Mario Carević

 DUJE KLARIC Cropix
ODLAZAK CARA

Carevića bi mogao naslijediti bivši Vatreni? U igri još dva kandidata, čeka se objava sa Šubićevca

Šibenik je pod Carevićem vratio domaćinski gard, ali i navijače
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 11. listopad 2024. 09:38

Dok SAD-om ali i dobrim dijelom Europe uragani pustoše sve pred sobom, četvrtak je u Šibeniku donio još jedan otužan dan, sivilo i "luđačko" jugo. Ali, i odlazak Marija Carevića. Omiljeni Makaranin rastao se s klupom Šibenika, višednevne kuloarske priče o odlasku su se u četvrtak i obistinile.

Ispada da je Caru presudio težak poraz na Poljudu, ali čini se da je to bio samo posljednji puzzle u kolopletu stvari koje su se događale zadnjih nekoliko kola. Kao uvijek u sličnim situacijama, i ovaj rastanak se PR-ovski umotao u sporazumni dogovor. Makar bolje upućeni govore kako je došlo do određenog zasićenja s obje strane, i uprave kluba ali možda još i više od Carevića koji je i ranije emitirao neke izjave koje se mogu tumačiti na različite načine, kao npr. poslije Gorice tipa "vidjet ćemo kako i šta dalje". Slično je dao i nakon splitskog poraza. Carević je znao emitirati nezadovoljstvo u neslužbenim izjavama, ali i na presicama, kada je to ipak preformulirao u izjave tipa "obzirom u kakvim okolnostima radimo" i slično. Sigurno se referirao na teške uvjete rada u klubu, česte odlaske u Biograd i Pakoštane na treninge zbog lošeg stanja travnjaka na Šubićevcu, pa česta grintanja igrača na kašnjenje zarada...Vjerojatno i na odrađeni prijelazni rok u kojem je često zazivao iskustvo u veznom redu, koje nije stiglo.

Sklepao momčad

S druge strane ljudi koje vode klub vjerojatno su očekivali bolji feedback s terena i kabine, jer teško je vjerovati da ova momčad Šibenika može imati bolji rezultatski učinak od ovog. A, on je s obzirom na sve fantastičan, 5.mjesto, 11 bodova. Da ne spominjemo lanjsku sezonu u kojoj je Šibenik pod Carevićem izborio ekspresan povratak u SHNL, prvi put u svojoj povijesti. Momčad je igrala napadački, lepršav nogomet, posebice u prvom dijelu sezone, na kraju u izravnom dvoboju slomila tvrdi, uporni Zrinski. I, to sve s momčadi koja je doslovce sklepana pretežito od igrača iz drugih liga, rekonvalescenata, neafirmiranih momaka koji su slijedili svoga Mistera. Šibenik je pod Carevićem vratio i godinama izgubljen pobjednički, domaćinski gard, vratila se publika na tribine, pa je Šibenik tako i u Supersport HNL-u jedan od najgledanijih klubova. Osvojio je i srca navijača, koji su ga dočekali sa skepsom, čak i otvorenim sumnjama, da bi mu na nezaboravnom dočeku na Poljani klicali "...dok svira radio, Carević Mario"!

image

Mario Carević

VLADO KOS Cropix

Puno toga dobroga se desilo za njegovog mandata na Šubićevcu, koji je počeo u srpnju 2023.godine. Kada je na prvom treningu zatekao više novinara nego li igrača pod ugovorom!

U povratničku sezonu SHNL-a Šibenik je krenuo sjajno, suprotno mnogim prognozama. Pobjede na Opus Areni, Kranjčevićevoj, protiv Slaven Belupa, ali i solidna partija protiv rijetko viđeno motiviranog Dinama samo su dodatno stvorile sliku o treneru koji nije iz rubrike hitova, za jednokratnu upotrebu već o ozbiljnom, educiranom stručnjaku koji zna što radi, ali kojega momčad očito slijedi. Na njegovu žalost nakon poraza od Gorice (2:1) kada su Božić i Santini imali zicere u prvih 10 minuta, momčad je zapala u neku krizu, ponajprije krizu identiteta, gubitak energije, force i samopouzdanja je bio očit, u nju se uvukao neki predefenzivni, defetistički stav, što se očitovalo teško stvaranim šansama za gol, posebice se to vidjelo protiv Puljana kada ni s igračem više nije bilo bolje, dapače. Dosta igrača je palo u formi. Ali, daleko je to bilo od nekog raspada, da bi se klub olako zahvalio treneru koji je napravio toliko dobrih stvari u proteklih 15 mjeseci.

Vedri duh

- Želio bih se ovim putem iskreno zahvaliti svima, posebno igračima, zaposlenicima HNK Šibenik, stručnom stožeru, navijačima i simpatizerima na izuzetnom iskustvu koje sam doživio. Ovaj period moje karijere ostat će mi u trajnom sjećanju, a posebno emotivan bio je nezaboravan doček na šibenskoj Poljani. Uvijek ću se s ponosom vraćati u Šibenik. Vjerujem da je u ovom trenutku najbolje rješenje promjena trenera, odnosno dolazak novog lica na klupu Šibenika. Ova odluka rezultat je mojeg dugotrajnog promišljanja i sada smatram da je pravo vrijeme za nju. Kroz borbu za naslov u drugom rangu i dosadašnje nastupe u SuperSport HNL proživio sam nezaboravne trenutke, želim Šibeniku puno sreće i uspjeha u daljnjem djelovanju – poručio je Carević, u klupskoj objavi u četvrtak poslijepodne.

image

Mario Carević

DAMIR KRAJAC Cropix

Nedostajat će i njegov vedri duh na presicama, zafrkantski duh, koji se brzo uklopio u šibenski đir, ali i neposrednost u komunikaciji, koja u njegovom poslu, posebice u odnosu s gazdama kluba i onima koji plaćaju, nije uvijek dobro shvaćena i primljena.

Kao Carevićev navodni novi posao spominje se Gorica, koja je također ostala bez trenera. Još donedavno su ga neki mediji vidjeli kao Gattusovog nasljednika u Hajduku. Ali pitanje je i tko će ga zamijeniti na klupi Šibenika. Vrlo brzo su počela u kuloarima izlaziti imena navodnih Carevićevih nasljednika, najčešće ono Tonija Golema, potom Jerka Leke, ali i Tomislava Stipića, koji je uživo pratio Šibenčane u dvoboju protiv Varaždina nedavno...A, možda u prvi plan iskoči i neko skroz drugo ime... Neslužbeno, novi trener bi se trebao pojaviti u petak na treningu, tko god to bio.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. listopad 2024 09:38