Marko Bulat (lijevo)

 RONALD GORSIC Cropix
NERASKIDIVA VEZA

Dinamo je za dva talenta dao 3,5 milijuna eura, a dobio - 2 gola! A sve podsjeća na najbolji transfer Modrih

Dinamo je i Ademija doveo kao slobodnog igrača, što se pokazalo najboljim transferom u klupskoj povijesti
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. studeni 2022. 14:50

U Maksimir stiže Šibenik. Prošle sezone baš je klub iz Krešimirovog grada bio šlag na pobjedničkoj torti. Dinamo je trijumfom na Šubićevcu osvojio naslov prvaka, a trener Ante Čačić zabetonirao je svoju trenersku poziciju koja je još uvijek u modi. Lijepe i duboke veze postoje između ova dva kluba, Šibenčani Arijan Ademi, Gordon Schildenfeld ili Ane Rukavina ostavili su veliki trag u maksimirskom klubu, kapetan Ademi i dalje je tu, klupska je legenda. Ali novije ‘šibenske priče‘ kad su Modri u pitanju nisu tako zgodne.

Dinamo je još na zimu 2021. godine od Šibenika kupio mlađahnog i talentiranog veznjaka Marka Bulata (21) za 2,5 milijuna eura, ali ga je do kraja sezone ostavio na Šubićevcu. Istog ljeta kupio je napadača Denija Jurića (25), za milijun eura, također ga je ostavio na posudbi, ali ga je brzo vratio kad je otišao Mario Gavranović. Dakle, Modri su za šibenske asove za hrvatske prilike ukupno platili velikih 3,5 milijuna eura. Bulat je i dalje u Dinamu, dok je Jurić na posudbi u Gorici.

image

Marko Bulat i Ante Rebić

DAMIR KRAJAC Cropix

Nitko od njih dvojice nije imao nikakvu ulogu u Dinamu, a obojica su imali i ogroman peh, ozlijedili su se. Jurić je nastradao u rujnu prošle godine na utakmici sa Slaven Belupom, stradao mu je gležanj, Bulat u ožujku ove godine na treningu, došlo je do puknuća fibule. Prošle sezone Marko, veliki talent igrao je ukupno na 22 utakmice za Modre (15 HNL, 4 Europska liga, 2 kup, 1 kvalifikacije za Ligu prvaka), ali ukupno tek 848 minuta, postigao je jedan pogodak i jednom je asistirao.

Ove sezone Marko je pak skupio tek 76 minuta na dvije utakmice HNL-a, gdje je ukupno igrao tek 5(!?) minuta, 4 minute protiv Lokomotive i jednu protiv Varaždina, tri puta je nastupio u Ligi prvaka (26 minuta, 4 protiv Salzburga, 15 protiv Milana i 7 protiv Chelsea), jedino je u kupu odradio 45 minuta (Borinci). Nije zabio u toj mizernoj minutaži niti jedan pogodak, niti jednom nije asistirao...

Dakle, od dana kad je stigao u plavi dom, Bulat je odigrao tek 932 minute, samo je jednom zabio, te jednom asistirao. Naravno, veliku ulogu u toj priči odigrala je ozljeda zbog koje je imao dužu stanku, ali i činjenica da mu po povratku Čačić nije vjerovao.

image

Martin Baturina i Deni Jurić

DAMIR KRAJAC Cropix

Deni Jurić je ove sezone u posljednje plasiranoj Gorici također bez nekog učinka, zabio je tek jedan pogodak i jednom je bio asistent... Izgubio je i mjesto u momčadi, u posljednje dvije utakmice Gorice sa Slaven Belupom i Istrom ulazio je tek kao pričuva, igrao je malo više od pola sata. Prošle sezone je Jurić za Dinamo postigao jedan pogodak i dva puta je asistirao.

Dakle, Bulat i Jurić, dečko koje je Dinamo ukupno platio 3,5 milijuna eura u plavom domu su ukupno postigli dva pogotka, svaki po - jedan. I ukupno imaju tri asistencije, Marko jednu, Deni dvije... A Jurić je na koncu završio na posudbi u Gorici. Da, definitivno, na prvi pogled djeluje da su Dinamo 3,5 milijuna bacio u vjetar. Hoće li bolje za ove dečke koji su iz Šibenika stigli u Dinamo na proljeće možda biti bolje? Hoće li se veliko ulaganje isplatiti? Juriću posudba u Gorici istječe nakon kraja ove polusezone, pitanje jest hoće li je produžiti ili će se vratiti u plavi dom. Jer s igrama koje nudio na posudbi ne izgleda kao napadač koji može pomoći Dinamu. Bulat bi ipak u drugom dijelu sezone trebao dobiti pravu priliku, on je dečko koji se nikako ne smije ugasiti u Maksimiru. Njega je ipak ponajviše uništila ozljeda.

Premda, priča ove dvojice koji su stigli iz Šibenika podsjeća nas na onu - Arijana Ademija. Nije baš identična, ali je slična. Naime, Ademi je u Dinamo stigao iz Šibenika u ljeto 2010, godine. Seniorsku karijeru započeo je u rodnom Šibeniku. Sa 16 godina, devet mjeseci i 24 dana debitirao je u HNL-u, a u iduće dvije sezone postao je nositelj igre kluba sa Šubićevca. Iako je bio još uvijek tinejdžer, zbog razine agresivnosti i odgovornosti u igri izgledao je sjajno, kao neki rutiner.

Dinamo ga je doveo kao slobodnog igrača, a to će se pokazati kao najbolji transfer u klupskoj povijesti.

Kad je stigao u plavi dom, odmah je zaigrao u prvoj momčadi, u udarnih jedanaest, to ga razlikuje od ovog šibenskog dvojca. Međutim, nakon prve sezone se ozlijedio, pa ga je Dinamo poslao na posudbu u Lokomotivu, gdje je igrao u proljeće 2012. godine. Na zimu te iste godine je vraćen i postao je - legenda Dinama, jedan od najvećih igrača moderne Dinamove povijesti, najtrofejniji klupski igrač. Poanta ove priče je jasna. Čak niti klupska legenda poput Ademija nije imala lagani put u Maksimiru.

Zato se ovaj dvojac nikako ne smije otpisati, s tim da nam u ovom trenutku Jurićeva priča kad je Dinamo u pitanju izgleda mnogo zahtjevnija.

A kad smo već kod priče o Dinamu i Šibeniku, još jedna je intrigantna. Ona se zove - Antonio Marin. Ovaj 21-godišnjak je prošle sezone bio na posudbi u Šibeniku. Bio je odličan, možemo kazati da je zapravo briljirao na Šubićevcu. Zabio je osam pogodaka i sedam puta je asistirao. Međutim, kad se vratio s posudbe u Maksimir, nestao je sa scene. Ove sezone je u HNL-u igrao tek na četiri utakmice (Istra 1961, Šibenik, Slaven Belupo i Varaždin), ukupno tek 138 minuta, dobio je šest minuta protiv Milana u Ligi prvaka, a kompletnu utakmicu odigrao je u kupu protiv Borinaca. Od sjajne prošle sezone u šibenskom dresu, do ove nikakve u plavom. Njegova sudbina u Dinamu jako je upitna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 15:28