PAUN PAUNOVIC Cropix
ŠIBENIK NAKON MODRIH

Dinamo je bio prejak, a sada je ključno pronaći pogoditi s novim trenerom, pa dovesti pojačanja koja čine razliku

Častan poraz protiv (pre)jakog Dinama i potvrda odlaska Računice...
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 17. svibanj 2022. 13:45

Finila je i ta štorija. Ne o Nadalini, kako su svojedobno pjevali legendarni Oliver i Boris Dvornik, već o pitanju novog (starog) prvaka Hrvatske. Sudbina je htjela da su dvije godine zaredom baš Šibenčani bili ti koji su bili akteri Dinamove promocije. Lanjske sezone na Maksimiru u zadnjem kolu, a sada na Šubićevcu i prije posljednjih 90 minuta. Kako je nakon utakmice rekao (odlazeći) trener Narančastih Dean Računica “napokon da je konačno završilo to kompletno ludilo”. A šibenskih 90 minuta je zaista bila totalna ludnica, u stvari još više ono što je prethodilo tom dvoboju.

Odigrali maksimalno

Od medijskog, navijačkog, i svakog drugog pritiska na koji su možda neki klubovi navikli, ali ne i Šibenik, odnosno njegovi igrači. U cijeloj toj psihološkoj igri, nadmudrivanju, gotovo nogometnom “hibridnom ratu” trebalo je ostati normalan, odigrati utakmicu za sebe, svoj ponos, klub, grad. Iako na drugoj strani stoji momčad koja je gotovo deseterostruko skuplja po vrijednosti igrača (10 - 97 milijuna eura) po TM-u. Momčad koja vrvi od klasnih igrača i koja je na Šubićevac došla po tri boda. I sve su tome podredili i pripremili kao ozbiljni europski klub. K tome još oslabljeni Šibenik, baš kao i na Poljudu, odigrao je časno, maksimalno. Iako tu ima igrača sa svih strana, kojima je primarna narančasta šibenska boja, ali i igrača s bijelom, odnosno plavom bojom u srcu, posuđenih, svatko sa svojim preferencijama, simpatijama.

Rogić je opet obranio bravurozno, ali protiv Tolićevog i pogotovo Bočkajevog projektila nije ni on mogao ništa, Bilić, Grezda, Skorup, Kvesić, Mina, ali i svi ostali su se borili kao da njihovoj momčadi trebaju bodovi za nešto. Da je Grezda zabio onaj zicer, ne bi Dinamu bilo lako u nastavku, ni ovako se nisu mogli opustiti, a to je nakon meča u svoj toj euforiji priznao i trener Dinama Ante Čačić.

Dinamo je proslavio svoj 23. naslov u pravoj domaćinskoj atmosferi, gdje je 90 % gledatelja navijalo za njih, a otprilike toliko je bio i omjer Šibenikovih i gostujućih navijača na stadionu, s tim da su BBB i Funcuti bili unisoni u skandiranju, poglavito kada je u pitanju Torcida.

Nimalo prostora

Nakon najstresnije utakmice ovog proljeća zbog niza navedenih razloga svjetla pozornice privukao je Dean Računica. Trener Šibenčana najavio je definitivno najavio odlazak sa šibenske klupe, ne dajući niti malo prostora da bi mogao promijeniti odluku.

- Jednostavno se više ne vidim na klupi Šibenika - kazao je Računica, koji po svim saznanjima, a to je i sam rekao prilikom svoje inauguracije, nije dugoročnije trenersko rješenje Narančastih.

A poslije ovog turbulentnog proljeća i posljedica nakon nekih svojih izjava te dolaska na metu domaćih navijača ta se odluka samo potencirala. Makar nam je u nedavnom razgovoru priznao da ga ipak golica mogućnost nastavka suradnje s matičnim klubom. Ali sada je i ta mala mogućnost definitivno otklonjena. Šibenik će u novu sezonu definitivno ući s novim trenerom, a tko će to biti ostaje vrlo otvoreno pitanje.

Novi čelnici kluba su ovog proljeća obavili više razgovora s potencijalnim trenerima Narančastih, ali svi neki ozbiljniji projekti su bili u startu prekriženi usred (turbulentne) polusezone. Najvažnije je pogoditi s novim trenerom, autoritetnim, ambicioznim, odlučnim strategom koji mora složiti momčad po svom guštu, imati ideju, projekt iza kojeg će stati i tražiti maksimalnu podršku vodstva kluba. Budući da financije nisu više problem, za pretpostaviti je da će se na ljeto dosta osnažiti momčad, s igračima koji prave razliku. No, prije svega toga treba odraditi Lokomotivu u 36. kolu, a onda tek ljude sa Šubićevca koji odlučuju čeka pravi, krvavi posao slaganja momčadi za novu, kako stvari stoje, još zahtjevniju sezonu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 01:44