GORAN SEBELIC Cropix
SVE BLIŽE EUROPI

VIDEO: Rijeka srušila hit-momčad HNL-a, pogledajte pogodak dinamovca i čak dva crvena kartona

Golovi Nike Jankovića bili su dovoljni za trobod Rijeke, kraj utakmice obilježio nesvakidašnji incident
Piše: Robert Matteoni, Sportske novostiObjavljeno: 03. ožujak 2023. 18:53

ISTRA 1961 - RIJEKA 0:2 (Janković 22‘, 90+5‘)

Pula - Stadio Aldo Drosina. Gledatelja 3019. Sudac Jakov Titlić (Hrvace). Pomoćni: Novosel i Knez. 4.sudac Lovrić. VAR: Bel. AVAR: Pataki. Delegat Ilijašev.

ISTRA 1961: Majkić, Hujber, Marešić (od 82‘ Duvnjak) Galilea, Marin, Petrusenko, Mlinar, Caseres, Kadušić (od 88 Bakrar), Erceg, Vuk. Trener Gonzalo Garcia.

RIJEKA: Labrović, Veiga, Galešić, Dilaver, Goda, Banda, Hodža, Ampem, Janković (od 90‘+5 Smolčić), Marin, Frigan. Trener: Sergej Jakirović.

Žuti kartoni: Erceg (43‘preoštra igra), Bande (45 preoštra igra‘), Petrusenko (57‘ preoštra igra), Galilea (90‘ preoštra igra), Frigan (90+2‘ nesportsko ponašanje)

Crveni kartoni: Mlinar (71‘ prekršaj), Erceg (90‘ drugi žuti zbog prekršaja)

POGOTKE I CRVENE KARTONE POGLEDAJTE OVDJE

Susjedski derbi na Drosini privukao je preko tri tisuće gledatelja, što je za termin petka više nego dobra posjeta. Potvrdilo je to važnog ovog neuobičajenog susjedskog derbija. Prvi put je to bila utakmica koja je usmjeravala borbu dvije momčadi za gornje pozicije, dva trenera različite filozofije igre, jedan iskusniji takmac za više katove HNL-a, drugi koji se želi tamo probiti.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Zeleno-žuti su izašli na "grbavicu" Drosine sa jednim iznenađujućim odabirom Garcie. Umjesto Boultama na krilo je postavljen Kadušić, dok je njegovo mjesto na lijevom boku preuzeo Marin. Jakirović je također imao jednu izmjenu u odnosu na najave, i to također na lijevom boku, gdje je Goda dobio prednost pred Vukčevićem. Domaći 433 protiv gostujućeg 4231 odavao je već od početka da Riječani djeluju nekako sigurnije. Nije to bila neka uvjerljiva prednost, ali opet su odavali dojam da prije mogu doći do pogotka nego Istra.

Nakon početnih desetak minuta ispitivanja, prvii je zaprijetio Hodža šutom sa 18 metara, pored gola. Bila je to prva najava opasnosti za domaće, koji su u idućih 15-tak iskazali više nesigurnosti u obrambenoj fazi. Veliki im je problem radio Janković, koji se između linija prilično slobodno kretao i unosio neravnotežu u blok Zeleno-žutih. U 19. minuti Janković je zaprijetio snažnim šutom sa distance, Majkić je kratko odbio, natrčao je Frigan i kad se očekivao pogodak, golman domaćih je brzom reakcijom odbio šut. Na loptu je u zraku išao Ampem i pucao preko gola, usput napravivši prekršaj. Zaiskrilo je tada između igrača, ali se brzo smirilo strasti. Minutu nakon toga Hujber neozbiljno dribla na 30 metara od gola (kroz noge?), gosti oduzimaju loptu i Janković opet odlično puca ali Majkić je skrenuo loptu u korner. Bila je to konačna najava riječkog vodstva. Dogodio se u 22. minuti, nakon što je Frigan suptilo gurnuo okomicu između dva stopera Istre, a Janković je ovaj put, uz neodlučnost Majkića u izlazu, bio precizan.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Puljani su se mučili kako u postavljanju svoje igre, za što im je najveći neprijatelj bio neravni teren. U napadu su domaćini bili jalovi, Vuk potpuno neraspoložen, Erceg poslovično borben ali prilično odsjećen i posljedično nemiran. RIjeka je samo jednom izgubila obrambeni fokus, bila je to 38.minuta, kada je Vuk uposlko Mlinara, samog kao duh na 16 metara. Umjesto šuta iz odlične pozicije, odlučio se na dodavanje Hujberu, koji je s boka pokušao ugroziti gol Labrovića. Neuspješno i golman Rijeke je praktično bio nezaposlen prvi dio....

