GORAN SEBELIC Cropix
PRVA HNL

Istra i Šibenik podijelili bodove na Drosini, gosti već u ranoj fazi ostali bez stožernog igrača

Šibenik je upisao i 10. remi u 14 utakmica, bio je to jedan od najmanje atraktivnih susreta ove sezone
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. listopad 2022. 17:17

ISTRA - ŠIBENIK 0:0

ISTRA: Majkić - Hujber, Galilea, Perković, Marin (od 73. Rovis) - Petrusenko, Mlinar (od 63. Žgomba), Caseres - Kadušić (od 63. Petković), Bouitam (od 82. Kopljar) - Bakrar (od 82. Travaglia)

ŠIBENIK: Rogić - Mesa, M. Matić, Rak (od 78.Burgui), Mina - Skorup (od 69. Marasović), B. Matić - Arai, Salomon (od 18. Vidović), Čop (od 69. Kreković) - Delić

PULA - stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 819. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb).


U srazu Puljana i Šibenčana, jednom od najlošijih utakmica viđenih dugo vremena unatrag, na kraju je završilo 0:0. Preciznije rečeno ništa prema ništa. Propustila je tako Istra veliku šansu da uđe u zonu komfora na tablici i u natjecateljskim izazovima. Šibenik je uzeo još jedan remi i svakako su zadovoljniji napustili travnjak pulskog stadiona...

Utakmica se na Drosini igrala nakon 49 dana i na njenim se tribinama očekivalo više od 819 gledatelja. Uz ugodno vrijeme i atmosfera je bila pozitivna. Oba su suparnika imali i podršku najzagriženijih navijača, od kojih je desetak Funcuta na jug ušlo nakon što je utakmica već počela. Demoni na Sjeveru su na početku utakmice izvjesili veliki transparent sa prepoznatljivom siluetom i imenom Zvonka Antičevića, nedavno preminulog navijača i jednog među osnivačima pulske navijačke skupine...

image
GORAN SEBELIC Cropix

Od momčadi na terenu, logično, njihovi navijači očekivali su pobjedu. Puljanima bi ona jamčila prodor u gornji dio tablice i veću bodovnu razliku u odnosu na začelje. Šibenik je imao slične ambicije, jer su susjedi Puljanima na tablici, a pogotovo zato što im već duže nedostaje pobjeda. Ono što smo vidjeli u početku ovog dvoboja svakako nije odavao energiju momčadi koje žele iznad svega tri boda. Igra je bila uglavnom nadmudrivanje između dva kaznena prostora, u kojem je domaćin načelno imao nešto više inicijative, a gosti su se trudili učiniti nešto iz protunapada.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Istra svakako nije bila u formi kakvim je pamte navijači na Drosini. Bez Ercega u napadu je zaigrao Bakrar, a Garcia je na desnoj strani vratio tandem Hujber-Kadušić. Ostalo je bilo po očekivanju, osim manjka uspješnosti kombinatorike, koja je prepoznatljivost igre Zeleno Žutih. Uz to zbilja je čudno da Istrini igrači, kada dođu na ivicu kaznenog prostora, u više navrata umjesto šuta traže neke čudne završne pasove. Šibenik je pak potvrdio da je defenzivno čvrst u bloku, ali tu uspješnost plaća određenim manjkovima u ofenzivnom djelu. Iz siromašnog prvog dijela pamtit ćemo samo dvije prilike Mlinara, koji je u dvije istovrsne akcije (23‘ i 30‘), prvo sa lijevog a potom sa desnog boka, došao poziciju šuta unutar kaznenog prostora. U oba slučaja pucao je za malo iznad gola. Osim rane ozljede Salomona (18‘) teško je nešto značajnije pronaći zanimljivog za kroniku prvog dijela...

