Matej Marković

 DAMIR KRAJAC Cropix
LAKŠE NAKON LOKOSA

‘Dinamo je prvi, mi zadnji, ali, bit će pun stadion pa nam je ipak motiv tu. Sve je puno simbolike...‘

Vratar Rudeša Matej Marković je bio jedna od najjačih klupskih karika u sezoni za zaborav
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 26. svibanj 2024. 09:30

Matej Marković (27) došao je u Rudeš kao prvoligaško pojačanje na poziciji vratara i unatoč rezultatski ne zadovoljavajućoj sezoni za momčad sa zapada metropole, u potpunosti je opravdao očekivanja. Takav zaključak je čak i premalo za ono što je napravio kapetan od nedjelje bivšeg prvoligaša.

Nekadašnji vratar HAŠK-a, Čelika iz Zenice, Krupe, Sarajeva, Zemplina Michalovce i posljednjeg prije Rudeša, grčkog Levadiakosa, stao je na vrata Rudeša prvi put ove sezone u desetom kolu Hrvatske nogometne lige, protiv Osijeka. Od tada je nezamjenjiv i gotovo svaku utakmicu najbolji ili među najboljim pojedincima kluba. Kapetansku traku preuzeo je nakon samo pet utakmica i osim predstavama, svojim stavom je opravdao dobivenu zadaću.

Motiv je tu

Prije angažmana u HAŠK-u, također je branio boje Rudeša, ali tada kao mladi vratar nije dobio pravu priliku i vrlo brzo se otisnuo u inozemstvo. Upravo to je bio jedan od razloga za povratak u Hrvatsku. Dugo ga nije bilo i htio je biti blizu obitelji, ali se i dokazati pred očima domaće nogometne javnosti. Na kraju krajeva, imao je više ponuda, ali je prihvatio onu najzahtjevniju, a hrabrost i vjera u sebe mu se isplatila. Evo što 27-godišnjak kaže o sezoni na izmaku.

image

Matej Marković

DAMIR KRAJAC Cropix

- Da, na kraju se poklopilo tako da sam se vratio doma u Rudeš. Individualno je za mene stvarno sve ispalo i više nego O.K. Ja sam se potrudio da u svakoj utakmici budem što bolja verzija sebe, ali prije svega da momčad zna da sam tu za njih. Zahvalan sam i za nagradu navijača “Anina grana”, drago mi je da su prepoznali da sam unatoč tome što je teška sezona iza nas, ipak davao sve od sebe. Ne samo ja, nego i svi mi, a i Rudeš boysi isto tako, koji su nas pratili svugdje i podržavali nas cijelu sezonu - kaže Marković.

Najvjerniji navijači nagradili su ga titulom igrača sezone po njihovom izboru. Sada je pred momčadi posljednje kolo i utakmica s Dinamom. Simbolično, kao “šlag na tortu”, igrat će pred ispunjenim Maksimirom, Dinamo će slaviti dvostruku krunu, a Rudeš odraditi posljednji susret među domaćom nogometnom elitom u najmanje godinu dana, ako se odmah uspiju opet promovirati u HNL. Kako teku pripreme za susret s velikanom iz Maksimira?

- Sve je dobro, ja se osjećam spremno kao i uvijek, ali i svi ostali. Sve dobro napreduje. Lakše nam je nekako nakon pozitivnog rezultata s Lokomotivom. Kompletirali smo povratak nakon zaostatka od tri pogotka. Tako da se nešto lakše diše. Iako to nije u potpunosti pozitivan rezultat, i ovaj bod nam je velik, naročito zbog načina na koji smo do njega došli. Dinamo je prvi, mi zadnji, ali, eto, bit će pun stadion pa nam je ipak motiv tu. Sve će biti puno neke simbolike...

