GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
POVRATAK NA PRVO MJESTO

Rapsodija u plavom! Pogledajte prvijence Bočkaja i Baturine te sjajnu golčinu Brune Petkovića

Dinamo je u 26. kolu na Maksimiru svladao Šibenik s 3:0 i ponovno zauzeo čelo HNL-a
Piše: Tomo Ničota/Sportske novostiObjavljeno: 05. ožujak 2022. 16:54

DINAMO - ŠIBENIK 3:0 (Bočkaj 16', Petković 58', Baturina 76')

DINAMO: Livaković - Ristovski, Šutalo, Franjić (od 72. Dilaver) - Špikić (od 60. Menalo), Mišić, Bulat, Bočkaj - Petković (od 77. Tolić) - Emreli (od 60. Andrić), Oršić (od 72. Baturina)

ŠIBENIK: Rogić - Grdić (od 66. Grezda), Perić, Bilić - Klopp, Skorup (od 66. Vidović), Ćurić, Attys (od 46. Sahiti), Kvesić (od 86. Mina) - Marin (od 90. Bikić), Delić

ZAGREB - stadion Maksimir. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo)


Počelo je predstavom i plesom zagrebačkih mažoretkinja povodom Dinamove 1000. utakmice u HNL-u, a završilo 100. prvenstvenim golom Modrih u Šibenikovoj mreži i pljeskom maksimirskih tribina za efikasnu izvedbu i pobjedu. Konačno, rekli bismo, Dinamo se nije mučio, konačno je Kopićeva momčad odigrala u skladu s renomeom i očekivanjima. Ovih 3:0 protiv Šibenika, uz onih 3:0 protiv Slavena Belupa najuvjerljivija je pobjeda Željka Kopića na Dinamovoj klupi, a mogla je, po prilikama i promašajima, biti u uvjerljivija. Vratio se Dinamo pobjedom na vrh i na prvom mjestu HNL ljestvice dočekat će veliki derbi na Poljudu iduće subote.

Pretpostavljamo da su ošamućeni bili Šibenčani nakon svih tih promjena na klupi i klubu u zadnej vrijeme, trener Ivica Matas prije koji dan sigurno nije očekivao da će baš protiv Dinama debitirati na prvoligaškoj klupi, da neće u momčadi imati Bačelić-Grgića i Jakoliša, vjerojatno je i to ostavilo traga na Šibenikovu prezentaciju u Maksimiru. Iako, da je i drugačije, teško da bi dečki sa Šubićevca ovaj puta napravili više, jer, Dinamo je bio raspoložen od prve minute, odlučan na putu do pobjede, već do odmora mogao je osjetnije voditi.

Prvo je Špikić odigrao povratnu loptu za Oršića, on nije zabio, onda je Špikić bio na drugoj stativi, pucao preko gola. Šibenčani su prijetili tek ponekad, duge lopte znale su biti problem za Dinamovu zadnju liniju. Jednom je Livaković morao istrčati na 30 metara i ispucati ispred Delića, drugi put se iza obrane ušuljao Attys, ali završnica akcije bila je loša. I onda - pogodak. Pleo je Dinamo mrežu, Mišić lijepo pronašao Bočkaja, on zabio svoj prvi gol za Modre.

Sve nakon toga događalo se pred vratima Rogića, šibenska obrana često je 'ispadala', Dinamo dolazi u prilike i poluprilike. Zabio je gol Franjić, ali je bio u zaleđu. Veliku šansu imao je Špikić, bio je sam iskosa, gađao suprotni kut i zamalo promašio. Nakon tog šuta, ušao je u njega Kvesić, ali sudac Lovrić nije ni razmatrao kazneni udarac. Nije ga bilo niti nakon igranja rukom u šibenskom šesnaestercu, ruka je, procijenio je glavni sudac, bila dovoljno uz tijelo.

No, Dinamo nije stao, opet je krasno proigrao Mišić, Bočkaj je sad pucao preko gola. Onda se Maksimiru predstavio Mahir Emreli. Fizički je iznimno snažan, to se vidjelo u svakom duelu, u svakom dodiru s loptom. Još Azer hvata linije kretanja suigrača, još se nije sasvim opustio. Ali je jednom odapeo s 20-ak metara, bila je to bombetina, greda sjevernog gola još uvijek se trese! Do poluvremena pokušao je škaricama Petković, nije bilo uspješno, pucao je još jednom Špikić, pa opet Petković, lijevom nogom pokraj gola, nije u mreži završio niti Šutalov udarac glavom. Tih 1:0, zapravo, bila je uoči nastavka bolja vijest za Šibenik nego za Dinamo.

