GORAN SEBELIC Cropix
SLAVLJE U DERBIJU

VIDEO: Rijeka napravila veliki korak prema tituli, Fruk zabio nakon majstorije Pjace, Goda stavio točku na ‘i‘

U posljednjem susretu 30. kola Rijeka je na stadionu Aldo Drosina pobijedila Istru 1961 s 2-0
Piše: Robert Matteoni, SNObjavljeno: 14. travanj 2024. 20:56

ISTRA 1961 - RIJEKA 0:2 (Fruk 30., Goda 84.)

ISTRA 1961 (3-4-3): Majkić? - Majstorović, Koski, Marešić - Kadušić, Petrusenko, Blagojević?, Devetak - Ekong (od 72. Lisica), Filet, Vuk (od 72. Čuić)

RIJEKA (4-1-4-1): Labrović - Smolčić, Galešić, Radeljić, Goda⚽ - Selahi? - Pašalić (od 78. Grgić), Fruk⚽(od 74. Petrović), Janković (od 46. Hodža), Pjaca?(od 82. Mitrović) - Marić (od 46. Obregon)


image

Detaljnija statistika: Sofascore

SOFASCORE

Golovima Fruka i Gode, raspoređenih u svakom poluvremenu, Rijeka je ostvarila zasluženu pobjedu i s tri boda vratila pet bodova prednosti pred Dinamom...

Prema očekivanjima, regionalno nadmetanje na Drosini ispunilo je, ambijentalno, dojam jako važne utakmice. Preko pet tisuća ljudi na tri tribine stvorilo je vrlo poticajan ugođaj za igru, čemu je uz to doprinio i bitno bolji travnjak nego proteklih mjeseci.

Paolo Tramezzani je pomalo iznenadio izborima. Momčad mu je istrčala u formaciji 3-4-2-1, u kojoj su novost bili dva hitrija napadača, Ekong i Vuk, iza Fileta. Uz to, na vrata se ipak vratio Lovro Majkić, koji je očito potpuno oporavljen. Na drugoj strani Željko Sopić odlučio se za standardni 4-1-4-1 sustav, u kojem je mjesto u sredini terena dobio Janković, a Hodža je ostao na klupi. Janković je inače u prošle dvije sezone Puležanima postigao četiri pogotka, ali, pokazat će daljnja dinamika utakmice, ovaj put nije bio u dojmljivom izdanju.

image
GORAN SEBELIC Cropix

U otvorenju utakmice primijetilo se da domaćini visoko napadaju, agresivno, što možda nije iznenadilo goste. Više im je problem radio tandem Vuk-Ekong koji su se ubacivanjem između linija trudili poremetiti defenzivni blok Rijeke. Posebno je Ekong bio dojmljiv u prvih 20-ak minuta, jer je u više navrata okomitim prolazima djelovao neuhvatljiv, ali kad se izborio za šut, bio je neprecizan. Rijeka je zaprijetila udarcem Jankovića s 30-ak metara, ali bilo je to pomalo pretenciozni neprecizan šut.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Prilika u prvom dijelu baš i nije bilo. Filet se u 29. minuti izborio za šut pored Radeljića i iz okreta pucao prilično mlako, u Labrovića. I u fazi vrlo dobre Istrine igre kojom je parirala favoriziranim gostima, dogodio se "detalj" koji je Tramezzani najavljivao kao faktor koji lomi utakmicu. Taj detalj se zove Marko Pjaca, i kad imate takvu kvalitetu on može uvijek nešto izmisliti. Sjajan pas Marića, koji je presjekao obranu domaćih, omogućio je bijeg Pjace, koji je prodro u šesnaesterac, a onda fintama izbacio više domaćih braniča. Pao je nakon kontakta s Koskijem, ali se lopta odbila Fruku koji je pogodio mrežu pored domaćeg golmana i braniča. Kad momčad, koja naoko nije uvjerljive igre u utakmici sa slabijim suparnikom, tako cinično kazni suparnika, to su naznake pragmatičnosti koje idu uz šampionsku ambiciju...

image
GORAN SEBELIC Cropix

U nastavku je Sopić odmah zamijenio prilično neuvjerljive Jankovića i Marića (osim asistencije Pjaci) i ubacio Hodžu i Obregona. Tramezzani je nastavio s istom postavom. Rijeka je u drugom dijelu bila opasnija, pogotovo ubacivanjima s desnog boka (Pašalić), koristeći Istrino otvaranje prema naprijed.

