VLADO KOS Cropix
RAZJASNILI NEJASNOĆE

Iz Saveza poručili kako nema zavjere protiv Istre, a otkrili su nam i zašto Šibenik nikako ne može u Europu

Hrvatski nogometni savez zamolili smo da odgovori na aktualna pitanja u hrvatskom nogometu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. ožujak 2023. 11:12

Zadnjih dana nogometnim kuloarima vrti se upit hoće li Šibenik, osvoji li Hrvatski kup, a u ovom je trenutku u polufinalu borbe za Sunce, moći nastupiti u drugom kvalifikacijskom kolu za ulazak u Konferencijsku ligu? Šibenčani, naime, uopće nisu zatražili licenciju za europske utakmice. Pa iako je prostrujala informacija da se ta europska licencija može i naknadno zatražiti, to u slučaju Šibenika ipak - nije točno!

Naime, doznali smo u Hrvatskom nogometnom savezu da ukoliko neki klub ostvari rezultatski uspjeh i plasman u europsko natjecanje, a nije se prijavio za to natjecanje, može se naknadno prijaviti u izvanrednom postupku. Međutim, taj se dio UEFA-inih propozicija odnosi samo na klubove koji igraju u nižem rangu od najvišeg, te na klubove koji uopće nisu predmet licenciranja. A budući da Šibenik igra u najvišem rangu natjecanja, na njega se ne primjenjuje taj dio propozicija UEFA. Stoga možebitno osvajanje Rabuzinova Sunca (a bila bi to "majka svih senzacija" jer klub sa Šubićevca u polufinalu igra s Dinamom) ne bi Šibenčanima donijelo i plasman u Europu. U tom bi slučaju sudionik kvalifikacija za Konferencijsku ligu postao klub po redoslijedu u ligaškom natjecanju.

Jasno, iako su male šanse da će Šibenik osvojiti Kup, ipak je trebalo razjasniti i tu nejasnoću...

Nejasnoću je mnogima predstavljala i činjenica da su u sedam odigranih kola drugoga dijela prvenstva nogometaši Istre 1961 u čak pet navrata igrali petkom. Triput doma (Slaven Belupo, Varaždin i Rijeka), dvaput u gostima (Dinamo, Šibenik), samo su izvan petka ugostili Hajduk (nedjelja) i Osijek (subota). A ovoga će petka opet igrati, gostuju Puljani u Velikoj Gorici...

Istra je, nezadovoljna takvim rasporedom, najavila prosvjed HNS-u. No, je li se uistinu netko urotio protiv Puljana i pretvorio ih u "dežurnog petka" ili je ipak riječ o nečem drugom, o rasporedu na sastavljanje kojeg utječu brojne okolnosti. IZ HNS-a smo doznali da praktički samo Dinamo i Hajduk, zbog vlasnika TV-prava, koji itekako utječe na sastavljanje rasporeda, imaju tu povlasticu da što manje utakmica igraju petkom. No, i Dinamo je nedavno, baš protiv Istre u Zagrebu, igrao u petak...

Uglavnom, problem Puljana je što su petkom igrali doma tri utakmice, a ljutnju je iniciralo domaćinstvo Rijeci. Jer, da se igralo u subotu ili u nedjelju, poručuju iz Istre, na stadionu bi svakako bilo više gledatelja, budući da je regionalni "Derbi della Učka" još kako intrigantan. A ta se utakmica, objašnjavaju u Savezu, igrala u petak samo zato jer su svi ostali klubovi tijekom toga tjedna odrađivali svoje obveze u Kupu (utorak i srijeda) i logično je bilo da nisu igrali u petak, nego u subotu i u nedjelju.

Uostalom, pogled na raspored govori kako je Istra jesenas samo dvije utakmice odigrala petkom kao domaćin! I prema trenutačnim informacijama, do kraja sezone više ni jednom neće biti domaćin petkom, ne promijeni li se, dakako, nešto u hodu, odnosno, ako vlasnik TV-prava ne postavi neke nove zahtjeve. Uglavnom, kažu u Savezu, nema nikakve zavjere ni protiv koga i svi klubovi (osim Dinama i Hajduka, kao što smo to i već i naveli) otprilike igraju identičan broj utakmica petkom, kod kuće i u gostima.

ONI SU ZATRAŽILI UEFA LICENCU ZA 2023./2024.

Dinamo

Gorica

Hajduk

Istra 1961

Lokomotiva

Osijek

Rijeka

Rudeš

S. Belupo

Varaždin

Rok je bio 31. siječnja

Do roka 31. siječnja 2023. svi zainteresirani klubovi trebali su HNS-u, odnosno, Odjelu za licenciranje klubova dostaviti Molbu za licencu za natjecateljsku 2023./24. godinu, zajedno s propisanom dokumentacijom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:20