Rijeka,050322.
Stadion Rujevica.
Utakmica HNK Rijeka i HNK Slaven Belupo, 19. kolo, 1. HNL.
Na fotografiji: Josip Drmic.

 FC/CROPIX Cropix
REMONT RIJEKE

Vruće ljeto na Rujevici: Hoće li pronaći prave zamjene za Drmića, kapetana, sjajnog veznjaka, stopera...?

Švicarac je jako blizu potpisa za Dinamo. Rijeka nije mogla parirati zahtjevima najboljeg strijelca
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 11. svibanj 2022. 15:00

Dva kola prije kraja prvenstva HNK Rijeka, s obzirom na to da je glavni klupski cilj ostvaren, a to je četvrta pozicija i europske kvalifikacije, svoj fokus okreće na najvažniju utakmicu sezone – finale Hrvatskog nogometnog kupa na Poljudu. Taj, peti po redu jadranski derbi ove sezone, jednom će “majstoru s mora” ostati u vječnom sjećanju kao onaj u kojem su stigli do trofeja.

Kapetan u Frankfurt

Hoće li Rijeka i treći put ove sezone svladati Hajduk na Poljudu ili će splitska momčad “skinuti” sa sebe to ovosezonsko “prokletstvo” domaće publike, saznat ćemo za nešto više od dva tjedna. Jedno je sigurno - nekim nogometašima Rijeke bit će to ujedno i posljednja utakmica u bijelom dresu, a kako vrijeme odmiče, čini se da bi takvih igrača moglo biti sve više.

Prvi od onih koji sigurno neće dočekati sljedeću sezonu na Rujevici aktualni je kapetan Hrvoje Smolčić. Popularni “Smola” je još zimus, u jeku priprema za proljetni dio sezone, odletio u Frankfurt, obavio liječnički pregled i dogovorio sve uvjete prelaska u bundesligaša Eintracht, ovogodišnjeg finalista Europske lige, koji je pomalo iznenađujuće na tom putu izbacio velikane poput Barcelone i West Hama. Rijeci bi neslužbeno trebalo pripasti oko 2,5 milijuna eura i određeni postotak od iduće prodaje, a Nijemci za objavu tog, za Rijeku lukrativnog transfera, očito čekaju kraj sezone.

image

Marko Livaja i Hrvoje Smolčić

VOJKO BASIC/CROPIX

Vrlo je izvjesno da će Rijeku napustiti i kapetan u posljednjoj utakmici, Domagoj Pavičić. Uostalom, sam Pavičić je još zimus, šest mjeseci prije isteka višegodišnjeg ugovora s Bijelima najavio kako bi se po isteku istog volio okušati u nekoj jačoj ligi od one hrvatske. Pavičiću je 28 godina, na Kvarneru je već pet i pol godina i zov inozemstva definitivno nije iznenađenje kada je Pavičić u pitanju. Obilježio je noviju eru riječkog prvoligaša, a ostat će upamćen kao jedan od najboljih, plemenitih veznjaka kluba. Ova momčad sigurno će puno izgubiti njegovim odlaskom, a najbolje se to vidjelo u dijelu ove sezone kada je, ozljedom Pavičića, i Rijeka krenula – nizbrdo.

Rastanak s Makedoncem

Darku Velkovskom, stoperu i makedonskom reprezentativcu, ugovor također istječe krajem ove sezone i vrlo je vjerojatni rastanak Rijeke i igrača koji je na Rujevicu stigao prije četiri godine iz skopskog Vardara. Velikog potencijala i neupitnog nogometnog znanja, Velkovski svojim oscilacijama u igri, od najboljeg braniča do najvećeg tragičara, očito nije uspio kupiti naklonost predsjednika Miškovića kako bi i dalje ostao član Bijelih.

image

Domagoj Pavičić (lijevo)

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Osim toga, makedonski branič vrlo je često bio ozlijeđen, posebice u prvim godinama ugovora, stoga i ne čudi da je za Bijele u četiri sezone upisao “samo” 75 utakmica postigavši dva pogotka, a tome je dodao i dvije asistencije. Da je Velkovski u Rijeci bio barem upola na razini i konstanti koju je, pak, imao u nacionalnoj vrsti Sjeverne Makedonije, danas bi bio najbolji stoper lige. Rijeka i Velkovski očito si nisu kliknuli u mjeri u kojoj su trebali...