Iako nisu upisana tri boda u posljednjoj utakmici podno tribine bl. Alojzija Stepinca, svojim navijačima iz kvarta ipak su pružili određenu zadovoljštinu. Bod nakon zaostatka od tri pogotka razveselio je simpatizere Rudeša. Upravo je na Markovićevim bravurama temelj preokreta. Osim nebrojnih obrana, spriječio je i Duju Čopa u realizaciji kaznenog udarca.

- Da, pružili smo im barem koliku-toliku zadovoljštinu. Slavili smo skupa s njima kao da smo pobijedili. Prvo poluvrijeme nismo ništa pokazali - nula, ali nismo radi navijača odlučili odustati. Stvorila se pozitivna energija u nastavku utakmice i napokon nam se vratilo nakon toliko nesreće tijekom sezone.

Učenje na svojoj koži

Rudešani će iduću promociju, kad god ona bude, dočekati u drugačijem, boljem svjetlu. Razlog tome je infrastruktura koja je spremna da im pruži maksimalne uvjete. Tek je u samoj završnici HNL-a kadar Davora Mladine dobio priliku igrati na svome pravom domaćem stadionu, nakon što su bili “podstanari” u Kranjčevićevoj.

image

Matej Marković

DAMIR KRAJAC Cropix

- Teško je doći do stabilnosti, naročito u Ligi deset. Teško je svakoj momčadi koja osigura promociju iz druge lige. Sada je na klubu da se vrati što prije i naravno što konkurentniji. Svi uče, i puno manje grešaka može koštati relegacije. Nažalost, na svojoj koži se mora naučiti, to je jednostavno tako. Kad se promovira u najviši rang, pa se odmah dobije priliku igrati na svom stadionu, sve je drukčije. Mi smo gotovo cijelu sezonu praktički igrali u gostima.

Za kraj, nakon Dinama, svlačionica kluba će se poprilično isprazniti. Dosta igrača će se vratiti u svoje matične klubove, nekoliko će ih sigurno potražiti druge angažmane, a mladi koji su učili, postat će “kostur” momčadi. Kakva je atmosfera uoči posljednjih treninga za ovu sezonu na Rudeškoj cesti?

- Puno igrača je na posudbi, neki dečki idu dalje. Ostat će ta mlada “garda” koja je sada imala priliku učiti i preuzet će uloge nositelja. Momčad je stvarno bila odlična, bili smo prava klapa i uživali smo biti skupa. Nažalost, bilo je puno promjena i ostaje žal za boljim rezultatima i više bodova, što smo zaslužili - zaključio je Marković.

Mladi su dobili veliku priliku i moraju biti spremni na sve

U susretu s Lokomotivom, osim Markovića, junaci su bili igrači iz Nogometne akademije Rudeša. Strijelci dva od tri pogotka, Vanja Šare i Duje Korač, dobili su priliku nakon nedostižne prednosti kluba na devetom, mjestu iznad posljednjeg, odnosno Rudešovog na tablici HNL-a. Upravo mladi igrači trebali bi iznijeti iduću sezonu, a dobivena prilika u prvoligaškom nogometu je dragocjena.

- Dečki su dobili priliku kao rijetko tko, malo klubova ima priliku iskoristiti situaciju da im mladi nogometaši ovako rano u svojoj karijeri okuse prvoligašku kvalitetu i ritam. Neki on njih to koriste bolje, neki lošije. Na njima je da izvuku maksimum, radi kasnije faze u karijerama, da budu spremni na sve. Duje i Vanja su se upisali u strijelce i to je odlično, i za njih i za klub, otvorilo im se i sada je na njima da dalje implementiraju to u svoje nogometno znanje. (aš)

Najviše obrana u HNL-u nakon 35 kola

1. Nikola Čavlina 123

(Lokomotiva, 33 nastupa)

2. Ivan Banić 112

(Gorica, 33 nastupa)

3. Matej Marković 100

(Rudeš, 23 nastupa)

4. Ivan Sušak 98

(S. Belupo, 29 nastupa)

5. Oliver Zelenika 97

(Varaždin, 33 nastupa)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. svibanj 2024 09:31