NIKSA STIPANICEV Cropix
VIDEO: SVE BLIŽI DINAMU

‘Livaja show‘ pa drama u Šibeniku! Majstorski zabio, dvaput asistirao, izašao iz igre, a onda su krenuli domaćini

Dalmatinski derbi na Šubićevcu u sklopu 27. kola HNL-a pripao je Hajduku
Piše: SN/Davor TrutinObjavljeno: 01. travanj 2023. 21:04

ŠIBENIK - HAJDUK 2:3 (Dolček 64‘, Kvržić 90‘/Livaja 45‘, Mlakar 53‘, Pukštas 59‘)

ŠIBENIK – Stadion Šubićevac. Sudac: Igor Pajač 5,5 (Sv.Ivan Zelina).Pomoćnici: Mihalj, Đurak.Četvrti sudac: Dadić. VAR: Vidulin. AVAR: Kolarević. DELEGAT: Vukojević.

ŠIBENIK (4-4-2): Rogić 6 – Kvržić 6,5⚽, Perić 6, Matić 6, Mina 5,5 (od 68.Mesa) – Arai 6, Đorić 5 (od 60.Čop 6), Đira 6 (od 82.Pozo?), Čanađija 5,5 (od 60.Soldo 6) – Dolček 7⚽, Špeljak 5,5 (od 60.Radonjić 6). TRENER: Damir Čanad 6,5.

HAJDUK (4-2-3-1): Lučić 6 – Mikanović 6?(od 57.Lovrencsis 6,5), Ferro 6, Vušković 6,5, Melnjak 6,5 – Fossati 6,5 (od 81.Awaziem), Krovinović 7 – Pukštas 7⚽, Benhraou 7, Livaja 8 ⚽(od 73.Kalinić-?) – Mlakar⚽. TRENER: Ivan Leko 7.

IGRAČ UTAKMICE: Livaja.


Izvještaj piše: Davor Trutin

Šibenik nije uspio napraviti novi podvig, i nakon prvaka srušiti Hajduka na svom Šubićevcu. Šibenik je hrabro pao, vratio se iz velikog minusa i malo ga je dijelilo od velikog povratka.

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Najvažnija vijest prije dalmatinskog derbija bilo je pitanje igra li Marko Livaja. Sve nedoumice, barem što se javnosti tiče razriješene su bile oko sat i pol prije meča, kada su izašli sastavi. Iako bez treninga praktički Hajdukov talisman ipak je osvanuo u momčadi Bijelih. I, to se pokazalo ključnim što će pokazati tijek utakmice.

Pred sam početak utakmice upriličena je minuta šutnje za nedavnog preminulu šibensku i splitsku legendu Petra Nadovezu.

Uoči susreta na Šubićevcu završena je već bila i utakmica u Turopolju, Gorica je uzela bod(ove) Dinamu, smanjila zaostatak za Šibenčanima na 7, ali Hajduk je došao time na -7 u odnosu na Dinamo, pa su i jedni i drugi imali dakako ogroman motiv upisati pobjedničke bodove. U 2.minuti Benrahou izveo je snažno korner, Pušktas je pucao malo previsoko ali pritom je napravio prekršaj nad Perićem. Đira je na drugoj strani pucao iz prve ali lagan je to bio posao za Lučića.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

U 6.minuti Krovinović je testirao budnost Rogića, veznjak Splićana tukao je oštro s preko 20 metara, ali šibenski kapetan boksao je lelujavu loptu u korner. Gosti su izveli još jednu akciju, ovaj put Benhraoui je pucao ali mlako. Opasan je bio nalet Narančastih nakon kornera, lopta je iz druge akcije došla do Đire čiji udarac iz povoljne situacije je otišao daleko od okvira. Dobar tempo s obje strane, nekoliko zanimljivih ubačaja s obje strane, od Pukštasa i Špeljaka ali obrane su bile na mjestu. Domaće navijače zabavila je finta vratara Rogića, koji je Livaji prodao „lažnjak“…

