Ivan Lučić i Ismael Diallo

 TOM DUBRAVEC Cropix
NOVOSTI U HAJDUKU

Gube li Mlakar i Sahiti pozicije u prvih 11? Leko prisiljen vjerovati igraču koji je napravio kardinalnu grešku

Splitski klub je nakon solunskog potope isključivo koncentriran na HNL
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. kolovoz 2023. 14:29

Ivan Leko odrađuje drugu utakmicu suspenzije u sankciji od pet dvoboja zabrane vođenja momčadi, stoga je pred nedjeljnu utakmicu s Rudešom u Kranjčevićevoj svoja razmišljanja s javnosti podijelio njegov pomoćnik Adnan Čustović.
- Trebamo što prije zaboraviti Europu, ispali smo na način na koji jesmo. Moramo se koncentrirati na Rudeš, mladu momčad koja je zadnja na tablici, ali zaslužili su puno više jer igraju ofenzivni nogomet. Imaju zanimljivih igrača kao što su Latković, Ivanović i Lazar, koji dobro stoji na terenu, te Pasariček. Izgubio je Rudeš četiri utakmice, moramo biti oprezni jer i oni će nekoga zakinuti - naglasio je Čustović.


Lekin je pomoćnik kazao ponešto o taktici...
- Stojimo dobro u obrani i napadu, jedino nam treba više efikasnosti u napadačkom dijelu. Promjene? Razmišlja se, ali vidjet ćemo što možemo napraviti. Imao je Rudeš tri gostovanja, to ne smijemo zaboraviti i zato ne moramo gledati poredak na ljestvici, nego ozbiljno pristupiti utakmici - naglasio je Čustović.


Da, Rudeš je utakmica koju Hajduk treba dobiti nakon Soluna. Imperativno, bez alibija za neuspjeh. Zato Leko za Kranjčevićevu šalje najbolju ekipu. Ali, najbolja ekipa ne znači i standardna jer igrači s klupe mogli bi dobiti šansu makar u napadačkoj liniji.
Hajduk je na otvaranju sezone postigao šest zgoditaka u isto toliko utakmica. U tri dvoboja Bijeli su ostali bez pogotka. U Superkupu s Dinamom, te u dva susreta s PAOK-om.

Od šest pogodaka polovicu je potpisao Livaja, dva Pukštas i jedan Dajaku. Poentirala ove sezone još nisu dva krilna igrača prve postave, Jan Mlakar i Emir Sahiti. Prošle sezone slovenski je reprezentativac bio drugi strijelac Bijelih, postigao je 11 zgoditaka. Ove sezone još nije zabio, kao ni Sahiti. Istina je da obojica nisu u očekivanoj formi, zato bi za Rudeš mogao Leko potražiti alternacije. Dolček desno, a Dajaku lijevo, uz Benrahoua na poziciji polušpica.

Livaja ne može sam

Startna krila nisu u formi, a što je s Odjidjom? Treba mu odmor, evidentno je u Solunu bilo da ne može u drugom dijelu držati ritam utakmice. Rudeš je neusporedivo manje zahtjevan, ali zašto ne bi Odjidja kao protiv Belupa pričekao ima li potreba za ulaskom s klupe?


Promjena ofenzivnog terceta iza Livaje svakako bi predstavljao pokušaj da se dođe do boljeg učinka napadača jer Lekina je zadaća proigrati tercet iza Livaje. Ne može Livaja sam iznijeti sezonu, za seriju pobjeda i veliki rezultat trebat će i doprinos kompletne momčadi.

Leko i dalje vjeruje Dialli?

Rudeš je momčad s dna poretka, međutim, Hajduku je i utakmica s Belupom bila neugodna dok nisu s klupe ušli Odjidja, Moufi i Sahiti. Zato Rudeš na Poljudu treba shvatiti s najvećim oprezom i ne treba očekivati da će Leko odmarati Livaju, raditi velike rošade. Ne, igrat će oni koji su u najboljem trenutku, kojima je forma adut momčadskog optimizma. Sredina bi i dalje trebala pripasti Krovinoviću i Siguru, na bekovima Moufi i Melnjak, a na stoperskim pozicijama konstantno sigurni Šarlija i “grješnik” iz Soluna, Ismael Diallo.

Zašto Diallo ako je protiv PAOK-a napravio kardinalnu pogrešku? Zato što se očekuje da mu Leko i dalje vjeruje, kao što je vjerovao i Awaziemu prošle sezone, premda je Nigerijac imao velikih i skupih pogrešaka. Otpiše li Hajdukov trener Dialla nakon dvije utakmice, morat će vratiti Ferra, kojem je već pokazao da mu ne vjeruje. Tako će izgubiti obojicu stopera u ionako siromašnoj konkurenciji središnjih braniča.

Velik interes za dvoboj

Interes za utakmicu Rudeša i Hajduka je velik. Ljeto u Zagrebu je gotovo i stanovnici metropole iskoristit će priliku posjetiti Kranjčevićevu i tjedan ispratiti gledanjem Hrvatske nogometne lige. Osim Zagrepčana, koji će doći podržati Rudeš, očekuje se i dolazak velikog broja simpatizera Splićana. Karte će se za zapadnu tribinu moći kupiti danas od 14.00 do početka susreta, a sa zapada Zagreba apeliraju na posjetitelje da radi velikog interesa dođu što prije i izbjegnu očekivanu gužvu. (aš)

Poljudska iskustva

Susret ove dvije momčadi bit će posebno zanimljiv nogometašima Rudeša, koji su period karijere proveli na Poljudu. Perić je prošle godine prešao iz Hajduka u Rudeš, Luka Pasariček iz Dinama U-19 je prešao u Hajduk II prije nego se pojavio u Rudešu. Tomislav Gudelj je s 18 godina napustio Poljud i prešao u RNK Split. Jakov Bašić karijeru je gradio u Americi, odakle je došao u Hajduk II prije pet godine, gdje mu je veći pečat ostavio brat blizanac Toma. Mihael Stipić iz Lokomotive je prešao u U-17 Hajduka, da bi od tamo otišao u Inter iz Zaprešića. (aš)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 03:51