Dario Šimić na Šubićevcu

 NIKSA STIPANICEV Cropix
VELIKI NESPORAZUM

Kako je jedna izjava Darija Šimića uzburkala odnose u Dinamovoj svlačionici: Je li ovo uzrok neočekivanog poraza?

Šimić je tek došao u klub pa su riječi koje je izgovorio očito dobrim dijelom krivo protumačene.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. ožujak 2023. 07:20

Poraz u Šibeniku malo je koga u Maksimiru posebno uznemirio. Momčad je odavno osigurala - premda još ne i matematički - naslov prvaka i nije realno očekivati da baš u svaku utakmicu ulazi u najvećoj brzini. A Šibenik je s druge strane "letio" nakon što mu se Gorica približila na samo četiri boda. Pa kad s jedne strane imaš 11 "gladnih koji se bore za preživljavanje", a s druge 11 "rutinera", svaki je rezultat moguć, koliko god velika bila razlika u klasi igrača i kvaliteti igre. Stoga nema smisla analizirati Dinamo kroz tezu o krizi igre ili rezultata zato što nije dobio dvije utakmice (Osijek 1:1, Šibenik 0:2) u nizu. Krize igre i rezultata jednostavno nema. Protiv Osijeka se Dinamo napromašivao, na Šubićevcu je imao loš dan...

Ante Čačić mirno je u Šibeniku konstatirao da je Dinamo utakmicu izgubio zasluženo, jer nije igrao dobro. Usput je provukao zanimljivu rečenicu o tome kako se "puno toga povlačilo po medijima i možda se to odrazilo na nekoliko naših igrača".

Na što je eventualno ciljao Čačić?

image

Vlatka Peras i Dario Šimić na Šubićevcu

NIKSA STIPANICEV Cropix

Dario Šimić prije nekoliko je dana postao član Uprave Dinama. Još uvijek nije definirano s kakvim ovlastima, ali javnost podrazumijeva da će nogometna pitanje u klubu biti njegov primarni zadatak. Napokon, Dinamo ga je još u studenom želio dovesti kao sportskog direktora. Kako god, Šimić je u svom prvom javnom istupu poručio kako je "smanjenje budžeta nešto s čim Dinamo mora ozbiljno računati". Što je odmah uzburkalo odnose u svlačionici. Kad se priča o smanjenju budžeta u pravilu su ugovori igrača prvi na meniju...

Ante Čačić kao sportski direktor već neko vrijeme pregovara s četiri stožerna igrača koji na ljeto ulaze u posljednju sezonu ugovora. To su Dominik Livaković (28), Bruno Petković (28), Josip Mišić (28) i Stefan Ristovski (31). Četiri iskusna igrača u ozbiljnim godinama, četiri stupa svlačionice i Dinamovih ambicija. Naravno da se Dinamo ne želi dovesti u situaciju da bilo koji od njih uđe u sljedeću sezonu bez ugovora, jer bi to značilo da već u siječnju može potpisati za koga god poželi. I to bez odštete.

Dinamovi su fenomenalni rezultati proteklih godina bili sazidani na krilima karakternih igrača koji su postavljali standarde ponašanja u svlačionici i na terenu u svim kritičnijim situacijama. Spomenuta četvorica igrača, uz neupitno vodstvo kapetana Ademija, bili su nositelji takvog pristupa. I stoga je logično da ih je zatekla informacija o "smanjenim" ugovorima koja je do njih došla putem medija. A ne kroz izravne razgovore, što bi bilo logičnije. Pa su u subotu na Šubićevu odigrali slabije uz neuobičajenu dozu nervoze iskazanu i kroz zarađenih pet žutih kartona.

Međutim, po onome što smo sinoć doznali, riječ je o klasičnom - nesporazumu. Dario Šimić tek je došao u klub pa su riječi koje je izgovorio bez dubinskog objašnjenja očito dobrim dijelom krivo protumačene. Šimić je u subotu sjedeći u društvu sebi bliskih ljudi kazao da u njegovoj viziji smanjenja Dinamovog budžeta nikako nije plan smanjiti plaće igračima, posebno ne onima od vitalne važnosti za klub. Dapače, četvorici "senatora" u planu je podići plaće kako bi potpisali nove ugovore i kroz svoje igračke kvalitetu i dokazani karakter predvodili Modre i na ljeto.

"Već smo ostali bez Oršića i Ademija, ne možemo si dozvoliti da izgubimo još neke stožerne igrače." To su bile Šimićeve riječi izgovorene u spomenutom društvu.

image

Dario Šimić na Šubićevcu

NIKSA STIPANICEV Cropix

Dinamo je u zadnjih nekoliko dana živio jako burno, te je dobio tri nova člana Uprave. Tako je samo predsjednica Uprave Vlatka Peras ona koja drži kontinuitet, svi drugi su nova lica u klubu. I jasno je da će trebati proći neko vrijeme kako bi se sinkronizirali, posložili u vođenju kluba, a onda to i na pravi način iskomunicirali prema javnosti, ali i svima drugima u klubu.

Poraz u Šibeniku neće ostaviti nikakve posljedice, može biti tek još jedan dokaz igračima u ligi nema suparnika koji ih ne može pobijediti ako na teren ne izađu na pravi način. U Šibeniku to u prvih 45 minuta nije bilo slučaj.

Zato smo drugih 45 minuta pratili s dodatnom pozornošću. Ante Čačić inače je na glasu kao trener koji voli provoditi provjerene taktičke formacije zaobilazeći eksperimente. Na Šubićevcu se odlučio za jedan kakvog ne pamtimo na HNL terenima. U poluvremenu je na teren poslao momčad u sustavu 3-5-2 sa samo jednim stoperom (Theophile) i dva beka (Ristovski i Ljubičić) u zadnjoj liniji. Inovativno za naše terene, čak i dosta hrabro, bez obzira na to što je s druge strane bio Šibenik. Može Čačić i u 70. godini pokazati kako prati europske trendove i kako ih je u stanju primijeniti u praksi.

I treba reći da je Dinamo u nastavku izgledao bitno bolje. Šibenik praktički nije prošao centar, a Dinamo je lakoćom dolazio do posljednje trećine terena. Nisu Modri doduše napravili puno šansi za golove, ali kad nitko iz ofenzivnog kvinteta - Petković, Drmić, Špikić, Bočka i Baturina - nema dobar dan onda je teško probiti "bedem" koji su pred svojim vratima sinoć sazidali igrači Šibenika...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 14:59