DAMJAN TADIC/CROPIX
POGLEDAJTE POGOTKE

VIDEO: Senzacija u Kranjčevićevoj, posljednjeplasirana momčad srušila jednog od favorita za naslov!

Momčad koja tavori na dnu i za koju su mnogi rekli da je ‘filijala‘ Rijeke, dobila je upravo tu Rijeku!
Piše: Mladen Bariša/Jutarnji list, Sportske novostiObjavljeno: 13. ožujak 2022. 16:57

HRVATSKI DRAGOVOLJAC - RIJEKA 2:1 (Perić 24', 50' / Ampem 74')

ZAGREB – Nogometni stadion Zagreb. Gledatelja: 400. Sudac: Mario Zebec (Cestica). Pomoćnici: Đurak i Crnčić. Četvrti sudac: Matić. VAR: Lovrić. AVAR: Grgić. Delegat: Posavec.

HRVATSKI DRAGOVOLJAC (3-4-2-1): Marić – Smolčić, Galešić, Vulikić – Majstorović, Hodža, Bašić (od 69. Čirjak), Jurišić – Perić (od 69. Braut), Karrica (od 69. Bristrić) – Frigan (od 89. Kukoč). Trener: Dragan Tadić.

RIJEKA (4-2-3-1): Labrović – Selahi, Krešić, Velkovski (od 77. Lepinjica), Vukčević (od 77. Merkulov) - Čerin, Pavičić (od 32. Bušnja) - Murić, Vučkić (od 61. Vuk), Abass (od 46. Prince Ampem) – Drmić. Trener: Goran Tomić.

ŽUTI KARTONI: Karrica (13., preoštar prekršaj), CRVENI KARTONI: -, IGRAČ UTAKMICE: Karlo Perić.


U nekom ''normalnom svijetu'' susret Hrvatskog dragovoljca i Rijeke jamačno ne bi privukao pretjeranu pozornost nogometne javnosti. Status klubova determinira ponajprije značajna razlika u kvaliteti momčadi, te posredno, njihov položaj na ljestvici Prve HNL. No, utakmicu u Kranjčevićevoj ulici u fokus medijskog zanimanja (po)stavila je ponajprije bizarna činjenica da se u zapisniku susreta pojavilo čak 29 nogometaša Rijeke!?

Shodno svojim ovlastima, 20 je nogometaša odredio trener Rijeke Goran Tomić. Ali, čak je devetoricu riječkih nogometaša u službeni dokument utakmice uvrstio i trener Hrvatskog dragovoljca Dragan Tadić. Donedavni trener juniora Rijeke na dispoziciji ima šestoricu nogometaša s Rujevice kroz ugovore o posudbi. Toliko ih formalno dopušta HNS-ov aktualni Pravilnik o statusu igrača i registracijama (članak 52. o ustupanju profesionalaca). Preostala trojica riječkih nogometaša fiktivno su raskinula ugovore s matičnim klubom kako bi mogli nastupati za Hrvatski dragovoljac. Sve je dakle – po propisima!

image
DAMJAN TADIC/CROPIX

Nijedan se klub Prve HNL nije pobunio kada je tijekom zimskog prijelaznog roka HNK Rijeka isporučila u Siget kontingent igrača koji na Rujevici nisu u prvom planu. Prešutno, svi su prvoligaši (zajedno s HNS-om) podržali manevar riječkog kluba, jer se ''održavanjem na aparatima Hrvatskog dragovoljca – spašava i regularnost prvenstva''!?

A nedjeljni je ogled u Kranjčevićevoj ulici trebao ponajprije odgovoriti na medijsko propitkivanje: ima li opisani eksperiment kakvih nuspojava? Odnosno, kako će se Riječani ponašati u izravnom srazu s Riječanima?

Suprotno očekivanjima, vodeću ulogu na travnjaku preuzeli su ''crni Riječani'', odnosno domaća momčad. Poslije 24 minute igre Hrvatski je dragovoljac stekao i rezultatsku prednost. Pored indisponiranih igrača gostujuće obrane ubacio se Perić i ubačaj Karrice proslijedio u suparničku mrežu.

