Kadar s utakmice Dinamo - Šibenik

 GORAN MEHKEK Cropix
SAD ILI NIKAD

Hoće li se dogoditi neviđen scenarij hrvatskog nogometa? Izgube li, ispadaju iz lige i prije povijesne utakmice

Gorica ima dva boda više od Šibenika dva kola prije kraja aktualnog prvenstva
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 19. svibanj 2023. 10:10

Prije točno tri mjeseca, bio je 19. veljače, Gorica je u posljednjoj utakmici 22. kola nadigrala Hajduk na Poljudu, ali nije joj to bilo dovoljno da izbjegne poraz, već 15. u prvenstvu. Imali su Velikogoričani u tom trenutku i jednu pobjedu i šest remija, ukupno devet bodova na kontu te im je pretposljednji Šibenik, koji je dva dana ranije slavio u Koprivnici, bježao deset bodova. Sigurna zona je tada, realno, od Gorice bila udaljena 11 bodova, jer su Šibenčani bili bolji u međusobnim dvobojima i da bi se to promijenilo Gorici je u 30. kolu trebala pobjeda od minimalno tri razlike na Šubićevcu. Danas je to samo zanimljiv podatak iz davne prošlosti...

U posljednjih 13 kola Gorica je osvojila 12 bodova više od Šibenika, u njegovom domu slavila je s 4:0 i uoči pretposljednjeg HNL vikenda ove sezone stigla u dobitnu situaciju. Uoči 35. kola samo oni najfanatičniji navijači Šibenika vjeruju da će njihovi ljubimci i sljedeće sezone igrati u najvišem nogometnom rangu u Hrvatskoj. Realnost Narančastih je ipak potonuće, ali još uvijek se mogu hrabriti mantrom “ako je Gorica mogla nadoknaditi minus 10, zašto mi ne bismo minus 2?”.

Osim što Šibenik više ne drži sudbinu u svojim rukama, njegov je problem i raspored. U posljednja dva kola mora osvojiti tri boda više od Gorice, a igrajuPiu s Osijekom kod kuće i s Hajdukom u gostima, a između ta dva dvoboja sa Splićanima će odigrati i finale Hrvatskog kupa u Rijeci. Uopće nije nemoguće da Šibenik u to finale Kupa uđe kao drugoligaš. Ako u petak ne svladaju Osijek na Šubićevcu, Gorica će u subotu imati priliku zaključiti priču. Pobjeda protiv Varaždina sigurno bi joj u takvom raspletu donijela ostanak, pa čak i remi u slučaju da Osijek trijumfira u Dalmaciji.

No s obzirom na neobične rasplete u HNL-u ove sezone, nije nemoguće ni da Šibenik ovaj vikend zaključi kao veliki pobjednik. Ako svladaju Osijek, a Gorica izgubi od Varaždina, Šibenčani će u posljednje kolo ući s bodom prednosti nad posljednjom Goricom. I odjednom bi sve bilo potpuno drugačije, jer bi taj bod trebao u konačnici biti presudan. U 36. kolu Gorica ide Dinamu, a Šibenik Hajduku i u slučaju očekivanih pobjeda domaćih favorita, u niži rang bi ipak iscurila Gorica.

No dobro, daleko je još taj vikend, pred nama je 35. kolo, za Šibenčane najveći mogući petak. Pobijede li Osijek prebacit će pritisak opet u Turopolje i ostanak će još uvijek biti moguć, no ne uspiju li u tome, već polako mogu početi sa slaganjem momčadi za Prvu nogometnu ligu.

Presudni vikend

Ako Šibenik izgubi od Osijeka, Gorica bi i s bodom protiv Varaždina u subotu matematički osigurala ostanak. Ako Šibenik remizira s Osijekom, Gorica bi ostanak osigurala pobjedom nad Varaždincima.

Raspored do kraja

9. Gorica 29

Gorica - Varaždin, Dinamo - Gorica

10. Šibenik 27

Šibenik - Osijek, Hajduk - Šibenik

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:17