Domaći su prosvjedovali u 55.minuti, kada je lopta pogodila u ruku Radeljića, a sudac Bel je procijenio, valjda uz VAR asistenciju, da takva "ruka" nije za kazneni udarac. Iako je Sopić prilično rano počeo jačati izmjenama obrambene redove, Rijeka je natavila biti opasna u tranziciji, a gol osiguranja došao je iz prekida igre. Nakon kornera Petrovića, Marešić se okliznuo i otvorila se rupa, koju je u skoku iskoristio Goda i poentirao.

Domaći nisu imali snage za ikakav preokret i Rijeka je mogla, zasluženo, slaviti važan korak prema šampionskim ambicijama...

image
GORAN SEBELIC Cropix

KRAJ UTAKMICE

U susretu koji nije obilovao lijepom igrom, dijelom zbog brojnih prekršaja, najveća se bitka vodila na sredini terena. Presudila je individualna kvaliteta Marka Pjace, koju je u pogodak pretvorio Toni Fruk. Drugi pogodak Rijeke, djelo Bruna Gode, došao je kao potvrda veće želje i ozbiljnijeg pristupa momčadi Željka Sopića.

image
GORAN SEBELIC Cropix

90+5. Lisica je imao priliku izaći sam pred Labrovića, no Galešić je u zadnji trenutak izbio loptu ispred napadača Istre.

90+1. Grgić je imao veliku priliku u potpunosti 'dokrajčiti' domaćina. Goda mu je servirao loptu u peterac, no Grgić je pucao iznad vrata.

90. Igrat će se šest minuta dodanog vremena.

88. Eruptirala je sada južna, gostujuća tribina. Rijeka je na korak od nove pobjede, a kako stvari trenutno stoje na terenu potrebno bi bilo pravo čudo da Istra izvuće pozitivan rezultat na današnjem susretu.

image
GORAN SEBELIC Cropix

84.⚽GOOOOOL! Rijeka vodi 2:0, strijelac je Bruno Goda. Iz kornera je ubacio Petrović, a u petercu sam ostao Goda i glavom poentirao za svoj peti pogodak sezone.

83. Sve više propušta domaća obrana, Grgić je u nekoliko navrata ostao gotovo pa nečuvan na desnoj strani, ali nije uspio kapitalizirati ponuđen prostor.

81. Grgić je pobjegao po desnoj strani i silovito ubacio u sredinu, ali nije dobio potporu suigrača te je lopta završila u rukama Majkića.

77. Jedanaesterac sada traže i zeleno-žuti nakon što je ležati ostao Čuić. Međutim, jasno je da je Selahi startao na loptu tako da Bel nije ni ulazio u daljnje isprave.

Utakmicu na Aldo Drosini s tribina prati 5228 gledatelja.

71. Hodža je sada napravio veliki posao preko desne strane i natjerao protivnike da ga sruše ispred domaćeg gola. Ipak, naknadno je dosuđeno zaleđe tako da nije bilo ni potrebno ulaziti u raprave o kaznenom udarcu.

69. Rijeka je sada ubacila u višu brzinu, nekoliko puta lopta je prohujala kroz peterac Istre. Najkonkretnije je pokušao Pašalić udarcem s ruba šesnaesterca, lopta se poput žabice odbila ispred Majkića, no golman Istre nije se dao iznenaditi.

image
GORAN SEBELIC Cropix

65. Sjajna atmosfera na Aldo Drosini, zaustavljena je sada igra kako bi se raščistila dimna zavjesa koju je režirala gostujuća navijačka skupina Armada.

62. Odgovara odmah Rijeka s druge strane, Smolčić je ošto ubacio ispred Istrinog gola, malo je nedostajalo da Obregon loptu zakuca u mrežu.

