VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
JADRANSKI DERBI

VIDEO: Rijeka srušila Hajduk u grotlu Poljuda! Livaja i Drmić ponovno zabili, pogledajte golove

Bio je ovo prvi poraz Valdasa Dambrauskasa otkako je sjeo na klupu splitske momčadi
Piše: Jurica Radić/Sportske novostiObjavljeno: 26. veljača 2022. 19:53

HAJDUK - RIJEKA 1:3 (Livaja 69' / Drmić 18', Vučkić 33', Krešić 86')

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 13.000. Sudac: Fran Jović (Zagreb). Pomoćnici: Tomas i Pušić. Četvrti sudac: Pejin. VAR sudac: Bel. AVAR sudac: Krmar. Delegat: Kolesarić.

HAJDUK (3-1-4-2): Subašić – Katić, Elez (od 85. Biuk), Ferro – Vuković (od 46. Fossati) - Lovrencsics (od 46. Mikanović), Grgić, Sahiti (od 74. Mlakar), Melnjak (od 74. Čolina) – Livaja, N.Kalinić. TRENER: Valdas Dambrauskas.

RIJEKA (3-5-1-1): Labrović - Krešić, Velkoski, Smolčić – Solano, Selahi (od 73. Liber), Gnezda Čerin, Pavičić, Ampem (od 73. Vukčević) – Vučkić (od 83. Lepinjica) - Drmić (od 90. Čestić). TRENER: Goran Tomić.

ŽUTI KARTONI: Grgić (35- preoštar start), Kalinić (38- nesportsko ponašanje), Smolčić (38-nesportsko ponašanje), Solano (41- povlaćenje za dres), Ampem (63. povlačenje s leđa), Biuk (90- nesportko ponašanje).

POGLEDAJTE POGOTKE S DVOBOJA:

0:1 Drmić


0:2 Vučkić


1:2 Livaja


1:3 Krešić


Kakav šok za Bijele u jadranskom derbiju na Poljudu! Poslije četiri pobjede u nizu, Hajduk je pokleknuo pod imperativom uspjeha, s prvim porazom Dambrauskasa Splićani su ponovno četvrti, dok je Rijeka nakon poljudske pobjede skočila na treće mjesto. Vratila se Tomićeva momčad u život, a sve dobro što su Bijeli napravili ovog proljeća, prosuli su protiv Rijeke i time bitno kompromitirali svoje šanse u borbi za prvo mjesto. Više nego prije Bijeli će do kraja sezone ovisiti o posrtajima konkurencije. Dambrauskas opet nije dobio na Poljudu, nakon remija s Osijekom izgubio je od Rijeke. Uz to, tradicija s Rijekom se nastavila, u zadnjih šest utakmica pobijedila je Rijeka ćak pet puta na splitskom travnjaku.