Poigravala se šibenska obrana u 17.minuti, lopta je došla do Krovinovića koji je pucao previsoko… U 23.minuti najbolja šansa za Hajduk, Mlakar je probio lijevu stranu, dao za Livaju čiji udarac je obranio Rogić. Šibenčani su očito spremili isti recept kao za Dinamo, u čvrstom bloku sa brzancima koji vrebaju oko centra grešku Splićana ili neku lucidnu okomitu loptu svojih suigrača. U 28. je Benhraou snažno tukao iz slobodnog udarca s oko 30 metara, prizemnu loptu izvadio je Rogić. Dolček je u 37.pucao s oko 17 metara, oštra lopta nije iznenadila Lučića. Dočekao je Šibenik pogrešku gostiju, Mikanović je izgubio duel s Čanađijom u opasnoj zoni, veznjak Šibenika sam je stvorio i završio akciju nepreciznim udarcem. Vrlo živo ali i tvrdo poluvrijeme imalo je uzbudljivu završnicu. Prvo su Arai i Čanađija sve pripremili za Dolčeka, ali Hajdukov napadač na posudbi u Šibeniku bio je prekratak na metar od gola…Tražili su domaći korner, koji je nesumnjivo bio, ali umjesto toga u sljedećem napadu zatresla se Rogićeva mreža. Strijelac – a tko drugi nego Livaja, za svoj 18.pogodak sezone. U nadoknadi je Vušković bio blizu autogola, ali Hajduk je tada imao sreće.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Stisnuo je Šibenik u nastavku, promijenili su i sustav ali prvu šansu imao je Hajduk, nakon dodavanja Livaje Benhraou je škaricama pucao ali bez učinka, u nastavku akcije je Mikanović pao i tražio penal, ali Pajač je samo odmahnuo rukom a mogao je slobodno desnom beku gostiju pokazati žuti za glumu. Bio bi mu to drugi. Narančasti su prijetili dalekometnim arsenalom, no projektili Kvržića i Đorića promašivali su cilj. Nisu promašivali gosti, u 53. su Livaja i Mlakar podebljali rezultat na 0:2. VAR je provjeravao i sve je bilo čisto.

Akcije Šibenčana dodatno su pale nakon što je Pukštas na drugu asistenciju Livaje podigao na 0:3…

Ubacio je Čanadi nakon toga trojicu novih igrača, u nemogućoj misiji hvatanja velikog minusa. I, upalilo je ubrzo, Dolček je zabio eurogol za nadu, iako malu…Torcida je potom inicirala bakljadu na istoku.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Mesa je zamijenio ozlijeđenog Minu, ali nastojanja Šibenika da dođe do novog pogotka nisu stala. Dapače, zaigrali su va banque. Igrač utakmice Marko Livaja zamijenjen je u 73. zbog ozljede, ušao je Kalinić a sa zapada je netko primijetio – šta se nije ozljedija na zagrijavanju…Crni šibenski humor, ali sumnjamo da im je bilo do humora tada na pogled na semafor. U 90. je Kvržić pogotkom za 2:3 uznemirio goste, a svojima dao nadu da u 5 minuta nadoknade dođe do velikog boda. Mesa je pao u kaznenom prostoru Splićana nakon duela sa Lovrencsisom u nadoknadi, svi su skočili na stadionu, ali ništa od penala za domaće. VAR je imao tihu provjeru ali Pajač nije išao gledati monitor. Hajduk se ipak nekako obranio i iščupao bodove u drami na Šubićevcu.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

90+7 - KRAJ! Hajduk je nakon drame ipak upisao tri boda.

90+5 - Mesa je pao u šesnaestercu Hajduka, skočili su domaćini i tražili penal, ali nisu ga dobili.

90+2 - Kalinić (Hajduk) je dobio žuti karton.

90 - GOOOL! Šibenik zabija za dramatičnu završnicu. Kvržić zabija sa 17 metara nakon asistencije Dolčeka.

