VLADO KOS Cropix
HRVATSKI KUP

VIDEO: Rijeka izborila četvrtfinale! Drugoligaš šokirao Sopića i društvo, stigao je ekspresan odgovor

Rijeka je s 3:1 bila bolja od Cibalije u gostima
Piše: Damir Dobrinić, SNObjavljeno: 05. prosinac 2023. 12:37

CIBALIA - RIJEKA 1:3 (Miljanić 75./Ivanović 32., 73., Grgić 84.)

CIBALIA (4-2-3-1): Križanović - Išasegi, Lasić, Belančić, Crnčec - Bosak, Pereira - Bajić (od 77. Lišnić), Vrdoljak, Pejić - Miljanić ⚽

RIJEKA (4-2-3-1): Zlomislić - Smolčić, Galešić, Radeljić, Bogojević (od 63. Yansane) - Petrovič (od 63. Banda), Hodža - Grgić, Ilinković (od 46. Veiga), Janković - Ivanović ⚽⚽ (od 79. Pašalić)


Rijeka je u utorak u Vinkovcima postala sedmi četvrtfinalist Hrvatskog kupa u sezoni 2023./24. nakon što su isto ostvarili Hajduk, Rudeš, Osijek, Dinamo, Gorica i Lokomotiva. Cibalia, eto, nije uspjela razbiti taj čvrsti blok koji su među osam najboljih borbe za Rabuzinovo Sunce formirali članovi elitnog razreda.

Ždrijeb četvrtfinala je sljedećeg ponedjeljka, zacrtani termin odigravanja dvoboja 28. veljače 2024.

Opravdali su Riječani ulogu favorita, iako im je devetoplasirana momčad drugog hrvatskog nogometnog razreda pokušala maksimalno otežati posao. Uspjela je Cibalia natjerati Riječane da malo drhte, ali prejaki su ipak bili gosti s Rujevice, koji su u utorak proslavili 100. dan bez ijednog poraza u službenoj natjecateljskoj utakmici. Bila im je to 14. uzastopna utakmica u kojoj nisu izgubili, 11. zaredom protiv Cibalije, koja ih je zadnji put svladala prije više od 11 godina. Morat će Vinkovčani još malo pričekati...

U petoj minuti prvi udarac uputili su domaćini, Josip Pejić tukao je s ruba kaznenog prostora, lak posao za Martina Zlomislića. Dvije minute kasnije Cibaliju je spasio vratar Ivan Križanović nakon lijepog prodora i opasnog udarca Alena Grgića. U 10. je probao Silvio Ilinković s 18 metara, nije pogodio cilj.

Golove pogledajte OVDJE

Grgić je bio najaktivniji Riječanin, bilo ga je posvuda u ofenzivi, a u 24. ga je u lijepu situaciju gurnuo Ilinković. Izašao je sam na Križanovića, no vratar je bio brži i došlo je do sudara. Obojica su ostala ležati na travnjaku, srećom nitko nije ozbiljnije stradao i dvije minute kasnije opet su se sučelili. Grgić je još jednom izašao sam na Križanovića, koji mu je krasno obranio udarac.

U 32. Rijeka je probila svog domaćina nakon lijepe akcije koja je trajala 38 sekundi. Golu je prethodilo 11 dodavanja riječkih igrača, a u završnici akcije Dejan Petrovič je pred vratima pronašao Veldina Hodžu, koji je poslužio kao idealna mantinela za sigurnog strijelca s deset metara Franju Ivanovića. Trener Željko Sopić je najavio da dvoboj u Vinkovcima vidi kao idealnu priliku da Ivanović golom vrati samopouzdanje i želja mu se obistinila. Bio mu je to prvi klupski gol od 1. listopada, post je trajao 65 dana.

U 36. je Križanović obranio udarac glavom Stjepana Radeljića nakon Ilinkovićeva slobodnjaka, a u istoj minuti Cibalia je mogla izjednačiti. Pejić je idealno proigrao Karla Miljanića, poraženog u "1 na 1" ogledu s riječkim kapetanom Zlomislićem, koji mu je vrhunski obranio pokušaj. Pretposljednju lijepu situaciju u prvom dijelu imali su Vinkovčani, u 43. se za udarac izborio Jurica Bajić, ušao je u šesnaesterac s desne strane i pucao ljevicom, no nije pogodio okvir. Zadnju je, pak, imala Rijeka, Petrovič je pronašao Grgića, uslijedilo je odigravanje na sedam metara do Ivanovića, koji je loše reagirao i lopta mu se od noge nekontrolirano odbila u Križanovićevo naručje.

Rijeka je odmah na startu nastavka pritisnula, u 47. je Radeljić ostavio loptu za Ivana Smolčića, čiji je udarac otišao malo pokraj vrata. U 60. se aktivirala Rijekina gol-kombinacija, Petrovič - Hodža - Ivanović, no ovoga puta Križanović je bio najuspješniji sudionik akcije.

U 73. je Rijeka, činilo se, potvrdila prolaz. Nakon auta Smolčića pokušaji Mome Yansanea i Nike Jankovića iz blizine pred vratima te, u konačnici, nakon odbijanaca nova egzekucija Ivanovića. No već dvije minute kasnije opet vatra. Jurica Bajić opalio je iz slobodnog udarca sa skoro 30 metara iskosa, a vratar Zlomislić loše reagirao i kratko odbio loptu koju je u mrežu poslao Miljanić. Opet je Rijeka bila na samo plus jedan.