Počelo je minutom šutnje za Željka Mijača nekadašnjeg igrača Hajduka i Rijeke, a poluvrijeme je završilo zvižducima s tribina. Slabašnim, tihim, baš kakva je bila igra Hajduka. Rijeka je, kao i u kolovozu prošle godine, na odmor otišla s identičnim vodstvom 2:0. Bura je u prvom dijelu bila saveznik Riječanima, ali nisu pogoci došli na pogon vjetra. Prvom je kuimovala greška u obrani Hajduka, dapače, serija pogrešaka, a ne samo jedna. Jer, nitko nije pokrio Krešića na prvoj vratnici, a onda je Ferro zakasnio u intervenciji pred Drmićem. Drugi pogodak Riječana stigao je kao plod individualnog umijeća asistenta Pavičića, te strijelca Vučkića koji je precizno pogodio sa 15-ak metara. Međutim, i kod tog zgoditka obrana Hajduka nije uspjela u dva navrata dovoljno dobro očistiti situaciju u svom šesnaestercu. Prvo je Katić odnio, pa izgubio loptu, zatim je obrana odbila drugi pokušaj Riječana, da bi iz trećeg pokušaja u istoj akciji Subašić ponovno morao po loptu u mrežu. Nakon nešto više od pola sata Hajduk je zaostajao dva pogotka i sve taktičke zamisli morale se poći u korekciju.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Hajduk je dominirao do prvog pogotka Rijeke, ali u tom razdoblju zabilježili smo tek jedan ozbiljniji pokušaj. U 7. minuti sa 15-ak metara "iz koljena" je šutirao Nikola Kalinić, a Labrović odbio u korner. Nakon prvog pogotka gostiju očekivala se jača reakcija Bijelih, međutim nisu uspjeli Splićani krerati pritisak iz kojeg bi stigli do izjednačenja. Rijeka se kvalitetno branila u formaciji 5-4-1 gdje se Vučkić povlačio u sredinu terenu, pa je tako Tomićeva momčad stvarala igrača viška u veznom redu, jer Bijeli su ostajali sa Kalinićem i Livajom u špici. Prvi dio Livaja potpuno odsječen, slično kao i prošloljetnom dvoboju na Poljudu, a Rijeka učinkovita, nadasve efikasna. U prvih 45 minuta kaznili su Riječani sve pogreške i zbunjene reakcije neodlučne obrane Hajduka. S druge strane, Splićani nisu imali kreativnu geometriju igre. Čvrsta sredina gostiju odbijala je napade, a Grgić i Sahiti kao dvije "osmice" nisu pronašli recept kako igru preseliti bliže vratima Labrovića. Hajduk bez napada po bokova i bez rješenja kako iskoristiti Kalinića i Livaju.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Na poluvremenu je službeni spiker obavio novi rekord članstava od 52788 pripadnika Hajduka, ali ne igraju navijači. Zato se nestrpljivo očekivala reakcija Dambrauskasa i njegovih igrača koji su pljeskom s tribina dočekani na početku drugog dijela. Izvukao je Litavac Lovrencsicsa i Vukovića, a uveo Mikanovića i Fossatija. Hajduk se od starta drugog dijela preselio pred šesnaesterac Rijeke, ali na prava uzbuđenja čekali smo do sredine poluvremena kada je Livaja smanjio na 1:2. Dambrauskas je u završnici na travnjaka poslao Čolinu, Mlakara i Biuka, tražio je novu energiju u nastojanju da izvuče remi. Ali, umjesto remija, stigao je konačni pečat na pobjedu gostiju sa još jednom pogreškom obrane Hajduka.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je na Poljudu! Pobjeda Rijeke 1:3, utrka za titulu postala je još zanimljivija... A sutra nas očekuje novi veliki derbi Osijeka i Dinama.

90+1' Žuti karton za Biuka koji je pokušao iznuditi kazneni udarac. Još pet minuta sudačke nadoknade...

89' Kakav je pak ono bio šok za Hajduk. Riječani danas? Tri udarca u okvir, tri pogotka...

86' GOOOOL! Rijeka ima 3:1! Slobodni udarac, lopta je zapela u gužvi, snašao se Krešić i zabio za veliko slavlje gostiju.

85' Evo i zamjene Hajduka, potpuna ofenziva Valdasa Dambrauskasa. Izlazi Elez, ulazi Stipe Biuk.

83' Nova promjena kod Rijeke. Vučkić izlazi, a u igru će Ivan Lepinjica, ne bi li se sredina terena još malo zgusnula.

81' Sedmi korner za Hajduk večeras izveo je Čolina, a osmi je pak izveo Mikanović. Bilo je i gužve u petercu, Elez i Velkovski izdvojeni su na razgovor kod Frana Jovića.

78' Kod Hajduka u igru sada ulazi Jan Mlakar, a zamijenit će danas vrlo prodornog Sahitija.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

76' Grčevita riječka nastojanja za obranom, promijenila se i formacija, a sada je pokušaj Livaje prozujao pored gola. No, bilo je zaleđe prije toga.

72' Prva izmjena kod Rijeke, u igru će Vukčević umjesto Ampema, a izaći će. Kod Hajduka ulazi također lijevi branič, Čolina, i to umjesto Melnjaka. Izlazi i Selahi, u igru će Liber.

70' Sve je u redu s Livajom, bio je to dosta nezgodan kontakt ramena i vratnice kod ovog pogotka. Probudile su se i tribine Poljuda, 20 minuta preostalo je do kraja dvoboja.

69' GOOOOOL! Livaja za 1:2!! Hajduk se vraća, zabio je Livaja svoj novi pogodak, malo i dotaknuo stativu glavom... 22. gol najboljeg strijelca lige.

