Ivan Perišić

 ANTE CIZMIC Cropix
VAR SOBA

‘Perišić je vjerojatno već odigrao zadnju utakmicu za Hajduk. Dinamo? Ovo što ću reći nije dobro za HNL‘

Trener Domagoj Abramović i glavni urednik SN-a Robert Šola raspravili su o ključnim događajima u HNL-u
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 12. kolovoz 2024. 13:58

Povratkom SuperSport HNL-a, na male ekrane vraća se i naša VAR soba, tjedna emisija (svakog ponedjeljka) posvećena najzanimljivijim događajima u hrvatskom nogometu. Iza nas su dvije runde na koje će se u prvoj ovosezonskoj epizodi osvrnuti bivši nogometaš i današnji trener Domagoj Abramović, te glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola.

Iz nedjeljnih ogleda samo je Dinamo izvukao trobod na Opus Areni protiv Osijeka (2:1) pogotkom Ristovskog u nadoknadi. Hajduk je podijelio plijen s Lokomotivom na Kranjčevićevoj (1:1), kao i Rijeka na gostovanju u Varaždinu (0:0). Šibenik je otvorio kolo 2:0 pobjedom nad Slaven Belupom, dok su u subotu Istra 1961 i Gorica odigrali 2:1 na Aldo Drosini. Derbi kola je, dakle, viđen u Slavoniji.

- Prijelomni trenutak je izmjena Matkovića za Ademija. Dok je Matković bio u igri, Osijek je kvalitetno napadao zadnju liniju Dinama i razbijao tečnost te igre. Ademi je potpuni drugi tip napadača i to ne može činiti kao Matković, koji je odličan i u kontri i polukontri. Sinoć nije uspio puno napraviti, ali stalno je opasan. Tu vidimo što znači imati igrača takvog stila. S druge strane, odličan dojam ostavio je Pierre-Gabriel, koji je top klasa za HNL, a fenomenalno je odigrao i Mmaee. Čini se da je izvrstan stoper - započinje Šola.

- Dinamo se nametnuo posjedom. Kada si dominantan većinu utakmice, kad tad se nađe neka pukotina, a to Dinamo zna kazniti. To smo vidjeli i prošle sezone, u kojoj je Dinamo dao puno golova u nadoknadi. Jednom-dvaput to može biti sreća, ali ovdje je jasno da se radi o kvaliteti i mentalitetu - dodaje Abramović.

image

Igrači Dinama

GORAN MEHKEK Cropix

Šola smatra da Petković, Baturina i Pjaca moraju biti bolji.

- Kad Dinamo dođe do toga da u napadu ima dovoljno raspoloženih igrača, onda će puno lakše rješavati ovakve utakmice. Mene je na Opus Areni oduševio Mišić i njegov način na koji otvara te napade, brzinom i lakoćom, je ogromna razlika u odnosu na druge u našoj ligi.

- Slažem se, on je nešto poput Modrića. Spona između prve i zadnje trećine, tu on radi prevagu. I Hoxha se maksimalno opustio, ima samopouzdanja i Euro mu je puno pomogao. Vidio je da može i s najboljim igračima svijeta, sada se oslobodio i kad god krene, nešto se važno događa pred golom suparnika - podvlači Abramović.

Širina Dinamovog kadra mogla bi ili morala zabrinuti sve ostale konkurente za naslov...

- Ovo što ću reći nije dobro za HNL, ali moramo biti realni. Dinamo izgleda kao klasa za sebe u ovoj sezoni - navodi Šola, a Abramović nastavlja u sličnom tonu:

- Usudio bih se reći da će Dinamo uvjerljivo biti prvak. Znamo kakva je nogomet igra, ne treba nikada toliko gledati unaprijed, ali po svemu što zasad vidimo, to izgleda tako. Ako sve nastave željenim smjerom, veliki su favoriti. Za razliku od prošle sezone, situacija unutar kluba je normalizirana, sve je na svom mjestu, Jakirović je iskusniji za jednu sezonu, navijači su velika podrška...

