FRANKO COLORI Cropix
JAKIROVIĆ MORA MIJENJATI

‘Znam zašto Dinamo nije izgledao dobro ni na Rujevici ni protiv Osijeka. Ovaj rezultat više odgovara - Rijeci‘

Postavka s trojicom straga funkcionira protiv onih koje nemaju snage za visoki pritisak, smatra Šarić
Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 18. svibanj 2024. 17:50

U prvom finalnom ogledu za Rabuzinovo sunce Dinamo i Rijeka odigrali su utakmicu koja se brzo zaboravlja. Na Maksimiru nije bilo golova, ni posebnih prilika, ali ni ritma koji se očekivao, i odluka o novom osvajaču Kupa odložena je za iduću srijedu, u 18 sati, kada se uzvrat igra na Rujevici.

- Kakav rezultat, takva i utakmica, ništa posebno, kratko je prokomentirao prvi finalni ogled Daniel Šarić, koji je u svojoj karijeri nosio "bijeli" i "modri" dres.

- Mislim da Rijeka ipak može biti zadovoljnija ishodom na Maksimiru, s obzirom na to da predstoji uzvrat na Rujevici.

Pozicije se u odnosu na prvenstveni derbi otprije desetak dana ipak razlikuju. Nakon niza poraza, Rijeka se, čini se, malo probudila za finale.

Porazi ostavljaju traga

- Ne znam koliko možemo govoriti o buđenju. Finale Kupa za Rijeku su dvije vrlo bitne utakmice. Nakon što su ispali iz prvenstvene utrke, osvajanje Kupa predstavlja spašavanje sezone. Bez obzira na činjenicu da je Rijeka bila dobra ove godine, a ako se vratimo 15 dana unatrag, sezone je bila vrhunska, isto tako, sezona bez trofeja brzo se zaboravlja. Sigurno je da su igrači toga svjesni i ne sumnjam da će dati svoj maksimum da Rabuzinovo Sunce opet dođe u Rijeku.

Nakon neodlučenog ishoda na Maksimiru, sve je otvoreno, ali Dinamu je i bilo kakav remi, izuzev onaj 0-0, dovoljan za dvostruku krunu.

- Sve to stoji, ali i dalje mislim da je 0-0 u Maksimiru bolji ishod za Rijeku. Sljedeću igraju doma, i s obzirom na posljednji ogled na Rujevici, u kojem je Rijeka dominirala i velikim dijelom utakmice bila bolja momčad. Nažalost, nije to uspjela konkretizirati, ali u ovoj sljedećoj može. Za to će im trebati bolja koncentracija i gol više. Sigurno da su posljednji porazi ostavili traga na psihološkom planu, ali laganu prednost ipak dajem Rijeci prije svega zbog domaćeg terena.

Jakirović je Dinamo u završnici prvenstva digao s trojicom u posljednjoj liniji, no, sve češće se formacija mijenja u četiri igrača straga.

- Ta postavka s trojicom straga funkcionira protiv momčadi koje nemaju snage za visoki pritisak na posljednju liniju, i Dinamo nije izgledao dobro ni protiv Rijeke na Rujevici niti u Osijeku. Jakirović je to vidio i reagirao, vrativši se opciji s četvoricom straga. Vjerujem da će i na Rujevici zaigrati u toj formaciji.

Rijeku prije Dinama čeka utakmica s Osijekom.

Bolje je bez promjena

- Osijek se bori za to četvrto mjesto s Lokomotivom. Imaju jasan cilj pred sobom, i za Rijeku to neće biti laka utakmica. Treba je odigrati, tražiti pobjedu, jer svaki negativni rezultat unosi dozu nervoze. Nikako ne bi bilo dobro izgubiti utakmicu prije ogleda u Kupu, osobito ne nakon tri prvenstvena poraza u nizu. Sigurno su toga svjesni svi na Rujevici i da će dati svoj maksimum kako bi došli do pobjede koja bi bila dobar poticaj uoči važne utakmice.

Znači, ne očekujete kalkuliranje ili odmaranje pojedinih igrača u Osijeku?

- U Varaždinu je Sopić temeljito promijenio momčad, i nije išlo. Rijeka ima širok kadar, ima dobrih igrača koji mogu uskočiti s klupe, ali kada ih promijeniš devet, onda je teško očekivati tečnost i uigranost. Ne isključujem mogućnost da i u Osijeku bude promjena, da bude čuvanja za Kup, ali ne vjerujem da će biti tako opsežne kao u Varaždinu. Igrači koji su iznijeli sezonu, sigurno imaju snage odigrati dvije, tri utakmice u nizu, i ne očekujem velikih promjena u utakmici s Osijekom.

Borba za trofej dobar je mamac i za publiku.

- Euforija nije splasnula, i Rujevica će sigurno biti puna. S obzirom na budžete koje imaju Dinamo i Hajduk, svaki trofej za Rijeku i njene navijače velika je stvar. Važno je to i za igrače, jer navijači ih "nose", i ne sumnjam da će biti drugačije protiv Dinama.

Linker
27. srpanj 2024 01:44