Damir Škomrlj/Cropix
KREĆE LOV NA BODOVE

Za proljetni hit HNL-a na redu je sudbonosno razdoblje: Mogli bi si širom otvoriti vrata Europe

Od pet utakmica u travnju, Riječani četiri igraju na svom, službeno najboljem travnjaku u Hrvatskoj
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 24. ožujak 2023. 13:37

Nogometaši Rijeke jučer su se, nakon nekoliko dana odmora, vratili na travnjake kampa Rujevica. Sergej Jakirović i njegov stručni stožer, doduše, ne mogu računati na nikakve međusobne trening-oglede.

Naime, s obzirom na veliki broj reprezentativnih izostanaka, Rijeka trenutno može skupiti jedva jednu momčad uz nekoliko zamjena, dvije nikako.

Dosadniji sport

Sve to, naravno, nije razlog da riječki dečki ne nastave onim, sada već dobro utabanim stazama napornog rada i treninga kojima su krenuli u 2023. godinu i ostvarili vrlo zapažene rezultate unatoč porazu protiv Dinama u posljednjem kolu prije aktualne reprezentativne stanke. Naravno, na nekim stvarima će se i dodatno raditi, posebice u fazi igre na postavljenu obranu, odnosno kod prekida protivnika. Sergej Jakirović je, nema sumnje, detektirao te slabosti, odnosno, trenutke dekoncentracije, koji se jednostavno ne bi smjeli događati unutar te kvalitativne razine koju Rijeka generalno prikazuje. S druge strane, da se pogreške ne događaju, nogomet se valjda ne bi niti igrao ili bi barem bio puno dosadniji sport.

Nakon što Rijeka odigra prijateljsku pripremnu utakmicu protiv Celja, sve misli i radnje bit će okrenute Osijeku, kojeg će Bijeli ugostiti 2. travnja u okviru 27. kola SuperSport HNL-a. Momčad iz Gradskog vrta je u krizi, no u derbi susretu, kakav sigurno jest onaj između ova dva protivnika, jedna sitnica može odlučiti pobjednika. Momčad s Kvarnera, nakon sjajnih rezultata u 2023., dovela se u vrlo komotnu poziciju da sama može odlučivati o vlastitoj sudbini, a travanj bi upravo mogao biti sudbonosan.

image
Damir Škomrlj/Cropix

Osim sraza s Osijekom, direktnim konkurentom za treće mjesto, koji trenutno Rijeci bježi svega tri boda, Jakirovićevi momci će tijekom travnja odigrati još četiri susreta od kojih će se čak tri upriličiti na i službeno najboljem travnjaku u Hrvatskoj, na Rujevici. Nakon Osijeka u Rijeku dolazi Šibenik, pa zatim Hajduk, slijedi gostovanje u Velikoj Gorici i sraz s Lokomotivom, jednom od šest momčadi koje pretendiraju na europsku scenu, a koje se nalaze unutar svega pet bodova razlike.

Nedavno je "Profa" izjavio kako će igranje Rijeke u europskim kvalifikacijama uvelike ovisiti o utakmicama pred svojim navijačima kojih će u travnju biti točno četiri (od pet ukupno). S obzirom na to da će Bijeli, barem prema do sada prikazanoj igri, biti favorit u svih pet utakmica, izvjesno je očekivati da bi se tijekom travnja Rijeka trebala “utvrditi” na toj trećoj poziciji, posebice što će i preostalih pet kandidata za istu poziciju u tom periodu često igrati međusobno i dijeliti bodove. Kažemo trebala, ova mlada momčad, uz Lokomotivu najmlađa momčad lige, već do sada je pokazala puno dobrih stvari, posebice u odnosu na prošlu jesen kada su Bijeli izgledali poput razbijene vojske.

Imperativa nema, momci su sami svojim rezultatima došli u priliku da se uopće bore za europske pozicije, stoga treba vjerovati da će učiniti baš sve što je u njihovoj moći da to i ostvare, prije svega na vlastiti ponos, a onda i na ponos svih navijača koji Rijeku nisu zaboravili niti u onim najgorim trenutcima kada je u pitanje dolazila prvoligaška stabilnost kluba.

Mjesec odluke

Bude li Rijeka na kraju iskoristila povoljan raspored (koji je bio nepovoljan u prvim susretima novog trenera) koji je pred njom u posljednjih pet kola ući će sigurno kao trećeplasirana momčad. Primjera radi, trenutno trećeplasirani Osijek u idućih pet kola, osim što gostuje u Rijeci, ide na još dva gostovanja i to u Veliku Goricu i za njih tradicionalno neugodnu Koprivnicu.

Travanj bi stoga mogao postati mjesec odluke za Bijele, a Osijek još jedan, prvi travanjski test kursa koji je - dobitnički.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 06:01