Duje Čop matirao je Hajduk s bijele točke na samom kraju ogleda. Bijeli još jednom nisu ostavili dobar dojam...

- Hajduk je odigrao pet utakmica, teško je reći u kojoj je lošije izgledao. Teško Hajdukovi navijači mogu pronaći razlog za optimizam. Zasad izgleda zabrinjavajuće. Vrijeme će pokazati mogu li biti bolji od ovoga - kaže Šola.

image

Duje Čop

RANKO SUVAR Cropix

Vrijeme će pokazati i što će biti s Perišićem, budući da je, prema riječima Gennara Gattusa, prije 20 dana došao u ured i kazao da želi napustiti kub.

- Perišić je vjerojatno već odigrao zadnju utakmicu za Hajduk. Cijelo vrijeme je i ostavljao dojam nekoga tko želi otići. On sebe vidi vani još sezonu ili dvije, to je apsolutno legitimno. Očito nije spreman sjediti na klupi. S druge strane, Gattuso neće popustiti, ako odustaneš od svoje ideje, to je pogubno za sve što kasnije slijedi - misli Šola.

- Ne bi me iznenadilo da Perišić otiđe. Nikada nije rekao da će ostati, kao što to nije govorio ni klub. Nije me iznenadila ni izjava Gattusa, mislim da će on nastaviti ovako otvoreno komunicirati. Slažem se da se Gattuso sigurno neće povući, to bi bio korak unazad i gubitak autoriteta. Već je u Slovačkoj pokazao da nema problema držati Perišića na klupi.

Glas dijela navijača ovako postavlja situaciju: Ispada da je Hajduk pomogao Perišiću, a Perišić je trebao doći pomoći Hajduku. Je li to ispravna teza?

- Perišić je u Hajduk došao s najboljom namjerom, uvjeren da može dovoljno pomoći Hajduku za naslov. To nije bilo realno razmišljanje, ali ne može mu se zamjeriti što je uvjeren da još uvijek može. Ne vidim tu prostor da mu netko nešto zamjera, može mu se zamjeriti jedino taj eksces na treningu, odnosno reakcija kada je shvatio da nije u prvih 11 protiv Lokomotive. To nije primjeren način, premda još treba čuti drugu stranu. Perišić je najavio da će reći što misli, još uvijek možda ne znamo pravu istinu. No, Perišić je po dolasku u Hajduk inzistirao na klauzuli s kojom na ljeto može otići iz Hajduka. Hajduk je to prihvatio i potpisao. Ako misliš da je to problem, zašto bi ga onda doveo i sve to prihvatio? Doista ne mislim da Perišića zbog ičega treba prozivati, osim ako je, a vjerojatno je, na treningu napravio nešto što ne smije - kaže Šola.

image

Ivan Perišić

DUJE KLARIC Cropix

- Trener je glavni, trener odgovara za rezultat. Nema se igrač što ljutiti. Može, ali onda ne iskazati nezadovoljstvo na ovakav način. Dođeš kod trenera u četiri oka, obavite razgovor i to je to. Bez obzira kako se igrač zvao i što je do sada napravio. Perišić trenutno nije u formi, u HNL-u ne donosi razliku i prema tome ne zaslužuje prvih 11 Hajduka. Ako on to ne može shvatiti, najbolje razgovarati s trenerom i reći "ne prihvaćam takvu ulogu", pa onda dalje. Da Ivan dođe sada u bilo koji europski klub, u ovakvoj formi, gdje bi on to igrao u prvih 11? Sigurno nigdje - zaokružuje Abramović.

Više o slučaju Ivana Perišića, analizi utakmica, Osijeku bez Miereza, Rijeci i uspješnom Šibeniku, kao i ponešto o sljedećim europskim izazovima naših klubova u četvrtak, pogledajte u priloženoj epizodi VAR sobe ili na YouTube kanalu Sportskih novosti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 16:40