NIKSA STIPANICEV Cropix
NIJE BAŠ POŠTENO

Kakva poruka ikone Hajduka: ‘Šibenčanima danas dajem jedan posto šanse, i to ne za pobjedu!‘

Kada su se 2010. u finalu Kupa sastali Hajduk i Šibenik, bila je to pjesma dalmatinskog nogometa
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 24. svibanj 2023. 10:41

Ono kada su se 2010. godine u finalu Kupa Hrvatske sastali Hajduk i Šibenik, bila je to pjesma dalmatinskog nogometa, a ovo danas može se ocijeniti jedino kao zanimljivi dvoboj dva stožerna nogometna kluba iz Dalmacije, na kojem je s jedne strane pala sjena šibenske druge lige, a s druge strane da je na snazi osjećaj spašavanja ugleda splitskog velikana.

To kako je i onda, prije trinaest godina, djelovao i igrao Šibenik bila je senzacija, dok se i tada, kao i danas Hajduk vadio osvajanjem Kupa. Kad je riječ o stanju splitskih "bijelih", oni od 2005. barem neko zadovoljstvo traže i nalaze u osvajanju Kupa, dok je situacija kod šibenskih "narančastih" doslovno pogrebna. Dakle, Hajduk otad pluta od drugog do petog mjesta, s propuštenom prilikom ove i prošle sezone da ugrozi Dinamo, dok je Šibenik poslije nezaboravne sezone (4. mjesto, finale Kupa, nastup u Europi) posustajao, pao u Drugu ligu, vratio se u elitu i sada opet propao…

Carevićev "zahtjev"

Hajduk je osvojio sedam kupova, "bijeli" su triput uzastopno u finalima svladavali Dinamo, zatim drugoligaša Uljanika, pa Šibenik, Lokomotivu i prošle sezone Rijeku. U doba nadmetanja s "modrima" (od 1993. do 2000.) splitski klub dokazivao je svoju snagu, onda je došlo razdoblje od četiri pobjede Dinama i jednom Rijeke, pa su "bijeli" dobivali prilike ipak pod sretnim okolnostima: protiv drugoligaša Uljanika, zatim Šibenika u dvije utakmice, onda u jednom dvoboju, ali finalu u Splitu protiv Rijeke.

image

Odlazak naviača Hajduka Bilim vlakom u Rijeku

JOSKO SUPIC Cropix

Navijači Hajduka su temperamentno, kako to oni znaju, proslavili osvajanje Kupa prošle godine, zajedno sa svojim ljubimcima, a Mario Carević tu pobjedu komentirao je zahtjevom:

- Hajduk je protiv Rijeke pokazao mentalnu snagu, gubili su 0:1, onda su okrenuli rezultat u svoju korist, na 3:1. Svaka čast, ali sada u sljedećoj sezoni zadatak "bijelih" je pohod na naslov prvaka.

Goran Tomić, trener Rijeke, čestitao je Hajduku, ali se zapitao:

- Tko zna kako bi ovo završilo da smo ostali 11 na 11…

Naime, u 41. minuti, pri rezultatu 2-1 za Hajduk, isključen je Smolčić, i to je uvelike pomoglo "bijelima", ne samo da održe vodstvo, već da ga i povećaju drugim golom Darija Melnjaka.

Inače, Carević, koji se u posljednje vrijeme pojavljuje kao televizijski sukomentator, s Hajdukom je osvojio Kup 2003., protiv Uljanika:

- Tada su se igrale dvije finalne utakmice, i ni u kojem slučaju nije se moglo dogoditi da kiksamo. Sada je na programu jedna utakmica, i bez obzira na to što baš sve ide u korist Hajduka, "bijeli" moraju biti oprezni. Na strani Šibenika je nevjerojatna, pa i prevrtljiva ćud nogometa, koja se povremeno iskazuje baš na za Kupu.

Sljedeći uspjeh Hajduka bio je protiv Šibenika, i to u dvije finale utakmice, što je, prema mnogim mišljenjima, bila logična prednost Splićana. I doista, Hajduk je te 2010. slavio najprije na Poljudu s 2-1, onda na Šubićevcu s 2-0. Međutim, Branko Karačić, ondašnji trener Šibenika, nikako se ne slaže s tom pretpostavkom:

- Taj trofej ne mogu prežaliti. Ni onda, a niti do danas nisam smogao snage pogledati snimke te druge utakmice. U Splitu smo primili drugi gol u 88. minuti, zadržali smo izglede za uzvrat. U to doba nije bilo VAR-a, pomoćni sudac je u 78. minuti signalizirao zaleđe Ermina Zeca, izjednačujući gol nije priznat. Kasnije se vidjelo, ofsajda apsolutno nije bilo…

Priča o neboderu i 100 eura

Šibenik je tada protiv Hajduka bio spreman za povijesni trijumf.

- Hajduk je kao domaćin imao podršku petnaestak tisuća svojih navijača, u Šibeniku je stadion bio rekordno ispunjen (5500), a mjesto na balkonu obližnjeg nebodera plaćalo se sto eura.

Karačić danas tipuje na Hajduk, bez zadrške:

- Nikako mi nije jasno kako je Šibenik ispao iz 1. HNL-a. Tu su svi zakazali, najviše rukovodstvo kluba. Mnogo je tu bilo grešaka, primjerice, to kako je grad mogao Kolumbijcima prodati klub, pa su se mijenjali vlasnici… Šteta je velika, toliko mi je žao. Ovaj Šibenik nije problem za Hajduk.

Kad je riječ o značaju dalmatinskih klubova, treba podsjetiti da je u početku, kad su se počela odigravati prvenstva Hrvatske, ova regija, uz Hajduk, uobičajeno uz Šibenik, davala prvoligaše Zadar i Dubrovnik, jednom i Neretvu, onda niz godina Split, koji je igrao finale Kupa protiv Dinama. Jedna utakmica, u Zagrebu: 0:0 i poslije produžetaka, "modri" su osvojili pehar nakon penala...

image

Miso Krstičević i Jean Kouassi

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Krstičević: Šibenčanima dajem jedan posto šanse. Za - produžetke

Mišo Krstičević, trener Hajduka u sezoni 2012/13. kaže:

- Nije baš pošteno i korektno u odnosu na bit nogometa, a to je neizvjesnost, da Šibenčanima dajem jedan posto šanse i to ne za pobjedu nego da se domognu produžetaka. Inače, ne mogu prežaliti način na koji sam smijenjen uoči finalne utakmice protiv Lokomotive 2013. Doveo sam Hajduka do finala, poslije pobjede u Koprivnici… Bilo je tu nekih mojih neslaganja s radom sportskog direktora Krešića, pa ga je predsjednik odlučio smijeniti, ali je i meni dao otkaz.

Tako je Igor Tudor naslijedio Krstičevića i u finale u dvije utakmice Hajduk je bio bolji od Lokomotive (2-1, 3-3). Poslije splitske pobjede Tudor je priznao:

- Odigrali smo izvanrednu utakmicu, na način kako su igrači navikli, bez nekih mojih noviteta - kazao je danas trener Marseillea.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 12:13