Filip Krovinović

 VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
‘NAIVNI FAIR-PLAY‘

‘Krovinoviću, svaka ti čast, pričekaj da te drugi put udari jače!; Za Hajduk u subotu nema iznenađenja...‘

Dvojac koji je karijeru gradio u Hajduku i u Šibeniku najavljuje subotnji međusobni dvoboj ova dva kluba
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. travanj 2022. 22:15

Hajduk u subotu dočekuje Šibenik, koji mu je već uzeo tri boda u ovoj sezoni i Bijeli su pred imperativom pobjede. Splićani su dobili dvije zadnje domaće utakmice protiv rivala iz susjedstva, no u listopadu 2020. godine gost je slavio 1:0. Procjene su na strani momčadi Valdasa Dambrauskasa jer ekipa sa Šubićevca je od smjene trenera Marka Kartela i pobjede nad Istrom 1961 izgubila sve četiri utakmice. Da će Hajduk slaviti uvjereni su i nekadašnji igrači oba kluba - Nikica Cukrov, koji je na sceni bio u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, kao i Boris Pandža, još do prošle godine stoper Šibenika.

- Hajduk je apsolutni favorit, Šibenik je izgubio četvoricu-petoricu igrača iz prvog dijela, trenutačno je u stvaranju nove ekipe, procjenjuju koji im igrači iz postojećeg kadra mogu ostati za sljedeću sezonu, a što treba poboljšati - kazao nam je Cukrov, te istaknuo:

- Hajduk u Osijeku nije nastupio hajdučki. Hajduk je napadač, mora pokazati žestinu, a oni nisu imali dovoljnu stopu agresije i krvi da krenu odlučnije prema naprijed. Ne znam je li to stvar dogovorene taktike da se čekaju kontra i polukontra. Iako teoretski naslov prvaka nije izgubljen, vrlo je teško vjerovati da ga mogu osvojiti. Pobjeda nad Šibenikom ne bi im smjela biti dvojbena jer samo jedan igrač vrijedi više nego cijela momčad Šibenika, što se tiče mjesečne plaće. No, ako smo objektivni, Hajdukovi izgledi za titulu su mali. Dovoljno je pogledati tablicu i činjenicu da ne dobivaju derbije.

Zašto je tako?

- Nešto u psihološkoj pripremi nije u redu ili su možda takvi igrači da nisu za velike i odlučujuće utakmice.

Bijeli nemaju igru, je li to zato što su u grču ili trener i njegov stožer nisu našli pravi model kako biti napadački opasniji?

- Osim Krovinovića, Splićani nemaju pravog veznog igrača. Zato nisu u svakoj utakmici dovoljno kvalitetni prema naprijed. Ako stave Marka Livaju u vezni red kao pakera, nema ga u napadu, a bude li u špici, onda do njega ne dođe dovoljno pravih lopti. Hajduk golemu većinu pogodaka postiže tako da Livaja bude asistent ili strijelac. Budi se i Sahiti, koji je opasan, ali samo okomito, nije dodavač. Treba mu iskustva, ima izvanrednu kvalitetu, ide izravno jedan na jedan, međutim, još je mlad.

Nikola Kalinić je doveden kao veliko pojačanje, ali to nije profunkcioniralo kako bi trebalo. Je li do Kalinića ili do trenera, koji nije našao pravu igru za njega?

- Znamo vrijednosti Kalinića, iako je točno da u Veroni nije bio standardan. Ipak, ne možemo uspoređivati talijansku ligu i HNL. Kad su ga doveli, trebali su ga uklopiti da radi ono što najbolje zna. Pitanje je može li se s trenerske strane napraviti bolji posao, ima li Hajduk te vezne i bočne igrače koji će ga hraniti loptama? To je složena situacija.