Međutim, ovo nije bila jedna od onih utakmica u kojima suparnik kazni brojne promašaje i odvede susret u neočekivane vode, naprotiv, Dinamova je u nastavku još pojačao dominaciju. Bočkaj je prvo lijepo proigrao Emrelija, koji se nije najbolje snašao, a onda je zabio - Bruno Petković. Ubačaj Ristovskog beskompromisno je i snažno poslao u mrežu, to mu je prvi pogodak od 20. studenoga kad je zabio Osijeku.

Neupitno, Petković se diže u formi, bila je ovo njegova najbolja izvedba u 2022. Taj je gol definitivno prelomio utakmicu, a do kraja je još zabio Martin Baturina, svoj prvi gol za Dinamo.

Mogao je poentirati i Komnen Andrić, koji je s nekoliko metara, umjesto prazne mreže, pogodio gredu, imali su šansu Oršić, Bočkaj, Tolić... No, naravno da je nakon poraza u Osijeku i remija s Lokomotivom i ovih 3:0 dovoljno, posebno uz takvu igru kakvu je Dinamo prikazao protiv Šibenika.

Kao i uvijek, došli su Dinamovi igrači pred sjevernu tribinu, pozdravili navijače koji su im jasno poručili što žele:

'Hoćemo pobjedu!' i 'Šampioni', odjekivalo je sa Sjevera, svatko zna da se odnosi, prvenstveno,na poljudski derbi, Dinamo u Split dolazi u puno boljem raspoloženju no što je bio nakon Osijeka.


KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

90' - Ušao je Ivan Bikić umjesto nevidljivog Antonija Marina.

89' - Nova Bočkajeva bomba završava u bloku.

86' - Kod Šibenika će na klupu Kvesić, ulazi Kolumbijac David Mina.

83' - Novi pokušaj Marka Tolića ovaj put čupa Rogić ispod grede!

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

79' - I odmah je Tolić u prilici! Dobro je gađao bliži kut, plasirao je taj udarac, međutim prolazi lopta svega par centimetara pored vratnice...

77' - Ulazi Marko Tolić umjesto Brune Petkovića koji dobiva aplauz maksimirskih tribina.

76' - GOOOL! Novu sjajnu akciju Modrih okrunio je Martin Baturina prvijencem za modri dres, i to kako! Maestralno je gađao i od vratnice pogodio za 3:0...

75' - Bilić dobiva žuti karton zbog prekršaja na Andriću.

72' - Ušli su Emir Dilaver i Martin Baturina umjesto Franjića i Oršića.

68' - ŠTO JE SADA PROMAŠIO KOMNEN ANDRIĆ!!! Menalo je probio desni bok i poslao idealnu loptu na drugu vratnicu, a Komnen Andrić potpuno sam i neometan s jednog metra promašuje čitav gol!

66' - Kod Šibenika izlaze Grdić i Skorup, ulaze Eros Grezda i Ivica Vidović.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

65' - Menalo atraktivno pokušava petom, ali od bloka lopta odlazi u korner.

63' - Kakva šansa za Modre! Oršić je poveo kontru, pretrčao je pola terena, no na kraju je njegov završni pas bio prejak za Bulata...

60' - Kopić radi dvostruku promjenu. Izašli su Špikić i Emreli, priliku dobivaju Luka Menalo i Komnen Andrić.

58' - GOOOL! Raspoloženi Špikić započeo je akciju, pronašao je Ristovskog koji ubacuje za Petkovića, a Dinamov napadač efektno iz voleja zabija za 2:0!

54' - Novi Špikićev pokušaj i novi promašaj. Baš ga neće...

53' - Oršićev udarac s oko 13-14 metara od bloka odlazi u korner.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

52' - Velika šansa za Modre! Bočkaj je idealno poslužio Emrelija koji bježi šibenskoj obrani, ali završni udarac bio je preslab i bez poteškoća hvata to Rogić!

46' - Počinje nastavak na Maksimiru uz nesnosan hladan vjetar i sve jaču kišu. Ipak, treba pohvaliti neumorno navijanje BBB-a, kao i strpljive Zagrebačke mažoretkinje koje su svojom koreografijom upriličile jubilarnu 1000. Dinamovu utakmicu u HNL-u.