image
GORAN SEBELIC Cropix

U nastavku su se stvari tako događale kako bismo mogli samo prepisati "kroniku" iz prvog dijela. Šibenik se bez nekih stresova organizirano (o)branilo, a Istra je sa puno stresa dočekala posljednji sučevi zvižduk. Naime, Zeleno Žuti su bili potpuno bezidejni, jalovi u završnoj trećini terena, a stalno su bili opterećeni mogućim kontrama Šibenčana. Na njihovu sreću ovaj Šibenik u napadu djeluje zbilja jalov, iako je u njihovim redovima i dalje česti krvnik Istre Ivan Delić. No, njegova indisponiranost pokazuje još jednom kako niti jedan pojedinac nije toliko moćan ako momčad kolektivno ne doprinosi (i) ofenzivnoj igri.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Istra je baš jako pala nakon reprezentativne pauze. Dok je u Varaždinu uzela bod, pa u Osijeku pala nakon dobrog prvog a očajnog drugog poluvremena, danas se ta opća indisponiranost manifestirala tijekom svih 90 minuta. Simbol te nemoći je Facundo Caseres, koji je od ključnog igrača i ideologa Istrine kombinatorike trenutno nalik igraču koji jedva stoji na nogama. I nije jedini. Izmjene koje je Garcia napravio već od 63. minute nisu proizvele nikakav efekt. Štoviše, domaći su djelovali još više zbunjeni. Ovo je vjerojatno i najslabija igra u eri Garcia i Urugvajac će nešto morati promijeniti da bi promijenio i negativni trend momčadi...



Na presici je, naravno, zadovoljniji bio Mario Cvitanović, koji je analitički detaljno iznio svoje viđenje utakmice.

- Prvo bih čestitao mojoj momčadi na borbenosti, htijenju i pozitivnom rezultatu. Prema viđenom u ovoj utakmici mislim da je neriješen ishod realan omjer. Uspjeli smo ukrotiti Istrinu igru, limitirati tečnost njene kombinatorike, a nakon što smo u prvih 15-20 minuta imali određenih problema s time. Tada smo se malo presložili i to je bilo bolje. Bili smo stabilni u defenzivnoj igri, ali prema naprijed nedostajalo je energije, preciznosti, igre jedan na jedan. Tu trebamo tražiti rješenja i raditi na poboljšanju, odnosno da budemo opasniji. Ovo je treća utakmica zaredom da moramo mijenjati igrače zbog ozljede, danas čak dvojicu.

Gonzalo Garcia bio je očito deprimiran svime što se dogodilo na Drosini.

- Ovo je bila naša vrlo loša predstava. I jako mi je žao zbog toga. Vratili smo se nakon dugo vremena na Drosinu i baš sam tužan što smo se ovakvima pokazali pred našim navijačima. U prvom dijelu imali smo kontrolu igre, ali bili smo odveć nekonkretni, nedostajalo je kvalitete pasa i rješenja u završnoj trećini. Vjerojatno su tome doprinjeli i gosti, koji su igrali vrlo čvrsto u defenzivnom bloku i spriječili bilo kakvu kreativnost naših igrača. Kasnili smo u duelu, tajmingu pasa, na centaršutove, puno toga nije bilo dobro da bismo napravili bolji rezultat. Naša momčad mora biti na 100 % da bi dala najbolje od sebe i bila kompetitivna. Pristup? Ne mogu reći da nisu htjeli i trudili se, ali ovo je sigurno naša najslabija partija ove sezone i morat ćemo dobro analizirati uzroke toga. (rm)


PRIJENOS UŽIVO:

90+3‘ Gotov je susret na Aldo Drosini. Bez većih šansi sa obje strane, dojam je da je podjela bodova najpošteniji epilog današnje utakmice.

90‘ Ako u sudačkoj nadoknadi ne padne gol, ovo će biti ukupno deseti neriješeni susret ova dva sastava. Sudac Čuljak produžiti će utakmicu tri minute.

83‘ Skoro šok za navijače na Aldo Drosini, puca Delić, ali ipak pored vrata Istre.

