GORAN SEBELIC Cropix
USUSRET ŠIBENIKU

Leko najavio službeni debi na klupi Hajduka pa otkrio: ‘Koga bih vratio od bivših igrača? Tudora, Perišića...‘

‘Pokušat ćemo igrati naš nogomet od prve do zadnje minute i nadam se da ćemo biti dovoljno dobri da pobijedimo‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. siječanj 2023. 10:43

Novo poglavlje u hajdučkoj karijeri u nedjelju otvara Ivan Leko. Nakon 17 godina vraća se na Poljud, ali u ulozi trenera. Kakav je osjećaj prvi put izaći na Poljud kao trener?

- Fokus je na treningu, na pripremi ekipe, ne razmišljam osobno. Nema prevelikih emocija, jer fokus i energija trenera treba biti na terenu. Da budemo mirni, da znamo što igramo – kazao je Leko.

Je li momčad iz zadnjeg pripremnog dvoboja i startna postava za Šibenik?

- Nastojimo kroz svaki trening, kroz svaki razgovor napraviti grupu od 16-17 igrača koji konkuriraju za utakmice. Ne skrivamo previše, svaki je trening u funkciji utakmice. Vjerujemo da naš nogomet treba biti dobar, bolji od protivnika da bi pobjeđivali.

Je li stanje u Dinamu dodatni motiv za Hajduka, jer bez obzira na sve, jasno je da će posljednji događaji uzdrmati svlačionicu ?

- Ne razmišljam o tome, svaki klub ima svojih dobrih i loših stvari. Imamo mi puno naših dobrih detalja, jer mi možemo samo utjecati da budemo spremni i dobri. Da odgovorimo na izazove, a kakvi će biti drugi, to su samo kalkulacije i gubljenje vremena.

Imate li traženih i spremnih 15-16 igrača ? Imate li plan B ako igra ne krenu kako treba?

- Imamo. Zadovoljan sam sa odgovorom igrača na naše zahtjeve, vidim da jedva čekaju sljedeći trening. Možda sam pretjerao sa tih 16-17 igrača, ali vjerujem da treba imati konkurenciju, da je svaki trening prilika pokažeš da zaslužuješ. I ne krećemo od nule, svaki igrač ima svoj status i na njemu je da ga kroz trening pojača ili učvrsti.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Jeste li analizirali Šibenik, znate li kako će igrati gosti sa Šubićevca?

- Možemo samo pretpostaviti što će netko igrati i to smo pokušali analizirati. Pratili smo što se događalo na njihovim pripremama. Nastojimo znati svaki detalj, ali na protivniku je da se odluči kako će se pripremiti. Moramo biti spremni na dva-tri scenarija. Moramo prepoznati situacije, tu je kvaliteta treninga. Što više situacija ekipa prepozna, lakše će u svakom trenutku znati kako napasti i kako se braniti.

Hoćete li izdiktirati prvu postavu za Šibenik?

- Nikada to ne govorim. Igrači ne znaju i bilo bi ružno da javno govorim početnu postavu. Ne pravim se pametan, ali pokušavam pripremiti tih 15-16 igrača. Za koga se osjeti da je spreman, da svaki igrač koji je unutra bude 100 %. S druge strane, da imamo mir i samopouzdanje.

Hajduk danas i Hajduk 2005. kada ste posljednji put igrali za Bijele. Kakav je nivo Hajduka, što Vas je pozitivno iznenadilo?

- Ovo je sada drugi klub, nivo organizacije kluba je potpuno drukčiji. Klub raste. Pozitivno sam iznenađen. I prije je Hajduk imao dušu. Postojao je Hajduk i prije 20 godina, ali vidim na prvu da je organizacijski otišao u profesionalnijem smjeru. U nekim trenucima se kontroliraju i emocije. Bitno je da se osjeća što svatko zna što treba raditi. Od predsjednika do čistačice svatko radi svoj posao. Polako, mirno. To mi se sviđa.

Rekli ste da vam nedostaje četiri-pet igrača.

- Sve što kažem, stojim iza sva riječi. Isto sam tako rekao da nam je otišlo sedam-osam igrača. Malo sam i rekao četiri-pet s obzirom na odlaske. Ali, onaj tko će doći mora se uklopiti na svim razinama. Većinom znate što mi tražimo. Neću ulaziti u detalje, znate što nam fali, gdje želimo biti bolji.

Do prve utakmice teško će se pojaviti neko pojačanje.

- Možete o tome razmišljati na način da gubiš vrijeme i energiju ili tražiš alibi. Došao sam trenirati momčad. Volio bih trenirati Mbappea, Neymara, ali oni nisu tu. Imamo dobar miks, iskustva i mladosti, moja je zadaća dati sve što imam za ovu grupu igrača i pokušati sa dobrim nogometom pobjeđivati.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Kako se mladi igrači uklopili na pripremama?

- Ugodno se nametnulo njih tri-četiri, trebaju pokazivati na svakom treningu da su dobri, da su bolji. Imat će minute, to je sigurno. Znao sam da imamo kvalitetu, da imamo talente, ali tek kada počneš trenirati vidiš gdje su. Mi smo svi u službi momčadi, nismo u službi promocije talenta.

Na pripremama je jurišao Hajduk od prve minute, je li to možemo očekivati u nedjelju?

- Idealno je zabiti gol-dva u početku. Ako možemo 90 minuta, bilo bi sjajno, ali bez obzira koja je razina, teško je da netko dominira svih 90 minuta.

Šibenik sa najviše remija, svaki bod im je jako velik, a imaju i bivših igrača Hajduka željnih dokazivanja.

- Imali su oni dosta dobrih trenutaka, protiv Dinama, Osijeka, gdje su bili na 50-50 gdje su mogli prvi zabiti gol kod 0:0. Imaju dobrog trenera, veliki respekt dajem Šibeniku. Želimo se dobro pripremiti, svjesni njihovih kvaliteta i mana. Bodovi su svakome bitni. Svi igramo za pobjedu, kako mi, tako i oni. Pokušat ćemo igrati naš nogomet, ono što treniramo.

U kakvom je stanju Nikola Kalinić?

- Raste, trenira, nekoliko je mjeseci bio "out" i nije na 100 %. Jedan od razloga našeg sustava je Nikola Kalinić. Sahiti ? Znao je igrati u Šibeniku na lijevoj strani, iako je u Hajduku češće igrao desno, Opet naglašavam, u ovom trenutku je tako, a možda u budućnosti i nešto mijenjamo.

Za kraj i revijalno pitanje. Koga bi od bivših suigrača doveli u aktualnu momčad?

- Sigurno ne bih doveo Ivana Leku, ha, ha... Doveo bi Igora Tudora, Juricu Vučka, Josipa Skoku i Perišića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 14:30