NIKSA STIPANICEV Cropix
BORBA ZA OSTANAK

Ljudi su izgledali kao psi pušteni s lanca, a on je zabio kada je bilo najpotrebnije: ‘Moralo nam se otvoriti‘

‘Sigurno da mi je ovo trebalo, jedna ovakva utakmica i dva gola. To svakako podiže samopouzdanje‘
Piše: Mario ŠtabiObjavljeno: 28. travanj 2023. 09:45

Ogroman teret pao je s leđa nogometaša Šibenika. Konačno su upisali pobjedu nakon četiri sušna kola u kojima su ostajali bez bodova. Protiv Slavena Belupa izgledali su kao momčad, kao psi pušteni s lanca, kako je netko slikovito primijetio.

- Da su barem bili 50 posto u takvom pristupu protiv Gorice, sada bi bježali 5 bodova - dodao je navijač sa zapada.

Stvarno, Narančasti su protiv Farmaceuta od prve minute poletjeli terenom, nije ih zasmetao niti jaki pljusak, ni munje i gromovi koji su se sručili nad Šubićevcem u utorak na početku meča. Nisu posustajali ni kada su nakon pola sata imali šest udaraca u okvir gola, dva puta pogađali vratnice. Lopta nikako nije htjela u gol gostiju koji su bili poput uzdrmanog boksača. Ipak, takav napadački pristup koji ih nije krasio u nekim prethodnim utakmicama naplatio se u samo par minuta.

Dizanje samopouzdanja

Mladi Šibenikov napadač Karlo Špeljak zabio je dva gola u smiraju odličnog, najboljeg poluvremena ove sezone, došavši do svojih premijernih golova u šibenskom dresu u HNL-u.

- Nakon ovakve pobjede i prikazane igre osjećaj je dobar. Ali, najprije ističem dobru igru cijele momčadi. Napravili smo, međutim, mali korak prema cilju, u nastavku moramo biti još bolji - kazao je nakon pobjede Špeljak.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Ne slaže se s tvrdnjom da se momčad kasno trgnula nakon zadnjih par kola.

- Nismo se kasno probudili. Protiv Gorice smo prebrzo primili tri gola u 15 minuta, sve im je ulazilo, a mi nismo zabili svoje šanse, protiv Rijeke i Lokomotive smo minimalno poraženi, rekao bih da smo nezasluženo izgubili. Trebalo nam je ovo definitivno. Mi smo svejedno dobro radili, vjerovali da će naša kvaliteta doći do izražaja i, evo, sada se vratilo. Trebamo ići dalje, ponavljam, ovo je samo jedan korak u našoj borbi - pričao je nakon utakmice Karlo, kojemu su odmah u Šibeniku prišili i dodatak - Veliki.

Mladić koji je prošlo ljeto došao iz Lokomotive s aureolom velikog talenta u generaciji Kačavende, Stojkovića i ostalih mladih nadarenih klinaca s Kajzerice, u Šibeniku je u početku ulazio s klupe, povremeno dobivao šansu kao starter, ali ovog proljeća čvrsto je zgrabio poziciju startnog napadača. Bez obzira igrao na krilu ili kao špica.

Špeljak je igrač koji radi za ekipu, stalno pritišće obranu suparnika, neumoran je, ali gol ga u prethodnih 19 utakmica nije htio. Do Belupa!

- Sigurno da mi je ovo trebalo, jedna ovakva utakmica i dva gola. To svakako podiže samopouzdanje, meni, ali i ekipi. Nije bitno tko zabije, bitna je ekipa, da se pobjeđuje i onda možemo svašta…

Priznat će šibenski junak da ih neiskorištene prilike, pogođene vratnice, nisu nimalo obeshrabrile.

- Iskreno, ovaj put nisu, za razliku od nekih prošlih utakmica. Ni u jednom trenutku nisam sumnjao, a nije ni momčad da nam se neće otvoriti. Vjerovali smo da ćemo pobijediti, da će se jednom otvoriti. Dolček je pogodio vratnicu, imao još jedan odličan šut, ja isto. Znali smo - kada uđe prva lopta, pobjeda nam neće izmaknuti! I, eto, zabio sam dva gola u dvije-tri minute, dobili smo to olakšanje, a Belupo nam nije ozbiljnije zaprijetio. Postigli smo i treći gol koji je definitivno prelomio utakmicu.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Špeljak je došao u momčad prošlo ljeto u paketu s 15 drugih novih igrača, trebalo se uklopiti, nametnuti mladom igraču s 19 godina bez prvoligaškog, seniorskog iskustva. K tome je Šibenik nizom okolnosti došao u poziciju teške borbe za ostanak.

- Pa, sigurno nije lako, kao što kažete mlad sam igrač bez seniorskog iskustva. Ali, ekipa mi je jako pomogla da se čim lakše adaptiram, posebice par starijih igrača, trenera, koji mi pomažu savjetima. Izgleda to možda drugačije izvana, ali unutar momčadi kemija je je dobra, pozitivna, svatko svakome pomaže i to nam daje nadu da ćemo doći do cilja. Svakako je Šibenik bio dobra prilika za mene da se afirmiram.

Službeno najbrži u ligi

Na kraju smo pitali Karla tko je brži, on ili japanski ekspress Haruki Arai?

- Ne znam, nismo se utrkivali, ha, ha. Da, da, službeno sam ja najbrži igrač lige, to mi je izmjereno protiv Istre na Šubićevcu u jednom sprintu od 80 metara. Ali, brz je i Haruki, no nismo se utrkivali…

Šibenik ima vjerojatno najbrži tandem napadača u ligi (Arai - Špeljak), a tu je odmah i Dolček. Ali, za mir u kući trebat će čim prije istrčati iz ponora druge lige. Pet kola je do kraja, sve je još otvoreno. Ali, igra protiv Belupa daje nadu da će za Šibenčane kraj biti (ipak) sretan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 07:16