DAMIR SKOMRLJ Cropix
GENERALKE UOČI STARTA HNL-A

Rijeka i dalje čuva Frigana, Osijek je dočekao buđenje Lovrića, a Kovačević je nadvisio velikog Gerrarda

Mnogi su hrvatski klubovi na sceni prije početka prvenstva
Piše: IH/SL/RM/IVObjavljeno: 16. srpanj 2023. 19:38

Nogometaši Rijeke pokerom su golova (Selahi, Ivanović, Pašalić, Fruk) ispratili novog slovenskog prvoligaša Rogašku u posljednjoj pripremnoj utakmici prije početka prvenstva i ogleda protiv Rudeša.

Kako je i najavio, trener Jakirović priliku je u ovom susretu uglavnom dao igračima koji su manje ili uopće nisu igrali u dvoboju sa Slavenom, a Matije Frigana niti ovog puta nije bio u zapisniku, čuva ga se kao “oko u glavi” i samo se čeka koji će klub prvi, uz naravno blagoslov samog igrača, ispoštovati traženu šestmilijunsku odštetu u eurima, čime će Frigan, barem u dogledno vrijeme, otići u dobra spominjanja kada je HNK Rijeka u pitanju.

Treća uzastopna pobjeda

Po dobrom će Osijekovu generalku u subote u Staroj Pazovi zacijelo pamtiti i Kristijan Lovrić, nekoć impresivan velikogorički golgeter i paker, ali i igrač koji je dolaskom u Gradski vrt odjednom postao osuđen na skromnost u izvedbama i pehove sa zdravljem. No, vruće ljetne dane koji su iza njega iskoristio je za naporan rad odlučan dokazati da se Osijek nije “zaletio” njegovim angažmanom, a da bi mu iduća sezona, sada u Opus Areni, trebala biti uspješnija od prethodne, pokazao je dominacijom na utakmici s prvakom UAE, Shababom Al Ahlijem iz Dubaija. Odigrao je Lovrić tom zgodom sedamdesetak minuta, u pobjedu od 2:0 ugradio je pogodak, potom i asistenciju, pridodao još i par centaršuteva, udaraca i prodora, pa i ne čudi da je nakon utakmice “pjevušio” sretne tonove kao rijetko kada u zadnje vrijeme...

image

Kristijan Lovrić

VLADO KOS Cropix

- Od sebe očekujem bolje stvari nego što su bile prije, ne bolje nego milijun puta bolje. Nadam se da mogu pomoći ekipi kao što je ekipa dosad pomagala meni i da je sve loše iza mene, te da ćemo napraviti dobar posao u sezoni pred nama - kazat će Lovrić i podvući pritom strašno teške uvjete za igru i temperaturu od 36 stupnjeva Celzija, ali i respektabilnog suparnika s igračima koji su nekoć bili u Manchester Cityju, Hoffenheimu, Lyonu...

Prvi gol dogodio se u 16. minuti kad je Lovrić dobio loptu od Caktaša, prevario Hikela na rubu kaznenog prostora i s 15 metara pogodio sami lijevi kut, a vodstvo je podebljano u 55. nakon što je Lovrić iz slobodnog udarca naciljao Evangeloua, koji potom s glavom s desetak metara trese mrežu.

Niti visoka temperatura, niti prijenos Superkupa, nisu spriječili varaždinske navijače da lijepo popune zapadnu tribinu. Više od 1.300 njih s osjećajem zadovoljstva otišlo je iz Zagrebačke ulice.

Varaždin je ostvario i treću uzastopnu pobjedu u završnici priprema, Kovačević je nadvisio Gerrarda, a vrhunac večeri bio je prvijenac Ante Vukušića u domaćem dresu na početku sudačke nadoknade.

Nakon prvih pola sata dvoboja došlo je do žestokog sudara Teklića i gostujućeg Canade. U trenu su obje liječničke ekipe bile uz nesretnog igrača Al Ettifaqa, kojem je slomljen nos i doživio je potres mozga. Hitna pomoć odvezla ga je u Varaždinsku opću bolnicu, gdje su mu ozljede sanirane, pa se poslije susreta ipak vratio u bazu svoje momčadi. Golovi su, pak, padali u nastavku - Šego je pronašao mrežu udarcem po travi, izjednačio je Vitinho pospremivši odbijanac od vratnice u gol, da bi na kraju akciju Belcara i Domjanića okrunio Vukušić.

Gorica se u subotu navečer vratila s osmodnevnih priprema na slovenskoj Rogli, trener Željko Sopić udijelio je igračima dva slobodna dana, a od utorka kreće završno uigravanje za nedjeljnu utakmicu 1. kola s Varaždinom.

Tempiranje forme

Na povratku s Rogle zastali su Velikogoričani u Celju i pobijedili s 2:0 viceprvaka Slovenije. Strijelci su u drugom poluvremenu bili Ndockyt i Raspopović, a obrana i vratar Banić bili su jako dobri, malo toga su dozvolili Celjanima. Nakon što u četiri ranije test utakmice ovoga ljeta Turopoljci nisu imali pobjedu, za kraj se dogodila i ona i vrlo obećavajuća igra, što će reći da su Sopić i njegovi suradnici dobro tempirali formu.

I Puljani su u subotu slavili, oni su u posljednjoj provjeri pred početak hrvatskog, odnosno, slovenskog prvenstva, minimalno i zasluženo dobili Koper. Bili su uvjerljiviji tijekom cijele utakmice, dopustili jako malo prostora domaćim igračima, a jedini pogodak postigao je Ante Erceg, koji je u pripremnom periodu potvrdio da se već nalazi u dobroj formi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 22:44