61. U sjeni velike bakljade Armade pokušao je Ville Koski udarcem iz daljine, ali pucao je visoko iznad gola.

60. Selahi je pokušao iznenaditi Majkića s polovice terena, završilo je pored gola.

57. Malo je nedostajalo da Rijeka sada poveća vodstvo. Smolčić je glavom prebacio loptu iz ubačaja, a Goda zakasnio za dijelić sekunde 'dotaknuti' loptu u mrežu.

55. Protestira sada cijela domaća klupa, Goda je u namjeri da ispuca jednu loptu iz svog šesnaesterca evidentno napucao u ruku suigrača Hodžu. Sudac Bel ruku je okarakterizirao nekažnjivom.

50.?Nastavila se gruba igra iz prvog dijela, Blagojević je sada nezgodno startao na Selahija i zaradio žuti karton.

49. Smolčić je poslao sjajnu loptu između redova za Pašalića, Majkić je za sekundu bio brži od krilnog igrača Rijeke.

46. Počelo je drugo poluvrijeme! Željko Sopić odlučio se na dvije promjene tijekom pauze, Obregon i Hodža zamijenili su Marića i Jankovića.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

U utakmici u kojoj se najveća bitka vodi na sredini terena te se igra konstantno 'ubija' brojnim prekršajima presudila je briljantnost Marka Pjace u 30. minuti. Fantastičnim prodorom izbacio je praktički cijelu istrijansku obranu, a njegovo djelo u pogodak je uspješno pretvorio Toni Fruk.

image
GORAN SEBELIC Cropix

45+2. Prilika za Rijeku u smiraju prvog dijela, Marić je sjajno uposlio Smolčića. potonji je ubacio u peterac, no Majkić je odlično reagirao i izbacio loptu na sigurno.

45+1. Filet je imao ogroman prostor, dotrčao je do Rijekinog kaznenog prostora, ali loše je ubacio loptu, što je rezultiralo gnjevom njegovih suigrača.

45. Igrat će se dvije minute dodanog vremena.

44. Dobra sada kombinatorika Riječana, Smolčić je na kraju s desne strane ubacio u peterac, ali domaći se golman dobro postavio i skupio loptu u ruke.

41. Ekong je dobio sjajnu loptu u prostor, ali Labrović je bio spreman i na samom rubu šesnaesterca pokupio loptu u ruke prije Šveđanina. Žalili su se domaći navijači da je golman Rijeke igrao rukom van prostora, međutim sudac Bel se nije oglasio.

38. Rijeka je dugo gradila napad, lopta je u konačnici došla do Marca Pašalića, koji se odlučio na sebi prepoznatljiv prodor u sredinu i udarac lijevicom. Ipak, Lovro Majkić nije imao potrebu reagirati, završilo je pored gola.

35.?Prvu opomenu na utakmici zaradio je Lindon Selahi nakon što je srušio Mateja Vuka na sredini terena.

30.⚽GOOOOOL! Rijeka vodi 1:0, strijelac je Toni Fruk. Nevjerojatan slalom kroz šesnaesterac napravio je Pjaca, završio u konačnici na podu, a akciju je za njega preciznim udarcem završio najbolji asistent lige.

29. Prvi udarac u okvir, Filet se sjajno izborio za loptu u šesnaestercu Rijeke, pokušao iz okreta, no preslabo.

28. Zaredalo se sada nekoliko prekršaja s obje strane, ležati je sada ostao i Smolčić te će morati intervenirati i liječnička služba.

23. Nezgodno je Ekong startao na Radeljića na sredini terena i dobio posljednje upozorenje pred žuti karton od Darija Bela, glavnog suca današnjeg susreta.

21. Iako sam početak nije tako nagovještavao, domaćini su se ubrzo probudili i preuzeli inicijativu igre. Nekoliko puta došli su do prostora za udarac, pokušali su i ubačajima iz kornera, no za sada se gostujuća zadnja linija pokazala neprobojnom.

