DAMIR SKOMRLJ Cropix
DERBY DELLA UČKA

VIDEO: Totalna dominacija i četiri pogotka Rijeke! Rukavina i Pašalić oduševili spektakularnim potezima

Susret Rijeke i Istre 1961 pratimo i komentiramo iz minute u minutu
Piše: Siniša Lončar, SNObjavljeno: 18. kolovoz 2024. 19:44

RIJEKA - ISTRA 1961 4:0 (Rukavina 18., Pašalić 24., Ivanović 27., 66.)

RIJEKA (4-1-4-1): Zlomislić - Bogojević, Majstorović, Radeljić (od 46. Galešić), Devetak - Petrovič - Pašalić⚽ (od 71. Butić), Janković, Fruk (od 60. Ilinković), Rukavina⚽ (od 60. Hodža) - Ivanović⚽⚽ (od 75. Andrić)

ISTRA 1961 (3-4-3): Majkić🟨 - Iovu🟨 (od 46. Ferro), Koski, Marešić🟨 - Keller🟨, Petrusenko, Ćalušić (od 75. Heister), Kadušić - Beyatt🟨 (od 61. Čuić), Gagua (od 46. Lisica), Lawal (od 61. Vuk)

Pogotke pogledajte OVDJE.


Poker golova u raspjevanoj rujevičkoj atmosferi inkasirali su Riječani Istri 1961. u regionalnom derbiju "della Učka" i domaćoj premijeri trenera Đalovića, najbolja je to pozivnica za iznimno važan ogled u četvrtak protiv Olimpije na Rujevici.

U 7. minuti domaćin je prvi put ozbiljno zaprijetio preko Franje Ivanovića. Sjajnu loptu naprijed gurnuo mu je Fruk, oslobodio se Ivanović Marešića i silovito zapucao, no nesuđeni riječki branič u posljednjoj je sekundi loptu skrenuo dovoljno da Rijeka na kraju dobije samo korner.

Riječani su bez Galešića, stopera koji nerijetko zna iznijeti loptu prema naprijed, bili pomalo bezidejni u kreiranju napada od posljednje linije sve dok se Fruk ili Janković nisu počeli duboko spuštati po loptu, a tu činjenicu, uz nešto slobodniji kriterij suca Dadića koji je brzo počeo nervirati kako igrače, tako i navijače Rijeke, igrači Istre su obilato koristili ne bi li osujetili riječke napadačke akcije već u startu.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

U 12. minuti prijeti i Istra preko Kellera s velike distance, njegov udarac Zlomislić je lako ukrotio. Pet minuta kasnije lijepu akciju Istre, na sreću domaćina, loše je završio Lawal, njegov udarac s ruba kaznenog prostora otišao je visoko iznad vratnice.

I kada su već počeli prvi, doduše sporadični, povici na riječkim tribinama na račun igre njihovih ljubimaca, sve ih je ušutkao mladi Gabriel Rukavina. U svojoj prvoj utakmici od prve minute riječki krilni igrač, sve je napravio sam nakon lopte Fruka, slomio svog čuvara, namjestio se na udarac i sjajno iskosa, s ruba kaznenog prostora, pogodio suprotne rašlje nemoćnog Majkića za vodstvo Rijeke.

Niti dvije minute kasnije korner je izveo Pašalić, a Devetak umalo glavom iz blizine matirao Majkića, no lopta je otišla malo iznad grede. Kad već nije asistirao, Pašalić se upisao u strijelce i to – fantastičnim pogotkom u njegovom stilu. Petrovič je odigrao loptu prema riječkom reprezentativcu koji se lako riješio Kellera i svojom ubojitom ljevicom s 25 metara matirao nesretnog Majkića za veliko slavlje na Rujevici, svi igrači otrčali su treneru Đaloviću u zagrljaj, to je Rijeka...

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Nije to zadovoljilo ranjene, poljuljane Riječane koji su odlučili naplatiti svoje frustracije u regionalnom derbiju i u tome su bili - sjajni.

Četiri minute kasnije Rijeka je slavila novi pogodak, ovog puta ubojit je bio Ivanović. Rukavina je upisao i asistenciju, predao loptu riječkoj jedanaestici koji je zaobišao Marešića, ušao u kazneni prostor i rutinski, s 10-ak metara matirao Majkića za velikih i zasluženih 3:0 Rijeke.

U 42. su gosti bili najbliže golu, Lekoueiry se sjurio u kazneni prostor, zaobišao Zlomislića koji ga je ipak dovoljno otjerao u stranu da ne uspije pogoditi okvir gola.

