Ruka Krešića na Rujevici

 Screenshot
STRAHONJA I HNS SE SLAŽU

VIDEO: Nisu oštećeni ni Osijek ni Rijeka! Pala odluka o isključenju na Maksimiru i o penalu za Hajduk

Sudački ekspert Mario Strahonja dao je svoje mišljenje o dvije situacije koje su obilježile derbije
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. svibanj 2022. 20:40

Borba za naslov prvaka Hrvatske ušla je u samu završnicu, do kraja ove sezone HNL-a ostala su još samo dva kola, pa se svaka utakmica, pogotovo one prvoplasiranog Dinama i drugog Hajduka, gledaju s posebnim povećalom.

HTV-ov sudački ekspert Mario Strahonja odradio je to i ovoga ponedjeljka u emisiji 'Stadion', s naglaskom na nedjeljne derbije Rijeke i Hajduka na Rujevici, te Dinama i Osijeka na Maksimiru.

Dosta se pričalo o penalu kojim je Marko Livaja doveo Hajduk do vodstva na Rujevici. Filip Krovinović je u 10. minuti opalio s dvadesetak metara, a loptu je rukom skrenuo Hrvoje Krešić, na rubu kaznenog prostora. Umiješao se VAR, sudac Dario Bel je više od minute gledao spornu situaciju i na kraju presudio da je bilo 'unutra' - jedanaesterac za Hajduk.

"Veseli što danas o suđenju ne trebamo previše pričati, bilo je puno važnih utakmica, ali suđenje je bilo dobro. Dario Bel na Rujevici je sudio dobro, stvarno je napredovao ove sezone. Ono što posebno veseli je taj timski rad, VAR soba je kod ove situcije s jedanaestercem odradila sjajan posao. Ovo je svakako bilo za kazneni udarac, dogodilo se na liniji kazbnenog prostora i ovdje je VAR odradio veliki posao, jer sudac nije ni mogao vidjeti to uživo. Bilo je i pitanja oko izvođenja kaznenog udarca, je li bilo u skladu s propisima. Važno je da Livaja tu nije stao, neki sad to uspoređuju s onim poništenim Petkovićevim penalom, ali kod Petkovića je bila zadrška, ovdje Livaja nije stao. Kod isključenja Drmića, sudac to samostalno nije ni mogao vidjeti. Bila je jasna namjera udaranje igrača Rijeke, VAR soba je reagirala i sve javila sucu, ispravna odluka", objasnio je Strahonja.

Na Maksimiru se ključna situacija dogodila u 44. minuti. Osijekov stoper Čeberko isključen je nakon što je zaradio drugi žuti karton zbog preoštrog starta. Prvi žuti Čeberko je zaradio u 15. minuti i on nije bio nimalo sporan. Međutim, taj drugi izazvao je prijepore. Na Maksimiru je sudio Igor Pajač.

"Sudac Pajač je imao tešku utakmicu, analizira se u derbijima svaka sudačka odluka, ali bio je dobar, fokusiran, dobro je pratio igru, bilo je nekoliko situacija gdje je morao preuzeti odgovornosat, ali mislim da je to dobro odradio. Kod prvog prekršaja Čeberka, to je bio čisti žuti karton po kriteriju. Kod drugog, obrambeni igrač je došao s leđa i sapleo Dinamovog igrača po nogama. Gledajte, sudac je taj koji mora donijeti odluku, možda bi u ovo u nekim utamicama bilo granično, ali postoje elementi za žuti karton i sudac je tako odlučio. Možda je bitno reći, kad gledate uživo, ovdje uopće nema nikakve dileme, to je ta prva impresija i mislim da je Pajač apsolutno dobro odlučio. Ovdje se ne uključuje VAR po pravilima", rekao je Strahonja.

Na sličan je način iste situacije objasnio i Hrvatski nogometni savez.

"Neispravna procjena suca utakmice 'nema prekršaja kažnjive igre rukom' u interpretaciji pravila XIV. Nakon ispravne intervencije VAR suca, sudac utakmice, slijedom razmatranja PNI-e, opravdano je promijenio prethodnu odluku i dosudio kazneni udarac. Izdana druga isključujuća opomena igraču Osijeka ispravna je interpretacija PNI-e (Pravilo XII). Zakašnjeli start braniča Osijeka s leđa na nogu suparnika smatra se jasno nesmotrenim, preoštrim i obavezno kažnjivom disciplinskom mjerom", stoji u priopćenju HNS-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 02:46