Andrija Vukčević igra pod injekcijama

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
PODIGLA IH GORICA

‘Vratit ćemo se u vrh HNL-a gdje nam je i mjesto, ali ne trebamo se zavaravati da će biti lako‘

Rijeka će u nedjelju pokušati povezati dvije pobjede po prvi put u ovom prvenstvu.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 14. listopad 2022. 23:47

Vremenske prilike na Kvarneru posljednjih dana kao da su nagradile igrače HNK Rijeke koji ovaj tjedan, nakon dugo vremena, uživaju u treninzima u suncem okupanom kampu s osmjehom na licima. “Svanulo” je Rijeci sunce i u rezultatskom smislu, otjerali su Bijeli pobjedom u Gorici teške, olovne oblake koji su se nadvili nad momčadi koja je lošim rezultatima kompromitirala puno toga dobroga što je Rijeka godinama unazad marljivo gradila, no vrijeme kukanja i plakanja na Rujevici je - prošlo.

U Velikoj Gorici posebno je dobro izgledala posljednja linija Rijeke, a dio nje bio je i crnogorski reprezentativac Andrija Vukčević koji je zbog akumulirana tri žuta kartona pauzirao u posljednjem jadranskom derbiju da bi se u Turopolju ponovo vratio u udarnu jedanaestorku, odigrao vrlo dobru utakmicu i napokon dočekao i drugu ovosezonsku pobjedu.

"Nakon toliko vremena pobjeda nam sigurno puno znači, prije svega na polju samopouzdanja, pokazali smo sebi prije svega, a onda i drugima da možemo. Kada smo je toliko dugo čekali, još je i slađa bila. Izgledali smo dosta bolje nego u nekim ranijim susretima, ali još uvijek imamo dosta prostora za napredak i ispravljanje nekih stvari. Bilo je tu kroz sezona i dosta pehova, ozljeda, kartona, vraćamo se polako sada jedan po jedan i mislim da ćemo svakom sljedećom utakmicom sve bolje izgledati", kazao je Vukčević u uvodu koji se nije previše htio osvrtati na prilično neuspješan period Rijeke u sezoni.

Sve u svojim nogama

"Spletom više okolnosti smo se našli tu gdje jesmo, već sam spomenuo naše pehove i ozljede, nema tu nekog konkretnog i jednog razloga pa da možemo reći sada zbog čega smo rezultatski podbacili. Da mi je netko prošle sezone rekao da ćemo danas biti tu gdje jesmo, sigurno mu ne bih vjerovao. No, nogomet je ponekad takav, nepredvidljiv. Neke stvari nisu krenule onako kako smo mi zamislili, ali i dalje imamo sve u svojim nogama, još je puno utakmica do kraja sezone. Nadam se da ćemo se brzo vratiti tamo gdje pripadamo", dodao je Vukčević koji će svoje riječi moći pretočiti u djelo već ove nedjelje (17:10) kada u okviru 13. kola SuperSport HNL-a na Rujevicu stiže Lokomotiva.

image

Serse Cosmi

RONALD GORSIC Cropix

"I oni su momčad koja je sjajno igrala prošle sezone, ove im baš ne idu rezultati kao ni nama. Dosta su mlada, rastrčana ekipa koja će se dolaskom na Rujevicu sigurno pokušati dokazati i pokazati da niti oni ne zaslužuju ovo mjesto na ljestvici. No, mi smo jasni kada su naše želje u pitanju, želimo nastaviti ovaj niz, pobjedom potvrditi uspjeh iz Velike Gorice i krenuti prema gore", jasan je bio Vukčević koji nije ulazio u igru protiv Lokomotive u prvom susretu ove sezone u kojem je Rijeka dominirala igrom i prilikama, a golove je na kraju postizala Lokomotiva.

"Specifična utakmica je to bila, mislim da u njoj stvarno nismo imali sreće. Da smo možda zabili gol odmah na početku susreta vjerujem da bi to bila drugačija priča. No oni su svoje šanse odmah zabili, iskoristili ih i na kraju pobijedili iako nisu bolje izgledali na terenu, no ponekad je to tako."

I svlačionica je napokon odahnula, “prodisala” na krilima pobjede, taj psihološki poticaj mogao bi biti kotač zamašnjak nekog novog niza Rijeke u ovoj sezoni, ovog puta uspješnog.

