NIKSA STIPANICEV/CROPIX
POGLED BIVŠEG IGRAČA

‘Nisam impresioniran izvedbom Hajduka, više sam očekivao, a jasno je i Dambrauskasu što mora napraviti...‘

Subotnja utakmica na Šubićevcu iz kuta Zorana Slavice, negdašnjeg vratara oba dalmatinska prvoligaša
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. siječanj 2022. 09:17

Lakše od očekivanog, tako bismo mogli opisati pobjedu Hajduka na Šubićevcu. Bijeli su utakmicu prelomili s drugim jedanaestercem u finišu prvog poluvremena, a pečat na pobjedu stavili 20-ak minuta prije kraja dvoboja sjajnim pogotkom Filipa Krovinovića.

- Nakon tog zgoditka bilo je jasno da će se teško promijeniti pobjednik, ali Hajduk je imao dosta sreće na putu osvajanja tri boda - bez okolišanja će kazati nekadašnji vratar Bijelih, Šibenčanin Zoran Slavica.

Ništa ne smije pod tepih

Igra je ipak ostala u sjeni rezultata. Nema dvojbe da je Hajduk proljeće otvorio u maniri velike momčad. Bez igre koja impresionira, ali donosi bodove...

- Da je suprotno, sigurno ne bi bilo dobro za Hajduk. Bolje je Bijelima da su uzeli bodove, ali pritom ne smiju nedostatke stavljati pod tepih. Vjerujem da će Dambrauskas svojim igračima skrenuti pozornost na prvo poluvrijeme. Svi smo očekivali da će Hajduk imati posjed, da će se nametnuti Šibeniku, ali domaćin je uzeo kontrolu lopte.

Nije konačni ishod uspjeh za Šibenčane i neće se hrabriti sintagmom “solidni otpor”, ali očito je da Ferdo Milin ima prepoznatljivu ideju. I to bez Marina Jakoliša.

- Da Hajduku ode Livaja, bila bi identična situacija. Toliko je Jakoliš značio za Šibenik. Nije jednostavno nadoknaditi takvog igrača, a u susretima s protivnicima klase Hajduka hendikep igre bez Jakoliša lakše se primijeti.

Šibenik je suparnik iz kategorije “Liga bez briga”. Četiri kluba na vrhu bore se za prvo mjesto, dok se šestorka pozicionirala s jasnim statusom. Neće Gorica, Lokomotiva, Belupo i Šibenik u Europu, ali dovoljno su daleko od Hrvatskog dragovoljca da mirno spavaju u bliskoj budućnosti. Zato bi bodovi protiv suparnika iz te kategorije mogli biti presudni u konačnom raspletu, što je na svojoj koži prošle subote osjetio Osijek.

- Nitko se neće prošetati do pobjede bez obzira tko je s druge strane. Zato je svaka pobjeda važna i koliko god smatrali da je nešto očekivano i lagano, nema lakih bodova. Slaven Belupo je potvrdio ovu tezu slavljem u Osijeku, a bit će još takvih iznenađenja. Da bi izbjegao takav scenarij, Hajduk se već protiv Gorice mora bitno podići.

Slavica drži da je pred Dambrauskasom važan tjedan u pripremi dvoboja u Turopolju.

- Čeka Hajduk još zahtjevnija utakmica, s protivnikom koji će biti silno motiviran. Kako i ne bi kada je s druge strane Hajduk, koji pretendira na naslov prvaka. Ali, ne može igra iz Šibenika biti Hajdukov zalog optimizma za kontinuitet nastupa. Ako Hajduk želi u seriji pobjeđivati, mora uzeti kontrolu utakmice od prve minute, mora biti konkretniji prema naprijed. U Šibeniku je tek 20-ak minuta na početku drugog dijela bio nadmoćnija ekipa.

Traži se uvjerljivost

Je li Hajduk i dalje fokusiran isključivo na Livaju u napadu?

- Krovinović je postigao prekrasan zgoditak, ali činjenica jest da se ipak u svakoj akciji primarno traži Livaja. Šibenik je dosta kvalitetno zatvorio Livaju, koji nije imao puno prigoda ni prostora, ali njegovi suigrači u napadu nisu iskoristili posvećenost Šibenčana prema najboljem strijelcu Bijelih. Sveukupno, nisam ni sa čime impresioniran u izvedbi Hajduka, više sam očekivao, ali na kraju se bodovi broje. Za trenera je ovo komforna situacija jer nedostatke može ispravljati u hodu. Ali, jasno je i Dambrauskasu da će igrače morati dobro upozoriti za skromno izdanje iz prvog poluvremena. Na Šubićevcu to nije kažnjeno, ali u kontinuitetu ne može Hajduk računati da će “modelom Šibenik” osvajati bodove. Traži se veći angažman, jedna uvjerljivost kojom bi Hajduk još više potvrdio svoje aspiracije prema naslovu prvaka.

Osijekov gubitak bodova u Gradskom vrtu dodatno je podignuo samopouzdanje hajdukovaca.

- Pogreška Osijeka pomogla je Bijelima, ali ipak Hajduk mora primarno gledati sebe. Logično, hvata zaostatak i mora nizati pobjede, a porazi konkurenata dolaze kao bonus. Međutim, brojna je konkurencija, a dugo prvenstvo - podvukao je Slavica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 06:45