U 84. je priča ipak bila gotova. Lijepo proigravanje Jankovića za Emmanuela Bandu, blok Marina Belančića i pravovremeno utrčavanje te realizacija raspoloženog Grgića za potvrdu pobjede i prolaza Rijeke.

Gotova je utakmica. Rijeka je pobijedila s 3:1 i plasirala se u četvrtfinale Kupa Hrvatske. Cibalia se dobro borila, ali nije imala snage za iznenađenje protiv trenutno drugoplasirane momčadi SuperSport HNL-a.

84. ⚽ GOOOL! Vodi Rijeka 3:1, strijelac je Grgić. Banda je dobro utrčao i dobio jednu loptu, ali nije uspio dobro pucati te se lopta odbila do Grgića koji je savladao Križanovića za 3:1.

79. ⇔ Ušao je Pašalić umjesto Ivanovića. Par minuta prije toga je kod Cibalije izašao Bajić, a ušao Lišnić.

75. ⚽ GOOOL! Odmah je odgovorila Cibalia. Zlomislić je odbio jednu prizemnu loptu upućenu iz slobodnog udarca, a Miljanić je naletio na nju i pospremio je u mrežu.

73. ⚽ GOOOL! Rijeka vodi 2:0. Dugo je trajala akcija gostiju, na lopti je prvo bio Ivanović pa je pokušao Yansane da bi se lopta opet odbila do Ivanovića koji pogađa za 2:0.

Navijači Cibalije pripremili su i koreografiju na današnjoj utakmici.

image
VLADO KOS Cropix

63. Dvostruka promjena kod Rijeke: na klupu sele Petrovič i Bogojević, a na terenu su Banda i Yansane.

60. Hodža je poslao povratnu loptu za Ivanovića, a on pucao iz prve prizemno s desetak metara, ali Križanović dobrom intervencijom skreće njegov udarac.

Obje momčadi imaju podršku s tribina.

image
VLADO KOS Cropix

image
VLADO KOS Cropix

55. Rijeka drži posjed i u nastavku, ali bez konkretnih situacija pred vratima. S druge strane, Cibalia strpljivo čeka priliku, većinom iz kontri.

47. Radeljić je spustio loptu za Smolčića, a njegov udarac odlazi pored vrata.

46. Počelo je drugo poluvrijeme! Napravljena je jedna izmjena u redovima Rijeke: ušao je Veiga, a izašao je Ilinković.

Kraj prvog poluvremena!

Ivanović je mogao još jednom zabiti potkraj poluvremena, ali nije se dobro snašao nakon Grgićeva ubačaja. Rijeka odlazi na odmor s minimalnom prednošću, a strijelac je bio Janković nakon odlične kombinacije u 32. minuti. Cibalia zasad nije stvorila pravu, opasnu priliku, a u nastavku će loviti povratak u susret.

43. Bajić je oštro tukao s ruba kaznenog prostora u bliži kut, ali odlazi to pored gostujućih vrata.

42. Radeljić je pokušao iz slobodnog udarca s 20-ak metara, ali završilo je to u bloku.

Na terenu je žestoka bitka za svaku loptu...

image
VLADO KOS Cropix

37. Miljanić se ušuljao u kazneni prostor Rijeke, a onda iz prve pucao u Zlomislića.

32. GOOOL! Rijeka vodi 1:0! Petrovič je poslao dubinsku loptu u kazneni prostor, Hodža okrenut leđima od vrata spušta loptu kao na pladnju za Ivanovića, koji s desetak metara šalje loptu u jednu stranu, a domaćeg vratara u drugu. Ivanoviću je to prvi pogodak za Rijeku od 1. listopada, kada je zabio Rudešu.

27. ? Žuti karton zaradio je Bosak zbog prekršaja nad Smolčićem.

26. Grgić se brzo oporavio, a već dvije minute kasnije zaprijetio je Križanoviću, sjurivši se u kazneni prostor s lijeve strane, ali domaći vratar čita njegovu namjeru.

24. Neugodan sudar u Cibalijinom kaznenom prostoru. Ilinković je poslao dubinsku loptu za Grgića, a ofenzivac Rijeke nastojao je zaobići Križanovića, usput okrznuvši domaćeg vratara po glavi, ali i zaradivši ozljedu noge. Obojici se kratko pružila pomoć, ali bit će spremni za nastavak dvoboja.

22. Rijeka je imala ubačaj iz kuta, ali bez posljedica po suparnička vrata. Cibalia zasad odolijeva gostujućim napadima, vrebajući priliku iz kontre.

16. Cibalia je malo konkretnije sada jurnula prema gostujućim vratima, ali nisu uspjeli domaći igrači kreirati konkretnu priliku u ovom naletu.

14. Janković je "biciklom" pokušao slomiti svog čuvara, a onda se odlučio na udarac desnom nogom, ali odlazi to daleko od vrata...

10. Pucao je Ilinković s 20-ak metara, ali preko vrata.

7. Grgić je ušao u kazneni prostor Cibalije s desne strane, sjurio se prema vratima i pucao, ali Križanović je uspio skrenuti njegov udarac.

5. Pejić je opalio s ruba kaznenog prostora, ali bio je to lak plijen za Zlomislića. Igra se odvija većinom na sredini terena, a niti jedna momčad zasad ne uspijeva nametnuti svoj ritam.

1. Počela je utakmica!

Uskoro počinje utakmica u Vinkovcima! Rijeka je kod Cibalije zadnji put gostovala 13. svibnja 2018., u HNL-u, kada je utakmica završila bez pogodaka. Klub iz Vinkovaca trenutačno je deveta momčad druge lige, dok je Rijeka druga u prvom rangu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 12:25