"Psihološki nas je ova pobjeda stvarno digla, a i na terenu u Gorici se vidjelo da se mi bolje nosimo s tim pritiskom od domaćina. Možda je tome razlog što smo mi Rijeka, pa se i lakše nosimo s pritiskom koji dolazi kada igraš u jednom takvom klubu, a posebno u situaciji u kojoj smo se našli. Nadam se da ćemo tu pobjedu potvrditi već protiv Lokomotive, ali i u daljnjim utakmicama do kraja prvog dijela sezone. Imamo dosta dobar raspored, no ne trebamo se zavaravati da će biti lako."

Crnogorski internacionalac već neko vrijeme vuče i ozljedu trbušnog zida, preskočio je nekoliko susreta ove sezone zbog nje, kada je stanje bilo teže, no u dogovoru s klubom odlučeno je da će se ozljeda kirurški sanirati istekom aktualne polusezone, do tada će Vukčević “stisnuti zube”.

Igranje pod injekcijom

"Trebao sam ići na operaciju, no u dogovoru s klubom i s trenerom odlučili smo da ćemo to napraviti u pauzi. Nema druge, odradim utakmicu pod injekcijom, takva je sada naprosto situacija, klub je iznad svih nas. Ja sam tako odlučio i mislim da sam donio pravu odluku, no ta ozljeda me smeta već od početka sezone i krajnje je vrijeme da se u zimskoj pauzi riješim te boli, ta ozljeda ne trpi veliko odgađanje", dodao je Vukčević kojem s te strane čak i paše odluka trenera Cosmija da ga koristi kao stopera umjesto lijevog beka, pozicije na kojoj je ipak znatno veća energetska potrošnja i obavezna igra u dva smjera.

image

Vukčević u dvoboju s Matijom Romom iz Šibenika

NIKSA STIPANICEV Cropix

"Stvarno mi sada paše ta pozicija, izvana bi se još više trošio, to je sigurno, ha, ha. Moje igre na toj poziciji? Pa trener Cosmi je od prvog dana kada je došao tražio od mene da igram tu poziciju, on sigurno ima svoje ideje i razloge zašto je to od mene tražio. Ja sam to naravno prihvatio, sve je to u službi momčadi. Ako treba, bit ću i golman, samo da ekipa bude dobra i da je trener zadovoljan. Naravno, trebalo mi je malo vremena da pohvatam sve to, nove su to kretnje, čitanje igre, sigurno će i meni trebati neko vrijeme dok to sve ne sjedne na svoje, ali mislim da sam i tu sve bolji", pojasnio je Vukčević koji se, baš kao i cijela momčad nada da će pobjeda nad Lokomotivom biti samo nastavak uspješnog niza na kojem Bijeli ne misle stati.

"Ja se iskreno nadam da će biti tako, očekujemo pobjedu u nedjelju, utakmicu ćemo shvatiti maksimalno ozbiljno. Do kraja polusezone trebamo osvojiti što je više moguće bodova, sada je sve na nama. A onda u drugom dijelu sezone, kada prođemo cijele pripreme s novim šefom i u potpunosti usvojimo sve njegove zahtjeve i ideje, vjerujem da ćemo se vratiti u vrh hrvatskog nogometa, gdje nam je i mjesto", kazao je Vukčević za kraj.

‘Vidi se da je Cosmi pun energije‘

Vukčević je u pripreme s Rijekom krenuo od prvog dana, imao je priliku raditi sa sva tri trenera koji su u aktualnoj sezoni vodili Bijele, a kod Cosmija će prvo istaknuti - energiju.

"Energičan je trener sam po sebi, to se vidjelo odmah, prenio je to odmah i na nas igrače. Normalno, neke nove ideje koje je donio sa sobom nismo mogli usvojiti preko noći, trebalo nam je neko vrijeme da se uhodamo. Za razliku od prethodnih trenera ima neke druge ideje koje smo prihvatili i koje prihvaćamo, meni se čini da je to sve bolje i bolje. Postojao je i određeni problem jezika, komunikacije, no srećom i pomoćni trener Đalović zna nešto talijanskog, a za detalje nam je tu kondicijski trener Aris Naglić koji talijanski priča perfektno. Ja osobno razumijem španjolski pa tu i tamo nešto i sam "ukapiram", ha, ha. Bitno je da ga svi razumijemo kada traži nešto od nas na terenu, onda nema nikakvih problema Koje su to nove ideje? Taktičke prije svega, dosta je stvari promijenio, mi igrači se svakog dana maksimalno trudimo da sve to usvojimo i prikazujemo na terenu, mislim da smo sve bolji u tome."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 22:15