Matija Frigan

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
TOLIKO JE DOBAR

Za ovim će se HR wunderkindom otimati velikani: ‘Trebao bi vrijediti najmanje pet milijuna...‘

Pokazuje da može, a ima i trenera koji mu vjeruje. Sljedeći cilj? Europa!
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. studeni 2022. 10:16

Još proljetos mi je tadašnji Rijekin sportski direktor Robert Palikuča otkrio:

- Matija Frigan je vrhunski potencijal, po meni neupitno igrač za Bundesligu. Predstavio sam ga nekim njemačkim klubovima i već postoji veliki interes za njega. Samo, novac koji nude nije dovoljan za njegov potencijal. U mojim vizijama se stoga na ljeto treba vratiti u Rijeku te dobiti status prvog napadača momčadi, pa prođe li sve kako treba, Frigan bi do ljeta 2023. trebao vrijediti najmanje pet milijuna eura. Za mene on mora biti naš ključni projekt u novoj sezoni.

Palikuča je ljetos odstupio s pozicije sportskog direktora Rijeke. Preuzeo je na sebe odgovornost zbog lošeg ulaska momčadi u sezonu i "krivog odabira trenera". Premda je tandem Tadić - Budicin bio odabir predsjednika Damira Miškovića, koji je bio uvjeren da će se koji tjedan kasnije na čelo stožera vratiti Matjaž Kek. Međutim, to se nije dogodilo, Rijekini su rezultati krenuli nizbrdo, a Palikuča je napustio klub.

U tom trenerskom lutanju Palikuča ljetos nije uspio provesti ideju o Friganu kao ključnom projektu Rijeke. Mladi (19) napadač - koji se tek vratio s posudbe iz Dragovoljca u čijem je dresu u nekoliko utakmica pokazao izniman potencijal - u prvih je devet kola samo dva puta bio starter, a još je jednom dobio priliku s klupe. I premda daleko od statusa standardnog napadača uspio je zabiti gol u remiju (1:1) protiv Gorice. Međutim, mladi treneri Tadić i Budicin nisu imali hrabrosti u teškim okolnostima, opterećeni lošim igrama i rezultatima, stati iza Frigana i dati mu potreban prostor, a još više neophodno povjerenje. Ne postoji mladi igrač koji može stasati na pravi način ako trener ne stane iza njega.

image

Statistika Matije Frigana

SOFASCORE

Statistika: SofaScore za SN

Serse Cosmi je to napravio. Iskusni Talijan koji nas je zgrozio javnim kritikama karaktera i kvalitete svojih igrača odlučio je stati iza Frigana. Prepoznao je na treninzima silinu i hrabrost, a onda i igračku kvalitetu koju Frigan neupitno posjeduje. U posljednjih šest kola Frigan je pet puta bio starter, da bi s tri postignuta gola otvorio suigračima put do pobjeda protiv Lokomotive i u nedjelju na gostovanju u Varaždinu.

Frigan je u 16 kola ukupno sedam puta bio starter, dva puta je ušao s klupe, a na kontu već ima četiri gola. Da su Tadić i Budicin odmah stali iza mladog napadača, njegov bi učinak bio zasigurno još bitno značajniji.

Hoće li Rijeka do kraja sezone uspjeti izboriti europsku poziciju tek ćemo vidjeti. Znamo da je plasman u Europu važan zbog imidža kluba, vrijednosti igrača, a onda i novca koji donose europske utakmice. Međutim, Rijeka je od Europe u zadnja dva ljeta zaradila tek oko 500.000 eura, plus nešto od prodanih ulaznica. Zato što je oba puta padala već na prvim preprekama.

Europa je dakle primamljiva, ali teško je u njoj zaraditi ozbiljan novac, a znamo da ga Rijeka treba kako bi preživjela. S druge strane, daleko je realnije očekivati da bi na Matiji Friganu mogla napraviti transfer od tih pet, pa i više milijuna eura o kojima je proljetos govorio Palikuča. Na kontu već ima četiri gola, imao bi ih možda i šest, sedam da mu se dovoljno vjerovalo. Međutim, do kraja sezone Frigan može otići i na 10, zašto ne i 15 golova?

S osobinama koje ima - tako mlad (još je junior), a visok (185), moćan, odlične brzine i tehnike, bez straha od bilo koje situacije - Frigan je tip napadača za kakvim mnogi europski klubovi vape. Pa nije li stoga daleko logičnije okrenuti se Friganu nego jurnjavi za četvrtim mjestom koje vodi u Europu? Napokon, s Friganom u postavi Rijeka je razbila Lokomotivu i Varaždin, a on je oba puta bio taj koji je zabijao uvijek najvažnije prve golove. Dečko Rijeci već sada donosi razliku kakvu neki iskusniji napadači očito nisu sposobni donijeti. Nije Frigan netko koga treba gurati, nego netko tko već sada nosi Rijeku.

Palikuča više nije na Rujevici, ali sigurno pažljivo motri Friganov razvoj koji je napokon krenuo u smjeru koji je on kao sportski direktor još proljetos najavio. Pravi Frigan Rijeci može donijeti jako puno. Transfer koji je financijski unosniji čak i samog od plasmana u Konferencijsku ligu, ali i priliku suigračima da uopće zaigraju u njoj.

Jer je toliko dobar da može zabiti više od ostalih. Samo ga treba pustiti da igra, on će svoje dati. Već daje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 21:40