U nastavku susreta ritam igre je, logično, nešto pao, no Rijeka je preko Jankovića u 51. i Pašalića u 58. zaprijetila, u oba navrata Majkić je bio uspješniji. Istra je nešto pokušavala, no Rijeka je opet – zabijala.

image


DAMIR SKOMRLJ Cropix

Asistencija vrijedna pola gola bila je u režiji Nike Jankovića koji je sve napravio po lijevoj strani, prevario Petrusenka i onda ljevicom pronašao Ivanovića u petercu kojem nije bilo teško postići svoj drugi pogodak na susretu za veliko slavlje ispod tribine riječke Armade.

Kraj utakmice na Rujevici!

Rijeka je s 4:0 svladala Istru 1961 i stigla do drugog trijumfa u novoj sezoni HNL-a. Radomir Đalović upisao je premijernu pobjedu na klupi, a zasluge za tri boda potpisali su Rukavina i Pašalić, koji su zabili spektakularne pogotke, te Franjo Ivanović, dvostruki strijelac. S obzirom na čistu mrežu, Rijeka je jedina momčad u ligi koja još uvijek nije primila pogodak, a s druge strane zabila ih je osam.

90. 🕖

Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89. Mogla je Rijeka sada stići i do petog pogotka, ali Andrićev pokušaj otišao je ravno u Majkića, a Butić iz popravnog pokušaja nije uspio pogoditi u okvir vrata.

85. Čuić je lukavo pokušao prebaciti Zlomislića udarcem s 20-ak metara, ali lopta je otišla iznad vrata.

83. Jasno je da će Rijeka večeras stići do sedmog boda u novoj sezoni HNL-a, čime će se izjednačiti na drugom mjestu s Hajdukom. Istra pokušava u ovim trenucima pronaći pukotinu u riječkoj obrani, kako bi ublažila poraz, ali domaća momčad odolijeva njihovim naletima.

Unatoč ispadanju od Elfsborga u četvrtak, riječki navijači danas imaju puno razloga za zadovoljstvo.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

75.

Nova runda gromoglasnih aplauza i ovacija na Rujevici. Ovaj put u njima je uživao Ivanović, kojemu je publika vikala "Franjo, Franjo", a on je svoje mjesto na terenu prepustio Andriću.

U međuvremenu, Ćalušić je izašao iz igre, a ušao je Heister.

72. Kadušić je sjajno "izbacio" Lisicu pred vratima, on je pokušao zaobići Zlomislića, ali mu je vratar "ukrao" loptu na vrijeme.

71. Vuk je pucao s ruba kaznenog prostora, ali nije to bilo opasno po riječka vrata.

⇔ Igru je u međuvremenu napustio Pašalić, uz veliki pljesak domaće publike, a na teren je stupio Butić.

68. 🟨

Peti žuti karton za Puljane na ovom dvoboju. Vlasnik posljednjeg kartona je Keller.

66. GOOOL!

Rijeka vodi 4:0! Janković je slomio čuvara na lijevoj strani, poslao oštru loptu pred vrata, a Ivanović je ostao sam i proslijedio loptu u mrežu iz neposredne blizine.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

61.

Promjene i kod Istre: Beyatt i Lawal su se smjestili na klupu, a na terenu su Čuić i Vuk.

60.

Dvostruka promjena kod Rijeke: izašli su Fruk i Rukavina, a na terenu su Rukavina i Hodža.

58. Riječka krila zadaju puno glavobolja istarskim braničima. Povukao je Rukavina s lijeve strane, lopta je stigla do Pašalića na desnoj, a njegov pokušaj odbio se od bloka i završio pored vrata.

51. 🟨

Janković je pucao iskosa u bliži kut, a Majkić je njegov udarac skrenuo u korner. Vratar Istre prosvjedovao je na sudačku odluku, misleći da lopta nije prešla liniju terena, a zbog tog je poteza zaradio žuti karton.

47. 🟨

Marešić je dobio žuti karton zbog prekršaja nad Ivanovićem.

46. Počelo je drugo poluvrijeme u Rijeci!

⇔ Obje su momčadi na početku nastavka napravile promjene: kod Rijeke je u igru ušao Galešić umjesto Radeljića, dok je Tramezzani na teren poslao Lisicu i Ferra, a na klupu su preselili Gagua i Iovu.

Kraj prvog poluvremena!