Pogledajte pogodak Perića za 1:0:

Momčad Gorana Tomića izgledala je neprepoznatljivo. Kup utakmica s Osijekom evidentno je fizički, ali i emotivno ''ispraznila'' njegove igrače. Neki neinformirani namjernik teško bi mogao dokučiti uvjeravanja da se ''bijeli'' bore za titulu, a ''crni'' su de facto igrači za otpis na Rujevici, ali i Prvoj HNL. Priliku da podeblja vodstvo propustio je Frigan u 41. minuti utakmice. Zatekao se sam pred Labrovićem, ali je vratar Rijeke njegov pokušaj efektno obranio – nogom.

Dragovoljci su do ipak došli do drugog pogotka. U 50. je minuti Jurišić probio problematični desni bok Rijeke i proigrao Perića. Ovaj je bez sentimenta loptu gurnuo u protivničku mrežu. Perić je jedan od igrača koji nisu stigli s Rujevice. On je bivši junior Dinama.

Pogledajte pogodak Perića za 2:0:

Više milosrđa spram riječkog sastava imali su Bristrić u 70. i Frigan u 79. minuti. Labrović je međutim ''skinuo oba zicera'' dojučerašnjim suigračima i svoju momčad spasio totalne blamaže.

Gol Ampema u 74. minuti samo je završnicu utakmice učinio dramatičnijom, a gostujućim navijačima ponudio nadu. Lažnu nadu...

Pogledajte pogodak Ampema za 2:1:

-----------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

90'+6' - Opalio je Gnezda Čerin s dvadesetak metara, odlazi to preko gola...

90'+5' - Što se sada dogodilo ispred gola HD-a... Vratar Marić nespretno je reagirao nakon još gore reakcije njegova braniča, ali uspjeli su to nekako iščupati s gol-linije... U nastavku je Drmić gađao glavom, no završio je njegov šut u korneru.

90'+2' - Nova šansa za HD! Kukoč je s desetak metara mogao i bolje reagirati, šutirao je pored gola...

90' - Igrat će se osam minuta sudačke nadoknade.

89' - Ulazi Marino Kukoč, izašao je Matija Frigan.

83' - Čak tri minute trajala je VAR provjera, na kraju je označeno zaleđe Matije Frigana iako je bilo prilično očigledno da je riječ o nedozvoljenoj poziciji.

80' - Frigan ponovno trese mrežu! Ali poništava to sudac Zebec... Ipak, pregledava se VAR snimka! Dugo traje ova provjera.

79' - JOŠ JEDNU STOPOSTOTNU ŠANSU NE ZABIJA HD! Frigan je izbio sam pred Labrovića, uspio ga i zaobići, no zatim iskosa šutira i pogađa vratnicu! Što su sve promašili danas domaći nogometaši...

77' - Posljednje promjene radi Goran Tomić. Izašli su Velkovski i Vukčević, u igri su Ivan Lepinjica i Mihail Merkulov.

74' - GOOOL! Bušnja je prošao kroz obranu HD-a i pronašao Ampema koji u velikom stilu pogađa mrežu! Podigao si je loptu lijevom nogom, a potom desnom iz poluvoleja zabio u rašlje Marićeva gola...

70' - NOVU STOPOSTOTNU ŠANSU SKINUO JE LABROVIĆ! Bristrić se sada mogao proslaviti, ostao je sam pred vratarom Rijeke nakon centaršuta kapetana Valentina Majstorovića i u toj situaciji 'jedan-na-jedan' Labrović izlazi kao pobjednik!

69' - Trostruku promjenu radi Dragan Tadić. Izašli su strijelac Karlo Perić, Marko Bašić i Bernard Karrica, priliku dobivaju Filip Braut, Lovre Čirjak i Admir Bristrić.

65' - Zamalo hat-trick Karla Perića! Ostao je sam na desnoj strani i opalio iskosa, završio je udarac u vanjskoj strani mreže!

63' - Kakav je ovo pokušaj Bernarda Karrice! Neočekivano je opalio s oko 30 metara i zamalo prevario Labrovića, u posljednji je trenutak vršcima prstiju izbacio to vratar Rijeke u korner... Bio bi ovo jedan od kandidata za gol sezone da je ušao taj projektil!

61' - Nova zamjena kod Rijeke. Ušao je Matej Vuk umjesto Harisa Vučkića.

