Gorica - Rijeka

 CROPIX
ČETIRI PENALA I VAR SHOW

VIDEO: Rijeka isplivala na vrh HNL-a u jednoj od najbizarnijih utakmica ikad

Obregon je donio zlata vrijedne bodove na potopljenom Gradskom stadionu
Piše: SNObjavljeno: 11. veljača 2024. 19:19

GORICA - RIJEKA 0:2 (Obregon 66. - 11m, 75. - 11m)

Gorica (4-4-2): Banić - Leš ? (od 69. Blummel), Maloča, Krizmanić, Štiglec - Munksgaard, Soldo ? (od 69. Rukavina), Mrzljak, Mitrović (od 86. Kapulica) - Matavž (od 46. Lazarov ?), Jurić ?(od 82. Ilečić)

Rijeka (4-2-3-1): Labrović - Veiga (od 58. Mitrović), Galešić, Radeljić, Smolčić - Selahi (od 86. Ivanović), Hodža - Pašalić (od 46. Grgić), Janković (od 33. Petrović), Pjaca - Marić (od 58. Obregon ⚽⚽?)

Ključne trenutke utakmice pogledajte OVDJE.


U kišnim uvjetima na granici regularnosti i uz čak četiri dosuđena kaznena udarca od kojih je dva realizirao Jorge Obregon, Rijeka je slavila i na drugom ovogodišnjem gostovanju u Velikoj Gorici, te zadržala dva boda prednosti na vrhu ispred Hajduka. Gorica je doživjela i peti uzastopni poraz, a u dva dvoboja s Riječanima ove godine protiv nje je dosuđeno čak pet jedanaesteraca, od toga četiri nakon intervencije iz VAR sobe.

Nakon snijegom prekrivenog terena prije 18 dana, kao da nije bilo suđeno Gorici i Rijeci odigrati utakmicu po normalnom vremenu jer je u 6. minuti počela padati jaka kiša, koja je brzo natopila travnjak vodom, napravila niz lokvi i uvelike otežala kontrolu lopte i preciznost dodavanja. Velikogoričani su kao i u Maksimiru protiv Dinama krenuli s tri stopera u zadnjoj liniji, dok je Mirko Marić upisao prvi start u špici napada Rijeke nakon dolaska iz talijanske Monze, a Ivan Smolčić našao se na poziciji lijevog beka.

image
RONALD GORSIC Cropix

Riječani su otpočetka nastojali nametnuti ritam napada, a u 15. minuti i došli do prve velike prilike. S lijeve strane je u šesnaesterac domaćih ušao Niko Janković i pucao, ali netko je dirao loptu koja je završila u korneru. Nakon njega Pjaca puca glavom, a na drugoj stativi dva igrača gostiju kasne loptu ugurati u mrežu. Pjaca je u 27. minuti dobio i priliku iz slobodnog udarca s nekih 23 metra, ali je pucao snažno preko grede.

U 34. minuti trener gostiju Sopić morao je napraviti prisilnu izmjenu jer se ozlijedio Janković, a zamijenio ga je Dejan Petrovič. Nije on mogao nešto značajnije promijeniti, kao ni ostali jer voda je uglavnom sve tjerala na visoke lopte, a tek su Riječani u 41. minuti uspjeli složiti akciju po desnoj strani, ali na prizemni ubačaj Pašalića nije bilo nikoga tko bi zaprijetio vrataru Baniću.

Gorica je jedinu pravu prijetnju za Labrovića u prvom poluvremenu imala u 43. minuti kada je Ante Matej Jurić imao slobodni udarac s otprilike 22 metra, ali lopta je prohujala malo iznad grede.

U 45. minuti krajnje sporna situacija u kaznenom prostoru Gorice i duel Radeljića i Jurića nakon kojeg je igrač Rijeke pao uz krikove. Sudac Strukan prvotno nije vidio ništa sporno, ali VAR soba ga je pozvala na provjeru i poslije nje ipak je pokazao na kazneni udarac, treći za Rijeku u dva ovogodišnja dvoboja u Velikoj Gorici. Sva tri vrlo dvojbena i sva tri dosuđena tek nakon gledanja snimke.

image
RONALD GORSIC Cropix

Ipak, treća nije bila sreća za Marka Pjacu. Pucao je visoko preko okvira vrata, kao da se uplašio Ivana Banića, koji mu je skinuo drugi penal u prošlom dvoboju, ali je tada Pjaca uspio odbijanac spremiti u mrežu. U zadnjih trenucima nadoknade prvog dijela najprije je Smolčić izblokirao odličan udarac Tima Matavža, a poslije kornera stvorila se velika gužva u šesnaestercu Rijeke, nekoliko igrača domaćih pokušalo je pucati, ali na kraju svega vratar Labrović je uspio loptu prigrliti i riješiti za njega neugodnu situaciju.

