NIKSA STIPANICEV Cropix
BORBA ZA OPSTANAK

Derbi začelja mogao bi biti presudan: ‘Jedan Šibenčanin je iznenađenje, ide kao tenk, a Sopić je pravi fajter‘

Krunoslav Rendulić vodio je i Goricu i Šibenik, očekuje izuzetno borbenu utakmicu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 13. travanj 2023. 19:41

Lako je moguće i presudni meč za deveto mjesto i ostanak u ligi, Šibenik i Gorica igraju u petak od 18 sati na stadionu Šubićevac. Domaćini imaju četiri boda više na prvenstvenoj tablici i trenutačno bolji međusobni omjer, što u mnogo težu poziciju stavlja goste iz Velike Gorice. Kaže to i Krunoslav Rendulić, 49-godišnji trener mostarskog Zrinjskog, koji kao bivši strateg oba kluba može kao netko objektivan sa strane najrelevantnije procijeniti i aktualno stanje. Šibenik je vodio u 50 utakmica kroz sezone 2019./2020. i 2020./2021., dok je prošle do lipnja 2021. do 2. ožujka 2022. bio 29 puta na klupi Gorice. Otišao je nakon izgubljenog polufinala Kupa protiv Hajduka u Splitu.

image

Krunoslav Rendulić kao trener Gorice

RONALD GORISC Cropic

- Ne očekujem bilo kakve kalkulacije u petak na Šubićevcu, jedni i drugi žele pobjedu, pogotovo Gorica koja zaostaje i bod još premalo znači. Jest da bi gosti i remijem zadržali malu nadu, ali ostat će sedam utakmica i sve manje mogućnosti da se osvoji pet bodova više od Šibenika - podvlači Rendulić.

Radonjić poput tenka

Što reći o sadašnjem trenutku Šibenika?

- Ozbiljno su se pojačali ove zime, a tu prije svega mislim na Kvržića, Điru, Čanađiju i Radonjića. Posebno me ugodno iznenadio Dejan Radonjić, za kojeg mi se čini da nikad nije bio u boljem fizičkom stanju. Ide kao tenk, nezgodan je za čuvanje, uvijek može dati gol...

Kakvu bi taktiku mogao odabrati trener domaćih Damir Čanadi?

- Ne vjerujem da će Čanadi ići grlom u jagode, ali to neće biti ni pasivno čekanje da utakmica završi jer je svjestan da s tri boda praktički sve rješava. Možda će malo pustiti goste da vode igru i uzdati se u svoja dva najbrža igrača Dolčeka i Araija, ali sigurno će biti faza utakmice u kojima će Šibenik napraviti ozbiljni napadački pritisak i nastojati nokautirati Goricu - smatra Rendulić.

image

Dejan Radonjić

NIKSA STIPANICEV Cropix

Kako bi Željko Sopić mogao odgovoriti s klupe gostiju?

- Sopić se dosad pokazao kao fajter, koji nikad ne odustaje i svoju momčad će pripremiti da 90 minuta gine na terenu. Očekujem ih izuzetno borbene i odlučne, a nekoliko igrača je u odličnoj formi. Izuzetno mi je drago da je golgeterski eksplodirao Josip Mitrović jer to sam od njega očekivao dok sam ja vodio Goricu, visoki nivo igre drži Jurica Pršir, koji je najjači na lopti, a proradio je i Kristian Fućak. On u Osijeku nije dobio pravu priliku, a u Gorici je pokazao da može odlučivati utakmice. Još bih izdvojio i vratara Ivana Banića jer se od njega također očekuje vrhunska izvedba na Šubićevcu, a može se to gledati i kao direktni obračun s vratarom domaćih Lovrom Rogićem, koji je Šibeniku donio mnogo bodova ove sezone.

Ratnička atmosfera

Kada se sve zbroji i oduzme, kome dati prednost u sudbonosnom derbiju začelja ovoga petka?

- Velikogoričani znaju da ih na Šubićevcu čeka ratnička atmosfera, od tribina do terena, a kao klub Šibenik ima veliko iskustvo u ovakvim utakmicama i borbi za ostanak. Ima i manji psihološki pritisak jer četiri boda viška su na njegovom kontu i mirnije ulazi u utakmicu. Sve ovo su detalji s kojima dajem malu prednost Šibeniku, koji je uostalom pobijedio Dinamo dvaput na svom terenu i ušao u finale Kupa ove godine, ali svejedno je derbi začelja jako težak za prognozu. Gorica je u velikom naletu, može dominirati, njihovo samopouzdanje nije bilo nikad veće ove sezone, izgubili su samo jednu utakmicu od zadnjih šest i sigurno imaju pravo na optimizam da će oni osvojiti tri boda.

image

Kristijan Fućak (desno)

DAMIR KRAJAC Cropix

I za kraj možete li izdvojiti dva najradosnija trenutka ili dvije najbolje utakmice, po jednu s klupe Šibenika i Gorice?

- Pobjeda Šibenika u Maksimiru 2:1 u siječnju 2021. bila je prva protiv Dinama u Zagrebu otkako se igra Hrvatska nogometna liga, te zaslužuje posebno mjesto, iako je meni više u sjećanju pobjeda protiv Lokomotive 3:2 u rujnu 2020. na Šubićevcu. Bio nam je to prvi trijumf poslije povratka u elitni rang i atmosfera je bila baš sjajna. Kada je Gorica u pitanju, izdvojio bih gostovanje u Rijeci u prosincu 2021. kada smo slavili 2:1 golovima Lovrića i Delfija, ali smo izdominirali na terenu od prve do zadnje minute. Baš takva partija sada je potrebna Sopiću da pobijedi u Šibeniku - zaključio je Krunoslav Rendulić, koji dominira i u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Primjerice, u prošlom kolu je u Banjoj Luci isprašio drugoplasirani Borac 3:0 i sa 17 bodova prednosti suvereno grabi prema novom naslovu prvaka.

Kapetan Mrzljak će stisnuti zube

U Gorici se sustavno i mirno radi i ovoga tjedna, momčad kreće na put dan ranije i odsjest će u Vodicama, a trener Željko Sopić najviše brine hoće li biti spreman kapetan Filip Mrzljak. On je protiv Osijeka istegnuo list na nozi i zamijenjen je u 18. minuti.

- Moram igrati u Šibeniku, nema tu uzmaka - kaže Mrzljak, koji je na svakodnevnim tretmanima kod klupskih fizioterapeuta, koji su prošlog tjedna čudesno pripremili tada ozlijeđenog Kristiana Fućka, a on je dao dva gola za pobjedu nad Osijekom.

Joey Suk također je u mnogo boljem stanju, kao i Matuš Vojtko, a kartoniranih nema. Predsjednik Nenad Črnko i sportski direktor Mario Brkljača su stalno uz momčad i prate svaki detalj na treninzima i izvan njih, a za javnost još od gostovanja u Varaždinu nema izjava pred utakmicu. Najava trenera opet je odrađena u režiji glasnogovornice Larise Trošić i bez novinara i pitanja sa strane.

- Govorit ćemo na terenu - poručuju iz turopoljskog kluba. (tr)

MEĐUSOBNO U SEZONI

HRVATSKA LIGA - 23/07/22.

Gorica - Šibenik 0:0

HRVATSKA LIGA - 02/10/22.

Šibenik - Gorica 1:1

HRVATSKI KUP - 09/11/22.

Šibenik - Gorica 2:0

HRVATSKA LIGA - 05/02/23.

Gorica - Šibenik 0:3

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 23:22