U manje od deset minuta razmaka, Rijeka je s tri pogotka šokirala Istru i stigla na veliku prednost već u prvom dijelu. Prvo su Rukavina i Pašalić istaknuli kandidaturu za ponajbolje poteze u ovom kolu, a Ivanović je podebljao prednost na 3:0. Rezultat je to s kojim igrači odlaze na odmor, a Istra ne može biti zadovoljna s prezentacijom u prvom dijelu. Iako je Tramezzanijeva momčad imala nekoliko opasnih dolazaka pred riječki gol, nisu uspjeli pronaći put do mreže.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

45+2. 🟨

Beyatt je završio u sudačkoj bilježnici zbog povlačenja Rukavine.

45. 🕖

Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade u prvom poluvremenu.

41. Velika prilika za Istru! Beyatt je projurio kroz riječku obranu, zaobišao i vratara Zlomislića, ali onda, kada je trebao dovršiti posao, počeo je gubiti ravnotežu i poslao je loptu pored vrata...

40. Ivanović je ostao na travnjaku, morala mu se pružiti pomoć, ali bit će sve u redu sa strijelcem zadnjeg pogotka na utakmici.

Radomir Đalović burno je proslavio pogotke, pogotovo drugi, kada je bio u zagrljaju sa strijelcem Pašalićem.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

35. Nakon munjevitih napada, Rijeka je sada, ipak, spustila u nižu brzinu. Đalovićeva momčad mirno drži veliku prednost, dok gosti zasad ne uspijevaju ugroziti društvo s Kvarnera.

27. GOOOL!

Rijeka vodi 3:0! Ivanović je strijelac. Napadač je napravio mini-slalom, ušuljao se u kazneni prostor i pogodio lijevom nogom u donji kut. Domaćin je u ovim minutama izvršio pravi "blitkrieg", a gosti su morali triput po loptu u vlastitu mrežu.

24. GOOOL!

Rijeka vodi 2:0! Na Rujevici je pao još jedan spektakularan pogodak, a zasluge je sada potpisao Pašalić! Vatreni je tukao lijevom nogom s više od 20 metara, a lopta se zakotrljala u gornjem desnom kutu istarske mreže.

Utakmicu na Rujevici prati i Damir Mišković, predsjednik Rijeke.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

18. GOOOL!

Rijeka vodi 1:0! Rukavina se oslobodio čuvara na lijevoj strani, a zatim opalio desnom nogom s ruba kaznenog prostora i neobranjivo pogodio u suprotnu malu mrežu, u stilu Mislava Oršića. Prvi je to njegov pogodak za Rijeku, nakon što je stigao na Rujevicu prije mjesec dana iz Dinama.

17. Opasno je sada bilo pred domaćim vratima! Kadušić je proigrao Lawala, a njegov udarac iskosa otišao je iznad vrata.

15. 🟨

Iovu je "požutio" već nakon četvrt sata zbog prekršaja nad Rukavinom.

11. Keller se okuražio na "bombu" s više od 30 metara, ali silovit udarac završio je ravno u Zlomislićevim rukama.

7. Prilika za Rijeku! Ivanović se u kontri sjurio prema istarskim vratima i opalio s ruba kaznenog prostora, ali njegov pokušaj završio je u gostujućem bloku.

3. Radeljić je zagrađivao loptu koja je putovala prema Zlomisliću, a njegove zamisli zamalo je pokvario Gagua, koji se ušuljao iza leđa, ali lopta je ipak završila kod riječkog vratara.

1. Počela je utakmica Rijeke i Istre 1961!

Početak ogleda u Rijeci kasnit će pet minuta.

19.40 Stigli su sastavi za ogled na Rujevici! Paolo Tramezzani napravio je četiri promjene u odnosu na utakmicu s Goricom, dok je Radomir Đalović, u odnosu na utakmicu s Elfsborgom prije četiri dana, na klupi ostavio Niku Galešića i Veldina Hodžu.

Najavu piše: Siniša Lončar

Vremena za plakanje u Rijeci jednostavno nema. Najbolji lijek za poraze jesu pobjede, a Bijeli će već večeras od 21 sat u okviru trećeg kola SuperSport HNL-a u regionalnom Derbiju della Učka imati priliku “isprati” gorki okus švedskog poraza.

Trener Radomir Đalović imat će tako svoju trenersku premijeru na riječkoj Rujevici, svjestan je svega i potpuno trezveno razmišlja o aktualnom stanju momčadi i protivnika.