60' - Šansa za Rijeku! Vukčević je lijepo ubacio za Drmića koji se ubacuje ispred Ivana Smolčića i gađa glavom malo iznad gola!

53' - Dobra solo-akcija Princea Ampema! Izbacio je Galešića iz ravnoteže i dobro šutirao, no prošao je taj udarac pored gola i ukopanog Marića...

50' - GOOOL! Jurišić je probio lijevi bok te zatim idealno uposlio Perića koji još jednom koristi uspavanost riječke obrane i zabija za 2:0!

46' - Počinje drugo poluvrijeme u Kranjči. Kod Dragovoljca nema promjena, a Tomić je na teren umjesto Abassa poslao Princea Ampema.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Hrvatski dragovoljac odigrao je sjajno prvo poluvrijeme. Domaći su nogometaši u potpunosti nadigrali Riječane i zasluženo vode 1:0 pogotkom Karla Perića. Najaktivniji igrač HD-a svakako je Bernard Karrica koji je stvorio mnogo neprilika gostima, a mogla je Rijeka gubiti i većom razlikom da nije bilo raspoloženog Nediljka Labrovića.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44' - Sjajnu, malonogometnu akciju izveli su sada Riječani, Abass je bio u punom sprintu, no zajedničkim su ga snagama zatvorili Bašić, Galešić i Hodža.

41' - ČISTI ZICER SKINUO JE SADA NEDILJKO LABROVIĆ! I opet Karrica stvara probleme Rijeci, majstorski je podvalio za Frigana koji se ubacuje iz drugog plana te zatim izbija sam pred Labrovića, a vratar Riječana nogom refleksno brani taj pokušaj! Matna situacija je ovo bila, teško bi se gosti vratili nakon 2:0...

36' - Bomba Issaha Abassa! Ispalio je projektil s vrha šesnaesterca, išlo je to pod gredu, a vratar Marić istaknuo se fantastičnom obranom!

32' - Tako je, ne može Pavičić nastaviti... Zamijenit će ga Denis Bušnja.

28' - Dodatni problemi za Gorana Tomića. Ozlijedio se Pavičić i ukazivala mu se liječnička pomoć neko vrijeme izvan terena. Zatim se vratio na travnjak, no vrlo brzo je opet počeo šepati. Čini se da će morati iz igre...

24' - GOOOL! Opet je Karrica u glavnoj ulozi. Probio je lijevi bok i sjajno uposlio Karla Perića koji između uspavanih Vukčevića i Velkovskog pogađa mrežu pored nemoćnog Labrovića... Nakon bolje igre, zasluženo vodi Hrvatski dragovoljac!

23' - Karrica je poveo kontru, a onda okružen trojicom igrača Rijeke, u nedostatku boljih rješenja, šutira s oko 40 metara... Iako je u prvi mah djelovalo bezopasno, dobro se ispružio Labrović na golu.

22' - Evo i prve izrađene akcije Rijeke... Pavičić gura Abassa u šansu, njega zatvara obrana HD-a, a lopta opet dolazi do Pavičića čiji je udarac blokiran. Bit će korner za Riječane.

18' - Murić nokautirao Karricu! Nehotice, naravno... Silovito je izveo slobodnjak s oko 25 metara i pogodio igrača Rijeke na posudbi u Dragovoljcu, Bernarda Karricu, koji je stajao u živome zidu. Na trenutak je izgledao kao da je bez svijesti, ostao je ležati na travnjaku i hitno mu je ukazana liječnička pomoć.

14' - Karrica je prvi igrač sa žutim kartonom zbog prekršaja s leđa na Selahiju.

8' - I opet prijete dragovoljci! Ivan Smolčić uputio je opasan udarac s poludistance, a Krešić ga je u posljednji trenutak blokirao!

6' - Prva prigoda pripala je domaćima! Majstorović prolazi kroz sredinu i osvaja dosta prostora, zatim daje povratnu do Marka Bašića čiji udarac s ruba šesnaesterca ipak nije ozbiljnije ugrozio Labrovića.

15.00: Počela je utakmica u Kranjči! Glavni je sudac Mario Zebec iz Cestice kraj Varaždina.


14.00 - Poznati su sastavi za okršaj u Kranjčevićevoj.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 15:18