Hoće li ostati Slovenci?

U svom kadru Rijeka ima čak petoricu igrača koji su formalno igrači drugih klubova i čije posudbe istječu posljednjim danom lipnja. Ganac Issah Abass krenuo je sjajno u bijelom dresu i onda se praktički ugasio, pamtit ćemo ona dva prekrasna pogotka Dinamu početkom sezone, no njegovo vrijeme u Rijeci je vjerojatno otkucalo.

To se ne bi moglo reći za Antona Krešića i dva slovenska internacionalca, Adama Gnezdu Čerina i Harisa Vučkića, koji su kroz proteklu sezonu pokazali da se uistinu radi o igračima na kojima bi mogla počivati neka nova Rijeka. Nije tajna da bi klupski čelnici svu trojicu htjeli zadržati u svojim redovima i iduće sezone, kroz produžetak opcije posudbe ili kroz eventualne otkupe njihovih ugovora, no to su već detalji za Roberta Palikuču, generalnog menadžera za sport kojeg, kako god bilo, na ljeto čeka veliki posao. Posebice ako Rijeku napusti Josip Drmić, najbolji strijelac i najbolji igrač ove Rijeke, a vrlo je izvjesno da će se upravo to i dogoditi.

Drmićev doprinos jasno je vidljiv svima na terenu, a manje izvan njega, iako i tamo slovi kao veliki gospodin i čovjek na kojeg se možeš osloniti. S obzirom na to da njegov ugovor s Norwichem također ističe ovo ljeto, švicarski internacionalac još je od zime bio slobodan pregovarati s drugim klubovima o svojoj novoj destinaciji i jako je blizu potpisa za Dinamo. Rijeka očito niti financijski, niti ambicijama u novoj sezoni, nije mogla parirati zahtjevima svog najboljeg strijelca ove sezone...

Palikuča za Novi list: Drmića se ne odričemo, na stolu mu je naša, fantastična ponuda!

Sportski direktor Rijeke ovako je za Novi list prokomentirao Drmićev status i naznačio njegovu nogometnu budućnost:

- Posudba iz Norwicha ističe i on postaje slobodan igrač. Drmić na stolu ima našu ponudu, koju može u svako doba potpisati. Ona je za naše prilike fantastična i s njim imamo jako korektan odnos. On sigurno neće komentirati sve što se piše, ali znamo da za njega postoji jako puno zanimanja iz cijelog svijeta. Ima ponuda iz lige petice i iz arapskog svijeta. To nije čudno za jednog igrača njegovog kalibra. Nije ni prvi ni zadnji igrač koji će se vratiti u život u Rijeci. Rijeka je već pokazivala da je u stanju to napraviti. Dio naše strategije je i zanimanje za takve potencijale kao što je Drmić. Rijeka mu je sada moguća opcija, ostaje da vidimo hoće li se sve poklopiti. Na Drmiću je da odluči vidi li svoju budućnost u Rijeci ili negdje drugdje.

Medijski napisi oko odlaska Drmića, pa i trenera Tomića u Dinamo svakako nisu prošli nezabilježeno. Je li to možda poremetilo atmosferu u ključnim trenucima?

- Općenito imamo dobru atmosferu u momčadi. Nema klanova niti posvađanih igrača. Timski duh i rad su jako dobri. Kao i komunikacija. Individualno je koliko to utječe na nekog pojedinca. Ima igrača i trenera koji to čitaju i razmišljaju o takvim stvarima, a ima i onih koje zanima samo ono što se događa na travnjaku - tvrdi Palikuča.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 13:48