U momčadi Dinama nema promjena, dok je kod Šibenčana ušao Suad Sahiti umjesto Attysa.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Šibenik se 'nije pojavio' na Maksimiru. 14 udaraca uputio je Dinamo u odnosu na 2 gostiju (Skorup, Attys), uz 78 % posjeda lopte za zagrebačku momčad. Modri drže visoki presing od prve minute, što je iskoristio Petar Bočkaj kada je u 16. minuti zabio svoj prvijenac za Dinamo.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

45'+2' - Nakon Bočkajeva kornera pokušao je Šutalo glavom - preko grede.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42' - Petkoviiiiiiić! Lijepo se zagradio i riješio svog braniča, a zatim iz okreta poslao projektil malo pored lijeve vratnice...

11 udaraca na utakmici u odnosu na 2 Šibenika, a jedan jedini od tih 13 išao je u okvir i završio u golu.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

40' - Raspoložen je Špikić, ali neće ga gol. Bilježimo četvrti njegov promašaj.

37' - Šansa za Šibenik! Attys se sjurio u šesnaesterac Modrih i napravio pravu pomutnju, a na kraju Bulat blokira njegov šut.

35' - GREDA SE ZATRESLA NAKON DOBROG EMRELIJEVOG POTEZA! Opalio je Azer s vrha šesnaesterca, Rogić je već bio svladan, no pogodio je samo okvir gola!

34' - Nova dobra suradnja tandema Mišića i Bočkaja završila je bombom Petra Bočkaja koja je prohujala pored gola.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

33' - I dalje traje presing Modrih. Zagužvalo se ispred Rogića, pokušavali su Mišić, Petković i Špikić - zasad bez uspjeha.

30' - Nova prilika za Dinamo! Oršić je iz blizine gađao glavom, a Rogić se istaknuo dobrim refleksima.

28' - Mrtva šansa za Modre! Čisti zicer promašio je sada Špikić... Mišić je fenomenalnom dugačkom loptom gurnuo mladog Dinamova ofenzivca u šansu koji bježi obrani Šibenika, ali i promašuje suprotan kut!

23' - GOL! Ali odmah je podignuta zastavica... Oršić je lijepo ubacio u peterac za Franjića koji pogađa mrežu glavom, ali prerano je ušao iza šibenskih linija. Sudac Lovrić svejedno je tražio VAR provjeru i nakon nje potvrdio da je Franjić bio u nedozvoljenoj poziciji.

18' - Prva prijetnja Šibenika. Opalio je Skorup iz daljine, a Livaković to lako hvata.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

16' - GOOOL! Dobra akcija Modrih završila je preciznim Mišićevim centaršutom za Bočkaja koji u padu iz blizine zabija svoj prvijenac u plavome dresu... Dinamo vodi 1:0!

13' - Opet prijete Modri! Bočkajev centaršut iz slobodnjaka dočekao je Špikić na drugoj vratnici, ali bio je neprecizan iz te izgledne situacije.

12' - Petković je jurnuo u kontru, Skorup ga zaustavlja rukama s leđa i opravdano dobiva žuti karton.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

10' - Bez većih šansi na Maksimiru. Sramežljivo su pokušavali Oršić i Špikić probiti se iza posljednje linije Šibenika, a Petković i Emreli zasad su nevidljivi. Vodi se velika i monotona bitka na sredini terena. Šibenčani u ovoj fazi susreta praktički još nisu izašli sa svoje polovice.

6' - Prva šansa za Modre! Špikić je probio desni bok i tražio Oršića u petercu, raščistila je situaciju obrana Šibenika.

3' - Nekoliko nepažljivih i nesigurnih reakcija jedne i druge obrane na samome startu, srećom po obje strane - nisu to uspjeli iskoristiti igrači nijedne momčadi.

15.00: Počela je utakmica na Maksimiru. Uoči dvoboja Zagrebačke su mažoretkinje priredile prigodnu koreografiju povodom 1000. Dinamove utakmice u HNL-u.
Glavni je sudac današnjeg susreta Zdenko Lovrić iz Đakova.


Stigli su sastavi! Kopić je napravio zanimljive promjene u odnosu na očekivani sastav. U prvih 11 je Mahir Emreli, brzonogi napadač koji može pokriti i krilnu poziciju, a iz prvh 11 ispao je Theophile, vjerojatno će RIstovski zauzeti njegovu poziciju na mjestu stopera. Špikić je danas dobio prednost ispred Tolića.

Kod Šibenika nema Grezde i Sahitija, a igraju Grdić i Attys. U gostujućoj momčadi nema ni Antonija Jakoliša i Stipe Bačelić-Grgića koji su suspendirani.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 00:40