DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
PADA REKORD SEZONE

Invazija na Šibeniku: Stiže više od 2000 Bad Blue Boysa i navijača Dinama, ovo nije napravio ni Hajduk!

Predviđen je i dvostruko veći broj zaštitara, osoblja zaduženog za organizaciju, ugostiteljstva…
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 15. svibanj 2022. 08:08

Dan prije velike utakmice na Šubićevcu Krešimirov grad po ničemu nije odavao da će tu odigrati možda i najvažnija, odlučujuća utakmica ovogodišnjeg HNL-a, barem što se naslova prvaka tiče. Iz Zagreba su tijekom tjedna stizale najave o golemom interesu za dolazak navijača Dinama u Šibenik, navodno je preko 2000 BBB i simpatizera maksimirskog kluba najavilo pohod na Dalmaciju.

Osim domaćih i stranih turista koji šetaju gradskim ulicama i trgovima nismo zapazili navijače bilo Šibenika, bilo Dinama. Od Franka Garme, klupskog zaposlenika zaduženog za marketing doznajemo kako je do subote prijepodne prodano oko 2500 ulaznica, čemu treba pridodati i kontigent od 200 karata za Funcute koji će okupirati svoje uobičajeno mjesto na zapadnoj tribini. To bi trebalo značiti da je ostalo u prodaji još oko 1000 karata, i to zapad jer su BBB odavno dobili svoj dio od 638 karata za istok. Ogroman broj Dinamovih navijača koji tradicionalno gaje dobre odnose sa Funcutima, važnost utakmice, te veliki broj Hajdukovih pristaša u okolici grada znači i povećani sigurnosni rizik. Policija sigurno danima prati stanje na terenu, a dodatni sigurnosni čimbenik predstavljala je i kvalifikacijska utakmica za popunu 1.HMNL između klubova Šibenik 1983 (Funcuti) i MNK Torcida, koji se igrala u subotu navečer na Baldekinu.

image

Funcuti

NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

„Dana 15. svibnja 2022. godine s početkom u 19,05 sati na stadionu „Šubićevac“ u Šibeniku, održati će se prvenstvena nogometna utakmica 1. Hrvatske nogometne lige između HNK „Šibenik“ i GNK „Dinamo“ iz Zagreba koja je proglašena utakmicom visokog sigurnosnog rizika.

Temeljem članka 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima djelatnici Policijske uprave šibensko-kninske će na dan odigravanja vršiti foto i video snimanje na prostoru stadiona kao i na prilaznim pravcima stadionu. Također, prije, za vrijeme i nakon utakmice u zoni stadiona, kao i na području grada, bit će pojačana nazočnost policijskih službenika“, oglasili su se nedavno iz šibenske policije.

Realno je očekivati da će na stadionu u nedjelju biti negdje između 3000 i 3500 gledatelja što će biti najbolja posjeta Šubićevca od 2010.godine i uzvratnog dvoboja finala Kupa između Šibenika i Hajduka. Osim što će stadion biti gotovo rasprodan, te da će igrači moći igrati u lijepom ambijentu, nije beznačajno naglasiti i financijski aspekt cijele priče. U klubu su odlučili za posljednji susret sezone i dvoboj koji može odlučiti prvaka podići cijene ulaznica na 100 i 150 kuna, za pretprodaju i prodaju na dan utakmice.

Ako uzmemo za primjer da će se prodati 3000 karata to bi značilo da će se u klupsku blagajnu samo od karata sliti 300.000 kuna ili oko 40.000 eura, a punom parom radit će i štandovi sa pićem (dva na zapadnoj, i jedan predviđen na istočnoj tribini). Reklo bi se u narodu „svaka mala gura“, i nije to novac za baciti, poglavito u usporedbi s većinom drugih utakmica kada u prosjeku utakmice na Šubićevcu u ovim pandemijskim vremenima prati u prosjeku oko 600-700 gledatelja.

Dosadašnji najveći posjet ove sezone bio je protiv Hajduka u siječnju kada je na Šubićevcu bilo oko 1600 ljudi.

Ali, uz značajan prihod od svega treba istaknuti da će i troškovi organizacije jedne ovako zahtjevne utakmice biti višestruko povećani. Predviđen je dvostruko veći broj zaštitara, staffa zaduženog za organizaciju, ugostiteljstva…Očekuje se i veliki broj uzvanika, pa je iz Dinama najavljen dolazak čak 25 ljudi iz uprave kluba, tu će biti i predstavnici drugih HNL klubova, vjerojatno i HNS-a, a dolazak na Šubićevac su najavili i ranije brojni menadžeri europskih klubova.



Na pobjedu Šibenika tečaj je 11

Prema kladionicama Dinamo je apsolutni favorit za osvajanje naslova prvaka Hrvatske, ali i u sutrašnjem okršaju u Šibeniku. Koeficijent da će Dinamo biti prvak je samo 1,05, dok je na Hajduk kvota čak 15.

Vrlo slično vrijedi i za ogled na Šubićevcu u kojem bi „modri” pobjedom osigurali naslov prvaka. Koeficijent na slavlje gostiju iz Zagreba je samo 1,25, na neriješeni ishod je 5,50, a na pobjedu domaćina čak 11.


Narančasti u karanteni

Prije velikog dvoboja s Dinamom klupska uprava u dogovoru sa strukom odlučila je momčad skloniti u karantenu. Pritisak s raznih strana je proteklih dana bio golem na mnoge Šibenikove igrače, a vjerujemo i na stručni stožer. Pa, je bilo logično očekivati da će Šibenik otići negdje u izolaciju kako bi se igrači mogli isključivo fokusirati na nedjeljni susret.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. ožujak 2024 14:05