Mario Carević

 NIKSA STIPANICEV Cropix
‘FAJTER‘ PRIJETI BIJELIMA

‘Da mu je današnja glava, napravio bi puno bolju karijeru. U budućnosti ga vidim na klupi Hajduka‘

Carević je prepoznatljiv po žestokom temperamentu. Burno i emotivno proživljava utakmice
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. listopad 2024. 21:19

Premijerno će Mario Carević povesti Šibenčane u nedjelju na Poljudu. Nekoć “desetka” Hajduka, igrač koji je s Darijom Srnom predstavljao udarni tandem prije 20-ak godina, sjedit će prve listopadske nedjelje na “pogrešnoj” strani. Tako se uvijek kaže za trenere koji imaju hajdučki pečat, a vode klubove na lijevoj poljudskoj klupi.

- Neće mu biti lako. Znam kako je meni bilo sa Splitom. Ne znaš kada skakati, kada se smiriti. Osjećaj je zaista čudan, ali Carević je profesionalac i znam da će uraditi sve kako bi napravio pozitivan rezultat sa Šibenikom - kazao nam je Zoran Vulić, čovjek koji Carevića poznaje kroz više od dva i pol desetljeća nogometne karijere.

Mario Carević preuzeo je Šibenčane u lipnju prošle godine, u trenutku kada su Narančasti ispali u drugoligašku kategoriju. Ali ekspresno se vratio Šibenik s Carevićem na klupi, promocijom zaslužio i utakmice s najvećima. Nakon 15 mjeseci u Šibeniku, evo Carevića u nedjelju i na Poljudu. Hajduk je obilježio njegovu igračku, ali i početak trenerske karijere.

Prije šest godina Carević je nakon kratke epizode u ulozi pomoćnika u slovenskoj Krki prihvatio poziv Vulića da mu bude asistent u Hajduku. Dva mjeseca je potrajalo partnerstvo iz kojeg se stvorilo veliko trenersko prijateljstvo. Što je Vulić u rujnu 2018. godine vidio u Careviću?

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

- Nisam ga slučajno pozvao. Na umu sam imao da je veliki hajdukovac, da je trenerski posao u njegovom obiteljskom DNK i na kraju, što je najvažnije, znao sam ga kao igrača. Inteligentan i pametan, to su bile njegove igračke karakteristike. Vidio je ono što drugi nisu vidjeli. Zato sam ga pozvao u stožer zajedno s Mladenom Pralijom - ispričao nam je Vulić.

Uloga asistenta

Što je Carević radio kroz dva mjeseca u ulozi asistenta?

- Zadužen za puno toga, tako bih rekao. Puno mi je pomogao svojom posvećenošću poslu. Bez obzira što smo bili neki “bypass” u klubu, što nam je brzo nasapunana daska, držim da smo kvalitetno radili. Sva trojica smo srcem ušli unutra. Mario se tada u Hajduku upoznavao s ozbiljnim nogometom, jer Hajduk je ozbiljan klub. Nakon Krke gdje je također bio pomoćnik, Hajduk je Careviću predstavljao veliki ispit. Uvijek volim reći da je lako ići dalje kada prođeš Hajduk. Nakon “klizišta” na Poljudu možeš voditi i Real Madrid. Ništa ne predstavlja problem, naučiš što treba i ne treba.

Nije Carević došao do Real Madrida, stigao je do Šibenika u kojem na početku sezone radi dobar posao. Iznad očekivanja.

- Vidi se da je dobio trenersku “patinu”, da je sazrio kroz proteklih šest godina. Po mom sudu, Carević je i kandidat za Hajdukovu klupu u budućnosti. Od momčadi koja nije imala velika pojačanja, praktički s drugoligaškom ekipom, odlično brodi u elitnom rangu. Ali neće mu biti lako.

image

Mario Carević

VLADO KOS Cropix

Istina, jer vidljivo je da Šibenik nakon početnog zanosa sve teže skuplja bodove.

- Šibenik ima momčad koja će “krvariti” do kraja. Ali imaju Carevića. Mario je taj “fajter” koji može povući momčad. Jedino on može izvući ovu ekipu i dati im “kisika” za budućnost. Malo toga je Šibenik mijenjao u odnosu na prošlu sezonu, doveli su tek Santinija i Žutu kao igrače s iskustvom. Ostatak je izvukao Drugu ligu, ali svi koji prate hrvatski nogomet znaju kako je velika razlika kvalitete prvog i drugog ranga.