89 - Žuti karton dobio je Pozo (Šibenik).

82 - Izašao je Đira, ušao je Pozo (Šibenik).

81 - Izašao je Fossati, u igri je Awaziem (Hajduk).

73 - Marko Livaja napušta travnjak, u igru ulazi Nikola Kalinić (Hajduk).

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

70 - Nakon brojnih uzbuđenja i tri gola u drugom dijelu, utakmica se malo umirila.

69 - Izašao je Mina, ušao Mesa (Šibenik).

64 - GOOOL! Zabija sada Šibenik. Ivan Dolček se okrenuo i opalio s ruba šesnaesterca neobranjivo za Lučića. O ovom golu će se još pričati.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

63 - Izašao je Đorić, u igri je Soldo (Šibenik).

62 - Izašao je Čanađija, u igri je Čop (Šibenik).

61 - Izašao je Špeljak, ušao Radonjić (Šibenik).

59 - GOOOL! Livaja je opet asistent. Ovoga puta uposlio je Pukštasa koji snažno puca i zabija za 3:0!

56 - Izašao je Mikanović, u igri je Lovrencsics (Hajduk).

53 - GOOOL! Livaja je ovoga puta asistent. Sjajnom loptom je pronašao Mlakara u sredini, a ovaj samo loptu proslijeđuje u gol.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

48 - Mikanović je sada pao u šesnaestercu Šibenika i tražio penal, no sudac je samo odmahnuo rukom.

46 - Počelo je drugo poluvrijeme.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

45+2 - Đira je sada ubacio iz konrera, Vušković loptu izbacio u korner, no sudac svira kraj prvog dijela.

45 - GOOOL! Sijevnula je odmah kontra Hajduka, Benrahou je pronašao Livaju koji ovo ne promašuje. Najbolji strijelac lige je zaobišao vratara Rogića i svojeg čuvara i zabio svoj 18. gol ove sezone.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

44 - Velika prilika za Šibenik. Arai je našao Čanađiju koji je odmah uputio loptu u peterac. Ona je putem dirala nekoga u obrani Hajduka i otišla van, no domaćin nije dobio korner.

40 - Pokušao je sada Čanađija s druge strane. Nakon što je oteo loptu neopreznom Mikanoviću, došao je do udarca i snažno pucao, ali preko gola.

36 - Krovinović je poslao loptu u šesnaesterac, ona sve prošla i došla do Mikanovića koji je bio u naletu, no loše je pucao pa su domaćini to očistili. Da i nisu, izgleda da je bilo zaleđe u začetku akcije.

27 - Opalio je Benrahou s 30-ak metara, ali brani Rogić.

24 - Žuti karton zaradio je Mikanović (Hajduk).

23 - Mlakar je sada uposlio Livaju u šesnaestercu Šibenika. Najbolji igrač Hajduka je odmah opalio po golu, Pukštas je pokušao skrenuti loptu u mrežu, ali na kraju brani Rogić.

20 - Treći korner za Hajduk. Ipak, nije urodio plodom.

14 - Pritisnuo je sada Livaja Rogića, ali vratar Šibenika ga je hladno izbacio driblingom.

12 - Puca sada Đira, ali njegov pokušaj odlazi pokraj gola.

6 - Krovinović puca s više od 20 metara, brani Rogić.

2 - Hajduk je odmah izborio korner, a Pukštas pucao glavom nakon ubačaja, ali preko gola.

1 - Počeo je susret u Šibeniku!


Stigli su sastavi, koji su u skladu s najavama iz oba tabora. Riješena je i najveća dilema - ona oko nastupa Marka Livaje. Najbolji strijelac HNL-a, koji je pretrpio ozljedu u kvalifikacijskoj utakmici između Hrvatske i WAlesa na Poljudu, ipak će na Šubićevcu zaigrati od prve minute. Nikola Kalinić ponovno na klupi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. travanj 2024 19:07