VLADO KOS Cropix
‘NULA‘ U TEŠKIM UVJETIMA

VIDEO: Osijek i Rijeka bez pobjednika u Gradskom vrtu! VAR u samoj završnici ‘ukrao‘ pobjedu domaćinu

U susretu 18. kola HNL-a Osijek i Rijeka su na stadionu Gradski vrt igrali 1-1 (1-1).
Piše: Vladimir ĐukarićObjavljeno: 21. siječanj 2023. 17:02

OSIJEK - RIJEKA 1:1 (Špoljarić 9‘/ Frigan 38‘)

OSIJEK: Ivušić - Gržan, Barišić, Žaper, Jurčevič - Caktaš, Jugović, Nejašmić, Lovrić - Špoljarić (od 73. Živković), Mierez

RIJEKA: Labrović - Grgić, Galešić, Dilaver, Vukčević - Selahi (od 74. Liber), Hodža - Ampem (od 74. Jurić), Janković (od 89. Banda), Marin - Frigan (od 90+3. Simčić)


Ono što je jasno već nakon prve utakmice drugog dijela sezone - Rijeka nije ista momčad od prošle jeseni. Nisu vratili "break" Osijeku za poraz na Rujevici, ali su u Gradskom vrtu uzeli bod. Prvi puta nakon sedam uzastopnih prvenstvenih utakmica Rijeka je Osijek napustila neporažena.

Odmah u 5. minuti Osijek je prvi puta opasnije zaprijetio, nakon akcije s Lovrićem, Jurčević je odlično ubacio prizemnu loptu za Miereza, ni šut Argentinca nije bio loš, ali je Labrović odličnom intervencijom spriječio rano vodstvo domaćina. Pa ipak samo nekoliko minuta kasnije nije imao šanse. Prvi pogodak u HNL-u u 2023. zabio je Josip Špoljarić. Zaslužio je to biti baš on nakon svega kroz što je posljednjih mjeseci prolazi. Još ljetos je bio otpisan u toj mjeri da čak nije ni trenirao sa ostatkom momčadi nego posve odvojen od suigrača. Poms ga je vratio u kadar, a ispravno su mnogi pretpostavili i kako će trener Osijeka vratiti među startere. To povjerenje Špoljarić je vratio ekspresno. Gol Rijeci bio mu je, inače, prvi prvenstveni za Osijek nakon više od tri godine, još od 20. listopada 2019. kada je zatresao mrežu Intera.

>>> GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE

Nastavio je Osijek pritiskati, Caktaš je svega minutu-dvije kasnije bio u dobroj šansi udvostručiti prednost, ali loše je otpucao. Osijekovi napadi išli su u valovima jedan za drugim jer odmah potom Labrović je skinuo odličan udarac Lovrića. Nabrojati sve šanse bijelo-plavih u uvodnim minutama zahtjevalo bi puno prostora pa ćemo izdvojiti samo one najizglednije poput grede u 15. minuti koja je zaustavila šut Miereza. Nakon pola sata rijeka je prvi puta zaprijetila, Frigan je nakon ubačaja Marina pokušao atraktivno petom, ali lopta je završila pored vratnice. Rijeka se kako je vrijeme odmicalo izvukla iz podređenog položaja, a onda i stvorila nekoliko konkretnijih situacija pred Ivušićevim vratima prije nego što je u 35. sudac Kolarić dosudio kazneni udarac nakon što je poslije ubačaja Marina lopta pogodila Lovrića u ruku. Situacija je bila u najmanju ruku granična i o njoj će se u danima koji slijede sigurno još raspravljati jer Lovrić je bio okrenut leđima i povlačio ruku prema tijelu. VAR je nakon nekoliko minuta vijećanja ipak potvrdio odluku. Friganov šut je bio jak i precizan, ostavio je Ivušića bez prilike da obrani. Preuzela je nakon toga Rijeka kontrolu, ali zamalo je Osijek na odmor otišao s prednošću. U posljednjim sekundama sudačke nadoknade ubacio je Lovrić, ali je Galešić u posljednji trenutak intervenirao ispred Miereza i spriječio novo vodstvo domaćina.

image

Veldin Hodža i Josip Špoljarić

VLADO KOS Cropix

I u nastavak je Rijeka puno bolje ušla, Osijekovi nogometaši pokazali su posve drugačije lice u odnosu na početak prvog dijela, griješili su u dodavanjima i brzali u odlukama, a tako dijelom olakšali gostima da kontroliraju utakmicu. Činilo se u tim trenucima kako momčad s Rujevice ima igrača više na terenu jer svaka je lopta bila njihova. Bijelo-plavi su bili sjena one momčadi koja je furiozno otvorila utakmicu. Imala je Rijeka veliku priliku u 55. nakon udarca glavom donedavno bijelo-plavog Grgića, ali Ivušić je odličnom intervencijom spriječio rezultatski preokret. U 60. minuti domaćini su tražili crveni karton nakon pogibeljnog starta Galešića na Jurčeviću, ali je sudac tu situaciju zaključio sa blažom kaznom.

