Petar Bočkaj protiv Lokomotivinog Vasilja u Kranjčevićevoj

 RONALD GORSIC/CROPIX
UOČI DERBIJA

‘Znam što se dogodilo Bjelici! A Dinamo nema igru, puno se izgubilo na liniji Međugorje - Zagreb...‘

‘Apsolutno sam siguran da bi s Damirom Krznarom na klupi Dinamo već sada bio prvak države!‘
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 04. svibanj 2022. 09:46

Znaš što ću ti reći: kako svi igraju, najbolje bi bilo da ove godine baš nitko ne dobije naslov prvaka", reći će nam u jednom času jedan prvoligaški trener, s kojim smo ukratko pretresli intrigantne HNL-teme.

No, zbog specifične situacije i uzavrelih odnosa na vrhu ljestvice, zamolio je da ostane anoniman, što je šteta, jer doista bi mnoštvo toga mogao reći. Ali teško se ne složiti s njime. Ako uzmemo u obzir samo utakmice Dinama s Lokomotivom, Osijeka s Istrom 1961, ili Hajduka sa Slavenom Belupom, paradigma "sve boljeg HNL-a" postaje blasfemična. Zanimljivost rađaju pogreške i jalove partije, a djelomično i ono što se događa van travnjaka, gdje prednjače upravo klubovi koji će se sučeliti u nedjelju u Maksimiru.

Nema dovoljno kvalitete

- Bjelica si je zadao preveliki teret, koji ga previše troši, drži cijeli klub sam i zato dolazi do kratkog spoja. Nemoguće je toliko balansirati i tehnicirati, a da se to ne osjeti. Pa treba ti energija samo da vodiš treninge, držiš momčad u "tonusu" i pripremaš utakimice, a kamoli sve što je na njegovim plećima. A u Dinamu... Iskreno, ne znaš gdje početi, ali sve ti se svodi na jednu vrlo referentnu točku: dovedeš igrača za, hej, tri milijuna eura, a onda ti on sjedi na klupi. Teško je to objašnjivo - dodat će naš sugovornik misleći na Petra Bočkaja.

- A treneri kao da im se događaju, a ne da se biraju...

image

Igor Pamić

DAMJAN TADIC/CROPIX

Uoči nedjeljnog okršaja doista ne znaš gdje krenuti - od Bjeličina pucanja, ili Dinamovih lutanja. S pojačanjima, idejama, trenerima. Dinamo ove sezone praktički igra pod tri "vršitelja dužnosti", i posve je jasno da se to osjeti na igri. Preostalo nam je još 270 minuta trilera, kojeg su si svi sami stvorili. Imali su šanse, prokockali ih, i po tko zna koji put kreću ispočetka.

- Rekao bih da nitko od vodeće četiri momčadi jednostavnu nema dovoljnu kvalitetu da mirno rješava utakmice, a izuzev Rijeke, a donekle i Osijeka, ne postoji i jasni plan igre kako do toga doći - reći će na prvu bez dlake na jeziku Igor Pamić.

- I situacija jest zamršena: ne znam doista zašto je Neno izabrao ovaj tajming za ulazak u "rat", no možda na taj način i galvanizira ekipu, no također, budimo iskreni, kada je i dolazio komunicirao je da želi sve ovlasti. U Dinamu, pak, cijelu sezonu traju stalne kalkulacije oko trenera, i to svlačionica, puna takvih imena, jasno osjeti. Tvrdim da se odlučnije trebalo stati iza Damira Krznara, i nije mi jasno zašto su ga i novinari toliko propitkivali, jer sam apsolutno siguran da bi s njime na klupi Dinamo već sada bio prvak. No, dobro, sad je to što je i utakmica u nedjelju je baš potpuno otvorena. Za ništa se u ovome času konkretnoga ne možeš uhvatiti: Osijek mi djeluje kao da trenutačno nema dovoljno energije za konačni napad, a Dinamo ovisi o taktici i pristupu. Ante Čačić je dobar i iskusan trener, no možda ga je i utakmica s Goricom malo zavarala, pa je ušao u miksanje momčadi misleći da će lakše proći s Lokomotivom, u utakmici u kojoj nisu pokazali ništa...

Dinamo nije naviknut

Da, to je početna postavka nedjeljnog derbija, neuobičajenoga po mnoštvu detalja i stvari.

- Ipak mislim da je Dinamo u prednosti jer može kontrolirati susret, a igra mu i bod. Ali, činjenica je i da se teško snalazi u ovakvoj situaciji, jer nije naviknut na ovakve probleme i pritisak u domaćem prvenstvu; kada se posljednji puta tako nešto događalo, Rijeka mu je uzela naslov. Ali cijela ta situacija je za zamisliti, s obzirom da cijelu sezonu traju neka preslagivanja i propitkivanja, 'ajmo tako reći, od Međugorja do Zagreba i negdje se ta linija zagušila i odrazila na pitanje struke, svlačionicu i rezultat - zaključit će Pamić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 02:45