67' Velika bakljada na Poljudu od strane domaćih navijača, vidljivost je na pojedinim djelovima terena bitno smanjena.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

65' Umrtvila je Rijeka igru na način kako joj paše, u smislu očuvanja ove, još uvijek dosta velike prednosti Rijeke. Nije 0.2 nedohvatno, dakako, uz pomoć maksimalno moguće ispunjenog Poljuda, ali vrijeme leti za navijače Hajduka.

62' Nakon sadržajnog prvog poluvremena, sada malo zatišje u kreaciji obje momčadi. Drmić je to prekinuo i umalo iskoristio grubu pogrešku Hajdukove obrane, a Ampem zbog jednog prekršaja nad Mikanovićem dobiva javnu opomenu.

59' Prekršaj nad Livajom na visini centra igrališta, bit će sada i dodatnih aktivnosti na obje klupe. Ulazimo u posljednju trećinu dvoboja.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

56' Kad govorimo o maestralnoj Rijekinoj obrani, tu ponajprije valja izdvojiti neprelaznog Krešića, njenu središnju figuru. Dambrauskas zamišlja o još kakvoj promjeni.

54' Pokušaj Kalinića ostao je u bloku Velkovskog, Rijeka se i dalje maksimalno organizirano brani, ali Hajduk je opasno pritisnuo.

51' Jasna je namjera Hajduka sada da konstantnim prijetnjama, ali i loptom u nogama dođu do što ranijeg pogotka kojim bi uhvatili priključak.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Elez! Opasan je sada bio stoper Hajduka, dobro je bio postavljen Labrović i obranio to.

49' Prve dvije prijetnje Hajduka izrodile su s dva kornera za domaće. Gledala je nešto i VAR-soba, a Sahitijev korner ulovio Labrović.

48' Hajduk sada igra niz vjetar. Rijeka se dobro snalazila u toj situaciji, vidjet ćemo kako će sada reagirati domaćin. Slobodni udarac Livaje je, inače, završio daleko, daleko od gola Labrovića.

46' Kreće drugo poluvrijeme. Dvije promjene u Hajduku. Idu unutra Mikanović i Fossati, a izaći će Lovrencsics i Vuković.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

POLUVRIJEME: Rijeka na Poljudu ima 0:2 nakon prvih 45 minuta dvoboja. Zvižducima su Hajdukovi igrači ispraćeni u svlačionicu.

45' Čekaju nas još dvije minute sudačke nadoknade do kraja prvog dijela.

44' Sve je manje vremena do odlaska na odmor, Hajduk nastoji dugim loptama tražiti Kalinića. Primijetiti se dade, malo toga danas kreira Livaja...

41' Solano je dobio žuti karton, povlačio je Melnjaka... Drugi u gostujućem sastavu za danas.

36' Nervoza nakon duela Kalinića i Smolčića. Kapetan Rijeke krade vrijeme, Kaliniću se to nije svidjelo, a žuti karton dobit će obojica. Rješenje Frana Jovića čini se razumnim.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

35' Prvi žuti karton na utakmici zaradio je Lukas Grgić. Promašio je loptu u jednom duelu i pogodio Lindona Selahija.

33' GOOOOOOL! Rijeka ima 0:2! Sjajan posao odradio je Pavičić, a Vučkić puca i iznenađuje Subašića... Novi gol Rijeke.

32' Nešto otvorenije razdoblje igre, Hajduk je ovladao posjedom, očekuje se ofenziva Bijelih pred poluvrijeme, jasno da će Hajduk pokušati izjednačiti do odlaska na odmor. Ali, zasad ih Rijeka drži podalje od svoga gola.

29' Korner Sahitija očistila je riječka obrana, na koncu je opet mahano zaleđe, iza obrane Rijeke u trenutku vraćanja lopte u gužvu bila su dvojica igrača domaće momčadi.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

27' Nova akcija Rijeke, Pavičić je pokušao na dvadesetak metara od gola podvaliti za Čerina, koji je nailazio iz drugog plana. Lopta je bila malo prejaka.

25' Pokušaj Ampema s lijeve strane, namjestio mu je to Drmić, ali pokušaj Ganca odlazi pored gola.

22' Zaiskrilo je na terenu! Napravljen je prekršaj Vukovića nad Pavičićem, žestoko su prosvjedovali Riječani, a sudac Jović razgovara s akterima dvoboja.

21' Opasan izlazak Livaje i Kalinića u kazneni prostor Labrovića, no sjajno je to izblokirala riječka obrana, nakon čega je Vuković vraćao loptu u gužvu, ali i u nedozvoljenu poziciju. Zastavica pomoćnika visoko je u zraku...