Jasno je tko je favorit

Carević je prepoznatljiv po žestokom temperamentu. Burno i emotivno proživljava utakmice.

- Temperament je naslijedio je od oca. Čak je i nešto mirniji nego li je njegov otac u ulozi trenera. Međutim, trener mora biti temperamentan. Meni se sviđa takav energični pristup na klupi. Treba ponekad trener dobiti i crveni karton za momčadsku korist. Nema ništa od mlakih trenera.

Kako će se Carević postaviti u nedjelju protiv Hajduka?

- Šibenik igra na kontre i polukontre, a u nedjelju će patiti cijela momčad. Pogotovo obrana. Ima Božića koji može pobjeći u svakom trenutku i to je sve. Ne vidim drugi način igranja Šibenika. Iz nekog bunkera moraju kvalitetnom tranzicijom tražiti priliku. Bilo bi “samoubojstvo” ići u nadigravanje s Hajdukom, visoko se podići i otvoriti prostor Bijelima. Carević je mlad, ali ipak dovoljno iskusan trener. Postavit će se u niskom bloku i pokušati nešto uzeti od Hajduka.

Uloga favorita ipak je jasno determinirana.

- Hajduk je apsolutni favorit, tu nema rasprave. Nije izgubio ni boda na svom terenu ove sezone, momčad je naletu i sve osim pobjede Hajduka bilo bi prvoklasno iznenađenje. Prava senzacija. Bez obzira što Bijeli ne igraju atraktivno, rezultat je ostvaren, a rezultat je danas jedino mjerilo. Hajduk je standardan, Hajduk je kompaktan i svojim pragmatičnim nogometom u nedjelju bi trebao do nove pobjede. Careviću želim puno sreće u Šibeniku, ali nakon nedjelje.
Kako će navijači Hajduka dočekati Carevića?

- Vjerujem da će ga pozdraviti pljeskom, jer Carević je zaslužio takav doček. Bez obzira na čijoj je klupi, u Hajduku je Carević ostavio veliki trag.

Da mu je današnja glava...

Ostavio je i pitanje “je li mogao više u karijeri”. S obzirom na talent, od Carevića se očekivala blistava i bogata karijera u velikim klubovima. Ali, na kraju je igrački dio prošao po Saudijskoj Arabiji, Stuttgartu, te manjim izraelskim i belgijskim klubovima. Predviđalo se da će Makaranin stopama svog sugrađanina Bokšića, ali....

- Da mu je današnja glava, napravio bi Carević puno bolju karijeru. Stuttgart mu je kroz inozemne postaje bio najveći klub, a po meni Saudijska Arabija najveća pogreška. Carević i njegov vršnjak Srna pratili su moj trenerski put još od juniora Hajduka. Često su mu spočitavali što mu je glava u podu. Krenuo bi u dribling, a glava dolje. Međutim, više je on vidio s glavom u podu nego neki koji bi držali glavu visoko. Srna je u mlađim danima bio puno uporniji, tu se napravila razlika. Mario je platio ceh tadašnjoj nezrelosti, ali obojica su i danas igrački ponos omladinske škole Poljuda koja je izbacila tako velike nogometaše.

Zoran Vulić u petak slavi 63. rođendan. Trofejni igrač, ali i trofejni trener Hajduka prisjetio se jedne utakmice sa Šibenikom. Trenerske pobjede 3:0 na Šubićevcu iz ožujka 2001. godine.

- Prijelomnica te sezone, nikad neću zaboraviti tu utakmicu. Pobjedom na Šubićevcu okrenuli smo atmosferu. Moram reći, drago mi je da je Šibenik u Prvoj ligi, a uvijek mi je žao Zadra. Ne mogu preboljeti da Zadar nije prvoligaš.

Kanada opet pozvala Niku Sigura

Izbornik A reprezentacije Kanade Jesse Marsch pozvao je Niku Sigura za prijateljsku utakmicu s Panamom koja je na rasporedu 15. listopada u Torontu. Podsjetimo, Sigur je nedavno debitirao za Kanadu u prijateljskoj utakmici s Meksikom. Taj susret završio je bez pogodaka, a Hajdukov igrač ušao je s klupe u 77. minuti utakmice. (h)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. listopad 2024 21:20