Po jednu promjenu napravili su Jeličić i Sopić na poluvremenu, Matavža je zamijenio Lazarov kod domaćih, dok je kod gostiju izašao Pašalić, a ušao Grgić. U 50. minuti dosuđen je i prvi kazneni udarac za Goricu ove sezone, također uz pomoć VAR-a jer prvotno je Strukan vidio prekršaj Radeljića na Josipu Mitroviću izvan kaznenog prostora.

Ipak, bilo je onih koji su vidjeli bolje, pa je Ante Matej Jurić dobio priliku dovesti domaće u prednost, ali on kao da nije vidio kako je Pjaca promašio pucajući pod gredu, pa je izveo jedanaesterac na identičan način i također promašio. Obojica su mogli nakon utakmice pogledati Superbowl i njihove "kickere", koji moraju pucati visoko zbog donje letvice, ali ovo nije američki nogomet i često treneri znaju reći da su neobranjivi udarci poluvisoko u stranu.

image
RONALD GORSIC Cropix

Upravo to znao je Kolumbijac Jorge Obregon, koji je u 66. minuti postao treći izvođač kaznenog udarca na ovom dvoboju. I pogađate, opet indisponirani sudac Strukan nije ništa vidio na terenu, ali jesu u VAR sobi igranje rukom Matea Leša u šesnaestercu. Obregon je pucao poluvisoko u lijevu stranu, Banić je ostao ukopan na mjestu i Rijeka je došla do prednosti.

Da ovo bude jedna od najbizarnijih utakmica ikada pridonijela je i 74. minuta, kada Maloča u šesnaestercu ruši Pjacu i to je treći kazneni udarac za Rijeku, prvi kojeg je samostalno dosudio glavni sudac. Obregon je ovaj put pucao prizemno, poslao loptu u desnu, a Banića u drugu stranu i Riječani su iz velikogoričkog "bazena" izašli s tri boda i ostankom na čelnoj poziciji nakon 22 odigrana kola.

? Jako nas zanima kako ste vi doživjeli ovaj show u Gorici...

"Ne smeta Rijeci ni snijeg ni voda na terenu, iako se utakmica morala prekinuti na poluvremenu." (Ivo Kolobarić)

"Pet penala za Rijeku u dva tjedna protiv Gorice." (Mario Deša)

"Kaljuža od lige." (Mate Tandara)

"Strukan je junak." (Ivo Lasić)

"A sad pravac INA po autiće." (Nikola Tovilo)

Da, Sopića čeka novi obilan račun na prvoj benzinskoj...

Rijeka je ponovo isplivala na vrh SuperSport HNL-a! Obregon je junak s dva postignuta pogotka s bijele točke, a vidjeli smo čak četiri kaznena udarca. Prvo Pjaca nije bio precizan, zatim ni Jurić, a onda je Sopićev adut s klupe pokazao da se može i u teškim uvjetima.

Nastavljaju se problemi za Goricu, koja u ovoj godini i dalje nema pobjedu. Preciznije, Turopoljci su izgubili svaku od posljednjih pet utakmica...

image
RONALD GORSIC Cropix

KRAJ UTAKMICE

90+7. Blummel je ubacio s desne strane, ali njegovi suigrači nisu dobro reagirali. Ostaje 0:0.

90+5. ?

Trener Dinko Jeličić požutio je zbog prigovora sucu.

90+2. Zamalo 3:0! Ivanović je zapucao iz blizine, obranio je to Banić, a onda Grgić loše reagira na odbijenu loptu i promašuje čitav gol.

90. ?

Igrat će se još najmanje devet minuta!

89. Igra se uglavnom svodi na prebacivanja na sredini terena, čini se da i jedna i druga momčad čekaju kraj susreta

86.

Selahi izlazi, a ulazi Ivanović. Kod Gorice izlazi Josip Mitrović, a ulazi Kapulica

82.

Izmjena kod Gorice, Ilečić će zamijeniti Jurića.

Jedno je sigurno, i Duje Strukan dugo će prepričavati večerašnju utakmicu svojim kolegama sucima. A i rodbini i prijateljima.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

75.

