Marina Jurić, predsjednica HNK Šibenik

 NIKSA STIPANICEV/CROPIX
DRASTIČNE MJERE

Repovi crnog petka: Šibenik smijenio trenera, otpustit će i jednog igrača, moguć otpis još nekih...

Najteži poraz na Šubićevcu ikad izazvao je velike tektonske poremećaje u Krešimirovom gradu
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 13. veljača 2022. 13:36

Za nogometašima Šibenika teška je noć. Crni petak u kojem ih je Hrvatski dragovoljac deklasirao uvalivši im "petardu" veliki je šok za sve na Šubićevcu: - Nisu oni nas ponizili. Oni su nas "ubili" - kratko je kroz zube procijedio jedan bivši istaknuti Šibenikov igrač napuštajući tribine stadiona.

Postavilo se nakon poraza pitanje što će čelnici kluba odlučiti u vezi statusa trenera Ferde Milina, koji je tek početkom siječnja preuzeo momčad i vodio je na samo tri natjecateljske utakmice. Odgovor je stigao u subotu ujutro. Šibenik je smijenio Milina, poraz od Dragovoljca (0:5) ipak je bio preveliki uteg i razočaranje pa su čelnici kluba nakon neprospavane noći donijeli ipak očekivanu odluku. Dosadašnji Milinov pomoćnik Marko Kartelo vodit će momčad do odabira novog trenera.

Kažu nam da nije sam trener platio za težak poraz, najteži u povijesti kluba kad su u pitanju utakmice na Šubićevcu. Ivica Batarelo također bi trebao napustiti svlačionicu, a navodno bi mu se mogli pridružiti još neki stariji igrači...

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Znao je Šibenik u prethodnih 30 nastupa u HNL-u od ratnih 90-ih pa do prošlogodišnjeg povratka u elitu gubiti s velikom razlikom, primjerice od Diva iz Zaprešića 0:6, Varteksa 0:7 ali nikada, baš nikada nisu bili ovako potučeni, nogometno poniženi kao protiv Hrvatskog dragovoljca na Šubićevcu. Osijek je lani slavio s 4:0, ali Bijelo-plavi su momčad u borbi za titulu.

I ne smijemo ničim omalovažiti zaslužen trijumf gostiju, koji su u svakom pogledu nadvisili Šibenčane, ali pasti onako šaptom od posljednje momčadi Lige, koja se složila u desetak dana, nešto je čime se ozbiljno klub mora pozabaviti. Neki su u svlačionici očito pomislili da su oni svoje najesen odradili, da će se sada lagano na proljeće manekenskim nastupima prodati negdje u inozemstvo, zaraditi nešto love… Međutim, ne ide to tako.

Ferdo Milin bez komentara

Dobili smo u subotu Ferdu Milina, bivšeg kormilara Šibenika i s njime popričali, ali sve je bilo “off the record”, nije se htio javno izjašnjavati oko svog šokantnog odlaska sa Šubićevca.

Bit će vremena za razgovore, 44-godišnji strateg tek je napustio klupu koju je isto tako nedavno tek i preuzeo. Ovosezonski je negativni rekorder, otišao je nakon samo tri odigrane ligaške utakmice.

Miroslav Kuljanac, bivši trener Hrvatskog dragovoljca, otkaz je dobio nakon šest odigranih utakmica i šest upisanih poraza. Milin je, pak, postao sedmi trener koji je ove sezone napustio klubu nekog od hrvatskih prvoligaša. (dd)

Šibenik očito nema igrača koji će u takvim situacijama zgrabiti loptu u ruke, naborati čelo, poviknuti na suigrače i ako treba i na grub način homogenizirati momčad. Barem ga nismo vidjeli na djelu u petak. Samo smo vidjeli spuštene glave, poglede u prazno, izostanak reakcije, samokritičnosti. Tek je trener nakon susreta rekao "kako prihvaća odgovornost".

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Lijepo je dati šansu mladima, koji su talenti, ali HNL nije poligon ili izlog za prodaju. Barem ne još kada i matematika govori da ostanak nije osiguran. Istina, ozljede, kartoni, kod nekih neobjašnjiv pad forme diktirale su Milinovu formaciju. Ali, to je nešto na što se moralo računati u prijelaznom roku... Kemijao je Milin s obranom, čak to nije bilo ni tako loše prvih 10-15 minuta što se pristupa tiče. Ali, nakon prvog primljenog gola sve se raspalo kao kula od karata.

A Narančasti su baš tako djelovali nakon što ih je sjajni Karrica kaznio u 19. minuti. Primljeni gol je preslika mnogih Šibenikovih ove sezone. Filozofiranje oko kaznenog prostora, spori izlazak, oduzeta lopta i loše pozicioniranje u obrani prostora. Jer Karrica je bio sam ispred Rogića cijelu vječnost. Sve niti u igri su kasnije bile pokidane, nemoć, a prvi udarac u okvir gola stigao je u 64. minuti. Više ne treba.

Porazi su sastavni dio sporta, ali dozvoliti ovakvo poniženje, i to pred svojim navijačima, koji su morali trpjeti 90 minuta te muke, srozavanje na velikoj pozornici se ne smije dopuštati.

Burgui ipak ne dolazi

Zvučno pojačanje Šibenika Burgui (28) prošao je temeljiti liječnički pregled, i Španjolac sa 100 nastupa u La Ligi trebao je potpisati ugovor za Šibenik. Gledao je uživo utakmicu na Šubićevcu u petak, no onda se priča malo zakomplicirala i posao je propao. Burgui ipak, čini se, ne stiže u Šibenik... (dt)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 21:50