada su se u ulozi drugog stopera mijenjali Elez i Borevković, ali ovog puta Elez nije bio u zapisniku zbog ozljede, a Borevković je ostao na klupi. U zapisniku nije bilo ni Lukasa Grgića koji je također ozljeđen, te Josipa Vukovića. Zato se u konkurenciju nakon ozljede vratio Dino Mikanović, a Karoglan je među 23 igrača uvrstio i Rokasa Pukštasa. Isto kao i Dambrasuksas, prednost je u napadu ponudio Mlakaru, dok je Nikolu Kalinića ostavio na klupi.

(Jurica Radić)


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. ožujak 2024 11:42