GOOOOOOOL! Obregon je ponovo precizan, ovaj put u donji desni kut. Rijeka ima 2:0!

74.

Kazneni udarac za Rijeku! Četvrti na utakmici, treći za goste! Ša ovo je neviđeni show... Maloča je skrivio kazneni udarac na Pjaci.

69.

Dvije izmjene u Gorici: Rukavina i Blummel ulaze, izlaze Soldo i Leš.

66.

GOOOOOOOOL! Rijeka vodi 1:0, Obregon je probio mrežu udarcem u desni kut Banića, koji je ostao ukopan na mjestu!

image
RONALD GORSIC Cropix

65.

Kazneni udarac za Rijeku! Leš je igrao rukom u svojih 16 nakon ubačaja s desne strane, Strukan je otišao na VAR i pokazao na bijelu točku. Može li treći put lopta barem u okvir?

64. Banić radi veliku pogrešku! Dodao je loptu Obregonu, ali Riječani nisu uspjeli ništa kreirati u nastavku te akcije.

62.

Rijeka još jednom slavi pogodak, opet ništa od toga! Obregon je strijelac nakon jednog proigravanja glavom u sredinu 16-erca Gorice, ali bio je u nedozvoljenoj poziciji, što je potvrdio i VAR.

55. Dvije sjajne intervencije Labrovića! Nakon ubačaja s lijeve strane Jurić je potegnuo glavom, vratar Rijeke brani, a onda odlično reagira i na drugi glavom nakon odbijene lopte!

52.

Pa je li ovo moguće!? Jurić promašuje kazneni udarac, opucao je slično kao Pjaca i debelo prebacio prečku!

51. Kazneni udarac za Goricu! VAR je javio Strukanu da promijeni odluku.

50. Mitrović je srušen, samo je pitanje je li unutar ili izvan 16-erca! Dosuđen je slobodni udarac, ali lako bi se mogao pretvoriti u najstrožu kaznu.

48. Marić je potegnuo s distance, ali samo u nogu svog suigrača Grgića.

46.

Počinje druga dionica s debelim zakašnjenjem. Matavž je izašao iz igre, a ušao Lazarov. Kod Rijeke Grgić ulazi na mjesto Pašalića.

Interesantnih 45 minuta je iza nas. Kiša uvelike otežava svaki korak i pitanje je na što će travnjak ličiti krajem utakmice... Marko Pjaca imao je šansu dovesti Rijeku u vodstvo krajem prvog dijela, ali s bijele točke je lansirao loptu "nebu pod oblake". Rijeka nema nijedan udarac u okvir, no znatno je opasnija, ali i Gorica je imala vrhunsku šansu prije predaha, pa će Sopić zahvaliti Smolčiću, koji je pred svojim vratima otklonio udarac Matavža.

image
RONALD GORSIC Cropix

45+7. Gorica zamalo stiže do vodstva! Matavž je tukao glavom, a Smolčić spriječio zgoditak i poslao loptu u korner!

40+5.

Pjaca je promašio kazneni udarac! Pogodio je daleko iznad prečke. Mora se reći, podsjetio je na Sergija Ramosa u onom kultnom dvoboju Reala i Bayerna.

45+3. ?

Kazneni udarac za Rijeku i žuti karton za Jurića!

45+3. Bili smo optimistični kad smo rekli da će provjera trajati minutu.

45. ?

Igrat će se još najmanje tri minute prvog dijela, a barem minuta otpast će na pregled situacije u kojoj Radeljić traži kazneni udarac nakon duela s Jurićem. Kontakt je postojao, Strukan ide sam gledati VAR snimku.

Nadamo se da je sve u redu s Jankovićem, ali sudeći po gestikulacijama, teško je biti jako optimističan. Ovako je izgledao njegov izlazak s travnjaka.

image
RONALD GORSIC Cropix

43. Jurić je silovito potegnuo iz slobodnog udarca, ali malo iznad vrata!

42. ?

I Veiga je požutio, zbog prekršaja na Matavžu koji je i doveo do maločas spomenutog slobodnog udarca.

42. ?

Gorica će imati slobodan udarac na solidnoj poziciji. Sopić i pomoćnik Đalović nešto prigovaraju sucu, a Strukan odgovara Đaloviću žutim kartonom.

40. Evo malo napetosti pred Banićem! Dugo je Rijeka gradila napad, da bi Pašalić odigrao brzu nisku loptu s desne strane u sredinu, ali nitko nije stigao naletjeti na dodavanje.