image

Mijo Caktaš

VLADO KOS Cropix

Poms je morao nešto morao mijenjati jer Osijek je bio bez šuta, ali je iznenadio potezom. Iz igre je izvukao Špoljarića, a uveo Živkovića kojem je dao prednost ispred puno iskusnijeg Topčagića koji je ostao na klupi. Bolji dokaz koliko Poms vjeruje u njega 16-godišnji napadač, još do jučer kadet Osijeka, nije mogao dobiti. Živković je tako sa 16 godina i pet mjeseci postao drugi najmlađi debitant Osijeka otkako je HNL. Samo je Marko Dinjar debitirao mlađi. I to samo tri mjeseca.

Živnuo je Osijek u završnih pet minuta, opet stegao obruč oko gola Rijeke i izgledao kao momčad s početka utakmice, čak i zabio. Strijelac je bio Živković, proslavio je tinejdžer svoj seniorski prvijenac koji je nakon dugo vremena ipak opravdano poništen zbog zaleđa.


Prijenos uživo:

KRAJ UTAKMICE

90+3‘ Poništen pogodak Osijeka! Živković je zabio na asistenciju Miereza, ali ništa od bajkovite priče za 16-godišnjeg debitanta jer nalazio se u zaleđu. Pet minuta trajala je VAR provjera, ali najvažnije je da je donesena ispravna odluka. Živković je sigurno bio u zaleđu.. Na regularno vrijeme dodano je 3 minute, ali bit će i više obzirom na trajanje VAR provjere..

84‘ Lovrić je prekinuo monotoniju pokušajem ljevicom na rubu kaznenog prostora, ali pogađa ravno u blok gostiju, bit će korner.

79‘ Ne gledamo zavidnu kombinatoriku u Gradskom vrtu, uvjeti na terenu teško bi ju dopustili.. Uglavnom se igra svodi na preskakanje i duge okomite lopte, ne pretjerano uspješne.

73‘ Strijelac Špoljarić izlazi iz igre, ulazi 16-godišnji debitant Filip Živković, kod Rijeke ulazi Deni Jurić na mjesto Ampema i Liber umjesto Selahija.

image

Veldin Hodža i Josip Špoljarić

VLADO KOS Cropix

70‘ Rastu tenzije! Dilaver je imao što za prikogovoriti sucu nakon što je dosuđen njegov prekršaj na Mierezu. No, brzo je Kolarić iskontrolirao situaciju, idemo dalje.

68‘ U izostanku uzbuđenja, spomenimo da Rijeka bilježi sedam poraza iz toliko posljednjih utakmica u Gradskom vrtu. Stiže li kraj neslavnog niza?

61‘ Galešić je zaradio žuti karton zbog žustrog starta na Jurčeviču na sredini terena, drugi je u sučevoj bilježnici iz redova Rijeke.. Skočila je klupa Osijeka tražeći crveni karton, ali sudac ostaje pri svojoj odluci.

58‘ Rijeka sve opasnija! Frigan je dobio loptu u prostor i ušao u opasnu zonu, ali Barišić sjajnim klizećim startom odbija loptu u korner.

56‘ Gužva u petercu Osijeka i velika opasnost! Nakon ubačaja iz kuta nagužvali su se igrači jedne i druge momčadi, teško je reći tko je točno opucao glavom s ruba peterca, ali lako je primijetiti sjajnu reakciju Ivušića.

image

Trener Osijeka Rene Poms

VLADO KOS Cropix

55‘ Još jednom Marin otežava život Osijeku, ovaj put poluvisokom loptom na Frigana, ali na kraju samo korner za Rijeku

54‘ Snijeg je prestao padati, a crvene crte na terenu olakšavaju vidljivost. No, vratarima će postajati samo sve teže, blatnjavi 16-erci izgledaju poput rova.

image

Trener Rijeke Sergej Jakirović

VLADO KOS Cropix

51‘ Nešto blaži ulazak u drugu dionicu u odnosu na prvu.. Rijeka je pokušala ubačajem s desne strane preko Grgića, ali nitko od gostiju u kaznenom prostoru nije stigao pravovremeno reagirati, ne prije Žapera koji je otklonio opasnost.