82‘ Posljednje izmjene u redovima Istre, nastup će upisati Travaglija i Kopljar, dok će iz igre Bakrar i Boultam.

81‘ Drugi žuti karton na utakmici, prvi u redovima Istre, zaslužio ga je Galilea.

78‘ Kapetan Šibenika, Niko Rak, ostao je ležati na terenu bez ikakvog kontakta prije toga. Novi problemi za Marija Cvitanovića, drugi put danas mijenja zbog ozljede. Umjesto Raka u igru će Burgui.

73‘ Nova promjena kod domaćina. Sa travnjaka će Luka Marin, dok će u igru Mihael Rovis.

70‘ Prvi udarac Šibenika na utakmici. Ipak, daleko od vrata Istre puca Ivan Delić.

69‘ Dvostruka promjena i u redovima gosta. Duje Čop će napusitit igru, ulazi Kreković. Završio je utakmicu i Dino Skorup, umjesto koga će ući Sacha Marasović.

63‘ Dvostruka izmjena u redovima Istre. Izaći će Mlinar, kojega će zamijeniti Žgomba. Igru će napustiti i Kadušić, umjesto koga će u igru rođeni Šibenčanin, Vinko Petković

61‘ Ušli smo u posljednju trećinu susreta, nijedan sastav nema inicijativu na svojoj strani. Posjed je na strani Istre, ali bez većih opasnosti za goste.

59‘ Prva šansa Šibenika u drugom dijelu. Ipak, Čop je zakasnio na ubačaj i bez većih problema loptu hvata vratar Majkić.

55‘ Odlična lopta Caceresa nalazi Bouitama koji ubacuje u kazneni prostor Šibenika, od svega ipak samo korner za domaćina.

53‘ Nijedna momčad ne uspjeva opasnije prići trećini protnivnika i utakmica je isprekidana duelima na sredini terena.

46‘ - Vraćamo se na Aldo Drosinu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nogometaši Istre dominirali su prvim poluvremenom. Dvije je velike prigode imao Frano Mlinar, jednom je opasno šutirao Boultam, dok je kod Šibenika mirnoćom plijenio vratar Lovre Rogić. Šibenik je bio prisiljen na promjenu već u 18. minuti jer se ozlijedio austrijski internacionalac Patrik Salomon. Ipak, značajnih i većih šansi nije bilo te se na predah otišlo s ‘nulom‘ na semaforu.

45‘ - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

43‘ - Nova prilika Istre! Nizozemski veznjak Reda Boultam sjajno opalio izvana i gađao bliži donji kut, a Rogić se istaknuo izvrsnom intervencijom.

34‘ - David Mina udara po nogama Kadušića uz samu aut-liniju, sudac Čuljak ekspresno mu pokazuje žuti karton.

33‘ - Došlo je do sudara glavama Bernarda Matića i Mlinara, morat će izaći veznjak Istre da mu saniraju ozljedu.

31‘ - I opet Mlinar... Ovog puta imao je čuvara na sebi, no svejedno je dobro šutirao i ispružio Rogića na golu, prohujalo je to tik uz vratnicu.

23‘ - Šansa Istre! Bakrar je pronašao Mlinara u šesnaestercu, a veznjak Zeleno-žutih potpuno sam i neometan s desetak metara gađa preko gola...

18‘ - Tako je, ne može Salomon nastaviti, ulazi Ivica Vidović.

17‘ - Problemi za Šibenik! Ozlijedio se Patrik Salomon, čini se da će morati mijenjati trener Mario Cvitanović već u ranoj fazi susreta.

10‘ - Nogometaši Istre bolji su u startu, ‘sakrili‘ su loptu Šibenčanima i preuzeli inicijativu na travnjaku.

3‘ - Bouitam pokušava glavom, ali nema tu prave opasnosti po gol Šibenika.

1‘ - Počela je utakmica u Puli. Glavni je sudac Ante Čuljak iz Zagreba.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:58