Haruki Arai

 Vlado Kos/Cropix
SERIJA TEŠKIH IZAZOVA

‘Nedostaje nam malo više hrabrosti i drskosti, ali želimo se ‘potući‘ s Dinamom pred našim navijačima‘

Trener Damir Čanadi optimističan je u iščekivanju najbolje hrvatske momčadi
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 10. ožujak 2023. 12:28

Šibenik utakmicom protiv Dinama počinje seriju dvoboja protiv top momčadi lige. Obično se za taj dio rasporeda upotrebljavaju uobičajene fraze tipa “ubitačan raspored” i slične. Ali, posljednjih godina i to se promijenilo, pa kada se međusobno susreću momčadi iz donjeg doma i one iz vrha, nerijetko bude iznenađenja. Ukoliko se za neke od tih susreta uopće može rabiti riječ iznenađenje.

Ako zanemarimo Dinamo, koji je neki drugi planet još uvijek u HNL-u, ostatak toga društva Hajduk, Osijek i Rijeka su momčadi protiv kojih se može igrati i uzimati bodovi. Da su ovo činjenice pokazuju i rezultati, primjerice, Gorica je kao fenjeraš uzela bod na Maksimiru, Šibenik u Gradskom vrtu protiv onog starog Osijeka s Beljom, Kleinheislerom, Ivušićem

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Nema unaprijed upisanih ili izgubljenih bodova u ovoj ligi - znao bi reći trener Šibenčana Damir Čanadi. Upravo pod njegovim vodstvom Narančasti su uzeli bod protiv tada još šampionski ambicioznog Osijeka.

Dinamo je na Šubićevcu jesenas dobio prilično teško. Bilo je 2:1 za momčad iz Maksimira i to tek nakon ulaska u igru Brune Petkovića i Oršića, kada je ovaj prvi donio tri boda gostima udarcem s bijele točke u završnici i to nakon VAR pregleda. Sjećamo se tog susreta i zbog eurogola Luke Ivanušeca, koji se nakon toga počeo gasiti, propustivši SP u Kataru…

U toj utakmici se teško ozlijedio i Boško Šutalo, zbog čega je Ante Čačić bio ljut na domaćine zbog stanja travnjaka, kao da je većina ostalih u ligi u puno boljem stanju. Jasno, ne pravdamo Šibenčane time, no valja se prisjetiti da se stoper Dinama ozlijedio izvan terena, nagazivši na kanalicu…

Ali, stanje travnjaka u ligi je jedna druga tema, a u ovoj pišemo kako se Šibenik priprema za predstojeći dvoboj s Dinamom na svom Šubićevcu.

- Nervozan sam još uvijek, da ne kažem i ljut zbog načina kako smo izgubili u Varaždinu. Primili smo naivno golove, a nismo zabili ono što moramo. Jeste li vidjeli kako je Teklić finiširao kontru u rašlje. Fali nam još malo više hrabrosti, drskosti… Ali, ne mogu igračima ništa zamjeriti. Karakterni su, žele se boriti, a imamo i kvalitetu više u odnosu na jesen. Trebat će nam puno hrabrosti do kraja jer nije lako igrati pod konstantnim pritiskom borbe za ostanak. Ipak smo mi deveti, a Gorica pomalo skuplja bodove. Mi ih i dalje gledamo u retrovizor. Ali, to je tako, ja sam optimist, sve je još u našim rukama i pokušat ćemo se “potući” s Dinamom pred našim navijačima - kazao nam je u (polu)službenom razgovoru trener Šibenika.

Čeka se skoro 13 godina

Kažimo kako je Šibenik od 1991. do danas slavio samo pet puta protiv Dinama, od čega četiri puta na Šubićevcu. Posljednja domaća pobjeda, međutim, datira još od prije skoro 13 godina (8. svibnja 2010.) golovima A. Jakoliša i Alispahića, dok je gol za Modre postigao zaboravljeni Brazilac Dodo. Zanimljivo, prvi uopće dvoboj Šibenika i Dinama u HNL-u na Šubićevcu pripao je Šibenčanima (3:1). Tada se ZG-momčad zvala HAŠK Građanski, a utakmica je odigrana u tada ratnom Šibeniku u lipnju, u primirju između neprestanih granatiranja Krešimirova grada od strane srbočetničkog agresora. Zadnja pobjeda Šibenika nad Dinamom zbila se 30. siječnja 2021. u Maksimiru, u prvoj, povijesnoj pobjedi Narančastih u HNL-u u slavlju 2:1 zabili su Emir Sahiti i Deni Jurić.

Bez Čopa, Poza i Kvesića na Dinamo

Osim bez bodova, Šibenik je u Varaždinu ostao i bez Kvesića. Pouzdani branič se ozlijedio i neće konkurirati za subotnji sraz, Španjolac Pozo ima rupturu mišića zarađenu u Kupu protiv BSK-a, dok Duje Čopa i dalje nema zbog ozljede lože. No, u kadar se vraća Amer Hiroš, koji je očistio kartone.

Inače, na adrese šibenskih medijskih kuća stigao je poziv iz kluba za press-konferenciju. Na njoj će se novinarima obratiti novi vlasnik HNK Šibenik Željko Karajica, koji će govoriti o dosadašnjem periodu od njegovog dolaska na čelo kluba, a predstavit će i novog investitora u klub.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Sram me je ovoga što se događa u Dinamu! Bit će posljedica, ali za te ljude ovo je očito samo igra". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao sva događanja na Skupštini Dinama u podcastu ‘VAR soba‘. Sve ostalo o komešanjima u Dinamu, o tome što bi Dario Šimić mogao promijeniti u Maksimiru i koji mu je klub uzor, kao i najavu cijelog 25. kola SuperSport HNL pogledajte u novom izdanju podcasta posvećenog hrvatskom nogometu:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 13:53