DAMIR KRAJAC Cropix
ZVIJEZDA MODRIH

Vlaović o najjačem Dinamovom adutu: ‘Ovo još nije njegov maksimum! Kad shvati jednu stvar, bit će još bolji‘

Nekadašnji maksimirski i reprezentativni napadač vjeruje da će o naslovu odlučivati derbi na Rujevici
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. travanj 2024. 10:11

Nakon debakla u Solunu, Dinamovi su nogometaši u posljednja tri tjedna nanizali četiri uzastopne pobjede (Rudeš, dvaput Hajduk, Istra 1961), stabilizirali su se, bolje rečeno zahuktali i sad puni optimizma ulaze u završnicu sezone. Prvenstvena je stanka očito dobro došla Plavima, nakon dvotjedne pauze dvaput su slavili u Splitu, a u nedjelju su u Maksimiru upisali očekivane bodove svladavši Istru 4:1.

Pa iako je rezultat na kraju bio uvjerljiviji od igre (imali su gosti nekoliko prilika, dvije pri 1:1 rezultatu), maksimirsko je zadovoljstvo još kako opipljivo. Jer, tmasti su se oblaci nadvili nad Plavima nakon ispadanja iz Konferencijske lige, gorak je i bolan bio način Dinamove eliminacije i nije bilo malo defetista koji su smatrali da će dvije splitske utakmice označiti i kraj Dinamove (promašene) sezone. Međutim, dogodilo se baš suprotno – s dvjema je minimalnim, 1:0 pobjedama, Dinamo udahnuo novo samopouzdanje i vratio se u život, a Hajduk je potonuo. Bivši Dinamov napadač i hrvatski reprezentativac, Goran Vlaović (51), ovako je vidio uzlet Plavih:

- Cijela je sezona turbulentna, bilo je neočekivanih padova, stalno su Plavi bili u “roller coasteru”, nikako nisu mogli spojiti nekoliko dobrih igara i rezultata. I sad, kad je bilo najvažnije, napokon su u tome uspjeli. Dvije pobjede na vrućem Poljudu, protiv “nabrijanoga” Hajduka, katapultirale su Dinamo u zonu optimizma. A nedjeljni je dvoboj s Istrom potvrdio da je momčad trenera Sergeja Jakirovića podigla formu i napokon je dobro izgledala na nekoliko uzastopnih utakmica - smatra Vlaović.

image

Goran Vlaović

RONALD GORSIC/CROPIX

Bilo je mnogo sumnjičavaca uoči splitskih derbija, kako komentirate da je Dinamo “uskrsnuo” baš na tim utakmicama?

- Iako je prvo poluvrijeme u Kupu bilo igrački izvanredno, uz pomanjkanje adekvatne realizacije, nije Dinamo odigrao svoje najbolje utakmice u Splitu. Međutim, rezultatski su to sjajno zatvorili i posve okrenuli raspoloženje u i oko kluba, nakon teškog poraza protiv PAOK-a. Potvrdilo se da Dinamo ima odlične i iskusne igrače, pa mogu reći da zapravo nije bilo realno ono njihovo stanje tijekom dosadašnjeg dijela sezone, to su znatno bolji igrači od onoga što su pokazivali na terenu. I očito je da im je dobro došla prvenstvena stanka, “skupili su glave” i dvaput su protiv Hajduka ostvarili iznimno vrijedne pobjede, kojima su, očito je, prelomili sezonu. Sad su se Modri napunili pozitivnom energijom i vjerujem da možemo očekivati još bolje igre u završnici sezone.

Igra s dosta rizika

Nakon dva derbija, Dinamo je u nedjelju svladao Istru, no bilo je “praznoga hoda” u igri, Istra je znala zaprijetiti. Kako ste vidjeli tu utakmicu?

- Volim gledati takav Dinamo, tu igru s dosta rizika, momčad koja nadigravanjem želi ostvariti dobar rezultat. Ljepše mi je gledati takav nogomet, nego tvrde utakmice u kojima se pobjeđuje 1:0 s jednim udarcem na gol. No, kad tako otvoreno igraš, čak i protiv suparnika koji je papirnati “autsajder”, dogodi se i pad u ritmu, pogreške, primi se gol... Ali, ako si pravi, kao što je Dinamo, unatoč nekim manjkavostima, bio u nedjelju, onda sve na kraju završi kako treba i ostvari se pobjeda od dva-tri gola razlike. Tako je bilo i s Istrom.

Ipak, mnogo se toga u Dinamovoj igri vrti oko Brune Petkovića. Igra statistički najbolju sezonu u karijeri (17 pogodaka, 10 asistencija), a u igračkom je smislu dosegao razinu svojih najboljih predstava u plavome dresu. Slažete li se da je Petković neprijeporno najjači Dinamov adut uoči neizvjesne završnice sezone?

- Apsolutno! I dodat ću ovo: koliko god Petković dobro igra i vuče momčad, koliko su god i brojke ove sezone na njegovoj strani, smatram da ovo još nije njegov maksimum! Uvjeren sam da može biti bolji, da može igrati više centarforski, što se i vidjelo na nekoliko posljednjih utakmica. Mora sam sa sobom prelomiti i shvatiti da je napadač! I učini li to, bit će još bolji, bit će još veća snaga za Dinamo, ali i za našu reprezentaciju, kojoj nasušno treba pravi centarfor.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Hoće li derbi na Rujevici, 5. svibnja, odlučiti prvaka?

- Kako sad stvari stoje, da, bit će to presudna utakmica! Znamo, istina, da nogomet piše neobične priče, ali čini mi se da bi izravni okršaj trebao odlučivati o naslovu. Neće ni jedna utakmica biti laka ni Dinamu, ni Rijeci, ali onaj tko želi naslov, mora uredno rješavati sve ostale dvoboje. Bit će tu dosta “plutajućih mina”, Lokomotiva će, primjerice, ugostiti i Zagrepčane i Riječane, dok će Osijek gostovati u Maksimiru, a biti domaćin Rijeci, spominjem samo ta dva kluba jer su utrci za četvrto mjesto, iako se uvijek netko može negdje “poskliznuti”. Vidjeli smo, uostalom, znatno veća iznenađenja nego što bi, recimo, bio Dinamov posrtaj u Kranjčevićevoj ili, pak, riječki pad u Opus Areni. Ne bi to bila čuda, ali sad mi se čini da će ipak odlučivati derbi na Rujevici.

I kome dajete više izgleda za osvajanje naslova?

- Dinamu! Rijeka ima fenomenalan rezultat, ali nije me baš oduševila igrom, posebno ne u posljednjim utakmicama, nije to bilo ništa posebno. A Dinamo se, nakon silnih oscilacija, stabilizirao i krenuo prema gore. I zato dajem prednost Plavima - rekao je Vlaović.

Širi roster velika Dinamova snaga

Na posljednjim je utakmicama Jakirović dosta rotirao i vratio je još neke igrače, koji su bili pomalo u drugom planu. Primjerice, dvostruki je strijelac s Istrom bio Brodić, zabio je i Vidović...

- To je svakako velika Dinamova snaga! Proširen je roster igrača na koje se može ozbiljno, u svakoj situaciji računati. Eto, u Splitu je u Kupu bljesnuo Kulenović, sad se ukazao Brodić. Očito je da su neke stvari sjele na svoje mjesto, uspio je Jakirović posložiti momčad i iz svakoga igrača kojem podari minutažu izvuče maksimum. A to je ujedno i odraz dobroga raspoloženje u svlačionici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 22:24