RONALD GORSIC Cropix
ANALIZA LEGENDE MODRIH

‘Dinamu je bitna samo titula i Liga prvaka! To što će oni prodavati papuče kao Hajduk, nema tu zarade‘

‘Neka Hajduk i Rijeka igraju četiri utakmice na proljeće u Europi... I jedni i drugi bi to odmah potpisali‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. ožujak 2024. 13:12

Može li Dinamo, koji svako toliko "slomi nogu", finiširati uvjerljivo i osvojiti naslov prvaka i Kup ili će još jednom pasti, a u tom slučaju i definitivno posrnuti? To si pitanje mnogi postavljaju jer Modri ne ulijevaju povjerenje kakvo su nekad mogli imati Dinamovi navijači u momčad i rezultat.

- Dinamo ima imperativ osvojiti naslov prvaka. Zbog natjecateljskog rezultata, ali i financija jer samo Europa donosi pravu lovu - kazao nam je Milivoj Bračun, suigrač novog predsjednika Velimira Zajeca u čuvenoj 1982. godini, kasnije trener s bogatim iskustvom.

Što očekujete nakon brutalne večeri u Solunu?

- Prvo pobjedu protiv Rudeša, to svi nekako gledaju kao normalno. O tome se niti ne razmišlja. Potom imaju četrnaest dana da se fizički pripreme za završni dio prvenstva. Slijedi dvaput Hajduk... Svaki susret je odlučujući, bit će teško i gostovanje u Rijeci, sad se počinje lomiti sezona. Dinamo želi dvostruku krunu, ali Kup nije toliko bitan. Prvenstvo je to koje treba osvojiti. Zbog financija. Bez daljnjega. Moram reći da je Dinamo ove godine napravio europski uspjeh. Prošao je Betis, sad je ispao, ali ne treba na to negativno gledati.

image

Milivoj Bračun

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Kako ste vidjeli utakmicu s PAOK-om u četvrtak?

- Neka Hajduk i Rijeka igraju četiri utakmice na proljeće u Europi... I jedni i drugi bi to odmah potpisali. S time da je Dinamo imao strahovitih problema oko vodstva kluba cijelu sezonu, momčad je stvarana u hodu, ali sad je završnica i ovi igrači moraju dokazati da imaju kvalitetu za Dinamo.

Što se dogodilo u Grčkoj?

- Ekipa je izgledala prestrašeno. Vjerojatno psihološki nije bila pripremljena jer plašiti igrače s tribinama i navijačima su gluposti. Oni se boje stadiona, ma nemojte me zezati... Stadion ne grize, je li tako? Apsolutno su psihološki pali, a koliko su Grci u problemima vidjelo se kad je Dinamo smanjio na 3:1. Imao je potom i šansu Špikića i udarac Sučića... Visjeli su k‘o luster. Da je Dinamo bio hrabriji i da se nije opterećivao s tribinama, vjerujem da bi potpuno drugačije završilo. Protiv Betisa je izgledao daleko bolje. Čvršće, agresivnije i odlučnije. Pokazivao je sve što u ovoj utakmici nije imao.

Ide li to na račun trenera ili Dinamo ima igrače koji se nisu sposobni nositi s pritiskom?

- Cijela priprema je bila loša. Možda ih je prestrašio i predsjednik Velimir Zajec. Spominjao je Toumbu. Ja sam mislio da je to neki napadač, a Toumba je stadion. Pomislio sam iz Zajecove priče da Grci imaju nekog Toumbu koji će zabiti dva-tri gola i dokrajčiti Dinamo. Neko čudo, a kad ono Toumba je stadion. Bože...

U kakvim ste odnosima sa Zajecom?

- Odličnima. Ali, ta Toumba, Toumba... Kakva Toumba!?

image

Milivoj Bračun

NEJA MARKICEVIC Cropix

Kako ocjenjujete rad trenera Sergeja Jakirovića?

- Dinamo ima toliko poraza da ne pamtim kad se to dogodilo. Upitnik je veliki je li ovo ekipa za takav klub. Ako osvoje prvenstvo svaka čast, onda imaju kapaciteta za Dinamo, ukoliko ne - treba raditi rezove. Svi jurišaju na trenera, ali priča je daleko šira. Najlakše je udariti na trenera.

Može li Dinamo uhvatiti konstantu do kraja sezone?

- Jedino im je to ostalo. Treba im maksimalna koncentracija. Sad je borba za financijsko preživljavanje kluba. To je test za momčad – jesu ili nisu. Od Zajeca očekujem da postroji klub. Ključni čovjek kojeg mora dovesti je sportski direktor. Dinamo živi od sportskog sektora. To što će oni prodavati papuče kao Hajduk, malo će od toga zaraditi. Jedino što Dinamo može vratiti na financijski vrh je ulazak u Ligu prvaka. Prije je u momčadi imao 4-5 igrača koji su vrijedili od 5 do 20 milijuna eura. Sad je ostao samo Martin Baturina. Nikog drugog ne vidim. Gdje je stala priča s mladima igračima? Sportski sektor mora tražiti kvalitetna rješenja, kako se ne bi dogodilo kao ove godine da Theophile-Catherine trči po maksimirskoj šumi, odakle ga vrate u klub i bude najbolji obrambeni igrač. Takva lutanja ne smiju se ponavljati.

Vidite li nekoga na mjestu sportskog direktora?

- Kako ne. Eto, Monchi je dobar, vidite da je dignuo Aston Villu, a ne samo svojedobno Sevillu - našalio se Bračun te dodao:

- Osijek je shvatio da je sportski direktor najvažniji i doveo je Portugalca. Kad je u Hajduk došao Litavac, počeli su izgledati kao momčad. Predsjednik i sportski direktor sve nose. Rijeka to ima posloženo. Sportski direktor mora raditi 20 sati dnevno. To je ozbiljan posao. Ne mogu se igrači dovoditi kao dosad. Jedan bek igra dobro protiv Manchester Cityja i Dinamo ga kupi. Mislim na Ogiwaru. Ne možeš tako raditi... Nekog vidiš na jednoj utakmici i to je to. Ne radi se tako pravi posao - zaključio je Milivoj Bračun.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 14:28