- Očekuje nas zahtjevna utakmica protiv protivnika koji igra malo drugačiji nogomet, s trenerom koji forsira direktni nogomet. Imaju brzinu prema naprijed, imaju svoj stil, no očekujem da se nametnemo od prve minute i napravimo dobar rezultat - kazao je Đalović u uvodu.

Nastavio je...

- Htio bih se samo nadovezati na dvoboj protiv Elfsborga jer moram pohvaliti igrače koji su imali ogromnu želju nastupiti, prije svega Radeljića koji nije trenirao uoči dvoboja, imao je visoku temperaturu. Zatim Petroviča, koji je riskirao svoju zadnju ložu, isto je htio igrati kao i kapetan Smolčić. Ima veliki problem, a htio je biti dijelom momčadi i pomoći joj, no procijenili smo da je bolje da ne igra. Poštujem njihov pristup i svaka im čast na tome - rekao je Đalović, koji osim Smolčića, koji sigurno neće biti u kadru protiv Istre 1961, naveo i još nekolicinu igrača bez kojih se - mora.

- Vidjet ćemo hoće li Smolčić, nažalost, biti duže odsutan, vidjet ćemo nakon detaljnih pregleda. U pitanju je isto zadnja loža. Nemamo Čabraje, Gode, malog Kitina nema već duže vremena, jedino je dobro što nam se u kadar vraća Komnen Andrić, koji u Švedskoj nije imao pravo nastupa - dodao je trener Rijeke.

Svjestan je da će se momčad prije svega morati psihički podići za nove izazove koji su ispred nje.

- Slažem se s vama, to je moj posao. Ja moram podići momčad, spremiti ih za utakmicu koja nam je izuzetno bitna kako bismo se vratili na pobjednički kolosijek i kako bismo napravili dobru atmosferu uoči dvoboja s Olimpijom.

Razmišljate li o nekim promjenama u igri, kao i o eventualnoj promjeni 4-1-4-1 sustava kojeg je forsirao trener Sopić?

- Sigurno nećemo biti robovi jednog sustava, razmišljali smo, imamo neke opcije, vidjet ćemo hoće li to biti i za večerašnju utakmicu. Ponekad dosta toga ovisi i o protivniku, imamo dvije-tri varijante u planu, sve ćete imati prilike vidjeti.

Problem lijevog krila, s obzirom na to da je Janković više igrač sredine?

- Rukavina je isto bio bolestan početkom tjedna, imao je visoku temperaturu. Djouahri smo dali priliku, mislim da je kvalitetan igrač, no sve je na njemu. Sigurno će obojica dobiti priliku i ako se pokažu, sve je na njima. Što se Jankovića tiče, on je polivalentan igrač. Vidjeli ste kod prvog gola Elfsborga kako je prošao tu gdje treba, po lijevom krilu, i još je namjestio gol. On je jedan kvalitetan igrač i njegova je prednost što ga mogu koristiti na više pozicija. Slažem se s vama donekle, i ja sam isto mislio u nekim trenucima da on to neće moći, ali vidjeli ste i u prošloj sezoni, on je bio naš najbolji strijelac baš s te pozicije. Sigurno ćemo ga koristiti na više pozicija - pojasnio je Đalović, koji se osvrnuo na opasku kako je nekad prepoznatljiv i učinkovit ofenzivni dio momčadi sada malo stao.

- Nekad se nešto pita i protivnika, mi smo u prošloj sezoni igrali izuzetno napadački, imali dosta udaraca i često stizali pred gol. Pa i protiv Lokomotive smo ove sezone zabili četiri gola. Kažem, možda smo u te dvije zadnje utakmice malo zakazali, no očekujem od njih da se vrate na formu iz prošle sezone i da nam doprinesu dobrim igrama.

Koliko vas brine energetski pad u Švedskoj?

- Mislio sam da smo lošije izgledali uživo, ali kad smo pogledali jučer utakmicu u miru, vidiš da smo preživjeli neke stvari i do 60. minute smirili Elfsborg, a onda nam se dogodi situacija gdje sami sebi zabijemo gol. Imali smo u prvom dijelu izvrsnu šansu Fruka, da je zabio bila bi to totalno druga utakmica. Mislim da smo možda otišli s golom prednosti, da bi sve bilo drugačije. Izuzetno su ofenzivni, devet momčadi iz Švedske ove sezone u Europi ima sve pobjede. Nije to alibi, ni pravdanje, no to je druga momčad kad igra u gostima ili doma na svojoj umjetnoj travi, a to pokazuju i njihovi rezultati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. kolovoz 2024 23:25