Cukrova smo pitali i kako je doživio potez Krovinovića, koji je sam sugerirao sucu Franu Joviću da na njemu nije bio jedanaesterac u Osijeku, nakon čega je arbitar pogledao snimku i promijenio odluku. Krovinović je prvi favorit za trofej fair-play SN-a…

- Ljudski gledajući, to je bio fair-play potez, ali natjecateljski malo je naivno postupio. Dobro, ocijenio je da nije bio dovoljno jak duel, on je to znao, za razliku od onih koji to procjenjuju na temelju snimke na televiziji. To nitko ne može znati osim samog sudionika jer nekad je dovoljno malo da izgubiš balans. Dakle, korektno, ali naivno. Pamtim da je Talijan Paolo di Canio igrajući za West Ham protiv Evertona 2000. godine pred nebranjenom mrežom, budući da se golman ozlijedio, uzeo loptu u ruke i nije htio dati pogodak.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Di Canio je postao ikona fair-playa iako je bio poznat kao “zločesti dečko”. Krovinović je i inače “dobar dečko”. No, vidimo ankete da većina to podržava, ističu kako je poštenje iznad svega.

- Točno je da je poštenje najvažnije, ali što ćemo reći za Diega Maradonu koji je zabio rukom Englezima, pa su ga slavili. To je postala “božja ruka”. Koliko je “penala” svirano koji nisu bili, kad su se igrači bacali, pa nitko te koji su folirali nije napadao. Da je Krovinović šutio, nitko mu ništa ne bi napravio. Kontakt je očigledno postojao, a ako si ti, momak, izabrao reći da te nije dovoljno jako udario, svaka ti čast, pričekaj da te drugi put udari jače.

Šibenik se traži…

- Igrači moraju shvatiti da trebaju davati puno više, bez obzira na to što su osigurali ostanak. Moraju se posložiti u glavama, te pokazati borbenost i veću razinu kolektivne igre. Ne može se uspjeti bez duela.

Je li Šibenik na pravom putu, krivom putu ili još ne možete ocijeniti?

- Šibenik je na pravom putu. To kažem po saznanjima koja imam jer ljudi koji ga vode su me angažirali da budem skaut u klubu. Po onome koliko su novca već dosad uložili i kakve imaju planove, to će biti dobro. Glavni cilj im je oformiti superkvalitetan omladinski pogon, urediti pomoćne terene u Crnici i Lozovcu, dakle, podignuti infrastrukturu na puno viši nivou. Imaju dobre namjere, imaju novca, nisu kao oni prije koji su ostali dužni. Vidjet ćemo u ljetnom prijelaznom roku kako će reagirati, vjerujem u budućnost Šibenika - konstatirao je Šibenčanin Cukrov.

Boris Pandža također je uvjeren da dvojbi o tome tko će uzeti bodove neće biti.

- S obzirom u kakvom je stanju Šibenik u zadnje vrijeme, ne vjerujem u iznenađenje, iako niti igra Hajduka nije na nivou na kojem je bila prije. Opet, imaju puno više individualne kvalitete, dok je situacija u Šibeniku turbulentna. Nemaju velike šanse za Poljudu.

Hajduk ima problema sa zabijanjem golova, pogotovo u jačim utakmicama.

- Očekivao sam više od Hajduka, pogotovo u napadačkom dijelu. No, nedostaje kretnje, posebice bez lopte i traženja dubine, Fali okomitosti. Hajdukova napadačka izvedba je prestatična. Igra se u mjestu, nema kreativnosti. Igrači pojedinačno imaju kvalitetu, pogotovo ', međutim nisam siguran da je igra dobro posložena - rekao je Pandža.

ZADNJE TRI U SPLITU

SEZONA 2020. - 2021.

8. kolo prvenstva

Hajduk - Šibenik 0:1

SEZONA 2020. - 2021.

26. kolo prvenstva

Hajduk - Šibenik 1:0

SEZONA 2021. - 2022.

3. kolo prvenstva

Hajduk - Šibenik 1:0

Lovrencsics odradio kaznu žutih kartona

Hajduk i Šibenik triput su igrali ove sezone. Splićani su upisali gostujući poraz 0:2 na Šubićevcu, pobjedu na Poljudu od 1:0, a slavili su i u posljednjem međusobnom susretu igranom u Šibeniku s 3:1. Inače, Hajduk će u odnosu na utakmicu s Osijekom biti jači za Gerga Lovrencsicsa, na kojeg trener Valdas Dambrauskas opet računa nakon što je odradio suspenziju od tri žuta kartona. (ha)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 22:05