U nastavak je Garcia uveo Boultama umjesto bezopasnog Vuka. Istra je podigla linije, pojačala pritisak i bivala ipak opasnija. Istodobno su Riječani postajali opasniji u kontri jer su imalil (još) više prostora. u 69. minuti napokon šansa i za domaće. Erceg se probio u srcu obrane Rijeke, izbio ispred Labrovića ali je golman gostiju izvrsno obranio. U 71. minuti sudac, koji je izgubio konce igre, isključio je Mlinara nakon starta na centru igrališta, koji je djelovao na loptu. Nastala je gužva, čak je i Garcia konačno izgubio živce, ozlojeđen na klupu Rijeke koja je kontinuirano vršila pritisak na suce. Pogotovo je to činio pomoćnik Jakirovića, Salatović, koji je non stop mahao sucima da trebaju davati kartone domaćina...

Sa deset igrača Istra jviše nije mogla pritisnuti RIjeku. iti Rijeci. Treneri su mijenjali, ali utakmica je išla riječkim tijekom pobjede. U konačnici, po prikazanom, su je i zaslužili.

image
GORAN SEBELIC Cropix


Prijenos uživo:

KRAJ UTAKMICE

90+5‘ GOOOOL! Niko Janković iz kaznenog udarca za potvrdu pobjede!

90+4‘ Kazneni udarac za Rijeku! Obregon je izborio kazneni udarac nakon što mu je Galilea uklzao sleđa.

90‘ Drugi žuti karton za Ercega! Druga opomena za Istrinog napadača znači isključenje! Erceg je izgubio živce i nepotrebno uletio prema Galešiću koji je već ispucao loptu. Erceg je, nakon što je isključen, otrgnuo neki papirić iz ruke glavnog suca Titlića, vjerojatno blokić s popisom opomenutih igrača. Potom je razderao papirić, bacio ga na pod i zaputio se prema svlačionici... Dodajmo da će se igrati sedam minuta dodatka.

90‘ I Galilea je požutio zbog prigovora glavnom sucu nakon što je dosudio prekršaj u korist Rijeke.

88‘ Bakrak ulazi umjesto Kadušića.

87‘ Dobar udarac Petrusenka! Veznjak istre gađao je direktno iz slobodnog udarca, a Labrović je odlično reagirao, ostaje 0:1.

85‘ Frigan i A. Marin izlaze iz igre, ulaze Obregon i Djouahra. Pao je tempo na Drosini, Istra s igračem manje nema ideje, a Rijeka razloga riskirati.

82‘ Duvnjak ulazi na mjesto Marešića.

79‘ Još jedan pokušaj Hodže iz daljine. Ovaj put bio je nešto precizniji, ali pogodi je ravno u ruke vratara Majkića.

image
GORAN SEBELIC Cropix

77‘ Nakon blagog zatišja stigao je i novi pokušaj Rijeke, no Hodža nije bio precizan s distance.

75‘ Mahmoud ulazi umjesto Caseresa i Matheus na mjesto Luke Marina.

73‘ Dvostruka izmjena kod gostiju. Grgić ulazi umjesto Ampema, a Banda prepušta mjesto Staniću.

image
GORAN SEBELIC Cropix

71‘ Direktan crveni karton za Mlinara! Ponovno rastu tenzije i situacija je nadomak novog "naguravanja". Mlinar je opasno uletio u Frigana, a glavni sudac pokazao mu isključenje. Bio je to žustar klizeći start, čini se da je Mlinar pokupio i loptu i igrača, domaći navijači odbijaju se složiti s isključenjem. No, nema im druge... Čak i da Mlinar nije u potpunosti zahvatio Frigana, njegov start izgledao je dosta opasno.

69‘ Velika šansa za Istru! Erceg je došao do lopte u 16-ercu i probio se ispred Labrovića, ali vratar mu je stigao skratiti kut i obranio udarac!

68‘ Jak tempo, ali bez ikakvih šansi u posljednjim minutama. Svakako treba pohvaliti angažman i pravovremenost gostujuće obrane u dosadašjem dijelu ogleda

61‘ Kadušić se dobro izborio za poziciju prilikom udarca iz kuta, ali loše je zahvatio loptu. Nema opasnosti za Labrovića.

image
GORAN SEBELIC Cropix

58‘ Opasnost u režiji gostiju! Janković je ubacio s lijeve strane iz slobodnog udarca, lopta je pogodila nekog od Istrinih braniča u gužvi pred petercem i poprimila neugodnu putanju prema vratima. No, spora putanja pružila je Majkiću mogućnost da ispravno reagira, što je i učinio.

57‘ Petrusenko je požutio zbog žustrog starta na Marinu. Veznjak Istre stoga će propustiti dvoboj s Goricom u idućem kolu.

51‘ Marin je pokušao ugroziti riječkog vratara Labrovića, ali njegov polu-volej poslao je loptu daleko iznad grede.