17. Kratko će se zaustaviti igra, Demoni su sada ubacili nekoliko baklji ispred gostujućeg gola.

14. Marešić je pokušao silovitim udarcem iz slobodnog udarca, završilo je bez veće opasnosti po Rijekin gol.

12. Došla je nakon duljeg vremena Istra do lopte, u više su navrata pokušali udarcima s distance, no igrači gostiju čvrsto su postavljeni u bloku.

8. Mirno otvaranje susreta u razbuktaloj atmosferi Aldo Drosine, Rijeka je odmah preuzela posjed i pokazala u kojem će smjeru utakmica teći. Istra će, po svemu sudeći, svoje prilike danas tražiti prvenstveno preko kontra-napada.

5. Emmanuel Ekong projurio je preko cijelog terena nakon kornera Rijeka, došao do kaznenog prostora, ali pucao je neopasno pored gola.

1. Počela je utakmica!

Domaći i gostujući navijači ispunjavaju posljednja mjesta na suncem obasjanoj Aldo Drosini, još nas nekoliko minuta dijeli od početka susreta.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Najavu piše: Robert Matteoni

Pred novinare su u subotu prijepodne “istrčali” Paolo Tramezzani i Ante Majstorović. Trener i jedan od najiskusnijih igrača imali su više manje slične stavove oko nedjeljne utakmice s vodećom Rijekom.

- Igramo protiv odlične momčadi, koja je dobro vođena od trenera, igra brzi nogomet, zna držati posjed, ali i napadati prazne prostore. Vidim ih jako dobro ovog trenutka, u kojem sam donedavno očekivao tri takmaca u trci za naslov, ali je sada to borba Rijeke i Dinama. Osjeća se atmosfera velike utakmice, znamo da će biti puno ljudi, vidim motivirane igrače i nadam se da ćemo biti na razini. Ova utakmica je izazov za nas, ali i test da vidimo gdje smo, odnosno, kakvi želimo i možemo biti u perspektivi.

Tramezzani je spustio tenziju oko utakmice tamo gdje treba, na terenska pitanja.

- Očekuje nas vrlo intenzivna utakmica jer suparnik je takve kvalitete da nameće takav ritam. Nakon 60-ak minuta primjećuje se da mijenjaju formaciju i strukturu igre, ali ni u kojem slučaju ne gube identitet vrlo agresivne i ofenzivne momčadi. Imaju takve igrače da si mogu dozvoliti te promjene tijekom igre. Mi ćemo zato morati biti spremni na sve te opcije, a osnovno je da zadržimo fokus u svakom trenutku utakmice. Često takve utakmice rješavaju detalji.

Talijanski trener ističe da je derbi poticajan, ali da igrači moraju prije svega sebe maksimalno motivirati da bi ispunili svoje.

- Igrao sam dosta derbi utakmica i kao igrač a onda kao trener, pa mogu reći da je ključno da se i sam kvalitetno pripremiš i motiviraš. Igraš prvo za sebe, da se pokažeš na razini, a onda time igraš i za sve druge kojima to znači, momčad, navijače, klub...

Tramezzani još nije presudio startnu postavu, imat će jasniju ideju nakon zadnjeg treninga. U njoj će sigurno biti povratnik Ante Majstorović, koji je odradio, kao i Blagojević i Petrusenko, žute kartone.

- Znamo kakva nas utakmica čeka, što ona znači našem okruženju i navijačima. Velika su očekivanja kao i uvijek. Rijeka je jako kvalitetna momčad i nije slučajno da su na liderskom mjestu. To znači da nas očekuje veliki izazov i da je temelj svega da budemo 100% koncentrirani u svakom trenutku, te da u igri provodimo ono što nam je trener ukazivao kroz cijeli tjedan. Samo na taj način možemo dovesti Rijeku u problem i blokirati ih.

Na pitanje o tenzijama oko ove utakmice, gdje god i podcjenjivanje Istre, Majstorović je kazao:

- Kad se osjećaju tenzije oko utakmica, onda je to u pravilu samo dodatna motivacija za nas igrače. Potiče nas da damo još više i izvučemo maksimume.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:43