Marko Livaja predvodi Hajduk koji je ove godine napravio najveći iskorak

 VOJKO BASIC/CROPIX
USPOREDBA S 2021.

Hajduk je ove godine napravio najveći iskorak, a jasno je i tko predvodi red najvećih podbačaja

Gledamo li stvari od početka 2022. godine, vidimo da je Hajduk prvi (34) s bodom ispred Dinama
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 11. svibanj 2022. 12:14

Dva kola prije kraja lige, stanje na tablici nam uglavnom reflektira analitička predviđanja pred početak sezone. Liga 10 je natjecanje koje je financijski definirano u najvećoj mjeri jer gotovo pa bismo mogli poretke proračuna poistovjetiti s natjecateljskim. Unutar tih klasnih razreda mogu se dogoditi pomaci suparnika, ali realno gledano tablica prvenstva vrlo je visoke razine predvidljivosti.

Gledamo li klub koji je napravio najveći iskorak, onda je to svakako Hajduk. Lani su nakon 34 kola imali čak 25 bodova manje od Dinama, 17 manje od Osijeka i bod zaostatka za Rijekom. Omjeri nam jasno ukazuju da se Hajduk vratio kao ravnopravan partner u borbi za vrh Prve HNL. Uz Splićane, dobar je iskorak učinila Lokomotiva, koja je osvojila čak 16 bodova više nego u 36 kola lani.

Red najvećih podbačaja predvodi Gorica. Ona je lani nakon 34 kola bila treća na tablici i imala je čak 18 bodova više nego sada. To je uvjerljivo najviši rezultatski minus, koji bi bio i veći da od dolaska trenera Toplaka nisu promijenili kurs i osvojili 12 bodova u 9 kola. Naravno da i pad Osijekove uspješnosti, ako stvari gledamo kroz prizmu neispunjene ambicije borbe za naslov, bode oči. No, Osijek u odnosu na lani nema veliki minus (šest bodova), nego je isti kao i Dinamov. Zanimljivo, iako je Rijeka ovo 34. kolo zaključila sa šest bodova više nego lani, ona je opet ispod Osijeka i pala je na četvrtu poziciju.

image

Marko Livaja predvodi Hajduk koji je ove godine napravio najveći iskorak

VOJKO BASIC/CROPIX

Stvar je aktualne tablice da će sigurno manje bodova u odnosu na lani ostvariti Dinamo (sada 73, moguće 79, lani 85), Osijek (65-71-77), a Rijeka je već izjednačila skor (61-67-61). Hajduk je već ostvario devet bodova viška (69-75-60), a moguće je da ima i +15. O Lokomotivi i Gorici, klubovima koji se većinom kreću kao “međuprostori” europske i borbe za ostanak, već smo kazali da su im učinci suprotni u odnosu na lani...

Donji dio tablice potvrđuje trendove jer Slaven Belupo, Šibenik i Istra 1961 više ili manje voze sličnim ritmovima. Belupo je već osvojio četiri boda više nakon 34 kola, a i bod više nego lani ukupno. Šibenik je na minus tri od lanjskog krajnjeg dometa (35), dok je Istra osvojila dva boda više nego lani u isto vrijeme i na bod je od ukupnih 29 bodova. Razlika između kluba koji ispada jest da je HD zaostao davno, dok je Varaždin lani ispao za bod u posljednjem kolu.

Gledamo li stvari od početka 2022. godine, vidimo da je Hajduk prvi (34) s bodom ispred Dinama i devet ispred Osijeka. Treća je Lokomotiva s 22 boda, a Rijeka četvrta s 21, uz zanimljivost da nema niti jedan remi, nego 7 pobjeda i 7 poraza. Slaven Belupo je šesti sa 16, a HD i Gorica slijede s 12 bodova. Najslabiji učinak imaju Istra i Šibenik s 10 bodova...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 16:05