Valdas Dambrauskas

 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
DAMBRAUSKAS DIGNUO GLAS

‘Ako je spreman, Livaja mora igrati stalno! I pokažite mi koja to momčad uvijek igra na istoj razini?‘

Trener Hajduka nije izgubio nadu uoči današnje utakmice sa Šibenikom na Poljudu
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 08. travanj 2022. 14:51

Poljudska trilogija u travnju, tri domaće utakmice u nizu počevši od današnje protiv Šibenika, možda će ponuditi priliku Hajduku da se aktivnije uključi u borbu za titulu prvaka. Preduvjet su, naravno, pobjede. Šibenik se u tom nizu doima kao najlakši zalogaj za Bijele. Već Gorica, koju je preporodio Samir Toplak, a pogotovo Dinamo u zaostalom derbiju predstavljaju kudikamo ozbiljnije suparnike. Ali, za Goricu i Dinamo bit će vremena razglabati. Ne treba naglašavati koliko se puta događalo da se zapne na prvoj prepreci kad se gleda previše naprijed. Šibenik je u seriji od četiri poraza, momčad izgleda demoralizirana, pa joj nije pomogao niti angažman Deana Računice, djeteta Šubićevca i jednog od istaknutijih protagonista Hajduka u devedesetim godinama.

Trener Valdas Dambrauskas se najprije osvrnuo na stanje u momčadi. Tko može, tko ne može?

- Situacija je u redu. Imali smo iscrpljujuću utakmicu, dug put, nekima je trebalo više vremena da se zaliječe i oporave. Ferro je jedini izvan ove utakmice, a svi su ostali trenirali i bit će spremni, nadajmo se, za ovu utakmicu.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Puno se priča o pritisku na vas, jeste li sposobni voditi Hajduk u borbi za vrh. Kao da se počelo sumnjati nakon jedne pobjede i tri remija u posljednje četiri utakmice.

- Ako pričamo o pritisku, govorimo o prilici. Još uvijek se borimo za nešto, najvažnija je utakmica danas. Možda će pobjeda vrijediti više od tri boda, jer naši suparnici igraju tek u nedjelju. Svašta se može dogoditi u sportu. Sve na što se moramo koncentrirati jest naša utakmica. Očekivanja su različita, nakon 0:0 u Osijeku, njima je dobro, nama nije, jer su oni u bodovnoj prednosti nad nama. Mi smo očekivali više od sebe, da igramo bolji nogomet, da kreiramo više prilika, da budemo opasniji pred njihovim golom. Postoje usponi i padovi, sada je najvažnije kako ćemo reagirati nakon Osijeka. Po treninzima i angažmanu igrača zaključujem da je to iza nas. Kao trener vjerujem u ovu skupinu igrača. Možemo se vratiti, gladni smo, možemo napredovati...

Do kraja je sedam utakmica do kraja, u svakoj treba pobijediti, treba odigrati napadački, cijela momčad mora krenuti naprijed. Hoće li se to dogoditi?

- Mi pokušavamo igrati napadački nogomet. Ponekad nije lako, ponekad moramo priznati da je protivnik bolji od nas. Razumijem sredinu u kojoj jesam, razumijem razočaranje navijača nakon 0:0 u Osijeku, ali ne smijemo padati u euforiju ili u depresiju. Mi smo Lokomotivu dobili 4:0, bila je euforija. Nakon 0:0 u Osijeku je bila depresija. Ne smijemo razmišljati na takav način. Neke utakmice stvarno nismo odigrali na našoj razini, ali pokažite mi momčad koja uvijek igra na istoj razini. Ne vidim razlog da se razmišlja na katastrofičan način. Mi nismo završen proizvod i imamo puno posla. Svi vide samo utakmice i rezultat.

Analizirali ste utakmicu protiv Osijeka, Hajduku je nedostajalo agresivnosti, izgubilo se puno duela u prvom poluvremenu. Mijenjali ste u drugom dijelu, ali ponavlja se nedostatak agresivnosti.

- Svaka utakmica ima svoju priču, svoj scenarij. Koliko derbija smo imali, šest derbija smo odigrali. Neke smo dobili, neke odigrali neodlučeno, neke izgubili. Ona s Dinamom što je završila 0:0, oni nam nisu ništa posebno napravili prema naprijed. Svi želimo pobijediti, svaki trener ovoga vikenda će reći da želi pobijediti. Na kraju dana rezultat govori za sebe. Istina je, u Osijeku je bilo kako ste rekli, pokušali smo se korigirati, mislim da je drugo poluvrijeme bilo bolje. Na žalost, nismo postigli pogodak, nešto je nedostajalo prema naprijed, jedno dodavanje, ali odluke nam nisu bile najbolje. Na treninzima kreiramo situacije kako bismo to popravili.

Sljedeće tri utakmice Hajduk igra kod kuće, to su utakmice koje se moraju dobiti da bi se ostalo u utrci za prvaka. Ima igrača koji su umorni, nekih koji imaju dva žuta kartona. Razmišljate li o rošadama, promjenama?

- Imamo više od dvadeset igrača, svi pokazuju posvećenost klubu. Neki igraju više, neki manje, ali ako svatko daje sto posto, to je već uspjeh. Ovoga tjedna su baš to pokazali, tako se napreduje. Bez obzira na umor, ozljede, kartone, ja vjerujem u sve njih. Ako netko i otpadne zbog kartona, ući će drugi. Jednu stvar znam, tko god dobije priliku, bit će spreman. Što se tiče Šibenika, nemamo Ferra, možda će biti još jedna ili dvije promjene, ali tko će igrati, nikada ne govorim.

Šibenik poznajete dobro, gledali ste ga na Šubićevcu.

- Ne vjerujem da je lakše pripremiti se za Šibenik zato što sam ih gledao. Oni su u nekakvoj tranziciji, njima je Hajduk prilika za iskupljenje, bit će ekstremno motivirani da se dokažu. Moramo biti sto posto angažirani, Osijek nas je puno potrošio fizički i emotivno, zato nema opuštanja. Šibenik je protiv Osijeka odigrao 0:0 prvo poluvrijeme, jedan gol je sve promijenio. Protiv Gorice su se borili. Mi se ne smijemo opustiti, jer to se u ovoj ligi odmah kažnjava. To je i ljepota nogometa, zato volimo ovu ligu.

Na kraju je sletjelo pitanje o Marku Livaji, o temi o kojoj se dosta pisalo proteklih dana. Je li umoran, je li zasićen, koliko je odigrao utakmica od početka sezone? Razmišljate li o odmoru Livaje?- Najteže pitanje za mene, ali koliko godina ima Livaja? On je na vrhuncu moći, on je lider, ne propušta niti jedan trening, posvećen je maksimalno. Zašto ga odmarati? Odmara li Real Madrid Modrića ili Benzemu? Najbolji igrač mora biti na terenu, pogotovo ako je spreman. Nije u redu prema navijačima, oni dolaze gledati Livaju. Ako su najbolji igrači spremni, oni moraju igrati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 03:01