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

20' Uh, ovo nisu očekivali Hajdukovi navijači, na startu dvoboja dogodio se riječki pogodak. Nije često Dambrauskas na klupi Hajduka u situaciji da mora loviti zaostatak...

18' GOOOOOOOL! Drmić! Rijeka vodi, nakon kornera - 0:1. Krešić je skrenuo, Drmić je zabio.

16' Pušta dakle zasad Hajduk goste da kombiniraju na njegovoj polovici. Rijeka plete mrežu... Malo je toga konkretnog, imat će Rijeka prvi korner...

13' Vjetar u prvom dijelu radi pomoć Rijeci, ona napada niz smjer... Sada lopta malo kod gostiju, idu ti napadi uglavnom preko Solana i desne strane.

>>> Za to vrijeme, još malo navijačkih fotografija...

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix


image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix


image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

10' Kalinić! Prva bolja prilika, prvi trenutak neopreznosti Rijekine obrane. Primio je Kalinić loptu na rubu kaznenog prostora na prsa, pucao dobro, a Labrović odbija u korner.

7' Puno sjeckanja igre, rade se sitni prekršaji, uglavnom nad riječkim igračima, Jović upozorava aktere na terenu, da se tenzija malo smiri. Ali, teško je to postići u ovakvim dvobojima.

4' Riječka lopta na sredini terena, Lovrencsics je napravio prekršaj nad Velkovskim. Mađaru upozorenje, bilo je tu i tihe VAR-provjere jačine ovoga prekršaja.

3' Prvi prekršaj nad Grgićem napravila je Rijeka, točnije Selahi. Bit će to utakmica s puno ovakvih detalja.

1' Utakmica je počela! Sudi je Fran Jović, na Poljudu je više od 11 tisuća ljudi...

18.00 Prije početka dvoboja, održana je minuta šutnje za Željka Mijača, bivšeg nogometaša Hajduka i Rijeke koji nas je nedavno napustio...

O sastavima // piše: Dražen Antolić

HAJDUK

Valdas Dambrauskas morao je ekipu Hajduka sastaviti bez veznjaka Krovinovića i vratara Lovre Kalinića te je šansu dao Sahitiju i Subašiću. to su jedne pozicije koje se razlikuju od idealne momčadi Bijelih kakva bi se očekivala da su svi na broju. Litavac nije puno dvojio, postavio je svoj sustav igre s trojicom u obrani te četiri veznjaka i tri ofenzivca, od kojih su Livaja i Sahiti do centarfora Nikole Kalinića koji se vratio u starnih 11, nakon što je propustio dvoboj s Hrvatskim dragovoljcem protekle subote u Zagrebu.

RIJEKA

Trener Rijeke Goran Tomić sastavio je opreznu početnu postavu, ali sa željom za igrom. Još jednom je u jakim ogledima odabrao formaciju 3-5-2, kako je to često znao raditi. U vršku napadu su krenuli Drmić i Vučkić, a iza njih Čerin. Selahi i Pavičić u sredini, te Solano i Ampem na bokovima. To znači da su Murić, Abass i Vukčević na početku susreta morali sjesti na klupu.

Sava Čestić je prvi put od dolaska u Rijeku među pričuvama, a kapetan Hrvoje Smolčić, koji se vratio u sastav sa Šibenikom, ponovno je zauzeo svoje mjesto na lijevom stoperu i u derbiju.

>>> Evo i malo navijačkog šušura na Poljudu pred utakmicu...

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix


image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix


image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix


image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix


image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

>>> Stigao je sastav Hajduka za današnji dvoboj! Na vratima je opet Danijel Subašić, a u odnosu na naše najave starta Melnjak umjesto Čoline na lijevoj strani... Na klupi su Biuk, Ljubičić, Mlakar...

>>> Imamo i sastav Rijeke! Ipak će s trojicom odostraga igrati Goran Tomić. Tu su Krešić, Velkovski i Smolčić. Po bokovima će nadirati Solano i Ampem, u sredini gusti biti Čerin, Selahi i Pavičić... Naprijed su Vučkić i Drmić. Na klupi su između ostalih ostali stoper Čestić, ali i Robert Murić, te Abass i Vukčević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 22:40