Kaže komentator Maxsporta: "Igra se malo razvodnila..."

image
RONALD GORSIC Cropix

36. Zanimljiva ideja Marića, koji je primijetio da je Banić daleko od svojih vrata pa je s velike distance pokušao zatresti mrežu. No, izvan okvira.

33.

Janković je šepajući napustio travnjak, Petrović ulazi.

32. Janković je ponovo na travnjaku i čini se da neće moći nastaviti meč... Još jednom su liječnici na terenu, Janković je tražio zamjenu i pitanje je trenutka kad će Sopić podići nekoga s klupe.

image
RONALD GORSIC Cropix

30. ?

Soldo ulazi u sučev notes. Zahvatio je Jankovića, kojem liječnici ukazuju pomoć na travnjaku. Vidimo bolne grimase na licu igrača Rijeke, hoće li Sopić morati posegnuti za rezervom?

30. Nogometaši rade jedino što im teren dozvoljava - šalju duge lopte praktički s gola na gol, pa što bude. Ispred oba 16-erca nastale su lokve koje otežavaju putanju lopte na zemlji, bit će frustracija...

28. Pjaca je silovito potegnuo iz slobodnog udarca, ali lopta još jednom ide iznad Banićeve grede.

26. ?

Leš je požutio zbog prekršaja na Hodži prilikom skoka, Rijeka ima sloodan udarac iz odlične pozicije za udarac.

25. Pašalić je zapucao s 30-ak metara iz slobodnog udarca. Proletjelo je to daleko iznad gola.

20. Kiša ne jenjava, što se ne može reći za gorički travnjak. Bilo bi dobro da se nebo malo smiluje, jer ako nastavi pljuštati ovim tempom, bit će velikih problema do kraja susreta. Na nekim dijelovima terena lopta već sad ne odskače.

image
RONALD GORSIC Cropix

16. Još jedna velika šansa! Nakon ubačaja iz kuta Radeljić je zaprijetio glavom, a Pjaci je nedostajao jedan korak da utrpa loptu u mrežu pored lijeve vratnice.

15. Velika opasnost pred vratima Rijeke! Janković je napravio pomutnju po lijevoj strani i iskosa gađao u suprotni Banićev kut s nekih 7-8 metara udaljenosti. Sjevnulo je pored vratnice, a netko je očito preusmjerio udarac, jer bit će korner.

Spustio se pljusak, ali neće pokvariti zabavu gostujućim navijačima.

image
RONALD GORSIC Cropix

12. Štiglec se izvrsno nosi s Pašalićem u početnim minutama, bit će zanimljivo pratiti njihove predstojeće duele.

11. Sjajan tempo u Turopolju, opasnost u početnim minutama konstantno seli s jedne na drugu stranu, no Rijeka ipak dolazi do konkretnijih poteza, iako se ne može reći da je ozbiljnije ugrozila Banića.

8.

Poništen gol Rijeke! Marić je poentirao nakon duge lopte s riječke polovice, ali bio je u zaleđu! Nema gola za goste, VAR nije imao potrebe reagirati, već je pomoćni sudac odmah signalizirao nepravilnost.

6. Jurić se sjurio po lijevoj strani i osvojio dosta prostora, ali pogriješio je u pokušaju dodavanja u 16-erac, stoga nema opasnosti za Labrovića.

3. Rijeka je zavladala posjedom u početnim minutama, ali još uvijek čekamo konkretnu šansu. Ostaje nam za vidjeti kako će Pjaca i Pašalić funkcionirati s Marićem, koji je dobio priliku ispred Obregona i Ivanovića.

1. Utakmica je počela!

17.10 Utakmica je već trebala početi, no u ovom trenutku sudac Duje Strukan i igrači laganim korakom stižu na travnjak.

Podsjetimo da Dinko Jeličić ne može računati na svog dirigenta veznog reda Juricu Pršira, koji zbog akumuliranih kartona nije u sastavu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

17.05 Sve je spremno za ogled Gorice i Rijeke! Željko Sopić vraća se na "mjesto zločina", gdje je prošle sezone izveo senzacionalni podvig i održao Goricu u prvom razredu hrvatskog nogometa. No, Sopićev uspjeh sada se mjeri pri vrhu, a ne pri dnu tablice, stoga mu je danas jedini zadatak zagorčati život momcima koji su ga donedavno gledali kao junaka...

image
VOJKO BASIC Cropix

16.20 Stigli su sastavi za utakmicu u Gorici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. srpanj 2024 20:21