46‘ Počinje drugo poluvrijeme! Iz igre izlazi Vuk, umjesto njega zaigrat će Boultam. U sastavu Rijeke nema promjena.


KRAJ PRVOG POLUVREMENA Niko Janković glavno je ime prve dionice, najviše puta je prijetio, tako i postigao zasad jedini pogodak. Da nije bilo vratara Majkića, Istra bi bilježila i nešto veći zaostatak...

45‘ Igrat će se još minuta sudačke nadoknade, koja će početi slobodnim udarcem za Istru s 20-ak metara. Skrivio ga je Banda i zaradio žuti karton.

image
GORAN SEBELIC Cropix

43‘ Erceg je zaradio žuti karton, prvi na utakmici, zbog prekršaja nad Godom.

38‘ Odlična šansa za Istru! Žestok nalet domaćina završio je udarcem s distance, a lopta se od riječkog bloka odbila do Hujbera u dobroj prilici. Iz ukošene pozicije zapucao je prema Labroviću, koji je spremno dočekao neočekivanu opasnost. Istra je napokon "udahnula".

35‘ Nova opasnost za Istru! Marin je ubacio polu-visoku loptu pred peterac tražeći Frigana, koji nije uspio dobro zahvatiti dodavanje i ugroziti Majkića.

32‘ Neopreznost gostiju! Goda je "zakuhao" pred svojim vratima u pokušaju da vrati loptu Labroviću. Poslao je slabašno dodavanje, koje je umalo iskoristio Erceg, ali ipak je Labrović stigao trenutak prije Istrinog centarfora i izbio loptu u aut.

28‘ Izuzetno disciplinirana igra Rijeke u trenucima bez lopte. Istra teško prelazi svoju polovicu, a i kada to uspije, nema prostora za stvoriti opasnost.

image

Riječki navijači na Drosini

GORAN SEBELIC Cropix

22‘ GOOOOL! Rijeka vodi pogotkom Jankovića, prvijenac dinamovca na posudbi u riječkom dresu! Frigan ga je pronašao sjajnom niskom loptom i pružio mu stopostotnu šansu. Janković je zaobišao vratara i poentirao na prazan gol, tri igrača Istre nisu stigla otkloniti loptu s linije.

20‘ Još jedan odličan pokušaj Rijeke! Janković se opet odvažio na udarac desnicom iz daljine, ovaj put Majkić se morao dobro istegnuti. Treća sjajna obrana za domaćeg vratar u rasponu od 100-tinjak sekundi! Riječani su u ‘brzini više‘.

18‘ Velika šansa za Rijeku, pa naguravanje kod Majkićevog gola! Janković je pucao s distance, Majkić je obranio, a na odbijenoj lopti našao se Frigan i iz izgledne pozicije iz blizine pogodio u vratara! Propuštena je velika šansa, a onda je dosuđen i prekršaj u korist domaćina, koji je izazvao naguravanje pred golom Majkića. Glavni sudac brzo je iskontrolirao situaciju, igra se nastavlja.

image

Garcia Gonzalo Manuel, trener Istre

GORAN SEBELIC Cropix

17‘ Hujber i Mlinar pokušali su nešto ‘zakuhati‘ pred 16-ercem Rijeke, ali koncentrirani obrambeni blok gostiju spriječio je njihovu kombinatoriku.

12‘ Prvi udarac na utakmici! Hodža je pokušao zaprijetiti domaćinima udarcem s distance, no nije naciljao okvir vrata, a nedostajalo je i silovitosti, stoga i opasnosti za Majkića.

9‘ Dvoboj se uglavnom vodi na sredini terena, i jedni i drugi daleko su od protivničkog gola, s tim da Istra nešto konkretnije ulazi u relativno opasnu zonu.

image

Sergej Jakirević, trener Rijeke

GORAN SEBELIC Cropix

4‘ Rijeka je imala jedan opasan ulazak u 16-erac domaćina početkom ogleda, ali bez završnog poteza. Osim toga, nismo vidjeli uzbuđenja, a obje momčadi sa žestokim tempom ušle su u dvoboj.

1‘ Počinje ogled na Aldo Drosini!

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj. Kod Istre umjesto najavljivanog Boultama krenut će Luka Marin, dok u riječkom sastavu igra Bruno Goda, a ne dosad standardni Andrija Vukčević.


POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što se sve događa u Osijeku i zbog čega Rene Poms uopće nije trebao biti trener slavonskog prvoligaša? Koju je veliku grešku HNS napravio u tom slučaju? Smjena trenera u Osijeku bila je glavna tema novog izdanja podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom. Pričali smo i o utakmicama četvrtfinala Kupa Hrvatske, promjeni sustava igre Hajduka te najavili 24. kolo SuperSport HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:25