Vanja Vukmanović

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
DVIJE KARIJERE

Veznjak Rudeša studira na FER-u i ima prosjek 5,0: ‘Gurat ću nogomet i fakultet koliko god mogu‘

"Riješio sam skoro sve ispite, ostao mi je samo jedan", kaže 19-godišnji Vanja Vukmanović
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 07. siječanj 2024. 08:58

Vanja Vukmanović veznjak je Rudeša sa 16 nastupa u HNL-u u kojima je upisao jednu asistenciju. Jedan je od predvodnika veznog reda člana domaće nogometne elite. Posebnost kod 19-godišnjeg Zagrepčanina je što je nakon završenog MIOC-a upisao Fakultet elektronike i računarstva, gdje je nastavio sa svim odličnim ocjenama.

- Da, prolazio sam u MIOC-u sve s 5,0, a i sada sam na prvoj godini fakulteta s istim prosjekom. Evo, mogu se pohvaliti i da sam uspio riješiti skoro sve ispite. Još mi je ostao samo jedan ispit s prve godine. Najviše učim od doma. Gurat ću i nogomet i fakultet koliko god mogu, ali ako dođe do situacije da to više nije održivo, nogomet je ipak prioritet. Nije strašno ako ne završim fakultet u roku - rekao je Vukmanović.

Rudeš je počeo s pripremama za nastavak prvenstva i hvatanje bodovnog zaostatka. Kakvi su prvi dojmovi mladom nogometašu nakon posljednjih promjena u kadru Zagrepčana?

- Tek smo jedan trening napravili, pa mi je još prerano za to reći, ali puno je mlađih igrača koje dobro poznajem pa mi je to veliki plus. Ali i da nije tako, stvarno mogu reći da su nas stariji odlično prihvatili, da se razlika u godinama uopće ne osjeti.

Pohvala omladinskoj školi

Osim njega, na pripremama posljednjeplasirane momčadi HNL-a ima više igrača koji su iz njihove škole nogometa, koja je iznimno uspješna u svim mlađim kategorijama, na što je klub posebno ponosan.

- Je, tu su Karlo Kralj, Rijad Mašala, Vanja Šare, Vilim Krušlin, Roko Brajković i Mihael Stipić. Ljudi iz kluba jako su angažirani i računaju na igrače iz škole nogometa. Većina igrača koji prođu više kategorija nogometne škole Rudeša želi ovdje ostati maksimalno dugo.

Koja je tajna kontinuiranog uspjeha mladih nogometaša Rudeša kroz sve generacije?

- Osim infrastrukturnih uvjeta koje su u klubu stvorili, treneri su stvarno za pohvaliti. Zaista ne mogu reći ništa loše o nijednom s kojim sam se susreo, što o njima kao ljudima, što kao nogometnim stručnjacima.

"Mladina je fantastičan trener"

Nakon Roberta Prosinečkog, Tonija Golema i Ivana Mijača, Rudeš je dva kola prije zimske stanke na mjesto glavnog trenera angažirao poznato lice - Davora Mladinu.

- Mladina je fantastičan trener. Prošle sezone klub se borio za promociju pa nisam imao toliko mogućnosti raditi s njim, ali ovaj aktualni period sam proveo s njim i stvarno mogu reći da je pokazao da nam vjeruje. Podigao je atmosferu mentalno, što nam je jako trebalo u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo na tablici.

Kod svakog stratega do sada, Vukmanović je imao mjesto ili u prvom sastavu ili u stalnoj rotaciji. Momčad Rudeša ima tek četiri boda do sada, ali dojam je da su ipak zaslužili više.

- Imali smo nekoliko stvarno dobrih utakmica, predstava s kojima smo zaslužili puno više. Situacija je mogla biti puno bolja, ali određeni padovi u koncentraciji i manjak sportske sreće na kraju nas je koštao - zaključio je.

Linker
30. ožujak 2024 11:10