46‘ Počinje drugo poluvrijeme! Nema promjene u sastavima.


KRAJ PRVOG POLUVREMENA Osijek je dominirao u početnom dijelu, ali zadnjih 20-ak minuta gledamo ravnopravnu utakmicu.

45+2‘ Mierez je mogao vratiti vodstvo u posljednjoj akciji prvog poluvremena. Lovrić ga je pronašao u kaznenom prostoru, ali iz izgledne šanse Mierez je prebacio gol..

image

Ramon Mierez i Nediljko Labrović

VLADO KOS Cropix

45+1‘ Vukčević je dobio žuti karton zbog prekršaja na Barišiću.

45‘ Rijeka umalo stigla do preokreta! Marin je poslao nisku loptu s lijeve strane i pronašao Ampema u 16-ercu. Ampem je opucao nakon nekoliko dodira, a Jurčevič blokirao prsima ispred vratara. Igrat će se još dvije minute sučeva dodatka.

38‘ GOOOOOOOOOOOOL! Frigan za 1:1 s bijele točke, neobranjivo je poslao loptu u gornji lijevi kut za izjednačenje u Gradskom vrtu!

35‘ PENAL ZA RIJEKU, čeka se provjera! Lovrić je igrao rukom u svom kaznenom prostoru u pokušaju da spriječi ubačaj! Sada je pitanje koliko VAR može poslužiti, podsjetimo da je djelomično izvan funkcije, ali sudac Kolarić drži ruku na ‘bubici‘ i čeka potvrdu.. Lovrić negoduje, ne slaže se s odlukom i teško je procijeniti radi li se o ruci uz tijelo.. Provjera je gotova, DOSUĐEN KAZNENI UDARAC!

33‘ Još jednom pokušao je Janković iz nešto bliže poticije vratima nego maločas, ali ovaj put nije naciljao okvir gola.

image

Publika u Gradskom vrtu

VLADO KOS Cropix

31‘ Bude se gosti! Ampem se uvukao u sredinu i ostavio loptu Jankoviću, koji je s distance zaprijetio domaćinima, ali spremno hvata Ivušić..

29‘ Evo prve ozbiljne šanse Rijeke! Marin je poslao nisku loptu na rub peterca, Frigan pokušao petom, ali izvan okvira.

28‘ Blagi pad tempa u Gradskom vrtu, no domaćini i dalje opasniji, a gosti bez ijedne ozbiljne šanse u nepunih pola sata ogleda..

22‘ Nova šansa za Osijek! Caktaš je pravovremeno utrčao na visoki ubačaj s lijeve strane, ali nije ispravno zahvatio loptu glavom, što je olakšalo posao Labroviću. No, Rijeci je posao sve osim lagan, jedva uspjevaju izići sa svoje polovice, a čak i kada uspiju, olako prepuštaju loptu domaćinima.

20‘ Stiže informacija da je VAR i dalje djelomično izvan funkcije, zasad to ne predstavlja problem jer nije bilo potrebe za VAR intervencijom..

16‘ Ubačaj Miereza pretvorio se u veliku opasnost za Labrovića! Mierez je poslao visoku loptu, prebacila je gostujućeg vratara, dotakla gredu i pala nadomak gol linije.. Potom su stoperi Rijeke otklonili opasnost.

13‘ Lovrić je solo prodorom ušao u kazneni prostor i ljevicom gađao iz kosa, ali Labrović skreće loptu u korner. Opasno živi Rijeka u ovim trenucima..

12‘ Riječani pokušavaju odgovoriti dugim okomitim loptama, ali obrambena linija domaćina spremno dočekuje svaki takav pokušaj i mirno otklanja opasnost.

9‘ GOOOOOOOOL! Špoljarić zabija za vodstvo Osijeka! Caktaš je ubacio iz kornera i pronašao Žapera, koji glavom šalje loptu u peterac, gdje je Špoljarić najspretnije reagirao i glavom matirao Labrovića za 1:0.

image

Slavlje Osijeka nakon pogotka za vodstvo

VLADO KOS Cropix

5‘ Opasan udarac domaćina! Jurčević je probio po lijevoj strani i prizemnom loptom pronašao Miereza u sredini kaznenog prostora Rijeke. Mierez je zapucao ljevicom, ali vratar Labrović odlično je obavio svoj dio posla.

1‘ Počinje ogled u Gradskom vrtu, odmah treba reći da su uvjeti poprilično zahtjevni.. Teren nije u najboljem stanju, vidimo veliku količinu blata, snježno vrijeme učinilo je svoje. Uz to, VAR je djelomično izvan funkcije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 16:18